Πώς να επεξεργαστείτε φωτογραφίες στο iPhone σας (Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Φωτογραφίες)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας για να τραβήξετε και να μοιραστείτε εικόνες σε δευτερόλεπτα, αλλά ίσως αξίζει να κάνετε παύση πριν πατήσετε τη μεταφόρτωση. Η επεξεργασία των φωτογραφιών σας πριν τις κοινοποιήσετε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην τελική εικόνα και όλα όσα χρειάζεστε είναι ήδη ενσωματωμένα στην εφαρμογή Φωτογραφίες στο iPhone σας.

Τρόπος επεξεργασίας εικόνων στην εφαρμογή Φωτογραφίες

Εκτός από μια εξαιρετική φωτογραφική μηχανή, το iPhone είναι μια ισχυρή μονάδα επεξεργασίας φωτογραφιών. Τα ενσωματωμένα εργαλεία της Apple είναι υπεραρκετά για τους περισσότερους χρήστες για να τραβήξουν μια μέτρια εικόνα και να την ανεβάσουν στο επόμενο επίπεδο. Η εκτέλεση γρήγορων επεξεργασιών και περικοπών δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.

Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε φωτογραφίες σε iPad. Εάν έχετε ρυθμίσει το iCloud Photo Library, οι φωτογραφίες που τραβάτε στο iPhone σας θα συγχρονιστούν με το iPad σας, όπου μπορείτε να τις επεξεργαστείτε στη μεγαλύτερη οθόνη.

Η επεξεργασία φωτογραφιών στην εφαρμογή Φωτογραφίες της Apple δεν είναι καταστροφική. Όπως υποδηλώνει ο όρος, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε όλων των ειδών τις επεξεργασίες στις φωτογραφίες σας και να επαναφέρετε το αρχικό εάν θέλετε. Σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε προσαρμογές, να εφαρμόσετε φίλτρα και να περικόψετε την εικόνα σας χωρίς να ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε οτιδήποτε.

Πατήστε το

Για να επεξεργαστείτε μια εικόνα στο iPhone σας, εντοπίστε την πρώτα στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Μόλις βρείτε μια εικόνα, πατήστε πάνω της για να την προβάλετε και μετά πατήστε «Επεξεργασία» στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Εάν έχετε ενεργοποιήσει το iCloud Photos, θα χρειαστεί να περιμένετε ένα δευτερόλεπτο για να γίνει λήψη της εικόνας πλήρους μεγέθους. Θα μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας.

Στο κάτω μέρος της οθόνης, θα δείτε τέσσερα κουμπιά, καθένα από τα οποία αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο εργαλείων επεξεργασίας. Από αριστερά προς τα δεξιά είναι:

Ζωντανές φωτογραφίες: Ορατές μόνο εάν η εικόνα σας είναι ζωντανή φωτογραφία (το βίντεο έχει εγγραφεί μαζί με μια ακίνητη εικόνα).
Προσαρμογή: Τυπικά στοιχεία ελέγχου επεξεργασίας που θα βρείτε στις περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας.
Φίλτρα: Εφαρμόστε ή αφαιρέστε τα φίλτρα φωτογραφιών της Apple.
Περικοπή/Ισιώστε: Για αλλαγή του λόγου διαστάσεων, περικοπή και άλλα.

Θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

Προεπισκόπηση των αλλαγών σας

Σε οποιοδήποτε σημείο κατά την επεξεργασία της εικόνας σας, μπορείτε να πατήσετε στη φωτογραφία για να δείτε την αρχική. Αυτό παρέχει ένα σημείο αναφοράς για τυχόν αλλαγές που έχετε κάνει. Μπορείτε να δείτε αν οι αλλαγές σας βελτιώνουν την εικόνα ή όχι.

Εάν επεξεργάζεστε μια Ζωντανή Φωτογραφία, η οποία είναι απλώς μια ακίνητη εικόνα με τρία δευτερόλεπτα βίντεο για το περιβάλλον, μπορείτε επίσης να πατήσετε παρατεταμένα την εικόνα σε οποιοδήποτε σημείο για να δείτε πώς επηρεάζουν οι επεξεργασίες σας το βίντεο.

Επιστροφή στην αρχική σας φωτογραφία

Η μη καταστροφική επεξεργασία εικόνας σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στην αρχική σας εικόνα, αν θέλετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό επεξεργάζοντας την εικόνα σας και αλλάζοντας ή αναιρώντας τυχόν παραμέτρους που έχετε αλλάξει, αλλά υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος για να απορρίψετε όλες τις αλλαγές σε μια φωτογραφία.

Πατήστε το

Για να επιστρέψετε στην αρχική σας εικόνα, βρείτε την στην εφαρμογή Φωτογραφίες και, στη συνέχεια, πατήστε “Επεξεργασία” στην επάνω δεξιά γωνία. Πατήστε το κόκκινο κουμπί “Επαναφορά” στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης για να απορρίψετε όλες τις αλλαγές σας. Δεν μπορείτε να ανακτήσετε αυτές τις αλλαγές (χωρίς να τις επαναλάβετε ξανά), οπότε φροντίστε να είστε ευχαριστημένοι προτού δεσμευτείτε.

  Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων από το Netflix

Πραγματοποίηση προσαρμογών εικόνας

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαλείων επεξεργασίας βρίσκεται κάτω από την επιλογή “Προσαρμογή”, η οποία επιλέγεται αυτόματα κάθε φορά που πατάτε το κουμπί “Επεξεργασία” στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Θα βρείτε τα τυπικά εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών για την αλλαγή της εμφάνισης της φωτογραφίας σας εδώ.

Συνολικά, υπάρχουν 15 παράμετροι ρύθμισης και μια επιλογή “auto” με εικονίδιο “μαγικό ραβδί”. Πατήστε το ραβδί για να βελτιώσετε την εικόνα αυτόματα και, στη συνέχεια, μετακινήστε το ρυθμιστικό αριστερά και δεξιά για να προσαρμόσετε την εικόνα. Πατήστε ξανά στο ραβδί για να αναιρέσετε αυτές τις αλλαγές.

Ενώ οι αυτόματες επεξεργασίες διευκολύνουν τη βελτίωση μιας μέτριας εικόνας, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με την επεξεργασία φωτογραφιών γενικά πειραματιζόμενοι με τις άλλες επιλογές. Εάν θέλετε οι εικόνες σας να παρουσιάζουν μια μοναδική αίσθηση στυλ, η μη αυτόματη επεξεργασία της εικόνας σας είναι απαραίτητη.

Ρυθμίσεις φωτός

Αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν κυρίως το φως στη σκηνή σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αυξήσετε τη συνολική έκθεση και να ενισχύσετε ή να μειώσετε τον τόνο των σκιών και των επισημάνσεων. Να θυμάστε ότι επειδή οι εικόνες συμπιέζονται, χάνονται πολλά δεδομένα ως αποτέλεσμα της μείωσης των μεγεθών των αρχείων, γεγονός που περιορίζει την ανάκτηση που μπορείτε να κάνετε για μια εικόνα με υπερβολική ή χαμηλή έκθεση.

Έκθεση: Προσδιορίστε πόσο φως υπάρχει στη σκηνή, παρέχοντας ομοιόμορφη αύξηση ή μείωση του συνολικού φωτός σε μια εικόνα.
Λάμψη: Φωτίστε τις σκοτεινές εικόνες ενώ αυξάνετε τα highlights και την αντίθεση (και αντίστροφα.) Συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση σκοτεινών και θλιβερών εικόνων.
Highlights: Επισημάνετε τα ελαφρύτερα μέρη της εικόνας σας. Η μείωση των επισημάνσεων μπορεί να ανακτήσει ορισμένες λεπτομέρειες σε υπερβολικά εκτεθειμένες περιοχές.
Σκιές: Οι σκιές είναι τα πιο σκοτεινά μέρη της εικόνας σας. Οι αυξανόμενες σκιές ενδέχεται να ανακτήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε υποεκτεθειμένες περιοχές.

Ρυθμίσεις χρώματος

Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση της εικόνας σας προσαρμόζοντας τις διάφορες επιλογές χρώματος. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις εικόνες να “σκάνε” τροποποιώντας την αντίθεση ή τον κορεσμό ή για να διορθώσουν τις ανακρίβειες της ισορροπίας λευκού για πιο φυσικούς τόνους δέρματος.

Αντίθεση: Η συνολική διαφορά μεταξύ των χρωματικών τόνων στην εικόνα. Η αυξανόμενη αντίθεση δημιουργεί μια πιο εντυπωσιακή εικόνα με το κόστος της λεπτομέρειας στις σκιές και τις ανταύγειες.
Φωτεινότητα: Φωτίστε ή σκουρύνετε την εικόνα σας χωρίς να προσαρμόσετε την έκθεση και να διακινδυνεύσετε την υποέκθεση ή την υπερβολική έκθεση των περιοχών της εικόνας σας.
Black point: Στοχεύστε τα πιο σκοτεινά σημεία της φωτογραφίας σας. Η αύξηση του μαύρου σημείου θα κορεστεί τα μαύρα για να δημιουργήσετε μια πιο δραματική εικόνα με αντίθεση.
Κορεσμός: Προσδιορίστε πόσο πολύχρωμη είναι μια εικόνα συνολικά. Γυρίστε το μέχρι πάνω για δυνατά χρώματα ή μέχρι κάτω για να δημιουργήσετε μια μονότονη (ασπρόμαυρη) εικόνα.
Vibrance: Στοχεύστε τα πιο θαμπά χρώματα στη σκηνή σας περιορίζοντας παράλληλα τις αλλαγές στους τόνους του δέρματος. Όπως το εργαλείο κορεσμού, αλλά πιο δαμαστή.
Ζεστασιά: Προσαρμόστε τη συνολική θερμοκρασία στην εικόνα σας γυρνώντας την προς τα πάνω για να ζεσταθεί η εικόνα και προς τα κάτω για να κρυώσει. Καλό για τη διόρθωση της ισορροπίας λευκού.
Απόχρωση: Εφαρμόστε μια πράσινη ή ματζέντα απόχρωση στη φωτογραφία σας. Χαμηλώστε το για πράσινο, επάνω για ματζέντα. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με το εργαλείο Warmth για τη διόρθωση της ισορροπίας λευκού.

Λεπτομερείς ρυθμίσεις

Η συνολική ποσότητα λεπτομέρειας στην εικόνα σας περιορίζεται από το μέγεθος του αισθητήρα του iPhone σας. Η επεξεργασία λογισμικού μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε λεπτομέρειες ή να κρύψει τον αντιαισθητικό θόρυβο, απλώς προσέξτε να μην το παρακάνετε, ιδιαίτερα αν θέλετε να έχετε μια φυσική εμφάνιση.

  Ο Ιστός πριν από τον Ιστό: Μια ματιά πίσω στο Gopher

Ευκρίνεια: Εφαρμόστε ψηφιακή ευκρίνεια στην εικόνα σας.
Ορισμός: Κάντε μικρές προσαρμογές στην αντίθεση για πιο εντυπωσιακή εικόνα.
Μείωση θορύβου: Εφαρμόστε μείωση του ψηφιακού θορύβου σε μια κοκκώδη εικόνα—για παράδειγμα, μία λήψη τη νύχτα σε χαμηλό φωτισμό.
Vignette: Το χρονογράφημα είναι ένας σκοτεινός ή ανοιχτόχρωμος δακτύλιος γύρω από την άκρη μιας εικόνας, το οποίο είναι συχνά ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα λήψης με ορισμένους φακούς.

Επεξεργασία με φίλτρα

Πατήστε το κουμπί “Φίλτρα” στα δεξιά της ενότητας “Προσαρμογή” για να δείτε μια επιλογή από φίλτρα φωτογραφιών Apple. Σύρετε μέσα από αυτά και πατήστε σε ένα για να το εφαρμόσετε και μετά μετακινήστε το ρυθμιστικό από κάτω για να προσαρμόσετε την ένταση του εφέ. Μπορείτε να εφαρμόσετε μόνο ένα φίλτρο τη φορά.

Όπως και τα άλλα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών της Apple, τα φίλτρα δεν είναι καταστροφικά. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα φίλτρο, να αποθηκεύσετε την εικόνα σας και, στη συνέχεια, να επιστρέψετε ανά πάσα στιγμή και να επιλέξετε ένα διαφορετικό φίλτρο (ή να απενεργοποιήσετε εντελώς τα φίλτρα).

Είναι επίσης δυνατή η λήψη με ενεργοποιημένα φίλτρα. Εκκινήστε την εφαρμογή κάμερας και αναζητήστε το εικονίδιο γνωστών φίλτρων στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης (πορτραίτο). Ακόμα κι αν τραβήξετε μια εικόνα με ενεργοποιημένο ένα φίλτρο, μπορείτε να αφαιρέσετε αυτό το φίλτρο ή να μεταβείτε σε άλλο χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία επεξεργασίας.

Crop, Straighten and Perspective

Στα δεξιά των άλλων εργαλείων επεξεργασίας βρίσκονται τα εργαλεία περικοπής, ευθυγράμμισης και προοπτικής. Όταν πατήσετε σε αυτήν την ενότητα, θα σας δοθούν χειροκίνητα εργαλεία ευθυγράμμισης στο κάτω μέρος της οθόνης. Μετακινήστε το ρυθμιστικό αριστερά ή δεξιά για να επανατοποθετήσετε την εικόνα σας όπως σας ταιριάζει.

Υπάρχουν επίσης δύο εργαλεία διόρθωσης προοπτικής: το ένα με τίτλο οριζόντια και το άλλο κάθετο. Αυτά τα εργαλεία παραμορφώνουν την εικόνα είτε σε οριζόντιο είτε σε κάθετο άξονα για να διορθώσουν την παραμόρφωση της προοπτικής. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν μια εικόνα ενός κτιρίου που τραβήχτηκε σε μεγάλη εστιακή απόσταση, η οποία έχει προκαλέσει παραμόρφωση των ευθειών στην εικόνα.

Υπάρχουν επίσης μερικές νέες επιλογές που εμφανίζονται στο επάνω μέρος της οθόνης. Στην άκρη αριστερά, έχετε το εργαλείο κατοπτρισμού, το οποίο αντικατοπτρίζει την εικόνα όπως εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται το εργαλείο περιστροφής για γρήγορη περιστροφή μιας εικόνας κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα. Εάν δείτε ένα κουμπί “Auto” στη μέση, πατήστε το και το iPhone σας θα προσπαθήσει να ισιώσει αυτόματα την εικόνα σας.

Στη δεξιά πλευρά της οθόνης βρίσκεται το εργαλείο αναλογίας διαστάσεων. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε από μια προκαθορισμένη αναλογία διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προεπιλογών κατακόρυφου/οριζόντιου και τετράγωνου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία για να περικόψετε τις φωτογραφίες σας για καλύτερη σύνθεση, για να αφαιρέσετε ευαίσθητες πληροφορίες από ένα στιγμιότυπο οθόνης που σκοπεύετε να μοιραστείτε ή για να δημιουργήσετε εικόνες τετράγωνου σχήματος από κατακόρυφα και οριζόντια πλάνα. Όπως και τα άλλα εργαλεία αυτής της λίστας, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στην αρχική σας φωτογραφία με επανεπεξεργασία.

Πάρτε Stills από τις Live Photos

Όταν πατάτε Επεξεργασία σε μια εικόνα στις εφαρμογές Φωτογραφίες, μπορεί να δείτε ένα εικονίδιο Ζωντανής φωτογραφίας στο κάτω μέρος της οθόνης. (Μοιάζει με κύκλο που περιβάλλεται από έναν κύκλο με κουκκίδες.) Πατήστε αυτό για να δείτε τα τρία περίπου δευτερόλεπτα του βίντεο που εγγράφηκε δίπλα στη φωτογραφία σας.

Μπορείτε να κόψετε αυτό το βίντεο όπως θα κάνατε οποιοδήποτε άλλο πιάνοντας τα σημεία έναρξης και τερματισμού σε κάθε άκρη της ταινίας. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε μια φωτογραφία από το βίντεο για να αντικαταστήσετε την κύρια εικόνα σας, σε περίπτωση που δεν πατήσετε το κλείστρο τη σωστή στιγμή.

  30 εκπληκτικές εικόνες για την επιφάνεια εργασίας σας

Για να το κάνετε αυτό, τρίψτε με το δάχτυλό σας μέχρι να βρείτε ένα πλαίσιο που σας αρέσει. Πατήστε “Δημιουργία βασικής φωτογραφίας” για να επιλέξετε αυτό το πλαίσιο. Τώρα, όταν επιστρέψετε στην εφαρμογή Φωτογραφίες, θα δείτε το ακίνητο πλαίσιο που επιλέξατε και όχι την εικόνα που τραβήξατε αρχικά.

Δυστυχώς, η ποιότητα αυτών των αποστακτικών μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Ουσιαστικά είναι ακίνητα καρέ από ένα βίντεο, επομένως δεν μπορούν να ταιριάζουν με την ανάλυση ή τη λεπτομέρεια της αρχικής φωτογραφίας-κλειδιού.

Κάνετε περισσότερα με τις Ζωντανές Φωτογραφίες

Το Live Photos σάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείτε κινούμενα σχέδια και ψεύτικα time-lapse φωτογραφίες χάρη στο βίντεο που εγγράφεται παράλληλα με την εικόνα σας. Βρείτε οποιαδήποτε ζωντανή φωτογραφία στην εφαρμογή Φωτογραφίες και σύρετε προς τα επάνω (μην πατήσετε “Επεξεργασία” πρώτα). Θα πρέπει να δείτε μια λίστα με “Εφέ”, συμπεριλαμβανομένων των Loop, Bounce και Long Exposure.

Το Loop δημιουργεί μια κινούμενη εικόνα που λειτουργεί καλύτερα αν το iPhone σας ήταν απόλυτα ακίνητο όταν τραβήξατε την εικόνα. Το Bounce αναπαράγει το βίντεο, μετά το αντιστρέφει και το αναπαράγει ξανά (και ούτω καθεξής) για να δημιουργήσει ένα απρόσκοπτο, αν και λίγο επαναλαμβανόμενο βίντεο. Το Long Exposure μιμείται το αποτέλεσμα του να αφήνεις ανοιχτό το κλείστρο σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR ή mirrorless θολώνοντας την κίνηση και δημιουργώντας ίχνη φωτός.

Μια ζωντανή φωτογραφία

Εξαγωγή βρόχου ή αναπήδησης μέσω του μενού Κοινή χρήση, εξάγετε ένα βίντεο .MOV με βρόχο, όπως στην παραπάνω εικόνα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε GIF από το Live Photos απευθείας στο iPhone σας. Εάν θέλετε να μοιραστείτε μια ακίνητη εικόνα, θα πρέπει να σύρετε το δάχτυλό σας προς τα επάνω και να επιλέξετε ξανά “Ζωντανά”.

Επεξεργασία με άλλες εφαρμογές

Μέχρι στιγμής έχουμε συζητήσει μόνο τα εργαλεία επεξεργασίας της Apple και για πολλούς ανθρώπους είναι επαρκή. Το iPhone περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για επεξεργασία με άλλες εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από την εφαρμογή φωτογραφιών.

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε τις “Φωτογραφίες” και βρείτε μια εικόνα που θέλετε να επεξεργαστείτε. Πατήστε «Επεξεργασία» στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, στην οθόνη επεξεργασίας πατήστε το κουμπί «…» στην επάνω δεξιά γωνία. Θα πρέπει να δείτε να εμφανίζεται μια λίστα εφαρμογών που διαθέτουν εργαλεία επεξεργασίας που μπορείτε να επικαλεστείτε εδώ στην εφαρμογή Φωτογραφίες.

Ένα παράδειγμα είναι το PS Express της Adobe, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε προσαρμογές με ένα πάτημα σε κατηγορίες όπως Matte, Charm και Duo Tone. Αυτά τα εργαλεία είναι καλά, αλλά διαπιστώσαμε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την αρχική εφαρμογή, επειδή συνήθως έχετε περισσότερες επιλογές στη διάθεσή σας.

Μερικές καλές συμβουλές επεξεργασίας που πρέπει να θυμάστε

Ας ελπίσουμε ότι, με αυτόν τον οδηγό και κάποιους πειραματισμούς, μπορείτε να κατανοήσετε τα εργαλεία που έχει παράσχει η Apple. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι η επεξεργασία, και μπορείτε να το κάνετε χωρίς συνέπειες, γνωρίζοντας ότι μπορείτε απλά να επιστρέψετε στην αρχική εικόνα ανά πάσα στιγμή.

Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως θελήσετε να ασκήσετε αυτοσυγκράτηση με μερικά ρυθμιστικά. Η αύξηση του κορεσμού σε πολύ υψηλό επίπεδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά χρωματισμένες εικόνες και εξαιρετικά αφύσικούς τόνους δέρματος. Κάποια ψηφιακή ευκρίνεια μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση μιας απαλής εικόνας, αλλά η υπερβολική ποσότητα θα δημιουργήσει θόρυβο.

Εάν επεξεργάζεστε μια σκοτεινή εικόνα, μην ξεχάσετε να προσαρμόσετε τη μείωση του θορύβου τελευταία, μόλις είστε ικανοποιημένοι με τη συνολική έκθεση. Μπορείτε να εισάγετε πολύ κόκκους σε μια εικόνα προσαρμόζοντας την έκθεση και ενισχύοντας τις σκιές και το ρυθμιστικό μείωσης θορύβου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση αυτού.

Εάν σας άρεσε να μαθαίνετε για τα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών της Apple, γιατί να μην μάθετε περισσότερα για τη λήψη των καλύτερων φωτογραφιών με το iPhone σας.