Πώς να ελέγξετε την έκδοση Python σε Windows, Linux και macOS [2023]

Η Python είναι μια από τις πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού καθώς χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς τομείς όπως η ανάπτυξη ιστού, η μηχανική εκμάθηση, η ανάλυση δεδομένων και η δοκιμή λογισμικού, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Η Python κυκλοφόρησε στις 20 Φεβρουαρίου 1991 από τον Guido van Rossum. Καθώς ο Rossum δημιουργούσε την Python, διάβαζε επίσης το “Monty Python’s Flying Circus”, ένα σενάριο μιας δημοφιλής κωμικής σειράς του BBC. Έτσι στάθηκε στο όνομα καθώς θεωρούσε τη νέα γλώσσα μυστηριώδη και μοναδική.

Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης έχει μεγάλη ποικιλία χρηστών και μπορεί να έχετε αλληλεπιδράσει μαζί της εν αγνοία σας μέσω των προτάσεων ταινιών στο Netflix. Η Python χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία λογισμικού που ελέγχει αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την Python είναι

  • Ανάπτυξη διαδικτύου. Η Python χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη backend (τις διαδικασίες που δεν βλέπουν οι χρήστες). Το Flask και το Django είναι παραδείγματα πλαισίων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάπτυξη API και διακομιστών υποστήριξης.
  • Αυτοματοποίηση ή scripting. Εάν υπάρχει μια εργασία που εκτελείτε επανειλημμένα, η Python μπορεί να σας βοηθήσει να την αυτοματοποιήσετε. Οι αρχάριοι, καθώς και οι ειδικοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Python για να αυτοματοποιήσουν διάφορες εργασίες, όπως αποστολή email, εύρεση δεδομένων στο διαδίκτυο, ταξινόμηση δεδομένων και λήψη.
  • Ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση. Η Python έχει γίνει μια από τις πιο περιζήτητες γλώσσες προγραμματισμού από τους επιστήμονες δεδομένων. Οι αναλυτές δεδομένων μπορούν πλέον να δημιουργούν οπτικοποιήσεις δεδομένων, να διεξάγουν σύνθετους στατιστικούς υπολογισμούς, να χειρίζονται και να αναλύουν και πολλά άλλα.
  • Δοκιμές λογισμικού και πρωτότυπα. Σε μια εγκατάσταση ανάπτυξης λογισμικού, η Python μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση σφαλμάτων, τη δοκιμή και τον έλεγχο κατασκευής. Οι προγραμματιστές μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις δοκιμές και τους ελέγχους σε νέα συστήματα και εφαρμογές χρησιμοποιώντας Python.
  • Επιχειρηματικές εφαρμογές. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ευρύς και μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σας έλθουν στο μυαλό είναι εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, συστήματα διαχείρισης πελατών και ERP, για να αναφέρουμε μερικά. Μια τυπική επιχειρηματική ρύθμιση θα χρειαστεί εφαρμογές που είναι εύκολα αναγνώσιμες, επεκτάσιμες και επεκτάσιμες. Η Python προσφέρει μια τέτοια λύση μέσα από τις πλατφόρμες της, όπως η Tryton.
  • Είναι ευέλικτο. Εάν έχετε αλληλεπιδράσει με άλλες γλώσσες, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες έχουν μία ή δύο περιπτώσεις χρήσης. Ωστόσο, η Python έχει περισσότερες από πέντε περιπτώσεις χρήσης και, ωστόσο, η απόδοσή της είναι απαράμιλλη.
  • Διαθέτει πολλές βιβλιοθήκες και ενότητες. Υπάρχουν τόνοι βιβλιοθηκών και λειτουργικών μονάδων που δημιουργήθηκαν από τρίτους για να επεκταθούν στις περιπτώσεις χρήσης της Python. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Django για ανάπτυξη ιστού από την πλευρά του διακομιστή.
  • Η Python είναι απλή. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού μιμείται τη φυσική γλώσσα, καθιστώντας την κατάλληλη ακόμη και για αρχάριους.
  • Μεγάλη και δραστήρια κοινότητα. Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι δύσκολος μερικές φορές. Ωστόσο, η παρουσία μιας μεγάλης και υποστηρικτικής κοινότητας σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε όταν κολλάτε.
  • Ανοιχτή πηγή. Η Python είναι δωρεάν για χρήση και διανομή. Οι μηχανικοί μπορούν έτσι να τροποποιήσουν τον υπάρχοντα κώδικα, να αναδιανείμουν και να δημιουργήσουν διάφορες λύσεις/εφαρμογές με αυτόν.
  Πώς να δείτε την ταχύτητα σύνδεσης hotspot στα Windows 10

Python 2 και Python 3: Διαφορά

Η γλώσσα προγραμματισμού Python έχει εξελιχθεί πολύ τις περισσότερες από 3 δεκαετίες που υπάρχει. Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την έκδοση Python είναι να προσδιορίσετε εάν χρησιμοποιείτε Python 2 ή Python 3 για να διασφαλίσετε ότι δημιουργείτε λύσεις χωρίς σφάλματα, ανεξάρτητα από το αν είστε προγραμματιστής ή ειδικός δεδομένων.

Η Python 2 και η Python 3 είναι οι κύριες εκδόσεις στον κόσμο της Python. Υπήρξε μια συνεχής συζήτηση για το ποιο είναι καλύτερο. Ας ελέγξουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Python 2

Η Python 2 παρουσιάστηκε το 2000 από την BeOpen Python Labs. Αυτή η έκδοση είχε σκοπό να κάνει την εκμάθηση της Python εύκολη.

Μέσω της Python 2 υλοποιήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της Πρότασης Βελτίωσης Python (PEP). Τον Ιανουάριο του 2020, η Python 2 έληξε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενημερώνεται πλέον με ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων.

Python 3

Η Python 3 κυκλοφόρησε το 2008. Αυτή η έκδοση δημιουργήθηκε για να διορθώσει τα θεμελιώδη ελαττώματα της Python 2. Η Python 3 κατάργησε τις διπλές λειτουργικές μονάδες και δομές που υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις της Python.

Η κατάργηση των διπλότυπων εργαλείων με την εισαγωγή της Python 3 σήμαινε ότι μέρος του κώδικα στην Python 2 δεν ήταν συμβατό με την Python 3. Ευτυχώς, η Python κυκλοφόρησε το 2to3, ένα εργαλείο που ελέγχει και μετατρέπει αυτόματα τον κώδικα Python 2 σε σύνταξη Python 3.

  Διορθώστε το Gears of War 4 που δεν φορτώνεται στα Windows 10

Η εισαγωγή αυτής της έκδοσης προσέλκυσε μια μεγάλη μάζα της επιστημονικής κοινότητας, όπως αυτές της νευροεπιστήμης. Η εισαγωγή της βιβλιοθήκης NumPy έθεσε τώρα την Python ως ανταγωνιστή του Matlab και του R και επίσης επιτάχυνε την υιοθέτησή της στην επιστήμη δεδομένων και τη μηχανική μάθηση. Τη στιγμή της σύνταξης, η τρέχουσα έκδοση της Python είναι η Python 3.11.1.

ComparisonPython 2Python 3Year κυκλοφόρησε20002008SupportSupported σταμάτησε το 2020Η ανάπτυξη και η υποστήριξη της Python 3 είναι ακόμα σε εξέλιξη Συμβατότητα με ορισμένες τροποποιήσεις, οι κώδικες Python 2 μπορούν να μεταφερθούν στο Python 3Python 3Python είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί λογισμικό για την εφαρμογή πολλαπλών εφαρμογών 3Python. , επιστήμη δεδομένων και άλλα τόσα λέξη-κλειδί “Εκτύπωση” Η εκτύπωση δεν θεωρείται συνάρτηση αλλά δήλωση Η εκτύπωση θεωρείται συνάρτηση και όχι δήλωση Πολυπλοκότητα σύνταξηςΠερισσότερο περίπλοκοΛιγότερο περίπλοκοΑποθήκευση συμβολοσειρών Από προεπιλογή, οι συμβολοσειρές αποθηκεύονται ως ASCIIB από προεπιλογή, οι συμβολοσειρές αποθηκεύονται ως UNICODE

Προϋποθέσεις για έλεγχο της έκδοσης Python

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο παράθυρο/τερματικό τερματικό χρησιμοποιώντας αυτές τις εντολές σε Windows, Linux και macOS, αντίστοιχα.

  • Windows: Win+R > πληκτρολογήστε powershell > Enter/OK
  • Linux: Ctrl-Alt-T, Ctrl-Alt-F2
  • macOS: Finder > Εφαρμογές > Βοηθητικά προγράμματα > Τερματικό

Εφόσον τώρα γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες εκδόσεις της Python, μπορούμε να προχωρήσουμε και να μάθουμε πώς να ελέγχουμε την έκδοση στους τοπικούς μας μηχανές.

Η Python 3 δεν είναι συμβατή προς τα πίσω. Η Python 2 και η Python 3 είναι διαφορετικά κομμάτια λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας που είναι γραμμένος στην Python 2 μπορεί να μην λειτουργεί όπως αναμένεται στην Python 3.

Όταν ελέγχετε την έκδοση Python στον υπολογιστή σας, η έκδοση θα αναπαρίσταται σε 3 ενότητες που χωρίζονται με μια τελεία.

  • Η κύρια έκδοση
  • Η δευτερεύουσα έκδοση
  • Η micro έκδοση

Για παράδειγμα, αν πάρουμε την έκδοση Python, η Python 3.8.10, η 3 είναι η κύρια έκδοση, η 8 είναι η δευτερεύουσα έκδοση και η 10 η έκδοση micro. Η τελευταία ενότητα της έκδοσης Python αντιπροσωπεύει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα.

Η Python 3.7.1 είναι συμβατή με την Python 3.8.10 καθώς ανήκουν στην ίδια κύρια έκδοση (3). Ωστόσο, η Python 2.7 δεν είναι συμβατή με την Python 3.8.

Ελέγξτε την έκδοση Python στα Windows

Ανοίξτε το Windows PowerShell χρησιμοποιώντας αυτά τα βήματα.

Win+R > πληκτρολογήστε powershell > Enter/OK

Τώρα μπορείτε να προχωρήσετε και να το πληκτρολογήσετε στη γραμμή εντολών

python – έκδοση

  Τα 5 καλύτερα εργαλεία ήχου για Linux

Εάν η Python είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας, η έκδοση θα εμφανιστεί στην επόμενη γραμμή.

Ελέγξτε την έκδοση Python στο Linux

Τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Linux έχουν προεγκατεστημένη Python.

Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση Ctrl+Alt+T για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών στον υπολογιστή σας που βασίζεται σε Linux.

Χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή για να εκτυπώσετε την έκδοση Python.

python3 --version

Ή

python --version

Η δεύτερη εντολή ελέγχει εάν είναι εγκατεστημένη η Python 2

Εάν είναι εγκατεστημένη η Python 3, είναι πιθανό να λάβετε κάτι τέτοιο

Ελέγξτε την έκδοση Python στο MacOS

Μπορείτε να αποκτήσετε γρήγορη πρόσβαση στο τερματικό σας στο MacOS χρησιμοποιώντας αυτήν τη συντόμευση.

Finder > Applications > Utilities > Terminal

Χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή για να ελέγξετε την έκδοση Python.

python3 --version

Ή

python --version

Η δεύτερη εντολή ελέγχει εάν είναι εγκατεστημένη η Python 2

Εάν έχετε εγκαταστήσει και την Python 2 και την 3, θα λάβετε μια έξοδο κοντά σε αυτό

Ελέγξτε την έκδοση Python στο σενάριο

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την έκδοση Python στο σενάριο σας κατά την κωδικοποίηση για να αποφύγετε ασυμβατότητες και συντριβές όταν εκτελείτε τον κώδικα.

Ένας τέτοιος έλεγχος είναι πολύ σημαντικός όταν έχετε περισσότερες από μία εκδόσεις Python στον υπολογιστή σας.

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε Windows, Linux ή macOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή για να ελέγξετε το σενάριό σας

import sys

print (sys.version)

Τι συμβαίνει εάν το ίδιο μηχάνημα έχει εγκατεστημένες δύο διαφορετικές εκδόσεις Python και εκτελείτε τις προαναφερθείσες εντολές;

Η Python 2 και η Python 3 μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι μπορεί να έχετε κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούν Python 2 ενώ άλλες έχουν δημιουργηθεί σε Python 3.

Για να ελέγξετε εάν οι δύο εκδόσεις Python βρίσκονται στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε αυτές τις εντολές.

python3 --version

Ή

python --version

Η δεύτερη εντολή ελέγχει εάν είναι εγκατεστημένη η Python 2

Εάν υπάρχουν και οι δύο εκδόσεις στο macOS, θα λάβετε μια έξοδο κοντά σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης

συμπέρασμα

Η Python συνεχίζει να τροφοδοτεί μερικές από τις αγαπημένες σας πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Instagram, ιστοτόπους ψυχαγωγίας, όπως το Spotify και πλατφόρμες διαχείρισης βόλτων, όπως η Uber. Εάν χρειάζεται να δημιουργήσετε πλατφόρμες που δημιουργούν παρόμοιες ή καλύτερες πλατφόρμες, η Python θα πρέπει να είναι ένα από τα μέλημά σας.

Τώρα μπορείτε να ελέγξετε άνετα την έκδοση Python ανεξάρτητα από τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιείτε. Παρόλο που οι περισσότεροι μεταβαίνουν στην Python 3, θα συνεχίσετε να συναντάτε εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στην Python 2. Τα καλά νέα είναι ότι η Python έχει διάφορα πλαίσια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε διαφορετικές εφαρμογές.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε πώς να εγκαταστήσετε την Python 3 σε CentOS, Ubuntu και Windows.