Πώς να επεξεργαστείτε PPA στο Linux Mint

Είστε χρήστης Linux Mint; Πρέπει να μάθετε πώς να επεξεργαστείτε τους PPA στο σύστημά σας, αλλά δεν ξέρετε τι να κάνετε; Μπορούμε να βοηθήσουμε! Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό καθώς εξετάζουμε τον τρόπο επεξεργασίας PPA στο Linux Mint!

  επεξεργαστείτε PPA στο Linux Mint

Επεξεργασία PPA στο Linux Mint – GUI

Εάν είστε χρήστης Linux Mint, το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε μεγάλος οπαδός της ενασχόλησης με το τερματικό. Ευτυχώς, είναι δυνατή η επεξεργασία PPA στο Linux Mint με ένα GUI. Δείτε πώς να το κάνετε.

Πρώτα, πατήστε το πλήκτρο Win στο πληκτρολόγιο για να ανοίξετε το παράθυρο αναζήτησης σε Cinnamon, Mate ή σε ό,τι άλλο επιτραπέζιο Linux Mint χρησιμοποιείτε. Από εκεί, πληκτρολογήστε “Πηγές λογισμικού”.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στα αποτελέσματα αναζήτησης, πατήστε Alt + F2 για να ανοίξετε το μενού γρήγορης εκκίνησης. Μετά από αυτό, πληκτρολογήστε την εντολή pkexec mintsources και πατήστε το πλήκτρο Enter για να την ανοίξετε.

Μόλις βρεθείτε στην εφαρμογή Πηγές λογισμικού στο Linux Mint, θα δείτε πολλές διαφορετικές επιλογές για να διαλέξετε. Υπάρχουν “Επίσημα αποθετήρια”, “PPA”, “Πρόσθετα αποθετήρια”, “Κλειδιά ελέγχου ταυτότητας” και “Συντήρηση”.

  Πώς να κάνετε το TiddlyWiki να λειτουργεί σε Linux

Για να επεξεργαστείτε (γνωστός και ως ενεργοποίηση, απενεργοποίηση ή ακόμα και προσθήκη νέων πηγών λογισμικού), βρείτε την ενότητα “PPAs” και κάντε κλικ σε αυτήν. Αυτή η περιοχή χειρίζεται όλα τα αποθετήρια λογισμικού τρίτων που προσθέτετε στο Mint.

Για να προσθέσετε ένα νέο PPA, κάντε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη» και προσθέστε τον. Για να αφαιρέσετε ένα, κάντε κλικ στο “Κατάργηση” και για να επεξεργαστείτε ένα υπάρχον αποθετήριο, κάντε κλικ στο κουμπί “Επεξεργασία”.

Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία των πηγών λογισμικού σας στο Linux Mint, κλείστε την εφαρμογή.

Επεξεργασία PPA στο Linux Mint – Terminal

Ένας άλλος τρόπος για να επεξεργαστείτε τη λίστα πηγών λογισμικού σας στο Linux Mint είναι μέσω του τερματικού, ανοίγοντας το φάκελο /etc/apt/sources.list.d/. Σε αυτόν τον τομέα, το Linux Mint διατηρεί όλες τις πηγές λογισμικού. Κάθε PPA που προσθέτετε στο σύστημά σας λαμβάνει το αρχείο του σε αυτόν τον φάκελο.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία επεξεργασίας, θα χρειαστεί να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Linux Mint. Πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε “τερματικό” στο μενού της εφαρμογής και ανοίξτε το με αυτόν τον τρόπο.

Με το παράθυρο του τερματικού ανοιχτό και έτοιμο για χρήση, χρησιμοποιήστε την εντολή CD και μετακινηθείτε στο φάκελο /etc/apt/sources.list.d/. Μόλις βρεθείτε σε αυτόν τον φάκελο, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή ls για να προβάλετε τα περιεχόμενα του καταλόγου.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Lightworks σε Linux

ls

Εάν έχετε πολλά αρχεία PPA, εκεί Μάρτιος είναι πολλά για να τακτοποιήσετε. Για να το κάνετε πιο εύκολο, μπορείτε να συνδυάσετε την εντολή ls με την εντολή φίλτρου grep. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το grep για να ταξινομήσετε διάφορες λέξεις-κλειδιά.

Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να βρείτε το PPA ασφαλείας του Mozilla, θα αναζητήσετε την παρακάτω εντολή.

ls | grep "mozilla"

Καταργήστε ένα PPA

Εάν θέλετε να καταργήσετε εντελώς έναν PPA από το Linux Mint, μπορείτε να το κάνετε απευθείας στον φάκελο χρησιμοποιώντας τις βασικές εντολές τερματικού Bash. Για να διαγράψετε έναν PPA από το σύστημα, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε την εντολή rm και καθορίστε το όνομα αρχείου PPA.

Για παράδειγμα, για να διαγράψετε το Mozilla Security PPA από το Linux Mint (το PPA που παρέχει γρήγορες ενημερώσεις Firefox και Thunderbird), μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή rm μαζί με το αρχείο “ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list”.

cd /etc/apt/sources.list.d/
sudo rm ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

Για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε αρχείο λίστας PPA από τον υπολογιστή σας Linux Mint, απλώς αντικαταστήστε το “my_ppa_file_here.list με το αρχείο PPA που θέλετε να αφαιρέσετε από το Linux Mint (το οποίο βρίσκεται στο /etc/apt/sources.list.d/.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo rm my_ppa_file_here.list

Μετά την κατάργηση του PPA από το Linux Mint, θα χρειαστεί να εκτελέσετε την εντολή ενημέρωσης. Αυτή η εντολή θα διασφαλίσει ότι το Linux Mint γνωρίζει ότι το παλιό PPA δεν είναι πλέον στο σύστημα.

sudo apt update

Μόλις ενημερωθεί, ο PPA σας θα καταργηθεί.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή traceroute στο Linux

Επεξεργαστείτε έναν υπάρχοντα PPA

Είναι δυνατή η επεξεργασία οποιουδήποτε υπάρχοντος PPA στο Linux Mint χρησιμοποιώντας το τερματικό. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να εισαγάγετε τον κατάλογο /etc/apt/sources.list.d/ χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή CD.

cd /etc/apt/sources.list.d/

Από εδώ, θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ls για να προβάλετε τα περιεχόμενα του φακέλου, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε έναν για λόγους επεξεργασίας.

ls

Ή για καλύτερο φιλτράρισμα.

ls | grep "name of ppa"

Όταν καταλάβετε το όνομα του PPA σας, χρησιμοποιήστε το νανο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να επεξεργαστείτε το PPA. Για παράδειγμα, για να επεξεργαστείτε το Mozilla Security PPA, θα πρέπει να εισαγάγετε:

sudo nano ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

Μόλις μπείτε στη λειτουργία επεξεργασίας, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano για να τροποποιήσετε και να αλλάξετε αυτό που σας αρέσει. Όταν τελειώσετε, πατήστε Ctrl + O για να το αποθηκεύσετε και πατήστε Ctrl + X για έξοδο από την επεξεργασία.

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω παράδειγμα εντολών για να επεξεργαστείτε οποιοδήποτε PPA.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo nano my-ppa-file.list

Προσθήκη νέου PPA

Η προσθήκη ενός νέου PPA στο Linux Mint μέσω του τερματικού είναι πολύ, πολύ πιο απλή από την αφαίρεση ή την επεξεργασία τους. Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα νέο PPA στο Linux Mint, απλώς χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή add-apt-repository.

sudo add-apt-repository ppa:my-ppa/ppa