Πώς να ελέγξετε και να ανακτήσετε τον παραβιασμένο λογαριασμό σας στο Facebook

Με περισσότερους από 2,93 δισεκατομμύρια χρήστες για κλοπή πληροφοριών, το Facebook είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των χάκερ. Οι χάκερ προσπαθούν καθημερινά να παραβιάσουν λογαριασμούς χρηστών για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, ανεπιθύμητες διαφημίσεις και προσφορές ή να κατασκοπεύσουν κάποιον σημαντικό. Δεν με πιστεύεις; Δοκιμάστε να κάνετε αναζήτηση για “Hack Facebook Account” στο Google και θα δείτε δεκάδες ιστότοπους που προσφέρουν υπηρεσίες hacking λογαριασμού Facebook. Λοιπόν, ναι, υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να χακάρετε έναν λογαριασμό στο Facebook και ένας επαγγελματίας χάκερ μπορεί εύκολα να εισέλθει στον λογαριασμό ενός μέσου χρήστη που δεν γνωρίζει τις καλύτερες πρακτικές ασφάλειας λογαριασμού. Εάν έχετε παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο με τον λογαριασμό σας στο Facebook, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει χακαριστεί. Μην ανησυχείτε, σε αυτό το άρθρο, έχουμε λεπτομερείς πολλούς τρόπους για να προσδιορίσετε εάν ο λογαριασμός σας στο Facebook έχει παραβιαστεί, βήματα για την ανάκτησή του και συμβουλές για να κάνετε τον λογαριασμό σας πιο ασφαλή. Με αυτά τα λόγια, ας βουτήξουμε αμέσως!

Προσδιορίστε εάν ο λογαριασμός σας στο Facebook έχει παραβιαστεί (2022)

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος προσπαθεί να κατασκοπεύσει τον λογαριασμό σας στο Facebook ενώ μένετε χαμηλοί, μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω τρόπους για να διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί ή όχι.

Ελέγξτε τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα προειδοποίησης Facebook

Εάν το Facebook εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα ή συνδεθεί στον λογαριασμό σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα σας προτρέπει να την ασφαλίσετε. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε αυτήν την ειδοποίηση. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε για ασυνήθιστη δραστηριότητα λογαριασμού:

Υποπτη δραστηριότητα

Το άτομο που έχει χακάρει τον λογαριασμό σας στο Facebook πιθανότατα τον χρησιμοποιεί για κάποιο κακόβουλο σκοπό, όπως να στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα στους φίλους σας ή να δημοσιεύει διαφημίσεις παντού. Εάν βρείτε κάποια δραστηριότητα που δεν εκτελέσατε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λογαριασμός σας να παραβιαστεί. Ευτυχώς, μπορείτε να ελέγξετε όλες τις δραστηριότητές σας στο Facebook από τη σελίδα καταγραφής δραστηριοτήτων.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη σελίδα στην επιφάνεια εργασίας σας, κάντε κλικ στο κάτω βέλος στην επάνω δεξιά γωνία και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και απόρρητο -> Αρχείο καταγραφής δραστηριοτήτων.

Αυτό θα ανοίξει μια σελίδα όπου θα δείτε όλες τις πρόσφατες δραστηριότητές σας. Εάν βρείτε κάποια δραστηριότητα που δεν θυμάστε να κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Facebook. Για να είστε σίγουροι, μπορείτε να ελέγξετε τις ενεργές περιόδους σύνδεσης του λογαριασμού σας χρησιμοποιώντας τις οδηγίες στην επόμενη ενότητα.

Συνεδρίες σύνδεσης

Το Facebook διατηρεί ένα πλήρες αρχείο καταγραφής όλων των περιόδων σύνδεσης του λογαριασμού σας σε όλες τις συσκευές στις οποίες έχετε συνδεθεί. Μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις περιόδους σύνδεσης για να δείτε εάν ο λογαριασμός σας είναι συνδεδεμένος από μια συσκευή που δεν αναγνωρίζετε ή από ένα μέρος που δεν επισκεφτήκατε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δείτε τις περιόδους σύνδεσης:

  • Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις προηγούμενες περιόδους σύνδεσης, κάντε κλικ στο κάτω βέλος και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και απόρρητο -> Αρχείο καταγραφής δραστηριοτήτων.
  Αποκτήστε την έκδοση Flat UI του Facebook για Android τώρα

  • Στη συνέχεια, μεταβείτε στην επιλογή “Ενεργές συνεδρίες” στην ενότητα “Καταγεγραμμένες ενέργειες και άλλη δραστηριότητα” από την αριστερή πλαϊνή γραμμή για να δείτε όλες τις ενεργές συνεδρίες σας στο Facebook.

  • Εδώ, θα πρέπει να δείτε την τρέχουσα συνεδρία σας και όλες τις προηγούμενες συνεδρίες σας από διαφορετικές συσκευές. Μπορείτε να δείτε τη διεύθυνση IP της συσκευής, του λειτουργικού συστήματος και του προγράμματος περιήγησης εδώ. Επιπλέον, θα δείτε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ξεκίνησε η συνεδρία και πότε ενημερώθηκε για τελευταία φορά. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει εάν υπάρχει κάποια συνεδρία που δεν αναγνωρίζετε. Εάν βρείτε κάποια, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις κάθετες κουκκίδες δίπλα του για να αποσυνδεθείτε από τη συνεδρία.

  • Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες θα εμφανιστεί ένα κουμπί “Αποσύνδεση”. Αφού αποσυνδεθείτε από την ύποπτη περίοδο λειτουργίας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας και να προστατέψετε τον λογαριασμό σας.

Ανακτήστε τον λογαριασμό και αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης

Μόλις ο λογαριασμός σας παραβιαστεί, ο χάκερ είτε θα παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σιωπηλά είτε θα αλλάξει τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού για να σας κλειδώσει από τον λογαριασμό σας. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε σε οποιοδήποτε σενάριο:

Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης και αποκτήστε ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό σας

Σε περίπτωση που ο χάκερ έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook και είστε κλειδωμένοι, μπορείτε εύκολα να ανακτήσετε και να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Για να ξεκινήσετε, επισκεφτείτε τη σελίδα σύνδεσης στο Facebook (επίσκεψη) και κάντε κλικ στο “Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;” κουμπί.

  • Στην επόμενη σελίδα, πρέπει να βοηθήσετε το Facebook να βρει τον λογαριασμό σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εισαγάγετε το email ή τον αριθμό τηλεφώνου σας. Εισαγάγετε ένα από αυτά τα στοιχεία και κάντε κλικ στην «Αναζήτηση» για να αναγνωρίσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook.

  • Μόλις βρείτε τον λογαριασμό σας, το Facebook θα εμφανίσει πολλές επιλογές για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας και να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση. Εδώ, μπορείτε είτε να λάβετε έναν κωδικό επαναφοράς στη διεύθυνση email σας ή τον αριθμό τηλεφώνου σας για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές για να επαναφέρετε εύκολα τον κωδικό πρόσβασής σας και να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εάν δεν έχετε πλέον πρόσβαση στο συνδεδεμένο email ή τον αριθμό τηλεφώνου σας, κάντε κλικ στο «Δεν έχετε πλέον πρόσβαση σε αυτά;».

  • Το Facebook θα σας προτείνει να προσπαθήσετε να συνδεθείτε ξανά στον λογαριασμό σας με τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, κάντε κλικ στο κουμπί “Δεν μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στον λογαριασμό email μου”.

  • Το Facebook θα σας εμφανίσει τώρα ένα μήνυμα που θα λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον λογαριασμό σας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ελπίδα για ανάκτηση του λογαριασμού σας. Επισκεφτείτε την πύλη ταυτότητας σύνδεσης στο Facebook από ένα τηλέφωνο ή πρόγραμμα περιήγησης που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να συνδεθείτε στο Facebook.

  • Στη συνέχεια, το Facebook θα σας ζητήσει να εισαγάγετε οποιαδήποτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχετε πρόσβαση, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω αυτού για να επιλύσετε το πρόβλημα. Εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας και κάντε κλικ στο «Συνέχεια».

  • Στην επόμενη σελίδα, θα χρειαστεί να προσκομίσετε μια κρατική ταυτότητα με φωτογραφία με το όνομα, τη φωτογραφία και την ημερομηνία γέννησής σας ευδιάκριτα (πρέπει να ταιριάζει με τα στοιχεία σας στο Facebook). Μπορείτε να ανεβάσετε το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης, την εθνική ταυτότητα ή άλλα παρόμοια έγγραφα που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ταυτότητά σας. Για να ανεβάσετε το έγγραφο, τραβήξτε μια φωτογραφία του ή σαρώστε το και μεταφορτώστε το χρησιμοποιώντας το κουμπί “Μεταφόρτωση αναγνωριστικού”. Μετά τη μεταφόρτωση, το Facebook θα επαληθεύσει και θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας τη νέα διεύθυνση email.
  Πώς να κάνετε ζωντανή ροή στο Facebook και στο YouTube ταυτόχρονα

Μεταβείτε στον Έλεγχο ασφαλείας

Τώρα που έχετε ανακτήσει τον παραβιασμένο λογαριασμό σας και έχετε πρόσβαση σε αυτόν, πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο λογαριασμός σας δεν θα παραβιαστεί ξανά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook, αλλά σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα παραβιασμένου λογαριασμού του Facebook, η οποία θα σας κάνει να επαναλάβετε όλες τις επιλογές ασφαλείας σας. Μην ανησυχείτε, είναι μια αυτόματη διαδικασία και δεν σημαίνει ότι θα μιλήσετε προσωπικά με την υποστήριξη του Facebook.

  • Πρώτα, μεταβείτε στη σελίδα “Αναφορά παραβιασμένου λογαριασμού” του Facebook και κάντε κλικ στο κουμπί “Ο λογαριασμός μου έχει παραβιαστεί”.

  • Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας στο Facebook, εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας και κάντε κλικ στο «Αναζήτηση» για να τον εντοπίσετε.

  • Θα πρέπει τώρα να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook και να κάνετε κλικ στο “Συνέχεια” για να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

  • Επιλέξτε το κουμπί επιλογής «Δεν μπορώ να δω τη σωστή επιλογή σε αυτήν τη λίστα» και κάντε κλικ στο «Συνέχεια» για να ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας.

  • Το Facebook θα εμφανίζει τώρα το εργαλείο ασφαλείας του λογαριασμού του. Κάντε κλικ στο «Έναρξη» για να προχωρήσετε περαιτέρω.

  • Αφού εκτελέσετε μια γρήγορη ανάλυση, το Facebook θα σας προτρέψει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, να ελέγξετε τη διεύθυνση email σας και να ελέγξετε τις εφαρμογές που έχετε συνδέσει πρόσφατα στον λογαριασμό σας. Κάντε κλικ στο «Συνέχεια» για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.

  • Θα πρέπει τώρα να ορίσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλφαβήτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να τον θυμάστε. Κάντε κλικ στο «Συνέχεια» για να επιβεβαιώσετε τον νέο κωδικό πρόσβασης.

  • Ελέγξτε τις διευθύνσεις email που είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό σας στο Facebook και διαγράψτε αυτές που δεν αναγνωρίζετε.

  • Τώρα θα δείτε τις εφαρμογές που έχετε συνδέσει στον λογαριασμό σας στο Facebook. Μπορείτε να επιλέξετε αυτά που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και να κάνετε κλικ στο «Διαγραφή» για να τα αποσυνδέσετε.

Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να είναι αρκετή για να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook μετά την παραβίαση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο χάκερ δεν θα χτυπήσει ξανά. Ωστόσο, η ασφάλεια του Facebook δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, επομένως συνεχίστε να διαβάζετε για να προστατεύσετε περαιτέρω τον λογαριασμό σας.

Ασφαλίστε τον λογαριασμό σας στο Facebook

Έχουμε παραθέσει μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια του λογαριασμού Facebook. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ασφαλείας, αλλά εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια του λογαριασμού σας και δεν θέλετε να αναλάβετε κανέναν κίνδυνο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

1. Προσθέστε έναν αριθμό τηλεφώνου

Η προσθήκη αριθμού τηλεφώνου είναι ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας. Θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας ακόμα κι αν το email σας έχει παραβιαστεί και επίσης θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα του Facebook. Για να προσθέσετε έναν αριθμό τηλεφώνου, επισκεφτείτε τη σελίδα Προσωπικών πληροφοριών του Facebook και κάντε κλικ στα «Τα στοιχεία επικοινωνίας σας».

  Πώς να καταλάβετε εάν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό σας στο Facebook

Από την επόμενη σελίδα, κάντε κλικ στο «Προσθήκη κινητού τηλεφώνου» για να προσθέσετε και να επιβεβαιώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.

2. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Αφού προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) στο Facebook. Με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, το Facebook θα ζητήσει έναν κωδικό επαλήθευσης εκτός από τον κωδικό πρόσβασης όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε SMS ή μια αποκλειστική εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας ως τη μέθοδο 2FA, αλλά θα πρότεινα το δεύτερο.

Για να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, επισκεφτείτε “Ρυθμίσεις και απόρρητο -> Ασφάλεια και σύνδεση -> Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων”. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον συνδεδεμένο οδηγό μας για την ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στο Facebook για λεπτομερείς οδηγίες.

3. Ρυθμίστε τις ειδοποιήσεις σύνδεσης

Μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σύνδεσης όταν το Facebook εντοπίζει ότι συνδέεστε από συσκευή ή πρόγραμμα περιήγησης που δεν χρησιμοποιείτε συνήθως. Για να ρυθμίσετε τις ειδοποιήσεις σύνδεσης, επισκεφτείτε «Ρυθμίσεις και απόρρητο -> Ασφάλεια και σύνδεση -> Λήψη ειδοποιήσεων για μη αναγνωρισμένες συνδέσεις» και κάντε κλικ στο κουμπί «Επεξεργασία».

Μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σύνδεσης μέσω ειδοποιήσεων εφαρμογών και email. Επιλέξτε αυτά με τα οποία αισθάνεστε άνετα και πατήστε το κουμπί “Αποθήκευση αλλαγών” για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Λίγοι τρόποι με τους οποίους οι χάκερ μπορούν να χακάρουν τον λογαριασμό σας στο Facebook

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι χάκερ και οι κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να παραβιάσουν τον λογαριασμό σας στο Facebook, επομένως φροντίστε να λάβετε τα σωστά μέτρα για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο. Και αυτά τα μέτρα είναι:

  • Ιστότοποι ηλεκτρονικού ψαρέματος: Οι χάκερ μπορούν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο Facebook και όταν εισάγετε τα στοιχεία σας εκεί, θα σταλούν στον χάκερ αντί στο Facebook. Οι απόπειρες phishing γίνονται συνήθως μέσω email και άλλων τρόπων επικοινωνίας. Εάν ένα μη αξιόπιστο άτομο σας δώσει έναν σύνδεσμο για πρόσβαση στο Facebook μέσω αυτού, μην το κάνετε. Το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί επίσης να δώσει μια προειδοποίηση για να μην εισέλθετε.
  • Keyloggers: Τα Keyloggers είναι λογισμικό που μπορεί να καταγράφει τις πληκτρολογήσεις που κάνετε στο πληκτρολόγιό σας, ώστε να κλέβουν το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες όταν το πληκτρολογείτε. Συνήθως, εγκαθίστανται με σκιερά προγράμματα, αλλά οι χάκερ μπορούν επίσης να το εγκαταστήσουν εξ αποστάσεως εάν αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Επομένως, χρησιμοποιήστε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να αναγνωρίσετε και να σταματήσετε τα keylogger και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως το Lastpass για να εισάγετε αυτόματα κωδικούς πρόσβασης αντί να τους πληκτρολογείτε με το πληκτρολόγιό σας.
  • Μην εγκαταλείπετε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας: Πολλές απάτες μπορεί να ζητούν τα στοιχεία σύνδεσής σας στο Facebook για να σας δώσουν δώρα, νομίσματα παιχνιδιού και άλλα κίνητρα. Ποτέ μην εγκαταλείπετε τις πληροφορίες σας ακόμα κι αν σας το ζητήσει ένας λεγόμενος υπάλληλος του Facebook. Θα μπορούσατε να χάσετε οριστικά τον λογαριασμό σας στο Facebook εάν παραβιαστεί με αυτόν τον τρόπο, χωρίς καμία λειτουργία ανάκτησης.

Ανακτήστε εύκολα τον παραβιασμένο λογαριασμό σας στο Facebook

Εάν ακολουθήσατε προσεκτικά τα προαναφερθέντα βήματα, θα πρέπει να έχετε επιστρέψει στη χρήση του λογαριασμού σας στο Facebook μέχρι τώρα. Εφόσον ο λογαριασμός είναι πραγματικά δικός σας, η ανάκτησή του δεν είναι αδύνατη. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολα ανάλογα με το πόσες πληροφορίες για τον λογαριασμό σας έχετε στα χέρια σας. Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας και δεν φαίνεται να έχετε πρόσβαση ακόμη και με τις παραπάνω οδηγίες, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τον ξεχωριστό οδηγό μας για το πώς να ανακτήσετε τον κλειδωμένο λογαριασμό Facebook. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, μην διστάσετε να σχολιάσετε παρακάτω και κάποιος από την ομάδα μας θα σας βοηθήσει.