Πώς να ελέγξετε την CPU σας στο Linux

Εάν είστε χρήστης Linux και πρέπει να γνωρίζετε τις προδιαγραφές υλικού της CPU, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το μάθετε. Σε αυτόν τον οδηγό, θα επικεντρωθούμε στο Lscpu, το αρχείο cpuinfo, καθώς και στο Inxi. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά τα εργαλεία για να βρείτε τις προδιαγραφές της CPU σας στο Linux.

ελέγξτε την CPU στο Linux

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε “Terminal” στο μενού της εφαρμογής. Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες που αντιστοιχούν στο εργαλείο που προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε.

Χρειάζεστε συγκριτική αξιολόγηση της CPU σας; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας.

Πώς να ελέγξετε την CPU σας – Lscpu

Το πρόγραμμα lscpu είναι ενσωματωμένο στο 99% όλων των λειτουργικών συστημάτων Linux. Επομένως, δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε πριν επιχειρήσετε να το χρησιμοποιήσετε για να μάθετε πληροφορίες υλικού CPU.

Για να μάθετε τις προδιαγραφές υλικού της CPU, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή lscpu ως έχει. Όταν εκτελείτε αυτήν την εντολή, θα δείτε μια λεπτομερή λίστα στην κορυφή. Αυτή η λίστα υποδηλώνει την αρχιτεκτονική της CPU σας, τους τρόπους λειτουργίας της CPU που υποστηρίζει (π.χ. 64-bit και 32-bit), πόσους πυρήνες CPU (διακρίνονται ως CPU), πυρήνες ανά υποδοχή, όνομα μοντέλου και πολλά άλλα.

lscpu

Εάν πρέπει να φιλτράρετε ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη λίστα lscpu, μπορείτε να συνδυάσετε την εντολή με το grep και να καθορίσετε τη λέξη-κλειδί σας. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να μάθετε το ακριβές όνομα του μοντέλου της CPU, μπορείτε να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή.

  Πώς να ενημερώσετε την εφαρμογή για υπολογιστές Linux Telegram

lscpu | grep 'Model name'

Εναλλακτικά, εάν πρέπει να μάθετε πόσους πυρήνες έχετε στη CPU σας, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή lscpu με τη λέξη-κλειδί «Πυρήνας ανά υποδοχή». Αυτή η λέξη-κλειδί θα φιλτράρει τη γραμμή στην έξοδο που σας λέει πόσους πυρήνες έχετε.

lscpu | grep 'Core(s) per socket'

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να κερδίσετε από την εντολή lscpu. Μπορείτε να βρείτε και να φιλτράρετε οποιαδήποτε πληροφορία απλώς λαμβάνοντας grep και προσθέτοντας μια λέξη-κλειδί.

lscpu | grep 'MY KEYWORD'

Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε την έξοδο των πληροφοριών της CPU αργότερα σε ένα αρχείο κειμένου, είναι δυνατό. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε. Μεταφέρετε την έξοδο σε ένα αρχείο κειμένου χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή.

lscpu > ~/my-cpu-info.txt

Δείτε αυτό το αρχείο κειμένου ανά πάσα στιγμή, εκτελώντας την ακόλουθη εντολή cat.

cat ~/my-cpu-info.txt

Εκτός από την προβολή του αρχείου κειμένου στο τερματικό με την εντολή cat, μπορείτε επίσης να το προβάλετε κάνοντας κλικ στο “my-cpu-info.txt” στη διαχείριση αρχείων Linux. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό, θα το εκκινήσει στον προεπιλεγμένο επεξεργαστή κειμένου.

  Πώς να επεξεργαστείτε PPA στο Linux Mint

Πώς να ελέγξετε την CPU σας – /proc/cpuinfo

Ένας άλλος τρόπος για να βρείτε πληροφορίες CPU είναι με το αρχείο /proc/cpuinfo. Περιέχει έναν τόνο χρήσιμων πληροφοριών και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να βρείτε την επωνυμία της CPU, τον αριθμό πυρήνων σας και πολλά άλλα πράγματα.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας. Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητώντας “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

Μέσα στο τερματικό, εκτελέστε την εντολή cat στο αρχείο /proc/cpuinfo για να προβάλετε τις πληροφορίες της CPU.

cat /proc/cpuinfo

Όταν εκτελείτε την παραπάνω εντολή, θα σας δείξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την CPU σας. Εάν θέλετε να δείτε συγκεκριμένα πράγματα, όπως το όνομα του μοντέλου, μπορείτε να εκτελέσετε το cat με την εντολή grep και τη λέξη-κλειδί που έχετε καθορίσει.

cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'

Για να αποθηκεύσετε οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες σε ένα αρχείο, μπορείτε να κάνετε την ακόλουθη εντολή.

cat /proc/cpuinfo > ~/my-cpu-info.txt

Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να προβάλετε αυτές τις πληροφορίες CPU πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή ή κάνοντας κλικ στο “my-cpu-info.txt” στη διαχείριση αρχείων σας.

cat ~/my-cpu-info.txt

Πώς να ελέγξετε την CPU σας – Inxi

Το Inxi είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που, μόλις εγκατασταθεί, μπορεί να σας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον υπολογιστή σας, από την CPU μέχρι τον πυρήνα, πληροφορίες μνήμης, χώρο αποθήκευσης κ.λπ. Για να χρησιμοποιήσετε το Inxi για να ελέγξετε τις πληροφορίες της CPU σας, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήστε το.

  Πώς να μοιραστείτε αρχεία σε μια μηχανή VirtualBox σε Linux

Για να εγκαταστήσετε το Inxi, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητώντας το στο μενού της εφαρμογής. Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να λειτουργήσει το Inxi.

Ubuntu

sudo apt install inxi

Debian

sudo apt-get install inxi

Arch Linux

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

trizen -S inxi

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install inxi

OpenSUSE

sudo zypper install inxi

Με εγκατεστημένο το Inxi, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε τις πληροφορίες της CPU χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή inxi -C.

inxi -C

Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε αυτήν την έξοδο των πληροφοριών της CPU σας σε ένα αρχείο κειμένου, μπορείτε να το κάνετε εισάγοντας την ακόλουθη εντολή.

inxi -C > ~/my-cpu-info.txt

Για να προβάλετε αυτό το αρχείο, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή ή κάντε κλικ στο “my-cpu-info.txt” στη διαχείριση αρχείων.

Θέλετε να δείτε τη θερμοκρασία της CPU; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας.