Πώς να εξαγάγετε αρχεία RAR στο Linux

Εάν θέλετε να εξαγάγετε αρχεία RAR σε Linux, χρειάζεστε το πακέτο “Unrar”. Χωρίς αυτό το πακέτο στο σύστημα, δεν είναι καθόλου δυνατή η αλληλεπίδραση ή η εξαγωγή αρχείων RAR στο Linux.

Το Rar είναι μια κλειστή, ιδιόκτητη μορφή και οι προγραμματιστές στο Linux, όπως και η κοινότητα γενικότερα, δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τη μορφή. Ο μόνος λόγος που υπάρχουν εργαλεία όπως το Urar είναι όταν, αναπόφευκτα, αντιμετωπίζετε ένα αρχείο RAR (συνήθως μέσω λήψης) και πρέπει να το εξαγάγετε ενώ χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα Linux.

Εγκαταστήστε το Unrar

Η εγκατάσταση του πακέτου Unrar είναι αρκετά εύκολη, καθώς οι περισσότερες κύριες διανομές Linux έχουν το λογισμικό στις πηγές λογισμικού τους. Για να εγκαταστήσετε το πακέτο Unrar, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που ταιριάζουν με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε.

Σημείωση: Το βοηθητικό πρόγραμμα Unrar για Linux λειτουργεί πολύ καλά με αρχεία RAR που είναι έκδοση 3.0 ή παλαιότερη. Ωστόσο, έχει σημαντικό πρόβλημα να εργαστεί με τη νεότερη ιδιόκτητη μορφή RAR (έκδοση 5.0,) και απολύτως δεν θα λειτουργήσει με αρχεία 5.0 έως ότου ο προγραμματιστής προσθέσει νέες δυνατότητες στο εργαλείο.

  Πώς να διαβάσετε τη Wikipedia από την επιφάνεια εργασίας Linux

Ubuntu

Το Unrar υποστηρίζει αρκετά καλά το Ubuntu και το πρόγραμμα βρίσκεται στις κύριες πηγές λογισμικού του. Για να πάρετε τα χέρια σας στο βοηθητικό πρόγραμμα Unrar, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή Apt σε αυτό για να το ξεκινήσετε.

sudo apt install unrar

Debian

Το Debian Linux έχει το πακέτο Unrar στις κύριες πηγές λογισμικού του. Για να το πάρετε στα χέρια σας, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εισαγάγετε αυτήν την εντολή Apt-get.

sudo apt-get install unrar

Arch Linux

Χρησιμοποιείτε το Arch και χρειάζεται να εγκαταστήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Unrar; Δοκιμάστε αυτήν την εντολή Pacman για μέγεθος!

sudo pacman -S unrar

Μαλακό καπέλλο

Το βοηθητικό πρόγραμμα Unrar βρίσκεται στην κύρια αποθήκη λογισμικού Fedora Linux. Για να το εγκαταστήσετε, πρέπει να εισαγάγετε την εντολή DNF παρακάτω.

sudo dnf install unrar

OpenSUSE

Για να αποκτήσετε το εργαλείο εξαγωγής Unrar RAR στο OpenSUSE, γράψτε αυτήν την εντολή Zypper στο παράθυρο του τερματικού σας.

sudo zypper install unrar

Εξαγωγή αρχείων RAR – Τερματικό

Πολλά προγράμματα αρχειοθέτησης στο Linux χρησιμοποιούν το Unrar για την εξαγωγή αρχείων RAR. Ωστόσο, είναι δυνατή η αλληλεπίδραση με το Unrar και η χρήση του για εξαγωγή αρχείων αρχειοθέτησης απευθείας από το τερματικό Linux. Δείτε πώς να το κάνετε.

  Πώς να οργανώσετε βιντεοπαιχνίδια σε Linux με το Lutris

Βήμα 1: Βρείτε τη θέση των αρχείων RAR που θέλετε να εξαγάγετε στον υπολογιστή σας Linux με την εντολή εντοπισμού.

locate *.rar

Βήμα 2: Σημειώστε τη θέση εξόδου του αρχείου RAR. Ή, αντιγράψτε το στο πρόχειρό σας με το ποντίκι.

Βήμα 3: Καταγράψτε το unrar, ακολουθούμενο από το διακόπτη e και τη θέση του αρχείου από το Βήμα 1.

unrar e /home/username/path/to/rar/file.rar

Βήμα 4: Εκτελέστε την εντολή ls για να δείτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαγωγής.

ls

Βρείτε το όνομα του φακέλου που βγήκε από το αρχείο RAR και σημειώστε το.

Βήμα 5: Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινήστε την περίοδο λειτουργίας τερματικού στο φάκελο αρχείων.

cd extracted-rar-file-folder

Βήμα 6: Προβάλετε τα στοιχεία στο φάκελο αρχείων RAR εκτελώντας ξανά την εντολή ls.

ls

Εξαγωγή αρχείων RAR – επιφάνεια εργασίας Gnome

Εάν εγκαταστήσετε το Unrar, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εξαγάγετε αρχεία αρχειοθέτησης RAR με τον διαχειριστή αρχείων Nautilus του Gnome. Για εξαγωγή, εκκινήστε τη διαχείριση αρχείων Nautilus. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη θέση του αρχείου αρχειοθέτησης στον υπολογιστή σας Linux ή αναζητήστε το κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αναζήτησης.

Μόλις βρείτε το αρχείο RAR στο Nautilus, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε την επιλογή του μενού «Εξαγωγή εδώ» για να εξαγάγετε αμέσως το αρχείο RAR στο Gnome. Εναλλακτικά, κάντε διπλό κλικ στο RAR για να το ανοίξετε στην εφαρμογή Archive Manager του Gnome και να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία με αυτόν τον τρόπο.

  Πώς να παίξετε παιχνίδια Arcade χρησιμοποιώντας το MAME σε Linux

Εξαγωγή αρχείων RAR – επιφάνεια εργασίας KDE Plasma

Ο διαχειριστής αρχείων Dolphin του KDE μπορεί να χειριστεί και να εργαστεί με αρχεία μορφής RAR εάν έχετε εγκατεστημένο το βοηθητικό πρόγραμμα Unrar. Εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για την εξαγωγή αρχείων RAR, ξεκινήστε ανοίγοντας το Dolphin. Από εκεί, εντοπίστε το αρχείο που θέλετε να εξαγάγετε (ή χρησιμοποιήστε την αναζήτηση για να το βρείτε) και κάντε δεξί κλικ πάνω του.

Στο μενού με το δεξί κλικ, επιλέξτε “Εξαγωγή”, ακολουθούμενο από “εξαγωγή εδώ, αυτόματη ανίχνευση υποφάκελου”. Δεν θέλετε να κάνετε εξαγωγή από το Dolphin; Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο RAR για να το ανοίξετε στο εργαλείο ARK του KDE.

Εξαγωγή RAR – άλλοι επιτραπέζιοι υπολογιστές GTK+

Όσοι δεν χρησιμοποιούν το Nautilus του Gnome Shell ή το Dolphin του KDE Plasma 5, δεν χρειάζεται να ανησυχούν: Το Unrar χρησιμοποιείται ως backend για την εξαγωγή αρχείων RAR στους περισσότερους διαχειριστές αρχείων και εργαλεία εξαγωγής αρχείων στην πλατφόρμα Linux. Εάν είστε νέος στο Linux και χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή όπως XFCE, Mate κ.λπ., δείτε πώς μπορείτε να εξαγάγετε τα αρχεία.

Βήμα 1: Εκκινήστε τη διαχείριση αρχείων Linux και, στη συνέχεια, βρείτε το αρχείο RAR που θέλετε να εξαγάγετε.

Βήμα 2: Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο RAR και, στη συνέχεια, αναζητήστε στο μενού δεξί κλικ για “εξαγωγή” ή μια παρόμοια επιλογή και επιλέξτε την για να εξαγάγετε τα αρχεία.