Πώς να εγκαταστήσετε το WSJT-X στο Linux Mint

Ενώ πολλοί ονειρεύονται να δημιουργήσουν τον δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό για να παίξουν τις αγαπημένες τους μελωδίες και να γίνουν δημοφιλής ραδιοφωνικός αναβάτης δίσκων μια μέρα, άλλοι ονειρεύονται να μπορούν να επικοινωνούν σε όλες τις ηπείρους και να βρουν συντρόφους μέσω του ραδιοφώνου. Για όλους τους ερασιτέχνες ραδιοφωνικούς χειριστές ή άτομα που θέλουν να μάθουν για τα διάφορα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας γενικά, ο Joe Taylor ανέπτυξε ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα γνωστό ως WSJT-X το 2005. Εφαρμόζει πρωτόκολλα ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας για να διευκολύνει τις αδύναμες ραδιοεπικοινωνίες. Σε αυτό το άρθρο, θα δείξουμε μερικά εύκολα βήματα για τον τρόπο εγκατάστασης του WSJT-X στο Linux Mint για επικοινωνία αδύναμου σήματος.

Εγκαταστήστε το WSJT-X στο Linux Mint (2023)

Σημείωση: Για να δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε το WSJT-X, χρησιμοποιήσαμε το Linux Mint 20.3 σε αυτό το σεμινάριο. Αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτό το εργαλείο σε όλες τις δημοφιλείς διανομές Linux, αλλά σύμφωνα με την έρευνά μας, λειτουργεί σε Linux Mint 18.3 και νεότερη έκδοση και Ubuntu 18.04 και νεότερη έκδοση.

Προϋποθέσεις για εγκατάσταση του WSJT-X σε Linux

Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το WSJT-X για ραδιοεπικοινωνία, ας δούμε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να έχετε:

  • Η πιο πρόσφατη έκδοση οποιασδήποτε δημοφιλούς διανομής Linux, κατά προτίμηση Linux Mint
  • Οποιοσδήποτε χρήστης έχει δικαίωμα sudo ή πρόσβαση root για εκτέλεση εντολών για εγκατάσταση των απαραίτητων εργαλείων
  • Οποιοσδήποτε διαχειριστής πακέτων, κατά προτίμηση ένας διαχειριστής πακέτων cross-distro όπως το flatpak
  •   Πώς να εγκαταστήσετε το IBM Installation Manager 1.8 σε Linux

    Μέθοδοι εγκατάστασης του WSJT-X στο Linux Mint

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι εγκατάστασης του WSJT-X στο Linux Mint, αλλά σας συνιστούμε να το εγκαταστήσετε είτε χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων apt είτε flatpak.

    Εγκατάσταση με χρήση του APT Package Manager

    Η εγκατάσταση του WSJT-X χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων apt είναι απλή. γενικά, λαμβάνετε την πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση του λογισμικού χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Επίσης, το λογισμικό ενημερώνεται στην πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση κάθε φορά που ενημερώνετε ολόκληρο το σύστημα. Ετσι δουλευει:

    1. Ανοίξτε το Terminal από το μενού έναρξης ή χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου “CTRL + ALT + T”.

    2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή για να ενημερώσετε τις βιβλιοθήκες συστήματος στην πιο πρόσφατη έκδοση.

    sudo apt ενημέρωση

    3. Στη συνέχεια, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε το WSJT-X. Αυτό θα κατεβάσει όλα τα πιο πρόσφατα πακέτα που απαιτούνται.

    sudo apt εγκατάσταση wsjtx

    4. Μεταβείτε στο μενού έναρξης και ανοίξτε την εφαρμογή από εκεί ή πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το WSJT-X στον υπολογιστή σας Linux.

    wsjtx

    Εγκατάσταση με χρήση του Flatpak Package Manager

    1. Η μέθοδος Flatpak θα λειτουργήσει για τις περισσότερες διανομές Linux, συμπεριλαμβανομένου του Linux Mint. Για να εγκαταστήσετε το WSJT-X χρησιμοποιώντας Flatpak, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή:

    flatpak εγκατάσταση flathub edu.princeton.physics.WSJTX

    2. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του WSJT-X, ανοίξτε την εφαρμογή από το μενού έναρξης του Linux Mint ή πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:

      Πώς να διαμορφώσετε μια συσκευή USB σε Fat32 στο Linux

    flatpak run flathub edu.princeton.physics.WSJTX

    Λήψη και εγκατάσταση από την επίσημη τοποθεσία

    1. Κάντε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του WSJT-X από την επίσημη σελίδα λήψης χρησιμοποιώντας αυτό σύνδεσμος εδώσύμφωνα με τη διανομή σας.

    2. Στη συνέχεια, ανοίξτε το τερματικό και μεταβείτε στο φάκελο όπου κατεβάσατε το πακέτο χρησιμοποιώντας την εντολή cd. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να το εγκαταστήσετε:

    sudo dpkg -i wsjtx-2.6.1.deb

    3. Στη συνέχεια, ανοίξτε την εφαρμογή από το μενού έναρξης ή χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή στο Terminal:

    wsjtx

    Εγκαταστήστε το WSJT-X από τον πηγαίο κώδικα

    Τέλος, εάν θέλετε να προσαρμόσετε την εγκατάσταση WSJT-X στο Linux Mint, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πηγαίο κώδικα. Όταν το εγκαθιστάτε, μεταγλωττίζοντας τον πηγαίο κώδικα, έχετε την ελευθερία να τον προσαρμόσετε σε οποιοδήποτε βαθμό. Έχουμε εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία εδώ:

    1. Αρχικά, εγκαταστήστε τις απαιτούμενες βιβλιοθήκες με την ακόλουθη εντολή:

    sudo apt-get install -y asciidoctor libfftw3-dev qtdeclarative5-dev texinfo libqt5multimedia5 libqt5multimedia5-plugins qtmultimedia5-dev libusb-1.0.0-dev libqt5serialport5-dev asciidoc libudev5devosttoq -log-dev libboost-system-dev libboost-thread-dev libboost-dev libboost-thread-dev libboost-program-options-dev libboost-system-dev libboost-math-dev libboost-test-dev libboost-python-dev libboost -program-options-dev libboost-test-dev libeigen3-dev zlib1g-dev libbz2-dev liblzma-dev

    2. Κατεβάστε τον πηγαίο κώδικα του WSJT-X από την επίσημη σελίδα λήψης του WSJT-X (επίσκεψη).

    3. Τώρα, μεταβείτε στη θέση όπου κατεβάσατε τον πηγαίο κώδικα χρησιμοποιώντας την εντολή cd και εξαγάγετε τον με την ακόλουθη εντολή:

    tar -xvzf wsjtx-2.6.1.tgz

    Στην παραπάνω εντολή, η εντολή tar χρησιμοποιείται για τη συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων. Εδώ εξάγουμε το αρχείο .tgz με τις επιλογές -x για να καθορίσουμε ότι πρέπει να εξαγάγουμε το από το αρχείο, -v για να εμφανίσουμε πληροφορίες για κάθε βήμα που πραγματοποιείται, -z για να καθορίσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με αρχείο gzip (το αρχείο βρίσκεται στο μορφή tarball-gzip) και τέλος -f για να καθορίσετε το όνομα αρχείου από το οποίο θα εξαχθεί. Μετά την εξαγωγή, θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος με το όνομα wsjtx-2.6.1.

      9 καλύτεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu Linux

    4. Στη συνέχεια, μεταβείτε στον νέο φάκελο WSJT-X στο Linux Mint χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

    cd wsjtx-2.6.1

    5. Θα χρειαστείτε έναν νέο φάκελο για να αποθηκεύσετε όλα τα αρχεία κατασκευής που είναι αποθηκευμένα. Έχετε την ακόλουθη εντολή για να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο και να μεταβείτε σε αυτόν:

    mkdir build && cd build

    5. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω εντολές για τη δημιουργία (μεταγλώττιση) των αρχείων. Αυτό το βήμα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί ανάλογα με τις προδιαγραφές του συστήματός σας.

    cmake -DWSJT_SKIP_MANPAGES=ON -DWSJT_GENERATE_DOCS=OFF ../wsjtx-2.6.1

    6. Μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση της παραπάνω εντολής, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε το WSJT-X από τα μεταγλωττισμένα αρχεία. Αυτό θα εγκαταστήσει την εφαρμογή κατασκευής μέσα στην τοποθεσία /usr/local.

    sudo cmake –build . – στόχος εγκατάστασης

    7. Τώρα μπορείτε τελικά να εκκινήσετε την εφαρμογή από το μενού έναρξης ή το τερματικό πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή:

    wsjtx

    Πώς να απεγκαταστήσετε το WSJT-X στο Linux Mint

    Η απεγκατάσταση του WSJT-X είναι απλή χρησιμοποιώντας την εντολή apt. Η σύνταξη για την κατάργηση του WSJT-X από τη διανομή Linux χρησιμοποιώντας τη διαχείριση πακέτων APT είναι η παρακάτω:

    sudo apt αφαιρέστε wsjtx

    Εάν έχετε εγκαταστήσει το WSJT-X χρησιμοποιώντας flatpak, επικολλήστε αυτήν την εντολή στο Terminal για να απεγκαταστήσετε το εργαλείο:

    flatpak αφαίρεση edu.princeton.physics.WSJTX

    Εγκαταστήστε και απεγκαταστήστε το WSJT-X στο Linux Mint

    Το WSJT-X είναι ένα φανταστικό λογισμικό που δημιουργήθηκε για τους λάτρεις του ραδιοφώνου, πλήρες με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Μπορούν να πειραματιστούν με όλα τα πόμολα και τα κουδούνια στο λογισμικό και να μάθουν για διάφορους τρόπους επικοινωνίας. Επιπλέον, μην φοβάστε να σπάσουν πράγματα, καθώς μπορείτε πάντα να επανεγκαταστήσετε το εργαλείο χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό. Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να εγκαταστήσετε το WSJT-X στο Linux Mint ή σε οποιαδήποτε άλλη διανομή. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση, ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων.