Πώς να ελέγξετε την υγεία του SSD στα Windows 10

Οι σκληροί δίσκοι αντικαθίστανται σιγά σιγά με SSD. Είναι αθόρυβα σαν ποντίκι (χωρίς κινούμενα μέρη, χωρίς ήχο), πολύ πιο γρήγορα από τους σκληρούς δίσκους και λιγότερο επιρρεπείς στο σπάσιμο. Ωστόσο, είναι λίγο πιο ακριβά για τις δυνατότητες αποθήκευσης που παρέχουν — γι’ αυτό ορισμένοι χρήστες φοβούνται κατά κάποιο τρόπο να επενδύσουν σε αυτό το «ακριβό» υλικό.

Για όσους σκοπεύουν να κάνουν αναβάθμιση, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι, ανάλογα με την επωνυμία που αγοράζετε, οι SSD μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο ή μικρότερο. Οι κατασκευαστές βαθμολογούν τις μονάδες δίσκου τους με τρεις βασικούς παράγοντες: την ηλικία της μονάδας, τα συνολικά terabyte που γράφτηκαν με την πάροδο του χρόνου (TBW) και τις εγγραφές μονάδας δίσκου ανά ημέρα (DWPD).

Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε — εκτός από την επιλογή ενός αξιόπιστου, έμπειρου κατασκευαστή — για να βεβαιωθείτε ότι «φροντίζετε» τον SSD σας;

SSD Health

Η υγεία του SSD εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που γράφετε σε αυτό. Με ορισμένους SSD μπορείτε να γράψετε έως και 600 TB δεδομένων πριν το προϊόν χρειαστεί αντικατάσταση.

  Πόσο κοστίζει το Netflix στην Ιαπωνία;

Για παράδειγμα, η σειρά Samsung 850 Pro, κατασκευασμένη με τεχνολογία 3D V-NAND, έχει τους ακόλουθους αριθμούς TWP:

256 GB: 150 TBW
512 GB και 1 TB: 300 TBW
2 TB: 450 TBW
4 TB: 600 TBW

Επειδή λαμβάνετε 10 χρόνια εγγύηση για αυτά, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γράψετε λιγότερα από 450 TB δεδομένων στο μοντέλο των 2 TB για να το αντικαταστήσετε από τον κατασκευαστή.

Τι εργαλεία μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν πολλά εργαλεία, τόσο επί πληρωμή όσο και δωρεάν, που σας λένε πόσο υγιής είναι ο SSD σας.

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Crystal Disk Mark ή να δοκιμάσετε το Open Hardware Monitor.

Υπάρχει μια άλλη εφαρμογή που ονομάζεται SSDLife, η οποία έχει έκδοση Pro και Δωρεάν, αλλά φαίνεται ότι η δωρεάν έκδοση δεν μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο του προγραμματιστή. Πρέπει να το βγάλεις από το Softpedia.

  Πώς να διαγράψετε το αρχείο αδρανοποίησης στα Windows 10

Ας μάθουμε περισσότερα για αυτούς.

Σήμα κρυσταλλικού δίσκου

Κατεβάστε το Crystal Disk Mark και εγκαταστήστε το. Εκτελέστε την εφαρμογή και θα σας ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση του SSD σας. Εάν η εφαρμογή σας πει ότι είναι “Καλή”, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το SSD το υποστηρίζει, θα μπορείτε επίσης να δείτε ένα ποσοστό για την υγεία του και πόσα δεδομένα του έχετε γράψει μέχρι στιγμής. Ο SSD μου δεν το υποστηρίζει, αλλά φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση σύμφωνα με αυτήν την εφαρμογή.

Η εφαρμογή σάς παρέχει επίσης μια σειρά από άλλες πληροφορίες, αλλά είναι τεχνικές και αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε, δεν θα σας ωφελήσει πολύ.

Ανοίξτε την οθόνη υλικού

Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Open Hardware Monitor. Εκτελέστε την εφαρμογή και επεκτείνετε τον SSD σας από τη λίστα. Κάτω από τα Επίπεδα, η εφαρμογή θα σας ενημερώσει πόσο από τη ζωή του SSD σας έχει απομείνει. Το δικό μου έχει το 96% της ζωής του, αλλά έχω μόνο τον SSD για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, οπότε φαίνεται να έχει υποτιμηθεί περισσότερο από το κανονικό.

  Πώς να φτιάξετε ένα Windows USB από το τερματικό Linux

SSDLife

Μπορείς αγοράστε SSDLife Proή μπορείτε να δοκιμάσετε το δωρεάν έκδοση από τη Softpedia. Η έκδοση Pro δεν είναι πολύ ακριβή, οπότε αν σας αρέσει η δωρεάν έκδοση, ίσως να θέλετε να αγοράσετε την πλήρη. Κατεβάστε, εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή. Θα σας πει πώς λειτουργεί ο SSD σας. Η συναίνεση είναι ότι το δικό μου είναι υγιές.

Χωριστικές λέξεις

Οι SSD βοηθούν το σύστημά σας να λειτουργεί πιο γρήγορα και αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ένα στο σύστημά σας, είναι δύσκολο να εξηγήσετε ή να εκτιμήσετε πραγματικά πόσο υπέροχο είναι.

Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και εξακολουθεί να βελτιώνεται, επομένως εάν δεν είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε σε μία τώρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε να το κάνετε τα επόμενα χρόνια.

Θα είναι πιο προσιτά και η διάρκεια ζωής τους θα έχει βελτιωθεί.