Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu Core στο Raspberry Pi

Θέλατε ποτέ έναν διακομιστή που να λειτουργεί με Ubuntu για κάτω από 60$; Χάρη στο Ubuntu Snappy Core, μπορείτε να αποκτήσετε μια απογυμνωμένη, λιτή έκδοση του Ubuntu για να εκτελείτε εφαρμογές επιπέδου διακομιστή στο Raspberry Pi με ευκολία. Κατανοήστε ότι παρόλο που το Snappy Core έχει “Ubuntu” στον τίτλο, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί όπως το παραδοσιακό Ubuntu. Αντίθετα, τρέχει εξ ολοκλήρου με πακέτα Snappy. Οι χρήστες δεν θα μπορούν να κάνουν “sudo apt install xxx” κ.λπ. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Core στο Raspberry Pi

Σημείωση: Το Snappy Core υποστηρίζει άλλες ενσωματωμένες συσκευές εκτός από τη γραμμή Pi, όπως το Orange Pi, το Intel Joule κ.λπ.

Τι είναι το Ubuntu Core;

Το Ubuntu Core είναι μια ελάχιστη έκδοση του Ubuntu που δεν έχει την βασική βάση του Debian (apt/apt-get). Αυτή η έκδοση του Ubuntu είναι ιδανική για συσκευές Internet Of Things, υπολογιστές cloud και μικρές συσκευές όπως το Raspberry Pi.

Λόγω του γεγονότος ότι το Ubuntu Core έχει αφαιρεθεί το Ubuntu, λειτουργεί πολύ πιο ελαφρύ και απαιτεί λιγότερους πόρους. Όλα τα πακέτα και τα προγράμματα στο σύστημα παραδίδονται σε Snaps. Αυτός ο τύπος παράδοσης πακέτου καθιστά παιχνιδάκι τη λήψη του πιο πρόσφατου λογισμικού στο Ubuntu Core.

  8 φοβερά θέματα Mate για λήψη

Στήνω

Δημιουργήστε λογαριασμό

Η χρήση του Ubuntu Core απαιτεί λογαριασμό SSO. Μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα και εγγραφείτε. Η σύνδεση στο Ubuntu Snappy Core με τον λογαριασμό σας θα δεσμεύσει και θα εγγράψει τον λογαριασμό σας στο Pi.

Εισαγωγή κλειδιού SSH

Μετά την εγγραφή ενός λογαριασμού στο Ubuntu, το επόμενο βήμα είναι να εισαγάγετε ένα κλειδί SSH, έτσι ώστε όταν συνδέεστε στο Ubuntu Core, το SSH να λειτουργεί σωστά. Εάν έχετε ήδη ένα δημόσιο κλειδί SSH, (βρίσκεται στο ~/.ssh και τελειώνει σε .pub) επικολλήστε τα περιεχόμενά του σε αυτή τη σελίδα εδώ.

Διαφορετικά, διαβάστε το σεμινάριο μας για τη δημιουργία κλειδιών SSH. Ακολουθήστε μόνο το τμήμα του άρθρου που καλύπτει τη δημιουργία κλειδιών. Αγνοήστε την ενότητα που αναφέρεται στον τρόπο εισαγωγής του κλειδιού. Αντίθετα, αντιγράψτε τα περιεχόμενα του id_rsa.pub που βρίσκεται στο ~/.ssh στο τη σελίδα του Ubuntu.

Δημιουργία μέσων εγκατάστασης

Όταν έχετε εισαγάγει το δημόσιο κλειδί SSH, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα μέσο εγκατάστασης. Κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu Core για Raspberry Pi 2 ή Raspberry Pi 3. Στη συνέχεια, συνδέστε μια κάρτα Micro SD στον υπολογιστή σας.

Κάψτε το μέσο εγκατάστασης με Χαράκτης.

Πρώτη μπότα

Συνδέστε τη νεοδημιουργηθείσα κάρτα Ubuntu Core Micro SD στο Raspberry Pi. Επιπλέον, συνδέστε ένα καλώδιο HDMI, καθώς και ένα πληκτρολόγιο. Καθώς το Pi ενεργοποιείται, θα δείτε ένα μήνυμα στην οθόνη. Αυτή η προτροπή ενημερώνει τον χρήστη ότι είναι έτοιμο για διαμόρφωση. Πατήστε το πλήκτρο enter για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαμόρφωσης για το Ubuntu Core.

  Εισαγάγετε το λεξικό του MS Office σε διαφορετικό υπολογιστή ή σε νέα εγκατάσταση

Επιλέξτε «Έναρξη». Στην πρώτη σελίδα, θα χρειαστεί να διαμορφώσετε τη σύνδεση δικτύου για το Pi. Το Ubuntu Core υποστηρίζει συνδέσεις τόσο για Ethernet όσο και για ασύρματα. Χρησιμοποιείτε το Pi 3 και χρειάζεστε WiFi; Επιλέξτε “wlan0” και μεταβείτε από εκεί.

Διαμόρφωση

Σημείωση: Οι χρήστες του Pi 2, εάν χρειάζονται WiFi, θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ένα ασύρματο dongle USB για σύνδεση.

Κατά τη διαμόρφωση του δικτύου, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει «Χρήση DHCPv4» εάν χρησιμοποιείτε IPv4. Αυτή η επιλογή θα εκχωρήσει αυτόματα στη συσκευή μια διεύθυνση IP. Χρήση Ipv6; Επιλέξτε “Χρήση DHCPv6” αντ ‘αυτού.

Μετά τη διαμόρφωση της σύνδεσης δικτύου, το Ubuntu Core θα ζητήσει από τον χρήστη να εισαγάγει μια διεύθυνση email. Λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντιστοιχεί στον λογαριασμό Ubuntu που δημιουργήθηκε νωρίτερα. Εισαγάγετε το και, στη συνέχεια, επιλέξτε “ολοκληρώθηκε”.

Κατά την απόπειρα σύνδεσης, το Ubuntu Core θα ενημερώσει τον χρήστη ότι η συσκευή είναι εγγεγραμμένη στον λογαριασμό email που έχει εισαχθεί και ότι είναι δυνατή η σύνδεση μέσω SSH.

Αντιγράψτε την εντολή SSH που εκτυπώνει στην οθόνη και χρησιμοποιήστε την σε ένα τερματικό στον υπολογιστή σας Linux. Λάβετε υπόψη ότι η σύνδεση απαιτεί το ίδιο κλειδί SSH που εφαρμόστηκε νωρίτερα. Βεβαιωθείτε ότι το κλειδί που προστέθηκε στον λογαριασμό σας στο Ubuntu υπάρχει επίσης σε οποιονδήποτε υπολογιστή που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση. Το αρχείο πρέπει να βρίσκεται στη διεύθυνση ~/.ssh/id_rsa.pub

  Πώς να ανοίξετε γρήγορα μια σελίδα ρυθμίσεων χρησιμοποιώντας συντομεύσεις σε iPhone και iPad

Χρήση Ubuntu Core

Μετά την αρχική εγκατάσταση, το Ubuntu Core θα φορτώσει μια γυμνή περίοδο λειτουργίας Ubuntu που βασίζεται σε τερματικό. Συνδεθείτε στη σύνοδο του Ubuntu snappy core στο Raspberry Pi μέσω ενός τερματικού SSH σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την γυμνή, τερματική συνεδρία απευθείας από το Pi.

Για να συνδεθείτε, αντικαταστήστε τα X και Y με τις πληροφορίες SSH που εκτύπωσε το Ubuntu Core στην οθόνη κατά την αρχική διαδικασία διαμόρφωσης.

ssh [email protected]

Λάβετε υπόψη ότι ο πυρήνας του Ubuntu δεν χρησιμοποιεί το Apt. Για να εγκαταστήσετε λογισμικό, θα χρειαστεί να αλληλεπιδράσετε με πακέτα snap.

Θέλετε να μετατρέψετε το Pi σας σε διακομιστή NextCloud; Δοκιμάστε:

sudo snap install nextcloud

Ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε το Docker; Κάνω:

sudo snap install docker

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά Snaps ποιότητας διακομιστή που μπορούν εύκολα να εκτελεστούν στο Pi, καθιστώντας το ιδανικό για έναν φτηνό διακομιστή Linux.

Σημείωση: Κατανοήστε ότι το Ubuntu Core δεν προορίζεται για παραδοσιακούς υπολογιστές και αν περιμένετε να έχετε μια παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας Ubuntu, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε το Ubuntu Mate για το Raspberry Pi. Παρέχει μια παραδοσιακή εμπειρία Linux που βασίζεται σε ARM για Pi 2 και Pi 3.