Πώς να εκχωρήσετε προσωρινά δικαιώματα σε εφαρμογές στο Android

Συχνά εγκαθιστούμε εφαρμογές που δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε περισσότερες από μερικές φορές. Δεν πρέπει να εκχωρήσετε σε τέτοιες εφαρμογές μόνιμη πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου σας. Το Android σάς επιτρέπει να προσφέρετε άδειες μίας χρήσης, έτσι ώστε όταν οι εφαρμογές παραμένουν αδρανείς, να μην μπορούν να σας παρακολουθήσουν.

Οι προσωρινές άδειες, διαθέσιμες για συσκευές με Android 11 και νεότερες εκδόσεις, μπορούν να εφαρμοστούν για ευαίσθητες άδειες όπως η κάμερα και το GPS.

Σε περίπτωση που το τηλέφωνό σας είναι σε παλαιότερη έκδοση του Android, μπορείτε να επωφεληθείτε από μια επί πληρωμή εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή που ονομάζεται Ευταξίας ποτοπολείου για να ρυθμίσετε εφάπαξ δικαιώματα. Δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

  Το γραφικό στοιχείο CallWho προσθέτει μια έξυπνη γρήγορη κλήση με επίγνωση περιβάλλοντος στην οθόνη σας [Android]

Εκχωρήστε προσωρινές άδειες στο Android

Όταν εκκινείτε μια εφαρμογή για πρώτη φορά στο Android και ζητά πρόσβαση, ο διάλογος άδειας θα έχει τρεις επιλογές. Επιλέξτε «Μόνο αυτή τη φορά» για να εγκρίνετε μια προσωρινή άδεια. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αποχωρήσετε από αυτήν την εφαρμογή, το Android θα την ανακαλέσει αυτόματα και η εφαρμογή θα σας το ζητήσει ξανά την επόμενη φορά που θα την ανοίξετε.

Για να ενεργοποιήσετε τις εφάπαξ άδειες για υπάρχουσες εφαρμογές, μεταβείτε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και ειδοποιήσεις > Εμφάνιση όλων των εφαρμογών.

Εντοπίστε την εφαρμογή της οποίας τα δικαιώματα θέλετε να επεξεργαστείτε.

Μεταβείτε στα «Άδειες» και επιλέξτε την άδεια που θέλετε να ζητά η εφαρμογή κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, όπως «Μικρόφωνο» ή «Κάμερα».

  Πώς να προσθέσετε ένα κουμπί προσαρμοσμένης ενέργειας στις γρήγορες ρυθμίσεις στο Android 6.0

Εδώ, εναλλάξτε τη ρύθμιση “Ρωτήστε κάθε φορά”.

Επιλέγω

Εκχωρήστε προσωρινές άδειες στο Android με το Bouncer

Μόλις έχετε το Ευταξίας ποτοπολείου εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο τηλέφωνο ή το tablet σας Android, εκκινήστε την και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να διαμορφώσετε την υπηρεσία.

Τώρα, κάθε φορά που χορηγείτε μια άδεια, το Bouncer θα σας στέλνει μια ειδοποίηση ρωτώντας εάν θέλετε να το διατηρήσετε ή να το αφαιρέσετε. Εάν χρειάζεστε την άδεια για μερικές στιγμές, όπως όταν προσπαθείτε να καλέσετε ένα Uber και δεν σας πειράζει η εφαρμογή να διαβάζει τα δεδομένα σας GPS, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί “Προγραμματισμός” στην ειδοποίηση, το οποίο δίνει εντολή στον Bouncer να το ανακαλέσει μετά καθορισμένη χρονική περίοδο.

  PSA: Όλες οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν το πρόχειρο iPhone και Android

Από προεπιλογή, το Bouncer θυμάται τις συνήθειές σας. Έτσι, όταν ζητάτε από την εφαρμογή να αφαιρέσει ή να διατηρήσει οποιαδήποτε άδεια σε μια εφαρμογή, θα επαναλάβει την ενέργεια αυτόματα την επόμενη φορά. Για παράδειγμα, αν ανακαλείτε πάντα την πρόσβαση στην τοποθεσία της Uber, το Bouncer θα το κάνει μόνο του μετά την πρώτη φορά.

Σε περίπτωση που αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη από προεπιλογή, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε χειροκίνητα πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής Bouncer και κάνοντας εναλλαγή της επιλογής “Αυτόματη κατάργηση”.