Πώς να ελέγξετε εάν έχετε αποκλειστική GPU

Μια GPU ή μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε κάθε υπολογιστή. Δεν έχει σημασία αν διαθέτετε Mac ή υπολογιστή, και τα δύο διαθέτουν GPU. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις προδιαγραφές ενός υπολογιστή, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν διαθέτετε ειδική GPU ή όχι. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να πεις αν ξέρεις πού και τι να ψάξεις.

Ενσωματωμένη GPU έναντι αποκλειστικής GPU

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν GPU. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές ειδική GPU. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα εκτός εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για παιχνίδια. Μια ενσωματωμένη GPU είναι ένα chipset γραφικών ενσωματωμένο στη μητρική πλακέτα. Μια αποκλειστική GPU είναι μια δεύτερη GPU που είναι εγκατεστημένη στη μητρική πλακέτα. Αν μιλάτε για υπολογιστή, η ενσωματωμένη GPU θα είναι πιθανότατα τσιπ της Intel ενώ η αποκλειστική GPU θα είναι είτε τσιπ Nvidia είτε AMD.

  Πού πρέπει να ξεχυθείτε κατά την κατασκευή ενός υπολογιστή (και πού δεν πρέπει)

Αυτοκόλλητα στον υπολογιστή σας

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ελέγξετε εάν έχετε αποκλειστική GPU στον υπολογιστή σας είναι να αναζητήσετε ένα αυτοκόλλητο Nvidia ή AMD στο σύστημά σας. Οι φορητοί υπολογιστές τους έχουν πάντα συνήθως δίπλα στην επιφάνεια αφής. Το αυτοκόλλητο υποδεικνύει ότι το σύστημα διαθέτει ένα αυθεντικό τσιπ GPU από έναν από τους δύο κατασκευαστές που αναφέρονται παραπάνω.

Ελέγξτε τη Διαχείριση Συσκευών

Τα αυτοκόλλητα δυστυχώς ξεθωριάζουν με τον καιρό. Ακόμα κι αν το αυτοκόλλητο δεν έχει ξεθωριάσει, θα σας πει μόνο εάν έχετε μια αποκλειστική GPU και είναι κατασκευαστής. Δεν θα σας πει ποιο μοντέλο είναι η GPU σας, η οποία είναι συχνά η επόμενη ερώτηση που κάνετε αφού καταλάβετε εάν έχετε αποκλειστική GPU ή όχι.

  Πώς να σταματήσετε αυτόματα το Apple Watch σας από το να ανάβει

Στην αναζήτηση των Windows, πληκτρολογήστε Διαχείριση Συσκευών. Αναπτύξτε τις συσκευές προσαρμογέα οθόνης. Εάν δείτε περισσότερες από μία συσκευές που αναφέρονται εδώ, τότε σίγουρα έχετε ένα αποκλειστικό τσιπ GPU. Το τσιπ της Intel είναι το ενσωματωμένο. Η δεύτερη GPU σας θα αναφέρεται με το όνομα και το μοντέλο της. Το μοντέλο είναι συνήθως το αλφαριθμητικό bit που ακολουθεί το όνομα του κατασκευαστή. Στην παρακάτω εικόνα, το ‘GTX 960M’ είναι ο αριθμός μοντέλου.

Οι προδιαγραφές της GPU σας

Η Διαχείριση Συσκευών μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχετε δεύτερο τσιπ GPU και ποιο είναι το μοντέλο του. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να μάθετε πόσο ισχυρό είναι το τσιπ σας. Εάν το τσιπ σας είναι λίγο παλιό ή δεν μπορείτε να βρείτε επίσημες πληροφορίες για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που ονομάζεται TechPowerUp για να βρείτε προδιαγραφές για την GPU σας.

  Το MS Paint δεν είναι νεκρό Ελάτε να ενημερώσετε το Fall Creators

Είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει τις προδιαγραφές για κάθε μεμονωμένο chipset γραφικών που είναι εγκατεστημένο στο σύστημά σας. Εγκαταστήστε το και από το αναπτυσσόμενο μενού στο κάτω μέρος, επιλέξτε ποια GPU θέλετε να αναζητήσετε τις προδιαγραφές.

Το εργαλείο χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να φορτώσει τις προδιαγραφές για τη GPU. Εάν η GPU χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να μεταβείτε στην καρτέλα Αισθητήρες για να δείτε πόσο αντέχει όσον αφορά την απόδοση. Το TechPowerUp μπορεί να σας πει πόση μνήμη έχει η GPU σας, όταν κυκλοφόρησε, τον κατασκευαστή και το μοντέλο της, την έκδοση προγράμματος οδήγησης που χρησιμοποιείτε για αυτήν, την ταχύτητα και πολλά άλλα.

Κατεβάστε το TechPowerUp