Πώς να ελέγξετε εάν η Apple έχει ανακαλέσει το MacBook σας (για δωρεάν επισκευές)

Η Apple έχει ανακαλέσει πολλά MacBook πρόσφατα. Το MacBook σας μπορεί να είναι κατάλληλο για δωρεάν αντικατάσταση της μπαταρίας, του πληκτρολογίου, της πλακέτας λογικής, του οπίσθιου φωτισμού της οθόνης ή άλλου εξαρτήματος. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν μπορείτε να λάβετε μερικές δωρεάν επισκευές.

Ακόμα κι αν το MacBook σας λειτουργεί καλά, θα πρέπει να ελέγξετε για τυχόν διαθέσιμες ανακλήσεις—για παράδειγμα, μια ανάκληση μπαταρίας Apple MacBook σημειώνει ότι η μπαταρία «μπορεί να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει κίνδυνο πυρασφάλειας». Εάν αποδεχτείτε την προσφορά της δωρεάν υπηρεσίας της Apple, θα αποκτήσετε καινούργια, φρέσκια μπαταρία και θα μειώσετε τις πιθανότητες να καεί το MacBook σας.

Πώς να ελέγξετε τον αριθμό μοντέλου και τον σειριακό αριθμό του MacBook σας

Για να μάθετε εάν το MacBook σας είναι κατάλληλο, θα πρέπει να γνωρίζετε το ακριβές όνομα του μοντέλου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δώσετε στην Apple τον σειριακό της αριθμό.

Για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες, κάντε κλικ στο εικονίδιο Apple στη γραμμή μενού στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης του Mac σας. Επιλέξτε “About This Mac” στο μενού.

  Ποιες είναι οι απαιτήσεις χώρου αποθήκευσης για τα Windows 10 Οκτώβριος 2019 Ενημέρωση

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε εμφανίζονται εδώ. Το όνομα μοντέλου του MacBook σας εμφανίζεται κάτω από τον αριθμό έκδοσης του macOS που έχετε εγκαταστήσει και ο σειριακός αριθμός εμφανίζεται στα δεξιά του “Serial Number” στο κάτω μέρος της λίστας πληροφοριών.

Ποιοι Mac είναι επιλέξιμοι;

Η Apple προσφέρει μια ως επί το πλείστον πλήρη λίστα ανακλήσεων, τις οποίες η εταιρεία ονομάζει “Προγράμματα επέκτασης ανταλλαγής και επισκευής», στην ιστοσελίδα της. Ελέγξτε εάν το όνομα μοντέλου του Mac σας εμφανίζεται σε αυτήν τη λίστα:

MacBook Air (Retina, 13 ιντσών, 2018) – Η Apple δεν το έχει καταχωρίσει στον ιστότοπό της. Ωστόσο, “ένας πολύ μικρός αριθμός” αυτών των συστημάτων έχει “ένα πρόβλημα” με τον λογικό πίνακα τους και είναι επιλέξιμοι για δωρεάν αντικατάσταση αυτής της πλακέτας.
MacBook Pro (Retina, 15 ιντσών, μέσα 2015) – Μερικά από αυτά τα MacBook είναι κατάλληλα για αντικατάσταση μπαταρίας. Η μπαταρία μπορεί να υπερθερμανθεί. Ελέγξτε τον σειριακό αριθμό του MacBook για να δείτε αν είναι κατάλληλος. Εάν διαθέτετε κατάλληλο Mac, η Apple σας συμβουλεύει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε αμέσως για λόγους πυρασφάλειας.
MacBook Pro (13 ιντσών, 2017, δύο θύρες Thunderbolt 3) – Μερικά από αυτά τα MacBook που πωλούνται με μονάδες στερεάς κατάστασης 128 GB 256 GB “έχουν ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων και αστοχία της μονάδας”. Ελέγξτε τον σειριακό αριθμό του MacBook σας με την Apple για να δείτε αν επηρεάζεται.
MacBook Pro (13 ιντσών, 2016, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3) – Μερικά από αυτά τα MacBook έχουν πρόβλημα με τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης τους. Ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς ή μπορεί να δείτε “κάθετες φωτεινές περιοχές σε όλο το κάτω μέρος της οθόνης”. Εδώ είναι τι να κάνετε εάν έχετε αυτό το πρόβλημα.
MacBook Pro (13 ιντσών, 2016, δύο θύρες Thunderbolt 3) – Μερικοί από αυτούς τους Mac έχουν το ίδιο πρόβλημα οπίσθιου φωτισμού όπως παραπάνω.
MacBook Pro (13 ιντσών) Χωρίς Touch Bar – Σε ορισμένα από αυτά τα MacBook, η μπαταρία μπορεί να επεκταθεί λόγω βλάβης ενός άλλου εξαρτήματος. Η Apple λέει ότι αυτό δεν είναι θέμα ασφάλειας, αλλά η μπαταρία της συσκευής σας θα αντικατασταθεί δωρεάν. Εδώ είναι πώς να ελέγξετε τον σειριακό αριθμό του MacBook σας. Σημειώστε ότι αυτό δεν επηρεάζει τα MacBook Pro με γραμμές αφής.

  Πώς να μετονομάσετε έναν εκτυπωτή στα Windows 10

Εάν έχετε πρόβλημα με το πληκτρολόγιο

Η Apple λέει ότι “ένα μικρό ποσοστό των πληκτρολογίων” σε ορισμένα MacBook μπορεί να έχει προβλήματα. Εάν το πληκτρολόγιο του MacBook σας έχει χαρακτήρες που «εμφανίζονται απροσδόκητα», «δεν εμφανίζονται» ή τα πλήκτρα απλώς «κολλάνε» ή δεν ανταποκρίνονται σταθερά, η Apple πιθανότατα θα σας το διορθώσει.

Η Apple παρέχει μια λίστα με επηρεαζόμενα MacBook—νέα MacBook με τον πολυσυζητημένο νέο σχεδιασμό πληκτρολογίου. Εάν έχετε ένα από αυτά τα MacBook και το πληκτρολόγιό σας λειτουργεί κανονικά, ωστόσο, η Apple δεν θα κάνει τίποτα — απλώς θα διορθώσει προβλήματα που έχουν ήδη γίνει εμφανή:

  συνομιλία με εξωτερικούς χρήστες χωρίς προσθήκη ως επισκέπτης

MacBook (Retina, 12 ιντσών, αρχές 2015)
MacBook (Retina, 12 ιντσών, αρχές 2016)
MacBook (Retina, 12 ιντσών, 2017)
MacBook Air (Retina, 13 ιντσών, 2018)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2016, δύο θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2017, δύο θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2016, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2017, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (15 ιντσών, 2016)
MacBook Pro (15 ιντσών, 2017)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2018, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (15 ιντσών, 2018)
MacBook Pro (13 ιντσών, 2019, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3)
MacBook Pro (15 ιντσών, 2019)

Εάν έχετε ένα MacBook με αυτό το πρόβλημα, κατευθυνθείτε στον ιστότοπο της Apple για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία σέρβις πληκτρολογίου.

Προσαρμογείς πρίζας και ηλεκτροπληξία

Η Apple έχει επίσης ανακαλέσει μερικούς παλαιότερους προσαρμογείς βύσματος τοίχου εναλλασσόμενου ρεύματος—συγκεκριμένα, αυτά τα μοντέλα πωλήθηκαν εκτός των ΗΠΑ και εντός των Η.Π.Α. ως μέρος του Apple World Travel Adapter Kit. Ενδέχεται να σπάσουν και να «δημιουργήσουν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας εάν αγγίξουν τα εκτεθειμένα μεταλλικά μέρη». Παλαιότερα αντάπτορες δύο άκρων και προσαρμογείς τριών ακίδων είναι επιλέξιμες για δωρεάν αντικατάσταση.