Πώς να εντοπίσετε κρυφές κάμερες παρακολούθησης με το τηλέφωνό σας

Μια οικογένεια πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια αγενής έκπληξη στο Airbnb τους: μια κρυφή κάμερα μεταμφιεσμένη σε ανιχνευτή καπνού στο σαλόνι. Ακολουθούν δύο τρόποι για να ελέγξετε για κάμερες —σε Airbnb ή αλλού— χρησιμοποιώντας μόνο τηλέφωνο iPhone ή Android.

Οι κρυφές κάμερες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο

Εάν μένετε σε ξενοδοχείο ή σε Airbnb, οι κρυφές κάμερες μπορεί να σας προβληματίσουν. Στην περίπτωση της Airbnb, Ο οικοδεσπότης σας πρέπει να καταχωρήσει τυχόν κάμερες έχουν, είτε είναι ενεργοποιημένα είτε όχι. Επιπλέον, η Airbnb δεν επιτρέπει στους οικοδεσπότες να τοποθετούν κάμερες σε μπάνια ή χώρους ύπνου, ακόμα κι αν πρόκειται για σαλόνι με πτυσσόμενο κρεβάτι.

Όμως, όπως ανακάλυψε αυτή η οικογένεια, ο περιστασιακός ανατριχιαστικός οικοδεσπότης μπορεί ακόμα να κρύψει μια κάμερα και να μην σας το πει. Κρυφές κάμερες σε Airbnb δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται επίσης στην Airbnb. Μια πρόσφατη είδηση ​​περιέγραψε τη φρικτή ιστορία του κρυφές κάμερες ζωντανή μετάδοση σε ξενοδοχεία της Νότιας Κορέας. Περισσότεροι από 1500 επισκέπτες του ξενοδοχείου μαγνητοσκοπήθηκαν και μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του Διαδικτύου. Καθώς οι κρυφές κάμερες γίνονται ακόμα πιο φθηνές, φαίνεται να εμφανίζονται όλο και περισσότερο.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν κάμερες μεταμφιεσμένες σε άλλα καθημερινά αντικείμενα, όπως ανιχνευτές καπνού, ρολόγια, Διανομείς USB, ακόμη και ασύρματοι φορτιστές. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους λόγους στο σπίτι σας—για παράδειγμα, για να κρύψετε μια κάμερα που δεν μπορεί να βρει ο διαρρήκτης ή για να παρακολουθήσετε μια νταντά με τη συγκατάθεση αυτού του ατόμου. Αλλά πώς διασφαλίζετε ότι κάποιος δεν σας στοχεύει με μια κρυφή κάμερα; Με μία μόνο εφαρμογή και την κάμερα του τηλεφώνου σας, μπορείτε να κάνετε ένα σκούπισμα για κρυφές κάμερες κατά το check in.

  Πώς να προβάλετε το ιστορικό του Προχείρου στα Windows 11

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε σάρωση για κάμερες με το τηλέφωνό σας. Αρχικά, εάν έχετε πρόσβαση, μπορείτε να σαρώσετε το δίκτυο Wi-Fi για συσκευές που μοιάζουν με κάμερες. Αλλά αυτό θα βρει μόνο κάμερες συνδεδεμένες στο δίκτυο. Δεύτερον, μπορείτε να αναζητήσετε κάμερες νυχτερινής όρασης χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας. Εάν μια κρυφή κάμερα δεν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και δεν έχει δυνατότητες νυχτερινής όρασης, καμία μέθοδος δεν θα την εντοπίσει—αλλά αυτά τα κόλπα θα πρέπει να εντοπίσουν τις περισσότερες κάμερες.

Πώς να κάνετε σάρωση για δικτυωμένες κάμερες

Πολλά μέρη που μένετε σάς δίνουν πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας με μια εφαρμογή που ονομάζεται Fing. Το Fing κάνει και τα δύο iPhone και Android εφαρμογές. Ακόμα καλύτερα, είναι δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις. Το Fing σας ζητά να συνδεθείτε για περισσότερες δυνατότητες, αλλά δεν θα χρειαστεί να το κάνετε για τη σάρωση της συσκευής και της θύρας.

Η ιδέα εδώ είναι να εξετάσουμε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο τοπικό δίκτυο. Συνιστούμε να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές σας εκτός από το τηλέφωνο ή το tablet που εκτελεί το Fing, έτσι ώστε να έχετε λιγότερα πράγματα για ταξινόμηση. Συνδέστε το τηλέφωνο ή το tablet σας στο δίκτυο και, στη συνέχεια, ανοίξτε το Fing.

Στο Android, πατήστε το κουμπί “Ανανέωση” στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης της εφαρμογής για να ξεκινήσετε και να συμφωνήσετε να δώσετε στην εφαρμογή δικαιώματα τοποθεσίας. Η εφαρμογή iPhone εκτελεί αυτό το βήμα αυτόματα.

Περιμένετε να ολοκληρωθεί η σάρωση της εφαρμογής και, στη συνέχεια, ανατρέξτε στη λίστα των συσκευών που βρέθηκαν. Αν κοιτάτε συσκευές στο δίκτυο που εντόπισε η εφαρμογή, θα θέλετε να παρακολουθείτε οτιδήποτε εμφανίζει έναν κατασκευαστή κάμερας (όπως Nest, Arlo ή Wyze) ή αναφέρει ως “IP Camera”.

Ακόμα κι αν δεν εντοπίσετε μια κάμερα σε αυτήν τη λίστα, κάντε έναν απολογισμό του πόσες συσκευές βλέπετε στη λίστα και τι μπορείτε να βρείτε στο μέρος που μένετε. Εάν κάτι ξεχωρίζει ως ασυνήθιστο (ίσως χωρίς αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες) και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια καλή πηγή, σημειώστε τη διεύθυνση IP. Το επόμενο βήμα είναι η σάρωση για ανοιχτές θύρες.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά οποιοδήποτε ελεγκτή σε πλήκτρα πληκτρολογίου σε Windows και MacOS

Εάν βρείτε ύποπτες συσκευές στο δίκτυο, θα θέλετε να σαρώσετε για τυχόν ανοιχτές θύρες που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές. Πρώτα, πατήστε το κουμπί “Δίκτυο” στο κάτω μέρος της οθόνης.

Στη συνέχεια, πατήστε «Εύρεση ανοιχτών θυρών».

Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP που γράψατε νωρίτερα και, στη συνέχεια, πατήστε το μπλε κουμπί «Εύρεση ανοιχτών θυρών».

Η λίστα θα δείχνει ποιες θύρες είναι ανοιχτές και ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν. Έχετε το νου σας για RTSP και RTMP. αυτά είναι κοινά για ροή βίντεο. Οτιδήποτε με HTTP ή HTTPS ως υπηρεσία μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδεθείτε με ένα πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει ροή βίντεο. Απλώς πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ακολουθούμενη από άνω και κάτω τελεία, ακολουθούμενη από τη θύρα που αναφέρεται (δηλ. 192.168.0.15:80).

Πώς να εντοπίσετε κάμερες νυχτερινής όρασης

Δεν θα έχετε πάντα πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο για να δοκιμάσετε τα παραπάνω βήματα. Ακόμα κι όταν το κάνετε, μπορεί να μην βοηθήσουν. Μια κρυφή κάμερα μπορεί να βρίσκεται σε ξεχωριστό δίκτυο ή πολύ σκοτεινή για να την αναγνωρίζει εύκολα. Εάν δεν έχετε βρει ακόμα κάμερες, μπορείτε να δοκιμάσετε να αναζητήσετε υπέρυθρες λυχνίες. Οι περισσότερες κάμερες IP χρησιμοποιούν υπέρυθρες για νυχτερινή όραση. Ενώ οι υπέρυθρες ακτίνες είναι αόρατες με γυμνό μάτι, έχετε ήδη μια συσκευή που μπορεί να σας βοηθήσει—το smartphone σας.

Ορισμένα smartphone έχουν φίλτρα για να αποκλείουν το υπέρυθρο φως στην κύρια κάμερα, αλλά πολύ λίγα από αυτά έχουν φίλτρα στην μπροστινή κάμερα. Για να προσδιορίσετε ποια κάμερα θα λειτουργήσει για εσάς, πάρτε ένα τηλεχειριστήριο υπερύθρων όπως αυτό που χρησιμοποιείτε για την τηλεόρασή σας. Στρέψτε το προς την κύρια κάμερα του smartphone σας και πατήστε ένα κουμπί. Αν δείτε το φως στην οθόνη, τότε μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες. Εάν δεν το κάνετε, δοκιμάστε ξανά με την μπροστινή κάμερα.

  Πώς να διορθώσετε το "Δεν ήταν δυνατή η δημιουργία της εικονικής μηχανής Java"

Μόλις καθορίσετε την καλύτερη κάμερα για χρήση, σβήστε τα φώτα στο δωμάτιο που θέλετε να σκουπίσετε. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την κάμερα του smartphone σας και αρχίστε να ψάχνετε για τυχόν λαμπερά φώτα. Οι κάμερες IP δεν διατίθενται σε καμία τυπική διαμόρφωση, επομένως μπορεί να δείτε μόνο ένα, τέσσερα, έξι ή κάποιον άλλο συνδυασμό φώτων. Συνήθως θα είναι μωβ αλλά μερικές φορές μπορεί να φαίνονται λευκά. Δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να βρίσκεστε κοντά στην κρυφή κάμερα. Στην παραπάνω εικόνα, η κάμερα είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά. Ρίξτε όμως μια ματιά σε μια άλλη φωτογραφία από την άλλη πλευρά του σπιτιού:

Τα φώτα στο κέντρο της εικόνας είναι η ίδια κάμερα, μόλις τρία δωμάτια μακριά (τραπεζαρία, σαλόνι και γραφείο). Αυτό είναι αρκετά φωτεινό για να γίνει αντιληπτό και απαιτεί πιο προσεκτική έρευνα. Ωστόσο, μην κοιτάτε μόνο το κέντρο των τοίχων, στρέψτε το smartphone σας προς την οροφή, τους αεραγωγούς, ακόμη και τις πρίζες. Όταν τα φώτα είναι αναμμένα, αναζητήστε οτιδήποτε ασυνήθιστο. Έχει ένα δωμάτιο περισσότερους από έναν ανιχνευτές καπνού; Υπάρχει διανομέας USB σε μέρος χωρίς άλλα ηλεκτρονικά είδη; Εάν αγγίξετε έναν τυπικό καθρέφτη και κοιτάξετε το δάχτυλό σας από μια γωνία, το δάχτυλό σας που αντανακλάται δεν θα «έρχεται σε επαφή» με το πραγματικό σας δάχτυλο. Εάν κάνετε το ίδιο με το γυαλί μονής κατεύθυνσης, το ανακλώμενο δάχτυλό σας και το πραγματικό σας δάχτυλο θα έρθουν σε επαφή (μοιάζουν να αγγίζουν) και αυτό μπορεί να είναι απόκρυψη κάμερας. Η παρατήρηση παράξενων πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε κρυφές κάμερες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένη μέθοδος για την εύρεση μιας κρυφής κάμερας. Αλλά κάνοντας αυτά τα πρόσθετα βήματα όταν φτάσετε θα σας δώσει την ευκαιρία να παλέψετε, και ελπίζουμε λίγη ηρεμία.