Πώς να επεξεργαστείτε το πρόγραμμα εκκίνησης του Ubuntu με έναν επεξεργαστή γραφικών GRUB

Είστε χρήστης του Ubuntu; Χρειάζεται να επεξεργαστείτε το bootloader σας για να αλλάξετε κάτι, να διαγράψετε κάτι ή κάτι άλλο; Δεν ξέρετε πώς να το κάνετε; Αν ναι, αυτός ο οδηγός είναι για εσάς. Ακολουθήστε καθώς σας δείχνουμε πώς να επεξεργαστείτε το πρόγραμμα εκκίνησης του Ubuntu.

επεξεργαστείτε το Ubuntu bootloader GRUB

Εγκατάσταση του Grub Customizer στο Ubuntu

Για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε το πρόγραμμα εκκίνησης του Ubuntu, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το εργαλείο Grub Customizer. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει στους χρήστες ένα εύχρηστο GUI που μπορεί να φορτώσει σε διαμορφώσεις Grub για λόγους επεξεργασίας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εγκαταστήσετε το Grub Customizer στο Ubuntu. Μπορείτε να το ρυθμίσετε μέσω του GUI στο Λογισμικό Ubuntu (ή στο Λογισμικό/KDE Discover αν βρίσκεστε σε Xubuntu ή Kubuntu, κ.λπ.) Μπορείτε επίσης να το κάνετε να λειτουργεί στο Ubuntu μέσω της γραμμής εντολών του τερματικού.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε και τις δύο μεθόδους εγκατάστασης. Θυμήσου; αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί επίσης σε οποιοδήποτε Linux που λειτουργεί με βάση το Ubuntu. Εάν χρησιμοποιείτε Elementary OS, Zorin OS, Peppermint ή οτιδήποτε άλλο βασίζεται στο Ubuntu, θα μπορείτε να ακολουθήσετε και αυτές τις οδηγίες.

  Πώς να αποτρέψετε τον ύπνο στα Windows 10

Εγκατάσταση GUI

Για να εγκαταστήσετε το Grub Customizer στο Ubuntu με το GUI, κάντε τα εξής. Αρχικά, ανοίξτε το “Λογισμικό Ubuntu”. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το “Λογισμικό Ubuntu” στο μενού της εφαρμογής σας, αναζητήστε το “Λογισμικό” ή το “Discover” και κάντε κλικ σε αυτά.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, βρείτε το πλαίσιο αναζήτησης και πληκτρολογήστε “Grub Customizer”. Όταν πληκτρολογείτε αυτό, μόνο ένα αποτέλεσμα αναζήτησης θα πρέπει να εμφανίζεται στην οθόνη. Κάντε κλικ στο “Grub customizer” για να μεταβείτε στη σελίδα λογισμικού του.

Αφού μεταβείτε στη σελίδα λογισμικού του Grub Customizer, αναζητήστε το κουμπί «Εγκατάσταση» και κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Όταν επιλέξετε το κουμπί «Εγκατάσταση», θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Να το κάνεις.

Με την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασής σας, θα εγκατασταθεί το Grub Customizer. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάντε κλικ στο κουμπί “Εκκίνηση” στο λογισμικό Ubuntu για να ανοίξετε το Grub Customizer για πρώτη φορά.

Εγκατάσταση τερματικού

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε το τερματικό για να εγκαταστήσετε το Grub Customizer στο Ubuntu, δείτε τι πρέπει να κάνετε. Για να ξεκινήσετε, πατήστε το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + Alt + T για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού. Εναλλακτικά, αναζητήστε το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής και ανοίξτε το με αυτόν τον τρόπο.

Με ανοιχτό το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την εντολή apt install για να εγκαταστήσετε το πακέτο «grub-customizer».

sudo apt install grub-customizer

Όταν εισάγετε την παραπάνω εντολή, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Εισαγάγετε το στο πληκτρολόγιο και πατήστε το πλήκτρο Enter. Μην ανησυχείτε εάν δεν μπορείτε να δείτε τον κωδικό πρόσβασής σας ενώ τον εισάγετε.

  Τι είναι ένα αρχείο WebP (και πώς μπορώ να το ανοίξω);

Αφού εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας, το Ubuntu θα συγκεντρώσει όλα τα πακέτα προς εγκατάσταση (αυτό σημαίνει το πακέτο “grub-customizer” και τυχόν εξαρτήσεις που χρειάζεται. Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή αυτών των πακέτων, θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να συνεχίσετε. Πατήστε Y για να επιβεβαιώσετε.

Μετά την επιβεβαίωση, το Grub Customizer θα γίνει γρήγορα λήψη και εγκατάσταση. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, αναζητήστε το “Grub Customizer” στο μενού της εφαρμογής για να το ανοίξετε.

Πώς να επεξεργαστείτε το πρόγραμμα εκκίνησης του Ubuntu

Η επεξεργασία του προγράμματος εκκίνησης του Ubuntu με το Grub Customizer είναι εύκολη. Για να ξεκινήσετε, βρείτε την καρτέλα “Γενικές ρυθμίσεις” και κάντε κλικ σε αυτήν με το ποντίκι. Σε αυτήν την περιοχή θα βρείτε διάφορες ρυθμίσεις του προγράμματος εκκίνησης του Ubuntu, όπως η προεπιλεγμένη καταχώρηση, η ορατότητα και οι παράμετροι του πυρήνα.

Για παράδειγμα, εάν δεν είστε ευχαριστημένοι που επιλέγει την πρώτη καταχώριση στο bootloader και τη φορτώνει, μπορείτε να την αλλάξετε σε ό,τι θέλετε. Επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε την επιλογή στην οποία θέλετε να γίνει αυτόματη εκκίνηση.

Εναλλακτικά, αν προτιμάτε το Ubuntu να εκκινεί πάντα το τελευταίο πράγμα που εκκινήσατε, μπορείτε. Για παράδειγμα, εάν κάνετε διπλή εκκίνηση των Windows 10 και του Ubuntu και έχετε επιλέξει προηγουμένως τα Windows, μπορείτε να πείτε στον φορτωτή εκκίνησης του Ubuntu να το επιλέξει επειδή το επιλέξατε την τελευταία φορά.

  Πώς να εγκαταστήσετε VirtualBox Guest Additions για μια εικονική μηχανή Ubuntu

Άλλες ρυθμίσεις που μπορείτε να επεξεργαστείτε

Το κύριο πράγμα που οι χρήστες του Ubuntu προσπαθούν να επεξεργαστούν στο bootloader είναι η προεπιλεγμένη επιλογή εισαγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να αλλάξετε το χρόνο που χρειάζεται για την εκκίνηση της προεπιλεγμένης καταχώρισης από 10 δευτερόλεπτα σε όσο γρήγορα θέλετε αλλάζοντας το “10” σε άλλο αριθμό.

Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε πλήρως το μενού αποεπιλέγοντας το κουμπί “εμφάνιση μενού”. Κάνοντας αυτό θα αποκρύψετε εντελώς τον bootloader, εκτός εάν πατήσετε το κουμπί Shift κατά την εκκίνηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις παραμέτρους εκκίνησης του πυρήνα του Ubuntu αλλάζοντας το “quiet splash” σε όποια εντολή του πυρήνα θέλετε.

Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία του bootloader του Ubuntu, βρείτε το κουμπί “Αποθήκευση” στο επάνω μέρος της εφαρμογής Grub Customizer και κάντε κλικ σε αυτό για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Στη συνέχεια, κλείστε το Grub Customizer και ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού.

Εφαρμογή των αλλαγών

Ενώ το Grub Customizer έχει μια επιλογή “Εγκατάσταση σε MBR”, δεν λειτουργεί πάντα. Ουσιαστικά, το Grub Customizer επεξεργάζεται απλώς αρχεία διαμόρφωσης κειμένου. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις μέσω του τερματικού. Δείτε πώς να το κάνετε.

Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή update-grub, εφαρμόστε τις νέες αλλαγές διαμόρφωσης στο πρόγραμμα εκκίνησης του Ubuntu.

sudo update-grub