Πώς να ελέγξετε τις κενές υποδοχές RAM στον υπολογιστή σας με Windows 10

Ένας υπολογιστής, είτε είναι επιτραπέζιος είτε φορητός υπολογιστής, έχει μια μητρική πλακέτα και αυτή η μητρική πλακέτα καθορίζει ποια φυσικά στοιχεία, π.χ., υλικό μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή. Σκεφτείτε το ως μια πλακέτα τροφοδοσίας στην οποία μπορείτε να συνδέσετε πολλές συσκευές. Εάν η πλακέτα σας έχει μόνο τρία σημεία, μπορείτε να συνδέσετε μόνο τρεις συσκευές σε αυτήν. Με μια μητρική πλακέτα, υπάρχουν ειδικά σημεία, π.χ. υποδοχές για τα διάφορα εξαρτήματα υλικού που μπορείτε να συνδέσετε. Οι υποδοχές RAM είναι ένα συνηθισμένο παράδειγμα. Όταν αγοράζετε (ή κατασκευάζετε) έναν υπολογιστή, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ορισμένες ή όλες οι υποδοχές RAM. Μπορείτε να ελέγξετε τις κενές υποδοχές RAM ανοίγοντας φυσικά τον υπολογιστή σας ή εάν εκτελείτε Windows 10, μπορείτε να ελέγξετε από τη Διαχείριση εργασιών.

  Επεξήγηση απρόσκοπτης ενσωμάτωσης με τη συνέχεια και την παράλειψη [OS X]

Άδειες υποδοχές RAM

Ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών και μεταβείτε στην καρτέλα Απόδοση. Επιλέξτε «Μνήμη» και κάτω από το γράφημα της μνήμης, αναζητήστε το πεδίο που χρησιμοποιούνται κουλοχέρηδες. Θα σας πει πόσα από τα συνολικά κουλοχέρηδες χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, το σύστημα έχει συνολικά 2 υποδοχές και μία από αυτές χρησιμοποιείται.

Τώρα που γνωρίζετε πόσες υποδοχές RAM υπάρχουν στον υπολογιστή σας, μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε ή αν μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM σε αυτόν. Κανονικά, εάν έχετε κενή υποδοχή, θα μπορεί να υποστηρίξει όση RAM είναι ήδη εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Για παράδειγμα, στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης, το σύστημα έχει 8 GB μνήμης RAM και μία κενή υποδοχή RAM. Σε αυτό το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί άλλη κάρτα RAM 8 GB.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu Server 21.04 μέσω USB

Η πρόσθετη μνήμη RAM που προσθέτετε σε ένα σύστημα δεν χρειάζεται να έχει την ίδια διαμόρφωση με αυτήν που είναι εγκατεστημένη στην άλλη υποδοχή, π.χ., μόνο και μόνο επειδή έχετε μια κάρτα RAM 8 GB σε μια υποδοχή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταστήσετε άλλα 8 GB στη δεύτερη υποδοχή. Μπορείτε να προσθέσετε 4 GB, εάν αυτό ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν χρησιμοποιείτε και τις δύο υποδοχές RAM, θα πρέπει να εξισορροπήσετε τη χωρητικότητα μεταξύ των καρτών που χρησιμοποιείτε. Αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην ισχύει, αλλά γενικά, θέλετε να αποφύγετε την υπερβολική διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οι προδιαγραφές της ίδιας της RAM εκτός της μνήμης της. Για παράδειγμα, εάν η μνήμη RAM στο σύστημά σας είναι αυτήν τη στιγμή DDR3, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μνήμη RAM DDR4 μαζί της. Θα υπάρξουν προβλήματα απόδοσης ή το σύστημά σας μπορεί να μην λειτουργεί καθόλου.

  Πώς να διορθώσετε το μικρό GUI σε εφαρμογές σε οθόνες υψηλής ανάλυσης στα Windows 10