Πώς να εγκαταστήσετε το Wine Staging σε Linux

Η διανομή Linux σας έχει μια οδυνηρά ξεπερασμένη έκδοση του Wine; Αν ναι, σκεφτείτε να το αναβαθμίσετε σε Wine Staging.

Το Wine Staging είναι μια ενημερωμένη έκδοση ανάπτυξης του Wine με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Η εγκατάστασή του είναι καλή ιδέα εάν η έκδοση του Wine με την οποία διατίθεται ο υπολογιστής σας Linux λείπει χαρακτηριστικά (λόγω της ηλικίας του). Επιπλέον, η χρήση νεότερων εκδόσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα προγράμματα λειτουργούν, καθώς οι προγραμματιστές δημοσιεύουν πάντα διορθώσεις σφαλμάτων, καθώς και βελτιώνουν την απόδοση.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εάν χρησιμοποιείτε το Wine για να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα Windows εδώ ή εκεί, το Wine Staging μπορεί να μην είναι για εσάς. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε πολλά προγράμματα Windows για να τρέξετε στον υπολογιστή σας Linux, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος.

Ubuntu

Για να δουλέψετε το Wine Staging στο Ubuntu ξεκινήστε προσθέτοντας το κλειδί έκδοσης GPG. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Το Ubuntu ΔΕΝ ΘΑ εγκαταστήσει το Wine Staging χωρίς αυτό, καθώς εγκαθιστά λογισμικό μόνο από τοποθεσίες που είναι αξιόπιστες. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Wget, πραγματοποιήστε λήψη του κλειδιού τελευταίας έκδοσης στον υπολογιστή σας Ubuntu. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το apt-key για να προσθέσετε το νέο κλειδί στο Ubuntu.

wget -nc https://repos.wine-staging.com/wine/Release.key

sudo apt-key add Release.key

Τώρα που το κλειδί έκδοσης Wine είναι γνωστό στο Ubuntu, μπορούμε να προσθέσουμε το αποθετήριο λογισμικού με την εντολή apt-add-repository.

sudo apt-add-repository 'https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/'

Χρησιμοποιώντας το apt update, ανανεώστε το Ubuntu ώστε να εμφανιστεί το νέο αποθετήριο Wine Staging.

sudo apt update

Τέλος, εγκαταστήστε το Wine Staging.

sudo apt install --install-recommends winehq-staging

Απεγκαταστήστε το Wine Staging με:

sudo apt remove winehq-staging

Debian

Η εγκατάσταση του Wine Staging στο Debian είναι παρόμοια με το Ubuntu, αλλά όχι το ίδιο. Ξεκινά κάπως παρόμοια, προσθέτοντας το κλειδί απελευθέρωσης. Το Debian, όπως και το Ubuntu, απαιτεί ένα κλειδί και αρνείται να εγκαταστήσει λογισμικό (εκτός αν το παρακάμψετε χειροκίνητα) από μη αξιόπιστες πηγές. Για να λάβετε το κλειδί, πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές.

wget -nc https://repos.wine-staging.com/wine/Release.key

sudo apt-key add Release.key

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano, ανοίξτε το αρχείο sources.list και προσθέστε το αποθετήριο λογισμικού Wine Staging. Σε αυτό το παράδειγμα, θα εστιάσουμε στο Debian Stable (γνωστό και ως Stretch). Εάν χρησιμοποιείτε Wheezy, Jesse, Buster ή Sid, αντικαταστήστε το “stretch” και εισαγάγετε το κωδικό όνομα της κυκλοφορίας σας.

sudo nano /etc/apt/sources.list

Επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano (Ctrl + Shift + V):

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή TeamSpeak σε Linux

# Wine Staging για το Debian Stretch
deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ stretch main

Αποθηκεύστε την επεξεργασία σε Nano με Ctrl + O.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ενημέρωσης, ενημερώστε τις πηγές λογισμικού του Debian.

sudo apt-get update

Τέλος, εγκαταστήστε το Wine Staging.

sudo apt-get install winehq-staging

Απεγκαταστήστε το Staging με:

sudo apt-get remove winehq-staging

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch μπορούν να εγκαταστήσουν το Wine Staging απευθείας από τα επίσημα αποθετήρια λογισμικού. Για να το εγκαταστήσετε, πρώτα αφαιρέστε τυχόν άλλα πακέτα Wine, καθώς θα έρθουν σε διένεξη με το Staging.

sudo pacman -R wine

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου Pacman για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Wine Staging.

sudo pacman -S wine-staging

Απεγκαταστήστε το Staging από το Arch με την ακόλουθη εντολή:

sudo pacman -R wine-staging

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora δεν χρειάζεται αποθετήρια λογισμικού τρίτων για να εγκαταστήσει το Wine Staging. Αντίθετα, προσφέρει στους χρήστες Wine-staging από προεπιλογή και εφαρμόζει όλες τις διορθώσεις σε αυτό. Για να εγκαταστήσετε το Wine Staging, ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε το λογισμικό Wine όπως συνήθως, με το DNF.

  Πώς να οργανώσετε φωτογραφίες στο Linux με το Digikam

Σημείωση: Το WineHQ διαθέτει αποθετήρια λογισμικού Wine Staging τρίτου κατασκευαστή, έτοιμα για εγκατάσταση στο Fedora, εάν η παρεχόμενη έκδοση δεν λειτουργεί. Ελέγξτε τον ιστότοπο για λεπτομέρειες.

sudo dnf install wine

Απεγκαταστήστε το κρασί με:

sudo dnf uninstall wine-staging

Δεν αρκεί η σκηνοθεσία; Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης του Fedora Rawhide. Προσφέρει το πιο πρόσφατο λογισμικό για τους χρήστες του Fedora, με τρόπους που δεν μπορούν οι παραδοσιακές εκδόσεις.

OpenSUSE

Ο ιστότοπος WineHQ δεν παραθέτει ειδικές οδηγίες ούτε περιγράφει την υποστήριξη για χρήστες Wine-Staging για Suse. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εκδόσεις Staging του λογισμικού Wine διαθέσιμες για λήψη απευθείας από την υπηρεσία OpenSUSE Build. Για να εγκαταστήσετε το Wine Staging στο Suse, μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα εδώβρείτε την έκδοση του OpenSUSE που διαθέτετε και κάντε κλικ στο κουμπί εγκατάστασης «1-κλικ» για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

  Πώς να λάβετε ειδοποιήσεις για εντολές τερματικού στο Linux

Ακολουθήστε τις προτροπές YaST GUI και προσθέστε το λογισμικό στο σύστημά σας.

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το Staging από τον υπολογιστή σας OpenSUSE; Ανοίξτε το λογισμικό Gnome, πληκτρολογήστε “Wine-Staging” ή “Wine” και κάντε κλικ στο κουμπί απεγκατάστασης. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και το λογισμικό θα αφαιρεθεί. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Zypper για να το αφαιρέσετε από το σύστημά σας.

sudo zypper remove wine-staging

Άλλα Linux

Δεν απολαμβάνει κάθε διανομή Linux επίσημη υποστήριξη από το έργο Wine. Τούτου λεχθέντος, είναι ένα πολύ γνωστό εργαλείο που σχεδόν όλοι στο Linux χρησιμοποιούν. Είναι εξαιτίας αυτού? Θα πρέπει να είναι απλό να βρείτε και να εγκαταστήσετε το Wine-Staging σε σχεδόν οποιαδήποτε διανομή Linux.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε σκηνικά στη διανομή σας είναι να ανοίξετε το επίσημο Wiki του και να διαβάσετε τη σελίδα που έχουν στο Wine. Επίσης, σκεφτείτε να εγγραφείτε στα φόρουμ (ή στα κανάλια συνομιλίας IRC) και να ρωτήσετε άλλους χρήστες πώς να το εγκαταστήσουν και εάν είναι διαθέσιμο. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, σκεφτείτε να φτιάξετε κρασί από την πηγή.