Πώς να ελέγξετε πότε λήγει η έκδοση των Windows 10

Οι εκδόσεις Insider Preview των Windows 10 έχουν μια ενσωματωμένη “ωρολογιακή βόμβα”. Κάθε ένα συνοδεύεται από μια ημερομηνία λήξης και τα Windows θα αρνηθούν τελικά να εκκινήσουν εντελώς μετά από αυτήν την ημερομηνία. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε πότε θα συμβεί αυτό.

Τι συμβαίνει όταν λήξει μια έκδοση των Windows 10;

Αυτό ισχύει μόνο για ασταθείς εκδόσεις Insider Preview των Windows 10. Οι σταθερές εκδόσεις των Windows 10 δεν θα “λήξουν” ποτέ και θα σταματήσουν να λειτουργούν, ακόμη και όταν η Microsoft σταματήσει να τις ενημερώνει με ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

  Πώς να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας με Windows 7 το 2020

Όταν λήξει μια έκδοση των Windows 10, η Microsoft λέει θα δείτε μια προειδοποίηση ότι χρησιμοποιείτε μια ληγμένη έκδοση. Η προειδοποίηση θα εμφανίζεται ξανά μία φορά την ημέρα και θα βλέπετε επίσης προειδοποιήσεις UAC (User Access Control). Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι τα Windows 10 θα επανεκκινούνται κάθε τρεις ώρες μετά τη λήξη τους, επομένως η Microsoft μπορεί να έκανε τη διαδικασία λήξης λιγότερο ενοχλητική.

Στο παρελθόν, η Microsoft είχε είπε ότι οι ληγμένες εκδόσεις δεν θα εκκινούν πλέον δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά μια νεότερη έκδοση των Windows—ή μια παλαιότερη σταθερή έκδοση που δεν θα λήξει—για να χρησιμοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή σας.

  Τα ενσωματωμένα γραφικά πρόκειται να γίνουν πολύ καλύτερα

Η Microsoft λήγει αυτές τις εκδόσεις για να αποτρέψει τους χρήστες να παραμείνουν με παλιές, ασταθείς εκδόσεις των Windows 10. Αυτές οι εκδόσεις των Windows 10 είναι διαθέσιμες για δοκιμή και δεν έχει νόημα να δοκιμάζετε μια παλιά έκδοση που έχει πολλά ήδη διορθωμένα σφάλματα.

Πώς να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης

Μπορείτε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης από την εφαρμογή winver. Για να το ανοίξετε, πατήστε το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε «winver» στο μενού Έναρξη και πατήστε Enter. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Windows+R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση, πληκτρολογήστε “winver” σε αυτό και πατήστε Enter.

  5 δημιουργικές χρήσεις για έξυπνες πρίζες

Αυτό το παράθυρο διαλόγου σάς δείχνει την ακριβή ημερομηνία και ώρα λήξης για την έκδοση των Windows 10. Θα πρέπει να ενημερώσετε σε μια νεότερη έκδοση Insider των Windows 10 (ή να επιστρέψετε σε μια προηγούμενη σταθερή έκδοση) πριν από την ημερομηνία λήξης.

Το παράθυρο διαλόγου winver σάς δείχνει επίσης την ακριβή έκδοση των Windows 10 που χρησιμοποιείτε. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται επίσης στην εφαρμογή Ρυθμίσεις.