Πώς να επαναφέρετε το Ubuntu στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις

Το Ubuntu λειτουργεί πολύ καλά, αλλά μερικές φορές προκύπτουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Εάν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας Linux για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε είναι να ασχολείστε με το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας, να μπερδέψετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κουμπί στο Ubuntu στο οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ για να «επαναφέρουν το Ubuntu στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, όπως στα Windows 10 ή στο Chrome OS. Αντίθετα, οι χρήστες που θέλουν να επαναφέρουν πλήρως το Ubuntu στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να περάσουν από κάποια σοβαρά προβλήματα.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε δύο τρόπους για γρήγορη επαναφορά του Ubuntu στην αρχική του κατάσταση. τη μέθοδο Dconf και τη μέθοδο Live Disk. Η μέθοδος Dconf επαναφέρει έναν μεμονωμένο χρήστη στην προεπιλογή, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναφορά πολλών χρηστών. Η μέθοδος Live Disk είναι πιο εμπεριστατωμένη και θα επαναφέρει ολόκληρη την εγκατάσταση του Ubuntu.

Επαναφορά Ubuntu – Dconf

Εάν η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu Linux είναι μπερδεμένη και θέλετε να την επαναφέρετε στις αρχικές ρυθμίσεις, ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο επεξεργαστή Dconf. Το Dconf είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο για όλα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που έχουν κατασκευαστεί με GTK. Gnome, Cinnamon, XFCE4 και LXDE. όλοι το χρησιμοποιούν.

  Πώς να προσθέσετε εφαρμογές στο Microsoft Teams

Για να επαναφέρετε το Ubunutu, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή. Κατανοήστε ότι η επαναφορά του Dconf είναι σοβαρή υπόθεση. Θα διαγράψει τα πάντα στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας. Αυτό σημαίνει συντομεύσεις, εικονίδια, κ.λπ. Εκτελέστε αυτό μόνο εάν είστε απολύτως σίγουροι.

Σημείωση: Η επαναφορά του Dconf γίνεται ανά χρήστη. Δεν θα επαναφέρει την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu για όλους στον υπολογιστή. Για να επαναφέρετε πολλούς χρήστες, εκτελέστε αυτό πολλές φορές.

dconf reset -f /

Όταν ολοκληρωθεί η επαναφορά του Dconf, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Όταν συνδέεστε, όλα θα φαίνονται ακριβώς όπως όταν εγκαταστήσατε για πρώτη φορά το Ubuntu. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η εντολή επαναφέρει τις ρυθμίσεις για πολλά διαφορετικά προγράμματα που εξαρτώνται από το Dconf (πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, τη διαχείριση αρχείων κ.λπ.), επομένως ίσως χρειαστεί να το επαναρυθμίσετε επίσης.

Επαναφορά επιφάνειας εργασίας Kubuntu

Η μέθοδος επαναφοράς Dconf λειτουργεί πολύ καλά με εκδόσεις του Ubuntu που χρησιμοποιούν το GTK. Το Kubuntu δεν είναι μία από αυτές τις διανομές Linux. Εφόσον το Kubuntu χρησιμοποιεί KDE, η παραπάνω μέθοδος δεν θα λειτουργήσει. Αντίθετα, εάν θέλετε να επαναφέρετε την επιφάνεια εργασίας του KDE στον υπολογιστή σας Kubuntu, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.

Σημείωση: όπως και η επαναφορά του Dconf, η κατάργηση της διαμόρφωσης Plasma λειτουργεί ανά χρήστη. Πρέπει να εκτελέσετε ξανά αυτήν την εντολή σε κάθε χρήστη στον οποίο θέλετε να επαναφέρετε την επιφάνεια εργασίας.

  Τι είναι το Crunchyroll και τι Anime προσφέρει;

Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και διαγράψτε την προεπιλεγμένη διαμόρφωση Plasma με την ακόλουθη εντολή.

rm -rf .kde/share/config/plasma-*

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να αφαιρέσετε πολλά αρχεία Plasma από τον δικό σας κατάλογο χρήστη. Αυτά τα αρχεία Plasma είναι σε ~/.config και βοηθούν στη ρύθμιση της επιφάνειας εργασίας για μεμονωμένους χρήστες. Διαγράψτε τα με την εντολή rm.

cd ~/.config

rm plasma*

Μετά την κατάργηση των αρχείων διαμόρφωσης Plasma, τα πράγματα θα αρχίσουν να χαλάνε. Κάντε κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής KDE, βρείτε το κουμπί αποσύνδεσης και κάντε κλικ σε αυτό.

Καθώς συνδέεστε ξανά στην επιφάνεια εργασίας του Kubuntu, η επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να φαίνεται ακριβώς όπως ήταν όταν εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά.

Επαναφορά Ubuntu – Live Disk

Η χρήση της μεθόδου επαναφοράς Dconf λειτουργεί πολύ καλά, αν το μόνο που θέλετε είναι να επαναφέρετε την εμφάνιση του Ubuntu στην επιφάνεια, και ίσως μερικά προγράμματα GTK. Ωστόσο, εάν η εγκατάσταση του Ubuntu δεν επισκευαστεί, το Dconf δεν θα είναι αρκετό.

Ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρετε πλήρως το Ubuntu στις στοκ ρυθμίσεις είναι να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε μια παραδοσιακή επανεγκατάσταση όπου ο σκληρός δίσκος διαγράφεται και χάνετε τα αρχεία σας. Αντίθετα, θα εκμεταλλευτούμε μια εξαιρετική δυνατότητα του Ubuntu που επιτρέπει στον χρήστη να την «εγκαταστήσει ξανά» αλλά να διατηρεί όλα τα αρχεία του.

  Πώς να συμμετάσχετε σε μια συνάντηση Zoom

Η μετάβαση σε αυτήν τη διαδρομή είναι η τελευταία λύση και θα ανανεώσει τα βασικά στοιχεία του Ubuntu. Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν ζωντανό δίσκο Ubuntu. Συνδέστε το Ubuntu live DVD/USB και απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας. Ανοίξτε το BIOS και διαμορφώστε το έτσι ώστε να φορτώνει πρώτα το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu live.

Όταν φορτωθεί το Ubuntu, κάντε κλικ στο κουμπί «Εγκατάσταση του Ubuntu» για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης. Στην επόμενη σελίδα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει «Λήψη ενημερώσεων» και «εγκατάσταση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή», εάν διαλέξατε αυτήν την επιλογή για την αρχική εγκατάσταση.

Μετακινηθείτε μέσω του προγράμματος εγκατάστασης μέχρι να φτάσετε στη σελίδα “Τύπος εγκατάστασης”. Αυτή είναι η πιο σημαντική σελίδα ολόκληρου του προγράμματος εγκατάστασης, καθώς εκεί οι χρήστες ορίζουν τον τύπο εγκατάστασης του Ubuntu.

Κοιτάξτε τις λίστες και βρείτε την επιλογή που λέει “Επανεγκατάσταση του Ubuntu”. Η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής θα διαγράψει τα βασικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος, αλλά θα διατηρήσει στοιχεία όπως Μουσική, Έγγραφα κ.λπ. στον σκληρό δίσκο.

Μόλις επιλεγεί η “Επανεγκατάσταση”, κάντε κλικ και ολοκληρώστε την υπόλοιπη εγκατάσταση του Ubuntu.

Σημείωση: φροντίστε να δημιουργήσετε το ίδιο όνομα χρήστη στο πρόγραμμα εγκατάστασης που χρησιμοποιούσατε πριν

Όταν το Ubuntu ολοκληρώσει τη διαδικασία επανεγκατάστασης, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μήνυμα που θα σας ενημερώνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Κάντε κλικ στο «Επανεκκίνηση τώρα» για επανεκκίνηση. Όταν συνδεθείτε, το Ubuntu θα επανέλθει πλήρως στις προεπιλογές.