Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Mac σας

Μπορεί να μην είναι προφανές πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ένα Mac εάν είστε για πρώτη φορά χρήστης. Επιπλέον, τι κάνετε εάν το μηχάνημα είναι παγωμένο; Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Mac σας ανεξάρτητα από το μοντέλο που διαθέτετε.

Πώς να ενεργοποιήσετε το Mac σας

Για να ενεργοποιήσετε το Mac σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί “Power”. Η τοποθέτηση του κουμπιού λειτουργίας εξαρτάται από τον υπολογιστή που διαθέτετε. Τα βήματα για σχεδόν κάθε μοντέλο Mac μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Εάν το μηχάνημα κοιμάται, μπορείτε συνήθως να το ξυπνήσετε πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο, σηκώνοντας το καπάκι του MacBook ή πατώντας το trackpad.

  Πώς να λαμβάνετε πάντα τη φωτογραφία που θέλετε

MacBook με αισθητήρα Touch ID

Εάν έχετε MacBook Pro (2016 ή νεότερο) ή νέο MacBook Air (2018 και νεότερο), θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει φυσικό κουμπί λειτουργίας στον φορητό υπολογιστή σας. Αντίθετα, το κουμπί λειτουργίας είναι ενσωματωμένο στο κουμπί Touch ID, ακριβώς δίπλα στη γραμμή αφής.

Πατώντας το κουμπί στην επάνω δεξιά γωνία θα ενεργοποιηθεί το MacBook σας.

MacBook με πλήκτρα λειτουργιών

Εάν διαθέτετε παλαιότερο MacBook, MacBook Pro ή MacBook Air, θα δείτε μια φυσική σειρά πλήκτρων λειτουργιών (F1 έως F12) στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου. Στο δεξί άκρο του πληκτρολογίου βρίσκεται το φυσικό κουμπί λειτουργίας. Κρατώντας πατημένο αυτό το κουμπί θα ενεργοποιηθεί το MacBook σας.

Εναλλακτικά, εάν χρησιμοποιείτε MacBook Pro 2018 ή MacBook Air 2018, πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο στο πληκτρολόγιο ή κάνοντας κλικ στο trackpad θα ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής.

  Πώς να περιορίσετε το μέγεθος του κάδου ανακύκλωσης στα Windows 10

Mac mini

Στο Mac mini, το κουμπί λειτουργίας είναι ένα κυκλικό κουμπί στο πίσω μέρος του υπολογιστή. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά των θυρών του υπολογιστή.

iMac και iMac Pro

Τα iMac και iMac Pro έχουν ένα παρόμοιο κυκλικό κουμπί λειτουργίας στο πίσω μέρος της οθόνης. Βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του υπολογιστή όταν κοιτάτε το Mac από πίσω.

Mac Pro

Στο Mac Pro του 2013 “Trash can” το κουμπί Power βρίσκεται στο πίσω μέρος της θήκης. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη θύρα τροφοδοσίας.

Πώς να απενεργοποιήσετε το Mac σας

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να απενεργοποιήσετε το Mac σας ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Εάν το Mac σας λειτουργεί καλά και θέλετε να το τερματίσετε, κάντε κλικ στο λογότυπο της Apple από την επάνω γραμμή μενού και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Τερματισμός λειτουργίας”.

Θα δείτε ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας ρωτάει εάν θέλετε να ανοίξετε ξανά όλα τα τρέχοντα παράθυρα την επόμενη φορά που θα εκκινήσει το Mac σας. Επιβεβαιώστε την επιλογή σας και κάντε ξανά κλικ στο «Τερματισμός λειτουργίας».

  Το CrowdInspect σαρώνει τις διεργασίες που εκτελούνται μέσω VirusTotal, WOT και άλλων

Η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας θα ξεκινήσει και όλες οι εφαρμογές στην οθόνη θα τερματιστούν μία προς μία. Το τελευταίο βήμα θα είναι η οθόνη του Mac σας να είναι κενή. Το Mac σας είναι πλέον απενεργοποιημένο.

Όπως μάθατε παραπάνω, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το Mac σας πατώντας το κουμπί λειτουργίας. Εάν το Mac σας δεν ξεκινά, χρησιμοποιήστε τον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων.

Τρόπος αναγκαστικής απενεργοποίησης

Εάν το Mac σας έχει παγώσει εκεί που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα πάτημα πληκτρολογίου ή στο trackpad, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την μη ασφαλή μέθοδο αναγκαστικής απενεργοποίησης. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε και κρατήστε πατημένο το φυσικό κουμπί λειτουργίας για μερικά δευτερόλεπτα.

Και πάλι, αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή, εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί. Αν και ο βίαιος τερματισμός λειτουργίας του υπολογιστή σας δεν θα πρέπει να βλάψει το Mac σας, υπάρχει πιθανότητα να σπάσει κάτι.