Πώς να ενσωματώσετε το LibreOffice με το Nextcloud

Το LibreOffice είναι εδώ και καιρό η καλύτερη δωρεάν λύση για εργαλεία παραγωγικότητας στο Linux. Ωστόσο, ο αυτόνομος πελάτης LibreOffice είναι περιορισμένος και απλώς δεν τον κόβει, όσον αφορά τη συνεργασία στο διαδίκτυο, την Παραγωγικότητα Google και τη συνεργασία τύπου Google Drive.

Εκεί έρχεται το Collabora. Είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Libre Office Online, με δεκάδες δυνατότητες συγκρίσιμες με πολλά ιδιόκτητα εργαλεία γραφείου Διαδικτύου. Το καλύτερο από όλα είναι ότι το λογισμικό μπορεί να ενσωματωθεί απευθείας σε πολλές αυτο-φιλοξενούμενες λύσεις cloud. Δείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε το Libre Office με το NextCloud.

Η εγκατάσταση του λογισμικού Collabora είναι λίγο κουραστική, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο, ειδικά για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν τη δική τους λύση γραφείου σε Linux.

Σημείωση: η χρήση του λογισμικού Collabora απαιτεί διακομιστή Docker Nextcloud με έγκυρο πιστοποιητικό SSL. Ένας διακομιστής Snap Nextcloud δεν θα λειτουργήσει, δυστυχώς.

Ρύθμιση του Nextcloud στον διακομιστή Ubuntu

Η χρήση του Collabora στο Nextcloud ξεκινά με έναν διακομιστή Nextcloud τύπου Docker. Για να ξεκινήσετε τη ρύθμιση, εγκαταστήστε το Docker και τραβήξτε το πιο πρόσφατο κοντέινερ Nextcloud από το Docker Hub.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ρύθμιση για το Collabora λειτουργεί καλύτερα με τον διακομιστή Ubuntu, επομένως το σεμινάριο θα επικεντρωθεί κυρίως σε αυτό. Ωστόσο, εάν δεν χρησιμοποιείτε διακομιστή Ubuntu, ακολουθήστε τις οδηγίες καθώς οι οδηγίες είναι πολύ παρόμοιες στα περισσότερα συστήματα.

sudo docker pull undeadhunter/nextcloud-letsencrypt

Το τράβηγμα του κοντέινερ Nextcloud Docker μοιάζει πολύ με την εγκατάσταση Snap. Δεν απαιτείται ρύθμιση ή διαμόρφωση. Αντ ‘αυτού, βγείτε από το Root και πείτε το σε έναν κανονικό χρήστη.

  Πώς να διαγράψετε άλμπουμ φωτογραφιών σε iPhone, iPad και Mac

Σημείωση: για πρόσβαση στο Collabora εκτός LAN, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το SSL με το Nextcloud και το Docker. Ανατρέξτε στην επίσημη τεκμηρίωση για να μάθετε πώς να το ρυθμίσετε.

sudo docker run -it --name nextcloud --hostname nextcloud-letsencrypt -e CERTBOT_DOMAIN="nextcloud-letsencrypt" -e CERTBOT_EMAIL="email" -p 80:80 -p 443:443 undeadhunter/nextcloud-letsencrypt

Εάν η εντολή είναι επιτυχής, το Nextcloud θα πρέπει να εκτελείται. Πρόσβαση σε αυτό μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού:

https://ip.address:8080

Ακολουθήστε τα βήματα για να ρυθμίσετε μια εγκατάσταση Nextcloud εντός του κοντέινερ Docker. Όταν τελειώσετε, ανοίξτε μια νέα καρτέλα και δημιουργήστε ένα νέο πιστοποιητικό SSL με το LetsEncrypt.

sudo docker exec -it nextcloud-crypt /certbot.sh

Ρυθμίστε το Collabora

Ο διακομιστής Nextcloud Docker είναι σε λειτουργία και λειτουργεί. Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να ρυθμίσετε τον διακομιστή Collabora, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά με το Nextcloud και την προσθήκη Collabora Office.

Όπως το Nextcloud, το λογισμικό Collabora πρέπει επίσης να εκτελείται σε μια εικόνα Docker. Τραβήξτε προς τα κάτω την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού διακομιστή Collabora με την εντολή έλξης docker:

sudo docker pull collabora/code

Η Collabora πρέπει να τρέχει δίπλα στο Nextcloud, για να δουλέψει. Χρησιμοποιώντας την εντολή docker run, εκκινήστε τον διακομιστή. Φροντίστε να επεξεργαστείτε την εντολή και να αλλάξετε το “nextcloudserveraddress”, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

  Πώς να ενημερώσετε το υλικολογισμικό Philips Hue

Σημείωση: Μην αφαιρείτε τα σύμβολα κάθετο!

sudo docker run -t -d -p 127.0.0.1:9980:9980 -e 'domain=nextcloudserveraddress' --restart always --cap-add MKNOD collabora/code

Apache Reverse Proxy

Το λογισμικό Collabora χρειάζεται έναν αντίστροφο διακομιστή μεσολάβησης για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η εκτέλεση του αντίστροφου διακομιστή μεσολάβησης απαιτεί Apache2, οπότε φροντίστε να τον έχετε ήδη στον διακομιστή. Στο Ubuntu, ο διακομιστής Apache2 μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί με:

sudo apt install lamp-server^

Όταν έχει ρυθμιστεί το Apache2, χρησιμοποιήστε το a2enmod για να ενεργοποιήσετε τις μονάδες διακομιστή μεσολάβησης. Αυτές οι λειτουργικές μονάδες είναι σημαντικές και ο αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης δεν θα εκτελεστεί χωρίς αυτές.

sudo a2enmod proxy
sudo a2enmod proxy_wstunnel
sudo a2enmod proxy_http
sudo a2enmod ssl

Με τις λειτουργικές μονάδες, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο Virtual Host. Στο τερματικό, χρησιμοποιήστε το άγγιγμα για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο διαμόρφωσης.

sudo touch /etc/apache2/sites-available/your-collabora-site.com.conf

Η Collabora απαιτεί πιστοποιητικό SSL για την εκτέλεση του διακομιστή μεσολάβησης, καθώς και του λογισμικού. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ολοκληρώσετε αυτήν την εργασία είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο LetsEncrypt. Στο τερματικό, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να λάβετε LetsEncrypt για Apache2.

sudo apt install letsencrypt python-letsencrypt-apache
sudo letsencrypt --apache --agree-tos --email email-address -d collabora-server-ip-or-domain.com

Ανοίξτε το νέο αρχείο εικονικού κεντρικού υπολογιστή με το Nano.

sudo nano /etc/apache2/sites-available/your-collabora-site.conf

Επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα στο Nano:



Όνομα διακομιστή office.your-domain.com

SSLCertificateFile /etc/letsencrypt/live/collabora-server-ip-or-domain.com/fullchain.pem
SSLCertificateKeyFile /etc/letsencrypt/live/collabora-server-ip-or-domain.com/privkey.pem
Συμπεριλάβετε το /etc/letsencrypt/options-ssl-apache.conf

  Πώς να αλλάξετε τη γραμματοσειρά εξίσωσης στο MS Word

# Οι κωδικοποιημένες κάθετες πρέπει να επιτρέπονται
AllowEncodedSlashes NoDecode

Το # Container χρησιμοποιεί ένα μοναδικό μη υπογεγραμμένο πιστοποιητικό
SSLProxyEngine ενεργοποιημένο
SSLProxyΕπαλήθευση Κανένα
Απενεργοποίηση SSLProxyCheckPeerCN
Απενεργοποίηση SSLProxyCheckPeerName

# κρατήστε τον οικοδεσπότη
ProxyPreserveHost Ενεργό

# στατικό html, js, εικόνες κ.λπ. που προβάλλονται από το loolwsd
Το # loleaflet είναι το τμήμα πελάτη του LibreOffice Online
ProxyPass /loleaflet https://127.0.0.1:9980/loleaflet retry=0
ProxyPassReverse /loleaflet https://127.0.0.1:9980/loleaflet

# URL ανακάλυψης WOPI
ProxyPass /hosting/discovery https://127.0.0.1:9980/hosting/discovery retry=0
ProxyPassReverse /hosting/discovery https://127.0.0.1:9980/hosting/discovery

# Κύρια πρίζα
ProxyPassMatch “/lool/(.*)/ws$” wss://127.0.0.1:9980/lool/$1/ws nocanon

# Κονσόλα Διαχειριστή websocket
ProxyPass /lool/adminws wss://127.0.0.1:9980/lool/adminws

# Λήψη ως, Λειτουργίες παρουσίασης σε πλήρη οθόνη και μεταφόρτωσης εικόνων
ProxyPass /lool https://127.0.0.1:9980/lool
ProxyPassReverse /lool https://127.0.0.1:9980/lool


Πατήστε Ctrl + O για να αποθηκεύσετε το έγγραφο και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε το Apache 2 με:

sudo sytemctl restart apache2

Ενσωματώστε το LibreOffice με το Nextcloud

Όλες οι ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση του Collabora έχουν ληφθεί μέριμνα. Το μόνο που απομένει είναι να ενσωματώσετε το LibreOffice με το Nextcloud. Για να ενεργοποιήσετε την ενσωμάτωση, ανοίξτε τη διεπαφή ιστού Nextcloud, επιλέξτε το εικονίδιο με το γρανάζι και κάντε κλικ στο κουμπί «Εφαρμογές».

Ανατρέξτε στην ενότητα εφαρμογών για “Συνεργασία” και κάντε κλικ στο κουμπί για να την εγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στη διεπαφή διαχειριστή του Nextcloud και κάντε κλικ στο «Διαχειριστής» και μετά στο «Συνεργασία Online».

Στην ενότητα “Collabora Online” της διεπαφής διαχειριστή, συμπληρώστε τη διεύθυνση IP του διακομιστή Collabora Online και κάντε κλικ στο κουμπί “Εφαρμογή” για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις.

Από εδώ, θα είναι δυνατό για οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί το Access Nextcloud Collabora από οποιονδήποτε υπολογιστή, μέσω της διεπαφής Web Nextcloud.