Πώς να επανεκκινήσετε ή να τερματίσετε τη λειτουργία του Linux χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών

Νιώθεις σαν να ξεκινάς από την αρχή; Αυτό το σεμινάριο θα σας δείξει πώς να κάνετε καθαρή και ασφαλή επανεκκίνηση ή τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή Linux ή macOS από τη γραμμή εντολών.

Κατεβαίνουμε

Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να κάνετε επανεκκίνηση ή τον πλήρη τερματισμό. Εάν εργάζεστε σε διακομιστή χωρίς GUI ή σε περίοδο λειτουργίας SSH σε απομακρυσμένο υπολογιστή, η γραμμή εντολών είναι η μόνη σας επιλογή. Το Linux και τα συστήματα τύπου Unix, όπως το macOS, παρέχουν πολλές εντολές για τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση του συστήματός σας απευθείας από τη γραμμή εντολών.

Οι εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
επανεκκίνηση
παύση
απενεργοποίηση

Η αναζήτηση στις σελίδες man για αυτές τις εντολές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Ανάλογα με τις επιλογές της γραμμής εντολών που θα επιλέξετε, όλες αυτές οι εντολές μπορούν να εκτελεστούν διακοπή λειτουργίας, επανεκκινήσεις και σταματά το σύστημα. Στην πραγματικότητα, οι σελίδες man για επανεκκίνηση, διακοπή και απενεργοποίηση περιέχουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Η απάντηση βρίσκεται στο systemd bootstrap σύστημα που αντικατέστησε το αξιοσέβαστο σύστημα έναρξης System V. Στον κόσμο του Linux, το Fedora άρχισε να χρησιμοποιεί το systemd το 2011. Από τότε έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλές διανομές. Το Debian και το Ubuntu αντάλλαξαν σε systemd το 2015.

Σε διανομές που βασίζονται σε systemd, οι εντολές τερματισμού λειτουργίας, επανεκκίνησης, διακοπής λειτουργίας και απενεργοποίησης είναι ουσιαστικά συντομεύσεις που οδηγούν στην εντολή systemctl. Η διατήρηση αυτών των εντολών παρέχει έναν βαθμό συμβατότητας με διανομές που βασίζονται στην αρχή του συστήματος V. Σημαίνει ότι τα σενάρια κελύφους (και οι διαχειριστές συστήματος του σκληρού πυρήνα του System V) δεν αποθαρρύνονται εάν μετακινηθούν σε έναν υπολογιστή με διανομή systemd που εκτελείται σε αυτόν.

  Last Light Redux σε Linux

Χρήση τερματισμού λειτουργίας

Ο τερματισμός ή η επανεκκίνηση ενός συστήματος πολλών χρηστών σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Πρέπει να αποφασίσετε πότε θα πάτε για τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση και να προειδοποιήσετε τους άλλους χρήστες του συστήματος ότι έρχεται ο τερματισμός λειτουργίας και πότε. Εάν είναι ο δικός σας υπολογιστής και είστε ο μόνος που τον χρησιμοποιεί, η ζωή είναι πολύ πιο απλή.

Για να εκτελέσετε οποιαδήποτε από αυτές τις εντολές πρέπει να είστε στην ομάδα sudo. Δηλαδή, πρέπει να έχετε δικαιώματα superuser και να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή sudo. Εάν η εντολή που έχετε εκδώσει πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως και δεν θα επηρεάσει άλλους συνδεδεμένους χρήστες, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το sudo. Εάν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές τις εντολές και η εντολή απορριφθεί, δοκιμάστε ξανά με το sudo.

Από προεπιλογή, η εντολή τερματισμού λειτουργίας διασφαλίζει ότι όλες οι διεργασίες διακόπτονται καθαρά, όλα τα συστήματα αρχείων συγχρονίζονται και ότι όλη η δραστηριότητα της CPU έχει σταματήσει. Αυτή είναι η κατάσταση «παύσης». Στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα στο υλικό για διακοπή ρεύματος. Αυτή, φυσικά, είναι η κατάσταση διακοπής λειτουργίας ή “απενεργοποίησης”.

Είναι σύνηθες να περνούν ορισμένοι παράμετροι τερματισμού λειτουργίας, όπως μια συμβολοσειρά χρόνου και ένα μήνυμα που θα σταλεί στους συνδεδεμένους χρήστες για να τους προειδοποιήσει για τον τερματισμό. Ας προγραμματίσουμε ένα κλείσιμο για 15 λεπτά από τώρα. Πληκτρολογήστε shutdown , ένα κενό διάστημα, +15, ένα διάστημα και, στη συνέχεια, το μήνυμα που θα στείλετε στους χρήστες.

shutdown +15 Shutting down in 15 minutes!

Η συμβολοσειρά χρόνου που χρησιμοποιήσαμε ήταν +15, αντιπροσωπεύοντας 15 λεπτά από τώρα. Το + είναι προαιρετικό. Θα μπορούσαμε να πληκτρολογήσουμε 15.

  Τρόπος ανάγνωσης ειδήσεων Hacker στον επιτραπέζιο υπολογιστή Linux

Λαμβάνουμε μια απάντηση που επιβεβαιώνει ότι έχει προγραμματιστεί τερματισμός λειτουργίας και πότε θα συμβεί. Οι συνδεδεμένοι χρήστες θα λάβουν το μήνυμα που δώσαμε.

Για να ακυρώσετε έναν τερματισμό λειτουργίας, χρησιμοποιήστε την επιλογή -c (ακύρωση).

shutdown -c

Αν και δεν λαμβάνετε καμία ειδοποίηση ότι ο τερματισμός λειτουργίας σας έχει ακυρωθεί, οι συνδεδεμένοι χρήστες σας ειδοποιούνται.

Εάν δεν παρέχετε μια συμβολοσειρά ώρας, ο τερματισμός λειτουργίας θα προγραμματιστεί για ένα λεπτό από τώρα. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να δώσετε ένα μήνυμα στους συνδεδεμένους χρήστες σας εάν δεν καθορίσετε μια συμβολοσειρά χρόνου.

shutdown

Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε ούτε ένα λεπτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τώρα ως χρονική συμβολοσειρά και ο τερματισμός τίθεται σε άμεση ισχύ. Η χρήση τώρα είναι σαν να χρησιμοποιείς το +0.

Η συμβολοσειρά ώρας μπορεί να είναι μια καθορισμένη ώρα, όπως 23:00. Πρέπει να ακολουθεί τη μορφή ΩΩ:ΛΛ και πρέπει να είναι στο 24ωρο ρολόι. Πέντε λεπτά πριν πέσει το σύστημα αποτρέπονται νέες συνδέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η προεπιλεγμένη ενέργεια του τερματισμού λειτουργίας κάνει τον υπολογιστή να πέσει σε κατάσταση παύσης λειτουργίας και στη συνέχεια σε κατάσταση απενεργοποίησης. Μπορούμε να παρακάμψουμε αυτήν τη συμπεριφορά περνώντας άλλες επιλογές της γραμμής εντολών σε αυτήν.

Η επιλογή -H (παύση) θα μεταφέρει τον υπολογιστή σας σε κατάσταση παύσης, αλλά δεν θα ζητήσει από το υλικό να απενεργοποιηθεί.
Το -P (poweroff) είναι η προεπιλεγμένη ενέργεια. Ο υπολογιστής τίθεται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας και στη συνέχεια απενεργοποιείται.
Η επιλογή -r (reboot) θα μεταφέρει τον υπολογιστή σας σε κατάσταση παύσης και στη συνέχεια θα τον επανεκκινήσει.
Η επιλογή -h (παύση και απενεργοποίηση) είναι ίδια με το -P. Εάν χρησιμοποιείτε -h και -H μαζί, η επιλογή -H έχει προτεραιότητα.
Η επιλογή -c (ακύρωση) θα ακυρώσει κάθε προγραμματισμένο τερματισμό, διακοπή ή επανεκκίνηση.

  Πώς να παίξετε το Psychonauts στο Linux

Ακολουθεί ένα παράδειγμα όπου έχουμε προγραμματίσει μια επανεκκίνηση.

shutdown -r 08:20 System rebooting at 08:20

Οι εντολές επανεκκίνησης, διακοπής και απενεργοποίησης

Αυτές οι εντολές εκτελούν την ενέργεια που υποδηλώνει το όνομά τους. Ωστόσο, καθένα από αυτά θα δεχτεί επιλογές γραμμής εντολών για να κάνει οποιαδήποτε από αυτές να εκτελέσει επανεκκίνηση, διακοπή ή απενεργοποίηση. Αλλά γιατί να μπερδεύουμε τα πράγματα; Αυτές οι εντολές χρησιμοποιούνται καλύτερα στην ονομαστική τους αξία.

Εάν θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση τώρα, χρησιμοποιήστε την επανεκκίνηση . Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε τώρα, χρησιμοποιήστε το poweroff και εάν θέλετε να σταματήσετε το σύστημα τώρα, χρησιμοποιήστε το halt.

reboot

halt

poweroff

Αυτές οι εντολές ισχύουν άμεσα. Εάν κάποια από αυτές τις εντολές απορριφθεί, προηγηθείτε με sudo. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας, μια άρνηση είναι συνήθως επειδή υπάρχουν άλλοι χρήστες συνδεδεμένοι στο σύστημα που πρόκειται να αφαιρέσετε εκτός σύνδεσης.

Ποια εντολή είναι κατάλληλη για μένα;

Σε περιβάλλοντα πολλών χρηστών, η χρήση του τερματισμού λειτουργίας για την εκτέλεση αυτών των ενεργειών σάς δίνει περισσότερο έλεγχο. Η δυνατότητα προγραμματισμού τερματισμών και επανεκκινήσεων και η ειδοποίηση των χρηστών με ένα μήνυμα εκπομπής θα είναι ανεκτίμητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Για έναν υπολογιστή ενός χρήστη, η επανεκκίνηση και η απενεργοποίηση πιθανότατα θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας.