Πώς να εγκαταστήσετε το ZFS σε Linux

Το ZFS είναι ένα σύστημα αρχείων που λατρεύουν οι σπασίκλες διαχείρισης συστήματος. Με αυτό, μπορείτε να κάνετε απίστευτα πράγματα όπως να συγκεντρώσετε όλους τους σκληρούς σας δίσκους μαζί, να τους αντικατοπτρίσετε, να τραβήξετε στιγμιότυπα συστήματος και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα αρχείων ZFS γίνεται γρήγορα το σύστημα αρχείων της επιλογής στα κέντρα δεδομένων. Δυστυχώς, το Linux μένει πίσω, καθώς υπάρχουν κάποιες νομικές συγκρούσεις. Αυτά τα νομικά ζητήματα κάνουν έτσι ώστε οι διανομές Linux να μην μπορούν να διανείμουν νόμιμα τον πηγαίο κώδικα μέσα στον πυρήνα του Linux ή σε μεμονωμένα λειτουργικά συστήματα. Ευτυχώς, οι θαυμαστές αυτού του συστήματος αρχείων μπορούν ακόμα να το κάνουν να λειτουργεί, χάρη στο ZFS στο Linux. Δείτε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε για τη διανομή Linux.

Εγκατάσταση ZFS σε Linux

Το σύστημα αρχείων ZFS δεν θα λειτουργεί σε Linux όπως άλλα συστήματα αρχείων. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει κώδικας που να ταιριάζει με την GPL. Παρόλα αυτά, σε πολλούς χρήστες αρέσει πολύ το σύστημα αρχείων και έχουν αφιερώσει χρόνο για να το κάνουν να λειτουργεί με το λειτουργικό σύστημα Linux. Για να το χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μονάδες στον πυρήνα, κ.λπ.

  Πώς να οργανώσετε φωτογραφίες στο Linux με το Digikam

Ubuntu

sudo apt install zfsutils

Όσοι χρησιμοποιούν το Ubuntu 16.04 πρέπει να εγκαταστήσουν ένα διαφορετικό πακέτο:

sudo apt install zfs

Debian

Για να εγκαταστήσετε το σύστημα αρχείων ZFS και τα εργαλεία στο Debian, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τις κεφαλίδες του πυρήνα:

sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)

Με τις κεφαλίδες Linux που έχουν προστεθεί στο σύστημα, το Debian μπορεί πλέον να μεταγλωττίζει από μόνο του λειτουργικές μονάδες πυρήνα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το ZFS δεν θα λειτουργεί στο Debian χωρίς λειτουργική μονάδα πυρήνα και, δεδομένου ότι η άδεια χρήσης λογισμικού ZFS δεν είναι συμβατή με την άδεια λογισμικού GPL, το Debian δεν μπορεί να διανείμει το προμεταγλωττισμένο λογισμικό.

Για να ξεκινήσετε τη μεταγλώττιση της λειτουργικής μονάδας πυρήνα, εγκαταστήστε το ακόλουθο λογισμικό:

sudo apt-get install zfs-dkms zfsutils-linux

Η δημιουργία της λειτουργικής μονάδας πυρήνα DKMS μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Όταν ολοκληρωθεί, το σύστημα αρχείων ZFS είναι έτοιμο για χρήση.

Εκκίνηση από το ZFS στο Debian

Θέλετε να κάνετε εκκίνηση από το ZFS στο Debian; Εάν ναι, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε πρόσθετο λογισμικό:

sudo apt-get install zfs-initramfs

Arch Linux

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ZFS στο Arch Linux; Να πώς. Πρώτα, μεταβείτε σε αυτήν τη σελίδα, αναζητήστε “Λήψη στιγμιότυπου“και κάντε κλικ σε αυτό. Με τη λήψη του στιγμιότυπου, ανοίξτε έναν διαχειριστή αρχείων και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στον κατάλογο Λήψεις όπου έγινε λήψη του πακέτου ZFS.

cd ~/Downloads

Εξάγετε το στιγμιότυπο χρησιμοποιώντας την εντολή tar.

tar xvzf zfs-linux.tar.gz

Με το zfs-linux αποσυμπιεσμένο, μπείτε στο φάκελο χρησιμοποιώντας CD.

cd zfs-linux

Μόλις μπείτε στο φάκελο zfs-linux, δημιουργήστε ένα νέο πακέτο Arch Linux χρησιμοποιώντας την εντολή makepkg.

makepkg

Σημειώστε ότι το ZFS για Linux απαιτεί πολλή μεταγλώττιση. Ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας, το τερματικό σας μπορεί να συντάσσει αυτό το πακέτο για λίγο. Όταν ολοκληρωθεί, εγκαταστήστε το χρησιμοποιώντας τη διαχείριση πακέτων pacman.

sudo pacman -U *.tar.xz

Εκκίνηση από το ZFS στο Arch Linux

Κατεβάστε το zfs-dkms Στιγμιότυπο AUR, εξάγετε το στιγμιότυπο με πίσσα, μεταγλωττίστε το με makepkg και εγκαταστήστε το με το pacman. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω για το πακέτο zfs-linux εάν χαθείτε.

  Πώς να παίξετε το Stick Fight: The Game στο Linux

Μαλακό καπέλλο

Το ZFS στο Linux δεν απαιτεί καμία μεταγλώττιση, αλλά δεν διανέμεται άμεσα ούτε από την Redhat. Για να το διορθώσετε, θα χρειαστεί να κάνετε λήψη ενός RPM και να το εγκαταστήσετε.

Χρήστες Fedora 27: αυτό το δυαδικό αρχείο Fedora 26 θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά, αλλά να το χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη!

sudo dnf install https://download.zfsonlinux.org/fedora/zfs-release.fc26.noarch.rpm -y

Εκτός από την εγκατάσταση αυτού του RPM, θα πρέπει επίσης να εγκαταστήσετε:

sudo dnf install kernel-devel -y

OpenSUSE

Το να δουλέψει το ZFS στο OpenSUSE είναι λίγο πιο εύκολο από τις περισσότερες διανομές που βασίζονται σε RPM. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει ένα μεγάλο αποθετήριο λογισμικού που μπορούν να υποβάλουν οι χρήστες και να δημιουργήσουν εύκολες σελίδες εγκατάστασης με ένα κλικ. Το ZFS δεν διαφέρει. Για να ενεργοποιήσετε το σύστημα αρχείων στο σύστημά σας OpenSUSE, μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα εδώκαι κάντε κλικ στην έκδοση του OpenSUSE που χρησιμοποιείτε.

  Πώς να παίξετε το Classic DOOM σε Linux με το Doomsday Engine

Από εδώ, κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης με 1 κλικ για να εμφανιστεί το πρόγραμμα εγκατάστασης λογισμικού OpenSUSE. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη και σύντομα το λογισμικό θα εγκατασταθεί!

συμπέρασμα

Το ZFS στο Linux είναι ένα έργο που στοχεύει να φέρει το σύστημα αρχείων Oracle στην αγαπημένη πλατφόρμα GNU όλων. Λόγω νομικών ζητημάτων, είναι πολύ επικίνδυνο να διανέμετε απευθείας το λογισμικό ZFS σε οποιεσδήποτε διανομές Linux, επομένως καμία δεν το κάνει (εκτός από το Ubuntu, αλλά είναι γενναίοι).

Δεδομένου ότι το λογισμικό δεν συμμορφώνεται με τους όρους αδειοδότησης της ευρύτερης κοινότητας Linux, όποιος θέλει να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα αρχείων θα πρέπει να το κάνει μόνο με τον πηγαίο κώδικα, επειδή το ίδιο το έργο υποστηρίζει μόνο λίγα λειτουργικά συστήματα Linux και δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν δυαδικά πακέτα για όλους.

Αν θέλετε να βάλετε το ZFS σε Linux να λειτουργεί σε zpool στον διακομιστή σας ή ίσως να εκκινήσετε από την κομψή μηχανή χάκερ σας για να υπερηφανεύεστε, θα πρέπει να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα και να ξεκινήσετε από την αρχή. Ο κώδικας για τα πάντα, καθώς και οι οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής του είναι εδώ.