Πώς να ενεργοποιήσετε το Systemd για WSL2 στα Windows 11

Το Windows Subsystem for Linux (WSL) έχει δει πολλά έργα που υποστηρίζονται από την κοινότητα, αλλά το systemd ήταν μια από τις πιο περιζήτητες απαιτήσεις από τους προγραμματιστές. Ήδη έχουν γίνει έργα όπως π.χ one-script-wsl2-systemd και τζίνι για την υλοποίηση του systemd σε WSL2 στα Windows 11 και 10. Παρατηρώντας το πάθος για τις υλοποιήσεις systemd για το WSL2, η Microsoft συνεργάστηκε με την Canonical (εκδότης του Ubuntu) για να προσφέρει επίσημη υποστήριξη συστήματος για το Windows Subsystem για Linux. Και τώρα, οι προγραμματιστές μπορούν να ενεργοποιήσουν το systemd για WSL2 στα Windows 11 σε 5 εύκολα βήματα. Επομένως, αν σας ενδιαφέρει, ας προχωρήσουμε και ας μάθουμε πώς να ενεργοποιούμε το systemd για WSL2 στα Windows 11.

Ενεργοποίηση Systemd για WSL2 στα Windows 11 (2022)

Σε αυτό το σεμινάριο, έχουμε αναφέρει τις οδηγίες για την ενεργοποίηση του systemd for Windows Subsystem for Linux στα Windows 11 μαζί με μια γρήγορη επεξήγηση για το θέμα.

Τι είναι το Systemd στο Linux;

Το Systemd είναι ένας διαχειριστής συστημάτων και υπηρεσιών για λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux. Είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για την εκκίνηση στοιχείων και υπηρεσιών συστήματος κατά την εκκίνηση ενός συστήματος Linux. Μπορείτε να πείτε ότι είναι η γονική διαδικασία και αρχικοποιεί όλες τις άλλες διεργασίες, επομένως, το PID (Αναγνωριστικό διαδικασίας) είναι 1. Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη υπόθεση τώρα που το Υποσύστημα Windows για Linux υποστηρίζει το systemd;

  Προσθέστε μια ένδειξη αριθμού εικονικής επιφάνειας εργασίας στη θήκη συστήματος στα Windows 10

Πρώτον, το systemd φέρνει ένα σχεδόν εγγενές περιβάλλον λογισμικού στο WSL. Βασικά, ό,τι παίρνετε από το Ubuntu σε μια εγκατάσταση γυμνού μετάλλου, έχετε το ίδιο περιβάλλον και στο WSL. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες όπως Snap, microk8s, Kubernetes κ.λπ., που βασίζονται στο systemd για να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι, με την επίσημη υποστήριξη από τη Microsoft, οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πλήρως τις πραγματικές δυνατότητες του WSL2 και να εργαστούν σε Windows και Linux ταυτόχρονα χωρίς να χάσουν τίποτα.

Εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του WSL2

1. Αρχικά, πρέπει να κάνετε λήψη μιας συγκεκριμένης έκδοσης του WSL (έκδοση 0.67.6 και νεότερη). Ανοίξτε το PowerShell και εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε την τρέχουσα έκδοση. Εάν έχετε μια ενημερωμένη έκδοση, μεταβείτε κατευθείαν στην επόμενη ενότητα.

wsl --version

2. Εάν είστε σε παλαιότερη έκδοση, προχωρήστε και κάντε λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου WSL από τη σελίδα GitHub της Microsoft που είναι συνδεδεμένη εδώ. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε σε κανάλι Insider για να ενεργοποιήσετε το systemd για WSL2 στα Windows 11.

  Τα σφάλματα των Windows 10 διδάσκουν τη σημασία των αντιγράφων ασφαλείας

3. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το πακέτο Windows Subsystem for Linux MSIXBUNDLE στον υπολογιστή σας με Windows 11.

4. Μετά από αυτό, ανοίξτε το Windows Terminal με δικαιώματα διαχειριστή. Εάν έχετε ήδη εγκατεστημένη μια διανομή Linux, μεταβείτε κατευθείαν στην επόμενη ενότητα.

5. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο PowerShell και εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Αυτό θα εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη διανομή Ubuntu. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux, μπορείτε να την εγκαταστήσετε από το Microsoft Store ή να εκτελέσετε το wsl –install για να βρείτε όλες τις διαθέσιμες διανομές.

wsl --install Ubuntu

Ενεργοποιήστε το Systemd για WSL2 στα Windows 11

1. Μόλις εγκατασταθεί το Ubuntu (ή η διανομή Linux της επιλογής σας), ανοίξτε ξανά το PowerShell με δικαίωμα διαχειριστή. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο “Ubuntu” από το κουμπί βέλους στη γραμμή τίτλου.

2. Αφού ορίσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να επεξεργαστείτε το αρχείο «wsl.conf» χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή Nano.

sudo nano /etc/wsl.conf

3. Εδώ, προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στο αρχείο. Αυτό θα σας επιτρέψει να ενεργοποιήσετε το systemd για WSL2 στον υπολογιστή σας με Windows 11.

[boot]
systemd=true

4. Για αποθήκευση και έξοδο από τον επεξεργαστή Nano, πατήστε “Ctrl + O” και πατήστε Enter. Μετά από αυτό, πατήστε “Ctrl + X”. Έχετε κάνει τώρα τις απαραίτητες αλλαγές.

  3 εύκολοι τρόποι για να βρείτε την τελευταία ώρα εκκίνησης των Windows

5. Τώρα, πρέπει να τερματίσετε το Windows Subsystem for Linux. Για αυτό, κλείστε την καρτέλα Ubuntu και μεταβείτε στην καρτέλα PowerShell. Εδώ, εκτελέστε την παρακάτω εντολή.

wsl.exe --shutdown

6. Τώρα, προχωρήστε και εκκινήστε ξανά το Ubuntu από το τερματικό των Windows. Το Systemd θα εκτελείται πλέον στο παρασκήνιο από προεπιλογή. Για έλεγχο, εκτελέστε την παρακάτω εντολή και δείτε την κατάσταση της υπηρεσίας.

systemctl list-unit-files --type=service

7. Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Nextcloud στο WSL2 χρησιμοποιώντας το Snap, το οποίο βασίζεται στο systemd για να λειτουργεί σωστά. Εδώ, επιλέξτε το δικό σας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στη δεύτερη εντολή. Όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, όλες οι υπηρεσίες Snap εκτελούνται σωστά.

sudo snap install nextcloud
sudo nextcloud.manual-install USERNAME PASSWORD
snap services

Ενεργοποιήστε το Systemd σε Windows Υποσύστημα για Linux

Αυτά είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ενεργοποιήσετε το systemd για WSL στα Windows 11. Το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε σε ένα κανάλι Insider για να ενεργοποιήσετε το systemd στο υποσύστημά σας Linux στα Windows. Μπορείτε να κατεβάσετε απευθείας το πακέτο από το GitHub και να το εγκαταστήσετε αμέσως. Επιπλέον, εάν θέλετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές Android στα Windows 11, κατευθυνθείτε στον αναλυτικό οδηγό μας. Και για να εγκαταστήσετε το Google Play Store στον υπολογιστή σας με Windows 11, έχουμε έναν ενημερωμένο οδηγό για εσάς. Τέλος, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.