Πώς να εκτελέσετε το CHKDSK στα Windows 10/11

Οι σκληροί δίσκοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η φυσική βλάβη σε έναν σκληρό δίσκο είναι συχνά ανεπανόρθωτη, αλλά ένας δίσκος μπορεί να έχει προβλήματα λογισμικού και μπορούν να επιδιορθωθούν. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μυριάδα εργαλείων για να τα διορθώσετε, ανάλογα με το πρόβλημα, αλλά για να μπορέσετε να διορθώσετε ένα πρόβλημα, θα χρειαστεί να το διαγνώσετε.

CHKDSK

Εκτελέστε το CHKDSK

Τα Windows 10 συνοδεύονται από πολλά ενσωματωμένα διαγνωστικά εργαλεία για τον εντοπισμό του τι μπορεί να είναι λάθος με ένα στοιχείο λογισμικού ή υλικού. Για τους σκληρούς δίσκους, τα Windows διαθέτουν το εργαλείο Έλεγχος δίσκου (CHKDSK). Αυτό είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε έναν σκληρό δίσκο για σφάλματα και να τα επιδιορθώσετε.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση περίληψης του Windows Defender στα Windows 10

Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερική και εξωτερική μονάδα δίσκου. Εάν θέλετε να εκτελέσετε το εργαλείο στη μονάδα δίσκου των Windows, θα πρέπει να το εκτελέσετε εκτός των Windows, δηλαδή πρέπει να έχετε πρόσβαση στη γραμμή εντολών εκτός των Windows μέσω του μενού αντιμετώπισης προβλημάτων.

Πώς να εκτελέσετε το CHKDSK

Για να εκτελέσετε το εργαλείο CHKDSK, πρέπει να έχετε δικαιώματα διαχειριστή στο σύστημά σας. Θα πρέπει επίσης να είστε εξοικειωμένοι με τις παραμέτρους αυτής της εντολής. Οι παράμετροι θα καθορίσουν την ενέργεια που εκτελεί το εργαλείο.

Βασική σύνταξη

chkdsk [Drive] /Switch

Παράδειγμα

chkdsk D: /r

Μια κανονική εντολή μοιάζει με αυτό:

chkdsk D: /f /r /x

Τα /f, /r και /x είναι όλοι διακόπτες και λένε στο εργαλείο τι να κάνει.

  Δωρεάν λήψη: Microsoft's Batch Rename PowerToy

Το /f λέει στο εργαλείο να διορθώσει τυχόν σφάλματα που εντοπίζει.
Το /r λέει στο εργαλείο να αναζητήσει κακό τομέα.
Το /x λέει στο εργαλείο να απομονώσει τη μονάδα δίσκου πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου.

Εκτός από αυτούς τους τρεις διακόπτες, υπάρχουν και οι ακόλουθοι διακόπτες.

/i Εκτελεί έναν γρήγορο έλεγχο δίσκου και είναι λιγότερο ενδελεχής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με μονάδες NTFS.
Το /perf δίνει στο εργαλείο πρόσβαση σε περισσότερους πόρους συστήματος, επιτρέποντάς του να λειτουργεί πιο γρήγορα
Το /scan δεν θα αποσυναρμολογήσει τη μονάδα δίσκου πριν την ελέγξει (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το διακόπτη /x για προφανείς λόγους)
Το /v θα εμφανίσει το όνομα και τη διαδρομή για κάθε αρχείο στη μονάδα δίσκου καθώς εκτελεί τον έλεγχο

  Ανοίξτε το Google Keep ή το Evernote από το κουμπί Σημείωση στο Κέντρο δράσης [Windows 10]

Υπάρχουν μερικοί ακόμη διακόπτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με αυτό το εργαλείο και Η Microsoft διαθέτει λεπτομερή τεκμηρίωση για αυτούς. Σε γενικές γραμμές, αυτό το εργαλείο δεν θα διαγράψει τα δεδομένα σας, αλλά το σύστημά σας μπορεί να επιβραδύνει ενώ εκτελείται.

συμπέρασμα

Το εργαλείο CHKDSK μπορεί να επιδιορθώσει σφάλματα σε μια μονάδα δίσκου, αλλά μπορεί επίσης να μην επιλύσει ορισμένα προβλήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα εργαλεία επισκευής δίσκου στη θέση του. Τα προβλήματα λογισμικού μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταστήσουν άχρηστη μια μονάδα δίσκου και ίσως χρειαστεί να αγοράσετε μια νέα.