Πώς να ενεργοποιήσετε την προστασία Ransomware στα Windows 10

Το Ransomware είναι μια άσχημη, εξελιγμένη μορφή ιών υπολογιστών. Όπως υποδηλώνει το όνομα, θα σας κοστίσει χρήματα για να αναιρέσετε τη ζημιά που προκαλεί. Το Ransomware βασικά κλειδώνει τα αρχεία σας και σας ζητά να στείλετε χρήματα εάν τα θέλετε πίσω. Εάν είστε θύμα ransomware, έχετε δύο επιλογές. πληρώστε ή πληρώστε κάποιον για να απαλλαγεί από το ransomware. Δεν υπάρχει επιλογή που να μην σας κοστίζει χρήματα και καμία δεν εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω τα αρχεία σας, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να είστε πιο προληπτικοί σχετικά με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο απειλής. Το Windows Defender έχει μια ενσωματωμένη δυνατότητα που, εάν ρυθμιστεί, θα ενεργοποιήσει την προστασία ransomware. Ετσι δουλευει.

Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το Windows Defender για να λειτουργήσει. Δεν μπορείτε απλώς να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε ορισμένες δυνατότητες του Windows Defender και να μην χρησιμοποιείτε άλλες. Η προστασία ransomware στο Windows Defender δεν έχει αυτό το όνομα. Είναι περισσότερο αυτό που κάνει η λειτουργία που την καθιστά χρήσιμη για την προστασία από ransomware. Το Windows Defender σάς επιτρέπει να κλειδώνετε τους φακέλους έτσι ώστε οι μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές να μην μπορούν να κάνουν αλλαγές σε αυτούς. Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να ενεργοποιήσετε την προστασία ransomware στα Windows 10.

  Πώς να ρυθμίσετε ένα Smarthome χωρίς το Cloud

Προστασία Ransomware στα Windows 10

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων Ενημέρωση και ασφάλεια. Μεταβείτε στην καρτέλα Windows Defender και κάντε κλικ στο κουμπί «Άνοιγμα Κέντρου ασφαλείας του Windows Defender». Εναλλακτικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε Windows Defender στην αναζήτηση των Windows.

Κάντε κλικ στην Προστασία από ιούς και απειλές στην αρχική οθόνη. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές.

Στις ρυθμίσεις προστασίας από ιούς και απειλές, ενεργοποιήστε την πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο. Αφού ενεργοποιηθεί, πρέπει να προσθέσετε προστατευμένους φακέλους κάνοντας κλικ στην επιλογή “Προστατευμένοι φάκελοι”.

  Πώς να μοιράζεστε φωτογραφίες και βίντεο από το iPhone σας

Μπορείτε να προσθέσετε οποιονδήποτε φάκελο θέλετε. Όλοι οι ένθετοι φάκελοι μέσα σε έναν φάκελο θα προστατεύονται.

Πως δουλεύει

Όταν είναι ενεργοποιημένη η πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο, το Windows Defender εμποδίζει τις εφαρμογές να αποθηκεύουν αρχεία σε τοποθεσίες στις οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση. Ένα απλό παράδειγμα αυτού είναι ότι το Windows Defender με εμπόδισε να αποθηκεύσω ένα αρχείο μέσω του IrfanView στην επιφάνεια εργασίας μου. Αυτό συμβαίνει επειδή το IrfanView θα πρέπει πραγματικά να έχει πρόσβαση μόνο στο φάκελο Pictures.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν το σύστημά σας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν οι αξιόπιστες εφαρμογές σας δεν έχουν ελεύθερη κυριαρχία. Ευτυχώς, η ελεγχόμενη πρόσβαση φακέλων διαθέτει μια λειτουργία λίστας επιτρεπόμενων που σας επιτρέπει να προσθέσετε ασφαλείς εφαρμογές σε αυτόν. Αυτές οι ασφαλείς εφαρμογές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όποιον φάκελο θέλουν/χρειάζονται.

  Πώς να θολώσετε μια εικόνα στο PowerPoint

Για να προσθέσετε στη λίστα επιτρεπόμενων μια εφαρμογή, κάντε κλικ στην επιλογή “Να επιτρέπεται μια εφαρμογή μέσω ελεγχόμενης πρόσβασης φακέλου” κάτω από τον σύνδεσμο “Προστατευμένοι φάκελοι”. Κάντε κλικ στην Προσθήκη εφαρμογής και επιλέξτε το EXE της εφαρμογής στην οποία θέλετε να δώσετε πλήρη πρόσβαση.

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να προσθέσετε τις αξιόπιστες εφαρμογές σας και να διατηρήσετε την Ελεγχόμενη πρόσβαση ενεργοποιημένη.