Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Μην ενοχλείτε σε Android 10 & 11

Το Do Not Diturb (DND) του Android είναι ένα κρίσιμο εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε για μέγιστο όφελος.

Ο εθισμός στα smartphone είναι τρομακτικός.

Η επιθυμία να ξυπνάτε την οθόνη κάθε τόσο για να ελέγχετε τις ενημερώσεις επηρεάζει τη συνολική φυσική κατάσταση, με την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή, τη μειωμένη γνωστική ικανότητα και τις ημικρανίες μόνο στην κορυφή του παγόβουνου.

Επομένως, είναι καλύτερο να έχει κάποιος προσωπικό μη ψηφιακό χρόνο όπου ζει κανείς κανονικά.

Το Do Not Disturb παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις. Και δεν είναι μόνο για την ώρα του ύπνου (προτιμώ τη λειτουργία πτήσης για αυτό). Οι ειδοποιήσεις μπορούν να καταστρέψουν τις περισσότερες ώρες μετά την εργασία σας, αφαιρώντας σημαντικά κομμάτια από τον προσωπικό και τον οικογενειακό σας χρόνο.

Μην ενοχλείτε

Το Do Not Disturb παρουσιάστηκε με το Android Lollipop. Ο στόχος ήταν απλός: αποκλεισμός μη βασικών αλληλεπιδράσεων με smartphone.

  Συνεχίστε με τον Microsoft Edge για iOS και Android

Καθώς το Android γίνεται λείο με κάθε ενημέρωση, το DND έχει γίνει ευέλικτο και ίσως θελήσετε να το ελέγξετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Σημείωση: Οι επόμενες ενότητες αναφέρονται στο (Stock) Android 10 και 11 (συσκευές Samsung). Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχουν μικρές παραλλαγές ανάλογα με την επωνυμία του smartphone σας.

Πώς να ενεργοποιήσετε το DND

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το DND πατώντας το εικονίδιο απαγόρευσης εισαγωγής στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Μπορείτε επίσης να το συμπεριλάβετε εάν δεν μπορείτε να το βρείτε με άλλους, σύροντας εντελώς προς τα κάτω τον πίνακα ειδοποιήσεων, εντοπίζοντας το σύμβολο προσθήκης και σύροντας το εικονίδιο DND στο επάνω τμήμα.

Τώρα μπορείτε να βγείτε από την επεξεργασία, να σύρετε ξανά προς τα κάτω τον πίνακα ειδοποιήσεων και να πατήσετε παρατεταμένα το εικονίδιο DND για να το διαμορφώσετε για την περίπτωση χρήσης σας.

Εναλλακτικά, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ήχοι > Μην ενοχλείτε για Android 10. Για το Android 11, αυτό βρίσκεται στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις > Μην ενοχλείτε.

Σημείωση: Ο αλάνθαστος τρόπος για να βρείτε το DND είναι η χρήση της αναζήτησης ρυθμίσεων.

  Προσαρμόσιμο ημερολόγιο που ακολουθεί την εβδομάδα εργασίας σας [Android]

Ρυθμίσεις DND

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι αρκετά παρόμοιες τόσο στο Android 10 όσο και στο Android 11. Επομένως, χρησιμοποιούμε το Android 11, καθώς είναι πιο πρόσφατο με ορισμένες συσκευές να έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στο Android 12.

Οι πρώτες καρτέλες σάς ρωτούν τη διάρκεια της λειτουργίας DND μόλις ενεργοποιηθεί. Μπορείτε να το ρυθμίσετε σε Μέχρι να απενεργοποιηθεί, για μια συγκεκριμένη διάρκεια (15 λεπτά έως 12 ώρες) ή σε Ερώτηση κάθε φορά.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να το ρυθμίσει για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συγκεκριμένες ημέρες.

Αυτές οι διαμορφώσεις αφορούν την ενεργοποίηση του DND σύμφωνα με τις προτιμήσεις του καθενός. Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε σημαντικά πράγματα ή χάνετε την επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε κρίσιμες στιγμές.

Ωστόσο, δημιουργούνται εξαιρέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η πρώτη επιλογή (Κλήσεις, μηνύματα και συνομιλίες) είναι όπου μπορείτε να τη ρυθμίσετε ώστε να λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα από όλες, τις αγαπημένες ή τις αποθηκευμένες επαφές. Η προεπιλεγμένη λειτουργία (καμία) αποκλείει κάθε εισερχόμενη ειδοποίηση.

Μια άλλη εύχρηστη επιλογή είναι το Repeat callers, το οποίο επιτρέπει την κλήση κλήσης εάν ένας συγκεκριμένος αριθμός καλέσει δύο φορές μέσα σε 15 λεπτά.

  Εφαρμόστε ζωντανά φίλτρα στην κάμερά σας κατά τη λήψη φωτογραφιών [Android]

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός ειδοποίησης εξαρτάται από την προεπιλεγμένη κατάσταση του τηλεφώνου αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, δεν θα κουδουνίσει εάν έχει ρυθμιστεί σε δόνηση ή αθόρυβο.

Ομοίως, οι συναγερμοί και οι ήχοι σάς επιτρέπουν να διαμορφώσετε περαιτέρω το DND:

Μπορείτε να επιλέξετε τους επιτρεπόμενους ήχους κατά τη διάρκεια μιας ενεργής συνεδρίας DND, όπως ξυπνητήρια, πολυμέσα, υπενθυμίσεις κ.λπ.

Τέλος, η ενότητα Εφαρμογές στις Εξαιρέσεις αφορά συγκεκριμένες εφαρμογές που παρακάμπτουν τους περιορισμούς DND. Αυτό επιτρέπει λεπτομερείς ελέγχους με βάση την εφαρμογή.

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία Μην ενοχλείτε στο Android

Θα πρέπει να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των smartphone στην ψυχική μας υγεία.

Έχοντας αυτό υπόψη, η Google έχει συμπεριλάβει λειτουργίες όπως το Digital Wellbeing και το Do Not Disturb για να μας βοηθήσουν να τελειώσουμε. Μόλις ρυθμιστεί, η οποία διαρκεί μόνο ένα ή δύο λεπτά, το DND βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου με ένα μόνο πάτημα.

Επιπλέον, οι εξαιρέσεις DND διασφαλίζουν ότι δεν αποκλείουμε τίποτα αναπόφευκτο.

ΥΓ: Αν νιώθετε φθόνο για την ισχυρή συνδεσιμότητα μεταξύ iPhone και Mac, ρίξτε μια ματιά στον τρόπο σύνδεσης του Android σας με τα Windows.