Πώς να ενεργοποιήσετε την κλιμάκωση HiDPi στο Linux

Οι οθόνες υψηλής ανάλυσης γίνονται ο κανόνας, αλλά παρόλα αυτά, το Linux έχει δυσάρεστες και μπερδεμένες ρυθμίσεις κλιμάκωσης DPI. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε να περιγράψουμε πώς να ρυθμίσετε την κλίμακα HiDPI σε περιβάλλοντα επιτραπέζιου υπολογιστή Linux που την υποστηρίζουν.

Οδηγίες Gnome

Το Gnome έχει αρκετά καλή υποστήριξη HiDpi και με κάθε κυκλοφορία γίνεται λίγο καλύτερο, αν και δεν εφαρμόζει αυτόματα αυτές τις ρυθμίσεις σε οθόνη υψηλής ανάλυσης. Για να αλλάξετε την κλίμακα ώστε να είναι πιο φιλική σε αυτού του είδους τις οθόνες για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Gnome, ανοίξτε ένα τερματικό.

Η ρύθμιση της κλιμάκωσης μέσω του τερματικού καθίσταται δυνατή μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης με τις ρυθμίσεις gsettings. Για χρήστες σε οθόνες Apple Retina και άλλες οθόνες υψηλής ανάλυσης, αυτή η εντολή θα πρέπει να είναι επαρκής:

gsettings set org.gnome.desktop.interface scaling-factor 2

Δεν είστε λάτρης του συντελεστή κλιμάκωσης 2; Θέλετε κάτι υψηλότερο ή χαμηλότερο; Αλλάξτε το “2” σε κάτι άλλο. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι το εργαλείο κλιμάκωσης παράγοντα δέχεται μόνο ακέραιους αριθμούς.

Οδηγίες κανέλας

Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια οθόνη HiDPi με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon, ευτυχώς δεν χρειάζεται να αλλάξουν καμία ρύθμιση κλίμακας για να προσαρμόσουν μεγάλες αναλύσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές που εργάζονται στο Cinnamon προσπαθούν πολύ σκληρά να το κάνουν έτσι ώστε όλα να λειτουργούν τέλεια ως έχουν. Στην πραγματικότητα, καθώς συνδέεστε, η επιφάνεια εργασίας κάνει υπολογισμούς για να καθορίσει τη σωστή κλίμακα για τα πάντα. Ωστόσο, εάν θέλετε να προσαρμόσετε τους παράγοντες κλιμάκωσης με μη αυτόματο τρόπο, δείτε πώς να το κάνετε:

  Πώς να ρυθμίσετε ένα αρχείο Swap σε Linux

Ανοίξτε το μενού Κανέλα και αναζητήστε “ρυθμίσεις”. Στην περιοχή ρυθμίσεων, αναζητήστε το “Γενικά” και κάντε κλικ σε αυτό. Από εδώ, αναζητήστε την “Κλιμάκωση διεπαφής χρήστη” και αλλάξτε την από “Αυτόματη” σε οποιαδήποτε από τις άλλες επιλογές.

Οδηγίες πλάσματος KDE

Το KDE Plasma 5 είναι ένα άλλο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που προσπαθεί να κάνει σωστά το HiDPI, αλλά χρειάζεται ακόμα λίγη παρέμβαση του χρήστη για να είναι τέλειο. Για να αλλάξετε την κλίμακα για την οθόνη στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma, ανοίξτε το μενού της εφαρμογής στο στον πίνακα, αναζητήστε “Οθόνες” και κάντε κλικ σε αυτό. Κάντε κλικ στη γραμμή κύλισης στα δεξιά και σύρετέ την προς τα κάτω. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Εμφάνιση κλίμακας”.

Αυτό θα ανοίξει ένα κέντρο ελέγχου που θα επιτρέψει στον χρήστη να αλλάξει την κλίμακα της οθόνης στο KDE Plasma. Πιάστε το ρυθμιστικό και σύρετέ το σε αυτό που φαίνεται καλύτερο. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «OK», μετά στο «Εφαρμογή».

Αφού εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Οδηγίες Budgie

Υπάρχει ένας τρόπος για να ενεργοποιήσετε την κλίμακα διεπαφής χρήστη για οθόνες υψηλής ανάλυσης στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Budgie — κάπως έτσι. Κανένας από τους προγραμματιστές για αυτό το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας δεν έχει οθόνη υψηλής ανάλυσης, επομένως δεν υπάρχει ενεργή ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Τούτου λεχθέντος, δεν πειράζει που δεν υπάρχει κανείς που να το αναπτύσσει, καθώς το Budgie Desktop είναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στο Gnome και το GTK3, το οποίο έχει ήδη μεγάλη υποστήριξη για την κλίμακα UI.

  Πώς να παίξετε το Total War: ROME II σε Linux

Η ενεργοποίηση αυτού στο Budgie λειτουργεί ακριβώς όπως το Gnome, αν και επειδή δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη, θα πρέπει να το κάνετε με δική σας ευθύνη. Εάν τα πράγματα δεν φαίνονται σωστά κλιμακωτά, μην κατηγορείτε κανέναν. Για να ενεργοποιήσετε την κλιμάκωση, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

gsettings set org.gnome.desktop.interface scaling-factor 2

Όπως το Gnome, προσαρμόστε τον παράγοντα κλιμάκωσης του Budgie αλλάζοντας το “2” σε έναν άλλο ακέραιο αριθμό.

Οδηγίες Unity

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Unity του Ubuntu είναι ίσως ένα από τα καλύτερα για οθόνες HiDPI. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους μοναδικούς επιτραπέζιους υπολογιστές που δεν βασίζεται μόνο στη χρήση ακεραίων για την κλίμακα. Ως αποτέλεσμα, τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο φυσικά. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες οθόνες υψηλής ανάλυσης, οι χρήστες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τροποποιήσουν καμία ρύθμιση κλιμάκωσης. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να διαμορφώσετε τα πράγματα με μη αυτόματο τρόπο, ανοίξτε την παύλα Unity, αναζητήστε “display” και πατήστε το πλήκτρο enter.

Από εδώ, επιλέξτε μια οθόνη και αναζητήστε την επιλογή “κλιμάκωσης” με βάση τα μενού και τις γραμμές τίτλου. Σύρετε το ρυθμιστικό προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να προσαρμόσετε το DPI.

  Πώς να αλλάξετε από το Bash στο Fish Shell στο Linux

Οδηγίες Διαφωτισμού

Παρά το γεγονός ότι το enlightenment φαίνεται λίγο παλιό (σε σύγκριση με άλλα περιβάλλοντα επιτραπέζιου υπολογιστή Linux, εξακολουθεί να έχει κάποιες πολύ καλές ρυθμίσεις DPI., Οι χρήστες μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν την κλίμακα του UI και τη συνολική εμπειρία με ευκολία. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τις “ρυθμίσεις”. Στην περιοχή ρυθμίσεων του μενού με το δεξί κλικ, επιλέξτε “Πίνακας ρυθμίσεων”.

Μέσα στον πίνακα ρυθμίσεων, κάντε κλικ στην ενότητα «εμφάνιση» και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Κλιμάκωση». Με την κλιμάκωση, ο χρήστης μπορεί εύκολα να προσαρμόσει την κλίμακα της επιφάνειας εργασίας. Ρυθμίστε την κλίμακα στο 1,2 ή γύρω από αυτόν τον αριθμό, καθώς φαίνεται να φαίνεται το καλύτερο κάτω από οθόνες υψηλής τεχνολογίας.

Επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν αναφέρονται

Ορισμένα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως τα XFCE4, MATE και LXDE/LXQt δεν έχουν οδηγίες σε αυτήν τη λίστα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προγραμματιστές πίσω από αυτούς τους επιτραπέζιους υπολογιστές Linux είτε έχουν αγνοήσει εντελώς τις οθόνες υψηλής ανάλυσης είτε αναπτύσσουν επί του παρόντος έναν τρόπο για να το υποστηρίζουν τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας τους.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ρυθμίσεις για τις οποίες μπορούμε να βάλουμε σε αυτό το άρθρο για να βοηθήσουμε στην κλίμακα της διεπαφής χρήστη. Εάν χρησιμοποιείτε Macbook Pro ή άλλον υπολογιστή με οθόνη προηγμένης τεχνολογίας σε Linux, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που αναφέρονται παραπάνω.