Πώς να εκτιμήσετε τους πόντους ιστορίας για το έργο σας;

Όταν εργάζεστε σε ένα έργο Agile, η ομάδα σχεδιάζει τη δουλειά για τα επερχόμενα σπριντ δημιουργώντας ιστορίες. Μια ιστορία ορίζει μια ενιαία δραστηριότητα ενθυλακωμένη με λειτουργικότητα με κριτήρια περιγραφής και αποδοχής.

Τα σπριντ συνήθως διαρκούν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, η ομάδα πρέπει να κατανοήσει πόσο περιεχόμενο μπορεί να λάβει σε ένα σπριντ, ώστε να μπορεί να το κάνει εντός του δεδομένου χρόνου σπριντ.

Σε ένα μη ευέλικτο έργο, θα υπολογίζατε το έργο συνήθως σε ανθρωποημέρες. Αυτό σημαίνει πόσους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε αυτήν τη δραστηριότητα; Σε αυτήν την περίπτωση, σκέφτεστε πάντα τις ημέρες και τον αριθμό των ανθρώπων όταν δημιουργείτε εκτιμήσεις.

Σε ένα ευέλικτο έργο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μετράτε πλέον ημέρες ή άτομα για να υπολογίσετε την τελική εκτίμηση. Στην πραγματικότητα, θα απαγορεύσουμε ακόμη και τον υπολογισμό της προσπάθειας σε κάτι σαν ανθρωποημέρες. Αντίθετα, αφήνετε την ομάδα να μετατρέψει σε μια γενικά αποδεκτή τιμή για την ιστορία που θα αντιπροσωπεύει τη συνολική εκτίμηση.

Τώρα για το ποια ακριβώς είναι η αξία, αυτό δεν έχει πραγματικά σημασία. Είναι αλήθεια ότι ο πιο συνηθισμένος εκπρόσωπος των εκτιμήσεων ιστορίας είναι τα Story Points. Αυτοί είναι βασικά αριθμοί Fibonacci που ξεκινούν από το 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, κ.λπ. Η επόμενη τιμή είναι ένα άθροισμα των δύο προηγούμενων αριθμών. Αυτό θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση της συνολικής πολυπλοκότητας της ιστορίας, καθώς κάθε επόμενος μεγαλύτερος αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από τον προηγούμενο.

Αλλά δεν χρειάζεται να μείνετε στα σημεία της ιστορίας. Μπορεί να είναι εκτιμήσεις μεγέθους T-shirt (XXS, XS, S, M, L, XL, XXL). Εάν θέλετε να είστε πραγματικά δημιουργικοί, μπορείτε να εισαγάγετε ζώα του ΖΩΟΛΟΓΙΟΥ και να τα χρησιμοποιήσετε για εκτίμηση μεγέθους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τώρα έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την αίσθηση ολόκληρης της ομάδας για το ποιος αριθμός (ή ζώο) αντιπροσωπεύει καλύτερα τη συνολική πολυπλοκότητα αυτής της συγκεκριμένης ιστορίας. Σίγουρα δεν πρόκειται για αναπαράσταση χρόνου. Στο τέλος, η ομάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει κάθε ιστορία που λαμβάνεται στο σπριντ εντός αυτού του σπριντ. Άρα ο χρόνος είναι ήδη δεδομένος στην αρχή και είναι σταθερός αριθμός.

Συστατικά της Εκτίμησης Πόντων Ιστορίας

Μια εκτίμηση σημείων ιστορίας δεν αφορά αποκλειστικά το πόσο περίπλοκη/δύσκολη είναι μια συγκεκριμένη ιστορία. Κατά την εκτίμηση μιας ιστορίας, η ομάδα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη διάφορες πτυχές και να τις αντικατοπτρίζει στην τελική τιμή εκτίμησης.

Η τελική εκτίμηση είναι τότε μια τιμή που αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό όλων των πτυχών που σχηματίζονται σε έναν μόνο αριθμό. Εδώ είναι τι θα περιλαμβάνει μια τέτοια εκτίμηση.

#1. Τεχνική Δυσκολία

Υποθέτοντας ότι υπολογίζουμε ιστορίες για μια ομάδα ανάπτυξης, η τεχνική δυσκολία της ιστορίας θα είναι ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η ομάδα από προεπιλογή.

Και αυτή είναι, οπωσδήποτε, η σωστή προσέγγιση. Η ομάδα γεμάτη τεχνικούς εμπειρογνώμονες θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα πώς να αξιολογήσει μια τέτοια περιοχή μιας ιστορίας. Εδώ η ομάδα μπορεί να εξετάσει διάφορες προσεγγίσεις ή υποδείξεις, όπως:

  • Πώς συγκρίνεται αυτή η ιστορία με άλλες που έχουν ήδη παραδοθεί από την άποψη της τεχνικής πολυπλοκότητας;
  • Πόσα αρχεία κώδικα θα πρέπει να δημιουργήσει/ενημερώσει η ομάδα για να ολοκληρώσει την ιστορία;
  • Πόσες επιπλέον αλλαγές κώδικα θα δημιουργήσει αυτή η ιστορία στις διεργασίες του περιβάλλοντος συστήματος;
  • Πόσο περίπλοκη θα είναι η εφαρμογή του αλγόριθμου ή της λογικής της διαδικασίας;
  Πού είναι το Touch ID στο iPhone X;

#2. Εξωτερικές εξαρτήσεις και κίνδυνοι

Θα εκπλαγεί κανείς, αλλά τις περισσότερες φορές, η επιτυχία των ιστοριών μέσα στο σπριντ της ομάδας εξαρτάται από τις συνεισφορές άλλων ομάδων ή ατόμων εκτός της ίδιας της ομάδας.

Ιστορίες όπου όλα όσα μπορεί να καταφέρει η ομάδα από μόνη της είναι το πιο εύκολο να εκτιμηθεί. Τα πράγματα περιπλέκονται αν η ομάδα χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για τις ιστορίες της. Για άτομα εκτός της ομάδας, αυτή η δραστηριότητα δεν θα αποτελεί προτεραιότητα, φυσικά. Η ομάδα πρέπει απλώς να υπολογίζει σε αυτόν τον παράγοντα και να τον εξετάσει εντός της εκτίμησης.

Το πόσο αυτός ο παράγοντας θα αυξήσει τη συνολική εκτίμηση θα εξαρτηθεί κυρίως από την προηγούμενη εμπειρία της ομάδας και το «επίπεδο εξωτερικού χαρακτήρα». Συνήθως, σε ορισμένα σπριντ, η ομάδα θα δημιουργήσει κάποια φυσική ενοποιημένη αίσθηση για το πόσο αυτή η εξάρτηση από εξωτερικούς ανθρώπους μπορεί να περιπλέξει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορίας.

#3. Συντελεστής επαναχρησιμοποίησης

Ο επόμενος τομέας που πρέπει να εξετάσετε είναι πόσο από το υπάρχον περιεχόμενο μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει η ομάδα για να ολοκληρώσει την ιστορία. Προφανώς, εάν κάποια από τα εξαρτήματα υπάρχουν ήδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν είναι απαραίτητο να το κατασκευάσετε από την αρχή. Αντίθετα, η ομάδα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει την ήδη δημιουργηθείσα λύση για να δημιουργήσει μια νέα πολύ πιο γρήγορα.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η γνώση μπορεί να μειώσει τη συνολική εκτίμηση, ακόμη και αν κανονικά (χωρίς αυτή τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης), η ιστορία θα ήταν πιο περίπλοκη με βάση το καθορισμένο περιεχόμενο.

#4. Κατανόηση της δικής της ομάδας

Ένας αξιοσημείωτος παράγοντας που καμία εκτίμηση με βάση τις ανθρωποημέρες δεν μπορεί ποτέ να λάβει υπόψη είναι η αυτογνωσία της αρχαιότητας και των ικανοτήτων της ομάδας.

Καθώς η ομάδα συνεργάζεται και πραγματοποιεί πολλά σπριντ, οι άνθρωποι μέσα θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ποιος ξέρει τι και πόσο καλή είναι σε αυτό. Και από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν την υπόλοιπη ομάδα, μαζί ως ομάδα μπορούν να το εξετάσουν κατά την εκτίμηση.

Εάν η ιστορία είναι βαριά σε κάποια συγκεκριμένη τεχνική ικανότητα και αυτή η ικανότητα είναι πολύ έντονα παρούσα μέσα στην ομάδα, τότε η σαφής υλοποίηση της ιστορίας δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Ή το αντίστροφο, εάν λείπει η απαιτούμενη ικανότητα από ολόκληρη την ομάδα, τότε η ομάδα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μπει στο θέμα και θα το αντικατοπτρίζει στην εκτίμηση.

Εκτίμηση της ιστορίας

Κάθε εκτίμηση ιστορίας πρέπει να είναι μια ομαδική προσπάθεια. Καμία φωνή δεν πρέπει να προκαθορίζει την πολυπλοκότητα της ιστορίας. Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι να αφήσετε την ομάδα να συζητήσει την εκτίμηση έως ότου όλα τα μέλη συμφωνήσουν σε μία μόνο τιμή που θα αντιπροσωπεύει την τελική εκτίμηση.

Η ομάδα μπορεί να κάνει την εκτίμηση απευθείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης βελτίωσης του σπριντ (μια συνάντηση όπου οι ιστορίες συζητούνται και διευκρινίζονται μεταξύ της ομάδας), ή εναλλακτικά, μπορεί να κρατήσει έναν αφιερωμένο χρόνο για να κάνει ακριβώς αυτό.

Παράδειγμα Διαδικασίας Εκτίμησης

  • Επιλέξτε ένα εργαλείο εκτίμησης που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα, κάτι όπως Planning Poker, Miro board ή παρόμοια.
  • Τοποθετήστε μια ιστορία στον πίνακα. Αφήστε την ομάδα να συζητήσει τις τελευταίες σκέψεις ή ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η ομάδα έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας και ότι είναι έτοιμη να εκτιμήσει.
  • Ξεκινήστε την εκτίμηση. Κάθε μέλος της ομάδας καλείται να επιλέξει έναν αριθμό από την κλίμακα Fibonacci.
  • Αφού εκτιμηθούν όλα, δείτε μαζί τα αποτελέσματα. Ξεκινήστε τη συζήτηση. Συνήθως, η ομάδα χωρίζει μεταξύ δύο έως τριών αριθμών. Αφήστε τους ανθρώπους από το χαμηλότερο άκρο να εξηγήσουν γιατί η εκτίμηση πρέπει να είναι τόσο χαμηλή. Στη συνέχεια, αφήστε τους ανθρώπους από την άλλη άκρη να εξηγήσουν γιατί η τελική εκτίμηση πρέπει να είναι τόσο υψηλή. Ο στόχος είναι να τεθούν στο τραπέζι όλα τα επιχειρήματα, οι εκτιμήσεις και τα γεγονότα, έτσι ώστε ολόκληρη η ομάδα να είναι στην ίδια σελίδα στην κατανόηση του τι περιλαμβάνει αυτή η ιστορία.
  • Αφού τελειώσει η συζήτηση, αφήστε την ομάδα να εκτιμήσει ξανά. Τις περισσότερες φορές, η ομάδα θα μετατραπεί τώρα σε έναν ή δύο διακριτούς αριθμούς. Επαναλάβετε τη συζήτηση ξανά. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε η ομάδα θα συμφωνήσει στον τελικό αριθμό από τις δύο εναλλακτικές, είτε θα αποφασίσετε για έναν άλλο γύρο εκτίμησης.
  • Η εκτίμηση τελειώνει μόνο εάν όλα τα μέλη της ομάδας είναι απολύτως εντάξει με την τελική εκτίμηση. Θα πρέπει να είναι μια συμφωνία όλης της ομάδας, όχι μόνο μερικών ατόμων. Δυνητικά, κάθε ιστορία μπορεί αργότερα να ανατεθεί σε οποιονδήποτε από την ομάδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμφωνούν όλοι για το πόσο περίπλοκη είναι η ιστορία.
  •   Εξασκήστε τις δεξιότητές σας SQL σε αυτές τις 6 πλατφόρμες κωδικοποίησης

    Δέσμευση σχεδίου Sprint

    Η ομάδα έχει τώρα ένα ανεκτέλεστο με ιστορίες που έχουν ήδη περάσει από τις περιόδους εκτίμησης. Στην ιδανική περίπτωση, οι ιστορίες έχουν εκχωρηθεί (εκτός από την τελική τιμή εκτίμησης) και μια προτεραιότητα, ώστε η ομάδα να γνωρίζει ποιες ιστορίες θα ακολουθήσουν στο επόμενο σπριντ.

    Ακολουθεί η συνεδρία προγραμματισμού, όπου η ομάδα θα επιλέξει μερικές από τις ιστορίες για το επόμενο σπριντ. Η απόφαση για το ποιες ιστορίες θα διαλέξετε θα πρέπει να βασίζεται στα εξής:

    ✅ Ιστορίες με τις υψηλότερες προτεραιότητες που εξετάζει πρώτα η ομάδα.

    ✅ Μια εμπειρία της ομάδας για το πόσους πόντους ιστορίας μπορούν να τερματίσουν σε ένα σπριντ. Αυτή η γνώση έρχεται μόνο με το χρόνο και την εμπειρία της ομάδας. Χρειάζεστε πολλά σπριντ για να τελειοποιήσετε και να κατανοήσετε σωστά αυτή την ικανότητα.

    ✅ Δεν πρέπει να λαμβάνετε υπόψη μόνο τον συνολικό αριθμό σημείων ιστορίας και την προτεραιότητα. Μια άλλη σκέψη είναι πώς οι δεξιότητες μέσα στην ομάδα θα εξαπλωθούν σε επιλεγμένες ιστορίες. Για παράδειγμα, εάν η ομάδα έχει μόνο δύο προγραμματιστές front-end, ενδέχεται να μην επιλέξει μόνο ιστορίες που αποτελούνται μόνο από ανάπτυξη front-end. Αυτό θα οδηγούσε σε υπερβολική χρήση των δύο ανδρών, ενώ η υπόλοιπη ομάδα δεν είναι τόσο μεγάλη. Έτσι, η γνώση της ομάδας έρχεται χέρι-χέρι με την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας περιεχομένου sprint.

    Συντελεστής Ταχύτητας

    Πάνω από όλα κάθεται η ταχύτητα της ομάδας (για το επερχόμενο σπριντ). Αυτός ο αριθμός δεν σχετίζεται με τον συνολικό αριθμό των πόντων ιστορίας με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, υποδεικνύει πόσο θα είναι διαθέσιμη η ομάδα για δουλειά για το επερχόμενο σπριντ.

    Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με ακρίβεια το περιεχόμενο για ένα σπριντ, συνδυάσαμε και τις δύο πτυχές:

  • Ταχύτητα ομάδας – Μετράται σε ημέρες. Ένα μέλος της ομάδας είναι διαθέσιμο για μια ολόκληρη μέρα ισούται με ένα στην ταχύτητα της ομάδας. Για παράδειγμα, μια ομάδα 10 ατόμων πλήρως διαθέσιμη για ένα σπριντ διάρκειας 2 εβδομάδων ισοδυναμεί με χωρητικότητα 100 ατόμων.
  • Συνήθης ποσότητα σημείων ιστορίας που ολοκληρώνεται σε ένα σπριντ – Μετράται σε σημεία ιστορίας. Αυτός ο αριθμός προέρχεται από προηγούμενη εμπειρία και σχετίζεται στενά με την ταχύτητα της ομάδας.
  • Θέλει χρόνο και εξάσκηση για να βρεις το γλυκό σημείο.

      Πώς να αλλάξετε γλώσσα στο Chromebook σας

    Οφέλη και κοινά λάθη

    Είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ είναι πρόθυμες οι ομάδες να περιπλέξουν μόνες τους τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης σε μια ευέλικτη ομάδα. Κυριολεκτικά νιώθεις ότι πρέπει να “το αποκτήσεις” πριν ξεκινήσεις να εργάζεσαι σε αυτήν τη λειτουργία.

    Αυτό το πρώτο βήμα είναι, δυστυχώς, και το πιο δύσκολο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζονται ακόμη και χρόνια, ειδικά σε αυστηρά συντηρητικά εταιρικά περιβάλλοντα, όπου ο χρόνος και μόνο κολλάει στο χρόνο.

    Τέλος πάντων, αυτό θα συμβεί όταν η ομάδα «τα πάρει»:

    • Δεν χρειάζεται πλέον να υπολογίζετε άτομα ή ημέρες για να γνωρίζετε πότε μπορεί να ολοκληρωθεί κάτι.
    • Η ομάδα θα μάθει να δημιουργεί ιστορίες μόνο τόσο πολύπλοκες ώστε να χωρούν σε ένα σπριντ. Εάν μια ιστορία είναι πιο σύνθετη, χωρίζεται αυτόματα σε περισσότερες ιστορίες.
    • Η ομάδα έχει καλές εκτιμήσεις για κάθε έργο και μόλις το σχεδιάσει για ένα σπριντ, ξέρετε ακριβώς πότε πρέπει.
    • Θα αυξήσει την αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της ομάδας.
    • Όλοι οι άνθρωποι μέσα στην ομάδα θα είναι «στην ίδια συχνότητα». Θα κοιτάξουν μια ιστορία και θα καταλάβουν παρόμοια πράγματα. Ίσως μετά από κάποιο διάστημα να μην μπουν καν στον κόπο να εκτιμήσουν. Βλέπουν τον αριθμό στο κεφάλι τους, και αφού όλοι βλέπουν τον ίδιο αριθμό, μπορούν να δεσμευτούν σε ιστορίες σε ένα σπριντ ακόμα και χωρίς αυτή τη ρητή εκτίμηση.

    Και αυτό συμβαίνει συνήθως εάν η ομάδα εξακολουθεί να μην μπορεί να κατανοήσει τη διαδικασία ή τον τρόπο εργασίας:

    • Κατά κάποιο τρόπο εξακολουθούν να μένουν στις εκτιμήσεις της παλιάς μόδας. Μετατρέπουν τα πάντα σε ημέρες ή άτομα που εμπλέκονται. Τα σημεία ιστορίας ή οι αριθμοί Fibonacci σημαίνουν τον αριθμό των ημερών, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω διαφόρων μετασχηματισμών.
    • Η ηγεσία συγκρίνει τις ομάδες με βάση τον αριθμό των πόντων ιστορίας που παραδόθηκαν σε κάθε σπριντ. Αυτό είναι τόσο λάθος όσο θα μπορούσε να γίνει. Τότε δεν γίνεται κατανοητό ένα ουσιαστικό γεγονός: Κάθε ομάδα εκτιμά διαφορετικά τα σημεία της ιστορίας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κάνουμε μια προσπάθεια συγχρονισμού δύο ομάδων για να εκτιμήσουν τις ιστορίες τους με τον ίδιο τρόπο.
      • Ενώ το σημείο ιστορίας μιας ομάδας σημαίνει σχεδίαση ενός κύκλου, για μια άλλη ομάδα, μπορεί να σημαίνει σχεδίαση ενός σπιτιού με επίπεδη στέγη, τέσσερα παράθυρα και δύο πόρτες. Και είναι μια χαρά.
    • Μερικές φορές οι ομάδες τείνουν να υπολογίζουν σχεδόν τα πάντα μεταξύ δύο έως τεσσάρων διαφορετικών αριθμών. Ίσως επειδή φοβούνται ότι μια ιστορία έχει τον αριθμό 123, κάποιος θα σκεφτεί ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των ημερών. Αλλά το γεγονός είναι ότι η κλίμακα Fibonacci έχει άπειρους αριθμούς. Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε μόνο σε εκτιμήσεις 3, 5 ή 8. Σίγουρα μπορούμε (και ίσως δημιουργούμε τις ιστορίες ήδη με αυτόν τον σκοπό να είναι τόσο περίπλοκες, οπότε αυτό είναι εντάξει), αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται.
    • Η εκτίμηση καθοδηγείται από ανώτερα άτομα που θα προκαθορίσουν τις προσδοκίες ολόκληρης της ομάδας. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να επηρεάσει την εκτίμηση ενός μέλους της ομάδας. Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ακούγονται.

    Τελικές Λέξεις

    Η μετάβαση σε ευέλικτη εκτίμηση από τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν είναι πάντα εύκολη και χρειάζεται να προσαρμοστεί—τόσο για τις ομάδες όσο και για την ηγεσία παραπάνω. Για να λειτουργήσει, πρέπει και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν τη διαδικασία. Αν κάποιος από αυτούς δεν καταλαβαίνει, η μεταβατική περίοδος είναι ένας δύσκολος δρόμος γεμάτος αντικρουόμενες προσδοκίες.

    Αλλά μόλις όλα μεταμορφωθούν, κάποια μαγικά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Οι ομάδες θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν καλύτερα και να σχεδιάσουν τη δουλειά τους και η ηγεσία θα έχει πιο προβλέψιμες εκδόσεις και οδικούς χάρτες στους οποίους θα βασιστεί.

    Στη συνέχεια, ελέγξτε τις ανθυγιεινές διαδικασίες που μπορούν να καταστρέψουν το σπριντ σας.