Πώς να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο; [2023]

Κάθε φορά που οι άνθρωποι ακούν τους όρους “Data Matrix” και “QR code”, πολλοί υποθέτουν ότι είναι οι ίδιοι. Ωστόσο, δεν είναι τα ίδια και έχουν αρκετές βασικές διαφορές. Τώρα ίσως αναρωτιέστε ποιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Λοιπόν, μπορείτε να λάβετε αυτή την απάντηση κατανοώντας τι κάνουν αυτοί οι δύο 2D κωδικοί και τα πλεονεκτήματά τους. Παρακάτω, θα το συζητήσουμε και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε μεταξύ των δύο.

Τι είναι ο κωδικός QR;

Ο κώδικας Γρήγορης απόκρισης ή QR είναι ένας άλλος τύπος δισδιάστατου κώδικα που χρησιμοποιεί μαύρα κελιά που τακτοποιούνται σε ένα τετράγωνο πλέγμα σε λευκό φόντο.

Το 1994, η Denso Corporation της Ιαπωνίας εφηύρε τον κωδικό QR. Αυτοί οι κωδικοί μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 4.296 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Περισσότερες σειρές και στήλες σε έναν κωδικό QR υποδεικνύουν αυξημένο αριθμό δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Τι είναι ο πίνακας δεδομένων;

Ο κώδικας Data Matrix είναι ένας τύπος δισδιάστατου κώδικα που χρησιμοποιεί ασπρόμαυρα κελιά που συνήθως ακολουθούν ένα τετράγωνο μοτίβο διάταξης. Ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει και ορθογώνια μοτίβα.

Δείγμα κώδικα Data Matrix

Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ International Data Matrix, Inc. εφηύρε το Data Matrix το 1994. Περισσότερες σειρές και στήλες στον κώδικα υποδηλώνουν αυξημένο αριθμό αποθηκευμένων δεδομένων. Αλλά έχει ένα όριο, δηλαδή 2.335 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Το σχήμα L που ακολουθεί τα σύνορά του είναι γνωστό ως μοτίβο εύρεσης του. Αυτό το μοτίβο εύρεσης βοηθά τους σαρωτές να αναγνωρίζουν και να διαβάζουν τον κώδικα Data Matrix.

Πού να χρησιμοποιήσετε έναν κώδικα Data Matrix;

Οι κωδικοί Data Matrix χρησιμοποιούνται ευρέως στην επισήμανση μικρών αντικειμένων, καθώς μπορούν να κωδικοποιήσουν 50 χαρακτήρες σε ένα γραφικό σύμβολο στα 2-3 χιλιοστά. Επίσης, είναι ευανάγνωστα με αναλογία αντίθεσης μόλις 20%. Αυτά καθιστούν τους κωδικούς Data Matrix ιδανικούς για πολλές χρήσεις. Μερικές από αυτές τις χρήσεις είναι:

  • Σε ιατρικό ή χειρουργικό εξοπλισμό
  • Στα μέρη του αεροπλάνου
  • Σε ψηφιακά γραμματόσημα
  • Για μάρκετινγκ με λέιζερ
  • Για σκοπούς μάρκετινγκ για κινητά, χρησιμοποιώντας Semacodes
  • Για την επισήμανση ηλεκτρονικών προϊόντων μικρού έως μεσαίου μεγέθους

Πού να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό QR;

Σήμερα, μπορεί κανείς να βρει κωδικούς QR σχεδόν παντού γύρω τους. Έχοντας τη δυνατότητα αποθήκευσης διαφόρων τύπων πληροφοριών, οι κωδικοί QR έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις. Ακολουθούν ορισμένοι από τους σκοπούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς QR:

  • Για έλεγχο ταυτότητας διαδικτυακών λογαριασμών
  • Για την εφαρμογή επαλήθευσης σε 2 βήματα
  • Για την αποθήκευση των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού/της πιστωτικής σας κάρτας και την αποστολή/λήψη πληρωμών
  • Σε επαγγελματικές κάρτες για να αποθηκεύσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
  • Στη συσκευασία διαφόρων αντικειμένων
  • Για παρουσιάσεις σε συνέδρια
  Πώς να προστατέψετε και να αποκαταστήσετε την ελαιοφοβική επίστρωση του smartphone σας

Λειτουργίες και πλεονεκτήματα των κωδικών Data Matrix

Οι κωδικοί Data Matrix χρησιμοποιούν μια εναλλακτική δομή για τα σημεία αναγνώρισής τους. Το μοτίβο σε σχήμα L στα αριστερά και στο κάτω μέρος αυτών των κωδικών μπορεί να περιέχει έως 2.335 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Οι κωδικοί Data Matrix έχουν μια μικροσκοπική μορφή μόλις 10×10 pixel.

Οι κωδικοί Data Matrix αφορούν τα ίδια τα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι θα σας βοηθήσουν να δείτε πληροφορίες προϊόντος κατά τη σάρωση τους. Το μικρό τους σχήμα τα καθιστά ιδανικά για την επισήμανση μικρών αντικειμένων και τη μείωση της χρήσης αναλώσιμων. Όταν κάποιος σαρώνει αυτούς τους πανκατευθυντικούς κωδικούς με έναν σαρωτή, ανακατευθύνεται αυτόματα σε τυχόν αποθηκευμένες πληροφορίες.

  • Οι κωδικοί Data Matrix είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη πυκνότητα. Επομένως, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τους γραμμωτούς κώδικες.
  • Οι κωδικοί Data Matrix εξακολουθούν να είναι ευανάγνωστοι ακόμα και αν είναι κατεστραμμένοι έως και 30%.
  • Αυτοί οι δισδιάστατοι κωδικοί μπορούν να κωδικοποιήσουν γράμματα, αριθμητικά δεδομένα και άλλους χαρακτήρες ASCII. Οπότε, φυσικά, είναι πολλαπλών χρήσεων.
  • Αυτοί οι κωδικοί είναι πανκατευθυντικοί. Έτσι, ένας σαρωτής μπορεί να διαβάσει έναν κώδικα Data Matrix από οποιαδήποτε γωνία.
  • Οι κωδικοί Data Matrix έχουν υψηλή επεκτασιμότητα. Ως εκ τούτου, είναι η τέλεια επιλογή για σκοπούς επισήμανσης μικρών εξαρτημάτων και συσκευασίας.

Λειτουργίες και πλεονεκτήματα των κωδικών QR

Οι κωδικοί QR χρησιμοποιούν τέσσερα ασπρόμαυρα τετράγωνα μοτίβα σε κάθε γωνία. Ωστόσο, το τέταρτο τετράγωνο είναι λιγότερο ορατό από τα άλλα τρία. Οι κωδικοί QR έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης 7.089 αριθμητικών ή 4.296 αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Αυτός ο τύπος δισδιάστατου κώδικα μπορεί να αποθηκεύσει πολλούς τύπους πληροφοριών και να εκτελέσει διάφορες ενέργειες.

Οι σαρωτές γραμμωτού κώδικα ή ακόμα και τα smartphone μπορούν να διαβάσουν τους κωδικούς QR με ευκολία. Παρόμοια με τους κωδικούς Data Matrix, οι κωδικοί QR ανακατευθύνουν αυτόματα τους χρήστες σε οποιαδήποτε πληροφορία είναι αποθηκευμένη σε αυτούς κατά τη σάρωση. Ενώ οι κωδικοί Data Matrix αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, οι κωδικοί QR μπορούν να αποθηκεύσουν οποιονδήποτε τύπο πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων, αρχείων PDF κ.λπ.

Ακριβώς όπως οι κωδικοί Data Matrix, οι κωδικοί QR έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Οι κωδικοί QR είναι ευέλικτοι και μπορούν να σας βοηθήσουν με τις διάφορες ανάγκες σας, όπως στοιχεία επικοινωνίας, συνδέσμους ιστότοπου, γεωγραφική τοποθεσία με χάρτες και πολλά άλλα.
  • Οι κωδικοί QR διαθέτουν δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων. Αυτό επιτρέπει στους σαρωτές να τα διαβάζουν εύκολα, ακόμη και όταν ορισμένα μέρη του κώδικα έχουν ακατάλληλη ανάγνωση.
  • Όπως οι κωδικοί Data Matrix, οι κωδικοί QR είναι επίσης πανκατευθυντικοί. Επομένως, οι συσκευές σάρωσης μπορούν να τα διαβάσουν από οποιαδήποτε γωνία.
  • Κάποιος μπορεί να σαρώσει αυτούς τους κωδικούς χρησιμοποιώντας το smartphone του οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.
  • Αυτοί οι κωδικοί είναι ένας δωρεάν, εύκολος τρόπος ενσωμάτωσης οποιουδήποτε τύπου πολυμέσων μπορείτε να σκεφτείτε.
  Πώς να αντικατοπτρίσετε ένα τηλέφωνο, Mac ή υπολογιστή σε ένα Fire TV Stick

Διαφορά μεταξύ κωδικών Data Matrix και κωδικών QR

Όπως αναφέραμε, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ Data Matrix και κωδικών QR. Ας δούμε τώρα αυτές τις διαφορές:

Διαφορά ως προς τους κωδικούς Data Matrix Κωδικοί QR Μέγεθος Ελάχιστο – 10×10 κελιά Μέγιστο – 144×144 κελιά Ελάχιστο – 21×21 κελιά Μέγιστο – 177×177 κελιά Αναγνωσιμότητα Ευανάγνωστη με 20% αντίθεση και ακόμη και 30% ζημιά Ευανάγνωστη με 7-30% αντίθεση και % ζημιά Ασφάλεια Πιο ασφαλής Ελαφρώς λιγότερο ασφαλής Δομή ασπρόμαυρα κελιά ακολουθώντας ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο σχέδιο, σχήμα L στα αριστερά και στο κάτω μέρος 4 ασπρόμαυρα τετράγωνα μοτίβα σε κάθε γωνία Μέγιστο επίπεδο διόρθωσης σφάλματος 33% 30% Αυξήσεις 2 κελιά 4 κελιά Μέγιστος αποθηκευτικός χώρος Αριθμητικοί χαρακτήρες – 3.116 Αλφαριθμητικοί χαρακτήρες – 2.335 Δυαδικοί χαρακτήρες – 1.556
Χαρακτήρες Kanji/kana – Μη υποστηριζόμενοι αριθμητικοί χαρακτήρες – 7.089 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες – 4.296 δυαδικοί χαρακτήρες – 2.953
Χαρακτήρες Kanji/kana – 1.817

Εργαλεία για τη δημιουργία πίνακα δεδομένων

Ακολουθούν ορισμένα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια μήτρα δεδομένων εύκολα:

Οι κωδικοί Data Matrix παρέχουν στους χρήστες αρκετά εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά τα οφέλη:

#1. Εργαλείο δημιουργίας πίνακα δεδομένων ReadyStream

Το ReadyStream Data Matrix Generator Tool βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν κωδικούς Data Matrix για να επεκτείνουν τις δυνατότητες του συστήματός τους. Μόλις δημιουργηθούν, αυτοί οι Πίνακες Δεδομένων είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν με οποιοδήποτε SOP. Οι χρήστες μπορούν επίσης να εκτυπώσουν και να τα επισυνάψουν σε ένα αντικείμενο και να το δοκιμάσουν.

Λόγω της ενσωματωμένης αριθμομηχανής όγκου, αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη δημιουργία κωδικών μήτρας δεδομένων για φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που βασίζονται στη βιοτεχνολογία.

Η δημιουργία μητρών δεδομένων χρησιμοποιώντας το ReadyStream® δεν είναι τίποτα περίπλοκο. Οι χρήστες πρέπει απλώς να δώσουν τα δεδομένα δοκιμής τους και να υπολογίσουν τον όγκο και το εργαλείο θα δημιουργήσει έναν κώδικα Data Matrix. Μπορείτε αργότερα να εκτυπώσετε αυτόν τον κώδικα σε μορφή PDF ή PNG και να τον επικολλήσετε στο προϊόν. Και το καλύτερο μέρος; Είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση.

#2. Aspose Data Matrix Generator Code

Το Aspose Data Matrix Code Generator είναι μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες να δημιουργήσουν κωδικούς Data Matrix. Αυτό το εύχρηστο εργαλείο είναι ένας εύκολος, αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσετε ετικέτες αυτόματης ανάγνωσης σε διαφορετικά αντικείμενα και έγγραφα. Είναι ενδιαφέρον ότι το Aspose Data Matrix Code Generator υποστηρίζει μορφές εικόνας εξόδου διανυσμάτων και ράστερ.

Επιπλέον, η εφαρμογή υποστηρίζει διάφορες μορφές εξόδου, όπως .jpeg, .png, .emf, .gif, .bmp κ.λπ. Το Aspose κάνει τη διαδικασία Data Matrix χωρίς προβλήματα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισαγάγετε το κείμενο του κωδικού σας, να επιλέξετε τον τύπο και το μέγεθος του γραμμικού κώδικα και να κάνετε κλικ στο κουμπί «Δημιουργία γραμμικού κώδικα». Μέσα σε λίγα λεπτά, θα λάβετε τον κωδικό Data Matrix.

  Πώς να ελέγξετε τις προδιαγραφές υλικού σε ένα Chromebook

#3. EasierSoft – Δωρεάν Μαζική Online Γεννήτρια Barcode DataMatrix

Το EasierSoft είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε κωδικούς Data Matrix μαζικά δωρεάν online. Αυτή η χρήσιμη γεννήτρια Data Matrix σάς επιτρέπει να εκτυπώνετε διάφορες ετικέτες γραμμωτού κώδικα για να τις χρησιμοποιείτε όπου θέλετε. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορείτε ακόμη και να εκτυπώσετε ετικέτες γραμμωτού κώδικα σε συνηθισμένα χαρτιά Α4 χρησιμοποιώντας εκτυπωτές inkjet/λέιζερ.

Αντί να εισάγει χιλιάδες περιεχόμενα ετικετών μεμονωμένα, το EasierSoft δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να τα εισάγουν ταυτόχρονα. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας τα πρώτα δεδομένα γραμμικού κώδικα που εισάγει ο χρήστης στο Excel και δημιουργεί αυτόματα μια ακολουθία αριθμών γραμμικού κώδικα.

Εργαλεία για τη δημιουργία κωδικών QR

Υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων για τη δημιουργία κωδικών QR διαθέσιμα εκεί έξω. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

#1. Γεννήτρια κωδικών QR

Το QR Code Generator είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο που βοηθά τους χρήστες να δημιουργήσουν κωδικούς QR. Αυτό το εργαλείο υποστηρίζει τόσο στατικούς όσο και δυναμικούς κωδικούς QR. Επίσης, υποστηρίζει αναλυτικά στοιχεία, παρακολούθηση, vCard, κ.λπ. Οι στατικοί κωδικοί QR του QR Code Generator είναι αυτόνομοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να τους χρησιμοποιούν χωρίς να εξαρτώνται από οποιαδήποτε αναφορά στις υπηρεσίες τους.

Οι δυναμικοί κωδικοί QR, ωστόσο, συνδέονται με τον λογαριασμό ενός χρήστη και κωδικοποιούνται με έναν σύνδεσμο προς τις υπηρεσίες του. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν αργότερα το περιεχόμενο δυναμικού κώδικα QR και να προβάλλουν στατιστικά στοιχεία σάρωσης. Εάν δεν θέλετε τα άτομα που σαρώνουν τους δυναμικούς κωδικούς QR σας να βλέπουν την επωνυμία της Γεννήτριας Κωδικών QR πριν δουν το περιεχόμενό σας, μπορείτε να αγοράσετε το πρόγραμμα επί πληρωμή τους.

#2. QR Code Generator από την Bitly

Το QR Code Generator της Bitly σάς επιτρέπει να δημιουργείτε τους κωδικούς QR σας δωρεάν παρέχοντας είτε τον ιστότοπό σας είτε το κείμενο. Οι κωδικοί QR που δημιουργούνται από αυτήν την εφαρμογή είναι επεξεργάσιμοι και ανιχνεύσιμοι με πλήρη χαρακτηριστικά επωνυμίας και προσαρμογής. Επιπλέον, εάν θέλετε να μάθετε πόσο επιτυχημένος είναι ο κωδικός QR σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία «Σάρωση παρακολούθησης».

#3. Γεννήτρια κωδικών QR από την goQR.me

Το QR Code Generator του goQR.me είναι ένας εξαιρετικός, δωρεάν τρόπος δημιουργίας κωδικών QR παρέχοντας URL, κείμενο, vCard, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ. Οι έξοδοι είναι διαθέσιμες σε διανυσματικά γραφικά EPS/SVG και σε μορφές ράστερ γραφικών PNG/JPEG/GIF. Το QR Code Generator του goQR.me σάς επιτρέπει επίσης να ενσωματώσετε τον κωδικό QR απευθείας στον ιστότοπό σας. Το εργαλείο χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση κατά τη μετάδοση. Ως εκ τούτου, δεν αποθηκεύει ποτέ τα δεδομένα του κωδικού QR σας.

Σημείωση του συγγραφέα

Οι κωδικοί μήτρας δεδομένων και QR χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους και για πολλαπλούς σκοπούς. Όσον αφορά την ασφάλεια, την αναγνωσιμότητα και το ECL, οι κωδικοί Data Matrix έχουν το προβάδισμα έναντι των κωδικών QR.

Ωστόσο, σε πολλές άλλες πτυχές, όπως επιλογές μεγέθους, επεκτασιμότητα, ευελιξία, διαχείριση αποθέματος προϊόντων, αποθήκευση, προσαρμογή πλήρους κλίμακας κ.λπ., οι κωδικοί QR κερδίζουν. Έτσι, από μια συνολική προοπτική, οι κωδικοί QR είναι μια καλύτερη επιλογή.

Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο οι κωδικοί Data Matrix όσο και οι κωδικοί QR έχουν τις χρήσεις τους. Επομένως, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες σας και μετά να ανατρέξετε στο άρθρο μας για να επιλέξετε τον ιδανικό σας δισδιάστατο κωδικό.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αυτά τα API κωδικών QR.