Πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη πακέτων Snap στο Linux Mint

Τα Snaps κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα. Τόσο πολύ που σχεδόν κάθε διανομή Linux έχει υποστήριξη για αυτές — εκτός από το Linux Mint. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι προγραμματιστές πίσω από το λειτουργικό σύστημα Linux Mint πιστεύουν ότι η τεχνολογία Snap δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους. Αντίθετα, αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν τα Snaps από προεπιλογή. Στην πραγματικότητα, παρόλο που οι τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού τους συστήματος βασίζονται στο Ubuntu 16.04 (ένα λειτουργικό σύστημα με ήδη ενεργοποιημένα snaps), αυτό είναι απενεργοποιημένο. Αντίθετα, το Linux Mint έχει αγκαλιάσει πλήρως το Flatpak. Είναι μια σταθερή εναλλακτική λύση στα Snaps, καθώς το Flatpak έχει επίσης πολλά πακέτα διαθέσιμα για αυτό. Τούτου λεχθέντος, ο συνολικός ενθουσιασμός φαίνεται να βρίσκεται πίσω από το Snaps, με εταιρείες τόσο μεγάλες όσο η Microsoft να το διαφημίζουν επίσημα. Εάν είστε χρήστης του Mint που θα θέλατε να διατηρήσετε το Flatpak αλλά να χρησιμοποιήσετε και το Snaps, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη πακέτων Snap.

Snapd σε Linux Mint

Για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη πακέτου Snap στο Linux Mint, πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο επειδή η ομάδα του Linux Mint επιλέγει να αφαιρέσει τα εργαλεία και τις διεργασίες Snap από προεπιλογή. Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό στο Linux Mint, θα χρειαστεί να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού. Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, πληκτρολογήστε: sudo -s για να αποκτήσετε πρόσβαση root. Η χρήση ενός φλοιού ρίζας αντί για μεμονωμένες εντολές sudo μπορεί να είναι χρήσιμη εάν πρόκειται να αλληλεπιδράσετε πολύ με το σύστημα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Arc And Arc Darker Theme στο Linux

Αφού αποκτήσετε ένα κέλυφος root, χρησιμοποιήστε την εντολή ενημέρωσης για να εκτελέσετε το σύστημά σας με το πιο πρόσφατο λογισμικό. Αυτό είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά το εργαλείο Snapd. Λάβετε υπόψη ότι εάν δεν αισθάνεστε άνετα χρησιμοποιώντας τις εντολές για την ενημέρωση του Linux Mint, το εργαλείο Mint Updater είναι επίσης διαθέσιμο για χρήση και θα λειτουργήσει εξίσου καλά.

Αρχικά, χρησιμοποιήστε την εντολή apt update για να ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού Linux Mint. Αυτό θα καθορίσει επίσης εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το σύστημα.

apt update

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή apt upgrade για να εγκαταστήσετε τις νέες ενημερώσεις που το σύστημα λέει ότι είναι διαθέσιμες. Φροντίστε να προσθέσετε και το -y στο τέλος, έτσι ώστε η εντολή να λέει αυτόματα «ναι». Αυτό εξοικονομεί χρόνο από το να χρειαστεί να πατήσετε το “y” στο πληκτρολόγιο αργότερα.

apt upgrade -y

Με τις ενημερώσεις λογισμικού εγκατεστημένες, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λογισμικό που απαιτείται για την εκτέλεση πακέτων Snap σε Linux.

apt install snapd

Το σύστημα θα πρέπει να ενεργοποιεί αυτόματα όλες τις υπηρεσίες systemd στο Linux Mint που χρειάζεται το Snapd για να λειτουργεί σωστά. Εάν για κάποιο λόγο υπάρχει σφάλμα κατά την ενεργοποίησή τους, δοκιμάστε:

apt purge snapd

Η εκτέλεση της εντολής εκκαθάρισης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διορθώσετε τυχόν προβλήματα με τον χρόνο εκτέλεσης Snap, καθώς η εκκαθάριση θα διαγράψει και θα αφαιρέσει εντελώς όλες τις αναφορές σε snaps στο σύστημα. Εξ ου και το όνομα «εκκαθάριση». Όταν ολοκληρωθεί η εντολή εκκαθάρισης, είναι ασφαλές να επανεγκαταστήσετε το snapd στο σύστημα. Εφόσον καθαρίσατε τα πάντα, το Linux Mint θα αναγκαστεί να επαναλάβει και να ρυθμίσει ξανά τα πάντα και θα πρέπει να διορθώσει τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται.

apt install snapd

Snaps On Linux Mint – Terminal

Τώρα που το Linux Mint έχει υποστήριξη snap, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: δεν θα είναι τόσο καλό όσο στο Ubuntu. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι το Linux Mint 18.3 (και άλλες εκδόσεις 18.x) τρέχουν πάνω από μια βάση Ubuntu 16.04. Το Ubuntu LTS είναι μια σταθερή βάση για ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά έχει τα μειονεκτήματά του, κυρίως το γεγονός ότι οι εκδόσεις λογισμικού μπορεί να είναι λίγο ξεπερασμένες.

  Πώς να αποκτήσετε τη διεύθυνση MAC του Linux

Στα Ubuntu 17.04 και 17.10 οι χρήστες μπορούν εύκολα να περιηγηθούν και να εγκαταστήσουν snaps στο λογισμικό Gnome, χάρη στην προσθήκη Software snaps. Δυστυχώς, αυτή η προσθήκη απαιτεί την έκδοση 3.26 του Gnome και το Mint έχει μόνο 3.22. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα snaps που εγκαθιστάτε στο Mint πρέπει να γίνονται με το τερματικό.

Για να εγκαταστήσετε ένα πακέτο snap στο Linux Mint, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε:

snap find "program name"

Αυτό θα παράγει μια λίστα με πακέτα που μπορούν να εγκατασταθούν, που σχετίζονται με την άμεση αναζήτησή σας. Για να εγκαταστήσετε ένα snap, δείτε τη λίστα και αντιγράψτε το ακριβές όνομα του πακέτου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή για να την εγκαταστήσετε στο σύστημα.

sudo snap install programname

Συχνά τα Snaps απαιτούν ενημέρωση. Για να ενημερώσετε τη λίστα των πακέτων snap στην πιο πρόσφατη έκδοση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή “refresh”. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται η εντολή ανανέωσης, το Snapd θα βγαίνει και θα παίρνει την νεότερη δυνατή έκδοση της εφαρμογής από το κατάστημα και θα την αντικαθιστά με την παλιά.

  Πώς να παίξετε βίντεο από το τερματικό στο Linux με το Mplayer

sudo snap refresh

Τα Snaps είναι εύκολο να απεγκατασταθούν από το Linux Mint. Οι χρήστες μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας την εντολή αφαίρεσης.

sudo snap remove programname

Τέλος, εάν θέλετε να παραθέσετε όλα τα διαθέσιμα snaps στο snap store, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εντολή αναζήτησης χωρίς τίποτα μετά από αυτήν.

snap search

Θέλετε να αποθηκεύσετε ολόκληρη τη λίστα των κουμπωμάτων που μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα αρχείο για μελλοντική ανάγνωση; Δοκιμάστε να το εξάγετε.

snap search >> ~/snap-list.txt

Αποκτήστε πρόσβαση στο αποθηκευμένο αρχείο ανά πάσα στιγμή ανοίγοντας το snap-list.txt στο /home/ στον υπολογιστή σας Linux.