Πώς να ελέγξετε τα φώτα με ένα Android ή iPhone

Ο έξυπνος οικιακός φωτισμός είναι συχνά το πρώτο βήμα που κάνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού στο ταξίδι για την αυτοματοποίηση των σπιτιών τους. Σήμερα, δεν χρειάζεται να σηκώνεστε για να ανάψετε ή να σβήσετε το φως. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να είστε στο σπίτι για να το κάνετε. Χάρη στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να ελέγχετε τον φωτισμό ακόμα και όταν βρίσκεστε μίλια μακριά.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς να ελέγχετε τα φώτα με το τηλέφωνό σας, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.

Πώς να ελέγξετε τα φώτα με ένα τηλέφωνο Android

Εάν διαθέτετε τηλέφωνο Android, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο του φωτισμού στο σπίτι σας. Ωστόσο, θα χρειαστείτε συγκεκριμένο λογισμικό που σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό.

Ξεκινώντας

Εδώ είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Τεχνολογία

Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός συστήματος έξυπνου οικιακού φωτισμού είναι η τεχνολογία του. Εδώ είναι τα πιο δημοφιλή:

  • Έξυπνα συστήματα φωτισμού Wi-Fi – Τέτοια έξυπνα φώτα χρησιμοποιούν τον δρομολογητή Wi-Fi για να λειτουργήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα ελέγχετε από απόσταση. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι εάν το διαδίκτυο σας είναι απενεργοποιημένο, δεν θα μπορείτε να ελέγξετε τα φώτα.
  • Συστήματα φωτισμού που βασίζονται σε Bluetooth – Αυτά τα έξυπνα φώτα λειτουργούν τοπικά και χρησιμοποιούν smartphone με δυνατότητα BLE. Τα έξυπνα οικιακά φώτα Bluetooth μπορούν επίσης να ελεγχθούν από απόσταση, αλλά μόνο εάν διαθέτετε διανομέα Bluetooth που συνδέει τα φώτα στο διαδίκτυο.
  • Συστήματα φωτισμού που χρησιμοποιούν ZigBee ή Z-Wave – Τα φώτα ZigBee ή Z-Wave χρησιμοποιούν ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο για να λειτουργήσουν και συνήθως απαιτούν έναν διανομέα που συνδέεται με τον δρομολογητή σας. Τα περισσότερα τέτοια φώτα έρχονται με τη δική τους εκδοχή ενός διανομέα.

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Εάν θέλετε να ελέγχετε τα φώτα σας από απόσταση, πιθανότατα θα χρειαστείτε μια εφαρμογή σχεδιασμένη για το τηλέφωνό σας Android. Τέτοιες εφαρμογές χωρίζονται σε δύο τύπους: εφαρμογές μίας εργασίας και εφαρμογές πολλαπλών εργασιών.

  Το Numix είναι ένας υπολογιστής σχεδιασμού υλικού με προηγμένες λειτουργίες trig [Android]

Οι εφαρμογές μίας εργασίας ελέγχουν μόνο τα έξυπνα φώτα σας, ενώ οι εφαρμογές πολλαπλών εργασιών διαχειρίζονται όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές.

Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές Android για έξυπνο φωτισμό:

  • Smart Life – Αυτή η γενική εφαρμογή σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε τον φωτισμό και άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές.
  • Philips Hue – Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται έξυπνα φώτα και αξεσουάρ Philips Hue. Εκτός από την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των φώτων, αυτή η εφαρμογή σάς δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα, τη θερμοκρασία, το χρώμα, να εξατομικεύσετε το πρόγραμμα κ.λπ.
  • Hue Disco – Αν θέλετε να μετατρέψετε το δωμάτιό σας σε πίστα χορού, αυτή η εφαρμογή είναι ό,τι χρειάζεστε. Συνδέει τα φώτα με τη μουσική, έτσι τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με τον ρυθμό.
  • Ecobee – Αυτή η εφαρμογή είναι ιδανική για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και του έξυπνου φωτισμού στο σπίτι σας.

Πώς να μετατρέψετε τον συνηθισμένο φωτισμό του σπιτιού σας σε έξυπνο φωτισμό

Εάν θέλετε να έχετε ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού, θα πρέπει να επενδύσετε σε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

Έξυπνοι λαμπτήρες

Οι έξυπνοι λαμπτήρες έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν τους συνηθισμένους λαμπτήρες σας χωρίς καμία τροποποίηση ή επισκευή. Θα ταιριάζουν ακριβώς στο υπάρχον εξάρτημα. Οι περισσότεροι έξυπνοι λαμπτήρες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Wi-Fi σας, επομένως δεν χρειάζεται να αγοράσετε διανομέα. Άλλες επιλογές, όπως οι λαμπτήρες που λειτουργούν στο ZigBee, απαιτούν όντως έναν κόμβο.

Οι έξυπνοι λαμπτήρες διατίθενται σε όλα τα μεγέθη, χρώματα, σχήματα και διαμορφώσεις, δίνοντάς σας πολλές επιλογές για να βρείτε τον τέλειο για το σπίτι σας.

Έξυπνοι διακόπτες

Μπορείτε να απολαύσετε έξυπνο οικιακό φωτισμό με συνηθισμένους λαμπτήρες. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τους εσωτερικούς διακόπτες του τοίχου με έξυπνους διακόπτες. Αυτοί οι διακόπτες ενσωματώνονται στο ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού σας. Η εγκατάσταση ενός έξυπνου διακόπτη μπορεί να είναι μια πιο οικονομική λύση από τους έξυπνους λαμπτήρες, εάν έχετε φώτα σε εσοχή που ελέγχονται από έναν μόνο διακόπτη.

Έξυπνοι ροοστάτες

Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους έξυπνους διακόπτες, οι έξυπνοι ροοστάτες προσφέρουν τη δυνατότητα dimming. Μπορούν επίσης να ελέγχονται από το τηλέφωνό σας Android.

Έξυπνα βύσματα

Τα έξυπνα βύσματα μετατρέπουν το συνηθισμένο αυτόνομο φωτιστικό σας σε έξυπνη συσκευή, επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο του τηλεφώνου.

  Μεταφράστε γρήγορα έως και 45 γλώσσες με το Inapp Translator [Android]

Κόμβοι

Ανάλογα με την τεχνολογία που επιλέγετε, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε έναν κόμβο. Χωρίς αυτό, ενδέχεται να μην μπορείτε να ελέγξετε τα φώτα σας χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας Android.

Πώς να ελέγξετε τα φώτα με ένα iPhone

Ο έλεγχος των έξυπνων οικιακών φώτων με το iPhone σας είναι συνήθως απλός. Αλλά, πριν φτάσετε σε αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την τεχνολογία που σας ταιριάζει.

Ξεκινώντας

Όταν αποφασίζετε για ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού σπιτιού, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την τεχνολογία και την εφαρμογή για κινητά που είναι κατάλληλα για το λειτουργικό σας σύστημα.

Τεχνολογία

Τα έξυπνα συστήματα οικιακού φωτισμού μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για λειτουργία. Εδώ είναι τα δημοφιλή:

  • Έξυπνος φωτισμός Wi-Fi – Τέτοια έξυπνα φώτα συνδέονται στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον δρομολογητή Wi-Fi σας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να τα ελέγχετε εξ αποστάσεως.
  • Φώτα που βασίζονται σε Bluetooth – Αυτά τα έξυπνα φώτα χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth, που σας επιτρέπει να τα ελέγχετε τοπικά. Τέτοια φώτα μπορούν επίσης να ελεγχθούν από απόσταση, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν διανομέα Bluetooth για να τα συνδέσετε στο διαδίκτυο.
  • Φώτα που συνδέονται με ZigBee ή Z-Wave – Ορισμένα έξυπνα φώτα συνδέονται σε δίκτυα πλέγματος χαμηλής κατανάλωσης. Όπως τα φώτα Bluetooth, αυτά απαιτούν έναν διανομέα, εάν θέλετε να τα ελέγξετε εξ αποστάσεως.

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Αν θέλετε να ελέγχετε τα φώτα με το iPhone σας, θα χρειαστείτε μια εφαρμογή. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολλές εφαρμογές με διαφορετικές δυνατότητες στην αγορά. Ποιο θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το τι θέλετε από το σύστημα, αλλά και από τον τύπο του φωτισμού που χρησιμοποιείτε. Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές iPhone:

  • Smart Life – Το Smart Life είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για τον έλεγχο όλων των έξυπνων οικιακών συσκευών σας. Προσφέρει πολλές επιλογές προσαρμογής και σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα που ταιριάζουν στη ρουτίνα σας.
  • iConnectHue – Αυτή η εφαρμογή είναι ιδανική για την οργάνωση των φώτων Philips Hue. Σας επιτρέπει να δημιουργείτε ομάδες και λίστες με αγαπημένα χρώματα, να ορίζετε χρονόμετρα, υπενθυμίσεις κ.λπ.
  • Hue Disco – Το Hue Disco σάς δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε τα φώτα Philips Hue στη μουσική και να συγχρονίσετε με τον ρυθμό. Αυτή η εφαρμογή είναι εξαιρετική για πάρτι.
  • Wemo – Η εφαρμογή ελέγχει τα φώτα σας και άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές. Διαθέτει μια επιλογή “Away mode” που ανάβει και σβήνει τυχαία τα φώτα όταν δεν είστε στο σπίτι. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να αποτρέψει πιθανούς εισβολείς και να προστατεύσει την περιουσία σας.
  Πώς να ελέγξετε το Netflix με τον Βοηθό Google στο Android

Πώς να μετατρέψετε τον συνηθισμένο φωτισμό του σπιτιού σας σε έξυπνο φωτισμό

Εκτός από την τεχνολογία και την εφαρμογή, πρέπει να σκεφτείτε τι είδους φώτα θέλετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές:

Έξυπνοι λαμπτήρες

Οι έξυπνοι λαμπτήρες είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για να μετατρέψετε τα συνηθισμένα φώτα σας σε έξυπνα φώτα. Τοποθετούνται στα υπάρχοντα φωτιστικά και δεν απαιτούν τροποποιήσεις, γεγονός που καθιστά εύκολη την τοποθέτησή τους για όλους. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά μεγέθη, χρώματα και σχήματα.

Οι περισσότεροι έξυπνοι λαμπτήρες λειτουργούν στο δίκτυο Wi-Fi σας, οπότε δεν απαιτούν διανομέα. Ωστόσο, εάν αγοράζετε λαμπτήρες που χρησιμοποιούν ασύρματο πρότυπο χαμηλής ενέργειας, όπως το ZigBee, θα χρειαστείτε έναν διανομέα για να μεταφέρετε αυτά τα σήματα σε σήματα δικτύου Wi-Fi.

Έξυπνοι διακόπτες

Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε κάθε λαμπτήρα στο σπίτι σας για να απολαύσετε έξυπνο φωτισμό. Εγκαθιστώντας έξυπνους διακόπτες, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε παραδοσιακούς λαμπτήρες και να απολαμβάνετε έξυπνες λειτουργίες. Οι έξυπνοι διακόπτες συνδέονται με το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού σας και αντικαθιστούν τους υπάρχοντες διακόπτες σας.

Πότε οι έξυπνοι διακόπτες είναι καλύτερη επιλογή; Εάν έχετε χωνευτά φώτα που ελέγχονται από έναν διακόπτη φώτων, η εγκατάσταση ενός έξυπνου διακόπτη είναι μια πιο βολική και οικονομική λύση.

Έξυπνοι ροοστάτες

Οι έξυπνοι ροοστάτες είναι παρόμοιοι με τους έξυπνους διακόπτες, εκτός από το ότι προσφέρουν δυνατότητες μείωσης της έντασης του φωτός. Μπορούν επίσης να προγραμματιστούν εκ των προτέρων και να ελέγχονται από απόσταση.

Έξυπνα βύσματα

Εάν θέλετε να ελέγξετε ένα αυτόνομο φωτιστικό (για παράδειγμα, μια λάμπα) με το iPhone σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έξυπνο βύσμα. Σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχετε ένα εξάρτημα χωρίς να αντικαταστήσετε τη λάμπα ή τον διακόπτη.

Κόμβοι

Μπορεί να είναι απαραίτητος ένας διανομέας που σας επιτρέπει να ελέγχετε τα φώτα με το iPhone σας, ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλέξετε. Φυσικά, μπορείτε πάντα να επιλέξετε φώτα που δεν απαιτούν διανομέα.

Αφήστε το φως να μπει

Ο έξυπνος φωτισμός είναι βολικός και εύκολος στη χρήση, επομένως δεν είναι περίεργο που πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού σκέφτονται να τον εγκαταστήσουν. Εκτός από το κόστος, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε το σύστημα.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να εξηγεί τι χρειάζεστε για να ελέγξετε τα φώτα με ένα τηλέφωνο. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας, μιλήστε με ειδικούς και θα σας προτείνουν μια λύση.

Ποιες επιλογές έξυπνου οικιακού φωτισμού εξετάζετε; Έχετε δοκιμάσει κάποια από τις εφαρμογές έξυπνου σπιτιού που αναφέραμε; Πείτε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.