Πώς να ενεργοποιήσετε το Google Play Protect στο Android

Το Google Play Store, όπως και το Apple App Store μαστίζεται από πλαστές εφαρμογές. Είναι γνωστό ότι οι προγραμματιστές δημιουργούν κλώνους δημοφιλών εφαρμογών, προσθέτουν διαφημίσεις και περιμένουν ανυποψίαστους χρήστες να τις κατεβάσουν. Αυτό είναι φυσικά ένα από τα καλύτερα σενάρια με πλαστές εφαρμογές. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να εισάγουν κακόβουλα σενάρια σε μια εφαρμογή και στη συνέχεια να την ανεβάσουν στο Google Play Store. Ο μέσος χρήστης δεν έχει κανέναν τρόπο να καταλάβει εάν μια εφαρμογή είναι κακόβουλη ή όχι. Είναι τέτοια πράγματα που δίνουν στο Android τη φήμη ότι δεν είναι ασφαλές. Για να το πολεμήσεις αυτό, ανακοίνωσε η Google Google Play Protect για Android. Είναι μια σάρωση που εκτελείται σε όλες τις εφαρμογές της συσκευής σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 30 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Το Google Play Protect για Android είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες Android. Μπορεί να σαρώσει εφαρμογές που κατεβάζετε από το Google Play Store καθώς και εφαρμογές που φορτώσατε πλευρικά.

Ενεργοποιήστε το Google Play Protect

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ενότητα Ασφάλεια και τοποθεσία> Google Play Protect. Πατήστε το και ενεργοποιήστε την επιλογή «Σάρωση συσκευών για απειλές ασφαλείας». Από προεπιλογή και με αυτήν την επιλογή απενεργοποιημένη, το Google Play Protect σαρώνει εφαρμογές που έχουν ληφθεί από το Play Store. Όταν ενεργοποιείτε τη «Σάρωση συσκευών για απειλές ασφαλείας», ξεκινά η σάρωση εφαρμογών που φορτώθηκαν πλευρικά.

  Απόκρυψη οποιουδήποτε και όλων των τύπων αρχείων στη συσκευή σας Android [No Root]

Υπάρχει επίσης μια επιλογή “Βελτίωση ανίχνευσης επιβλαβών εφαρμογών”. Εάν το ενεργοποιήσετε, μοιράζεστε δεδομένα με την Google. Θα βοηθήσει την Google να βελτιώσει τον εντοπισμό απειλών μακροπρόθεσμα, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία πρόσθετη ασφάλεια για το τηλέφωνό σας.

Το Google Play Protect δεν θα αφαιρέσει αυτόματα τυχόν επιβλαβείς εφαρμογές που βρίσκει, αλλά θα σας ειδοποιεί όταν εντοπίσει κάτι ύποπτο. Στη συνέχεια, εξαρτάται από εσάς να καταργήσετε την εφαρμογή.

Χωρίς σάρωση αρχείων

Το Google Play Protect προορίζεται αυστηρά για εφαρμογές και όχι για αρχεία που έχετε στη συσκευή σας. Οι συσκευές Android μπορούν να αποθηκεύσουν σχεδόν οποιοδήποτε τύπο αρχείου. Μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής σας ή να τα αντιγράψετε από την επιφάνεια εργασίας σας. Εάν τύχει να κατεβάσετε ένα αρχείο που είναι κακόβουλο, το Play Protect δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Αυτό δεν είναι σαν ένα σύστημα προστασίας από ιούς. Είναι προστασία από κακόβουλες εφαρμογές. Θα εκτελεί περιοδικές σαρώσεις στη συσκευή σας για να διασφαλίσει ότι δεν έχετε τίποτα κακόβουλο και θα ελέγχει επίσης τους συνδέσμους που επισκέπτεστε στο Chrome. Εάν πρόκειται να επισκεφτείτε έναν δυνητικά μη ασφαλή σύνδεσμο στο Chrome, θα δείτε μια γνωστή προειδοποίηση που θα σας λέει ότι ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής.

  Πώς να κάνετε επανεκκίνηση ενός smartphone ή tablet Android

Αυτό είναι ένα θετικό βήμα από την Google, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τις πλαστές και κατώτερες εφαρμογές στο Google Play Store.