Πώς να εγκαταστήσετε το Terminus σε Linux

Οι εξομοιωτές τερματικών στο Linux που χρησιμοποιούν Electron δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει το Hyper Terminal και άλλα. Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο να φτιάξετε έναν εξομοιωτή τερματικού με τεχνολογία web, στην πραγματικότητα δεν είναι. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρέχουν την ίδια, ισχυρή εφαρμογή τερματικού σε πολλές πλατφόρμες χωρίς πολλή φόρτωση. Μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις για εφαρμογές τερματικού στο Linux που κάνουν μεγάλη χρήση του Electron είναι το Terminus, ένας εξομοιωτής τερματικού παρόμοιο με το Hyper, αλλά με περισσότερη εστίαση στην «ολοκλήρωση των εργασιών». Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το Terminus σε Linux, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ξεκινήσετε. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora ή OpenSUSE για εγκατάσταση με δυαδικό πακέτο.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Πίνακας περιεχομένων

Ubuntu/Debian

Η εγκατάσταση του Terminus σε Ubuntu και Debian ακολουθεί λίγο πολύ την ίδια διαδικασία. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν και είναι διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, μοιράζονται ένα κοινό σύνολο εργαλείων και συστήματος συσκευασίας. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, κατευθυνθείτε στο επίσημη σελίδα λήψης για το Terminusκαι πάρτε το πιο πρόσφατο πακέτο Deb.

Επίσημα, οι προγραμματιστές τερματικού Terminus δεν έχουν PPA ή αποθετήρια λογισμικού Debian για να μιλήσουν, επομένως έχετε υπόψη σας ότι με κάθε ενημέρωση του Terminus, θα πρέπει να μεταβείτε στο σελίδα έκδοσης και επαναλάβετε τη διαδικασία εγκατάστασης που περιγράφεται εδώ.

  Τα Windows 10 θα σας επιτρέψουν να φορτώσετε έναν προσαρμοσμένο πυρήνα Linux

Μετά τη λήψη του πακέτου Debian, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων Linux, κάντε κλικ στο «Λήψεις» και κάντε διπλό κλικ στο πακέτο Terminus DEB. Κάνοντας κλικ στο πακέτο του Debian θα ανοίξει αυτόματα είτε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu στο Ubuntu είτε το εργαλείο εγκατάστασης του πακέτου Gdebi στο Debian.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Εγκατάσταση» για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και περιμένετε να εγκατασταθεί το Terminus. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για εγκατάσταση μέσω γραμμής εντολών.

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i terminus_*_amd64.deb

sudo apt install -f

Arch Linux

Η εγκατάσταση της εφαρμογής τερματικού Terminus στο Arch Linux ξεκινά συγχρονίζοντας την πιο πρόσφατη έκδοση του εργαλείου Git με το Pacman.

sudo pacman -S git

Τώρα που το Git συγχρονίζεται, χρησιμοποιήστε το για να εκτελέσετε έναν κλώνο git και να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο του πακέτου Terminus AUR στον υπολογιστή σας Linux.

git clone https://aur.archlinux.org/terminus.git

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινήστε το τερματικό από τον κατάλογο Home στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο τερματικού στον υπολογιστή σας Arch.

cd terminus

Σε αυτό το σημείο, είναι ασφαλές να ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας πακέτου. Λάβετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ζητήματα εξάρτησης, καθώς το makepkg ενδέχεται να μην ανακτήσει και να εγκαταστήσει αυτόματα όλες τις απαραίτητες βιβλιοθήκες. Εάν δείτε ένα σφάλμα, ακολουθούμενο από ένα μήνυμα ότι κάτι δεν βρέθηκε, μεταβείτε στην επίσημη σελίδα του Terminus AURκάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε “εξαρτήσεις” και εγκαταστήστε αυτήν που λείπει.

  5 καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου για Linux

Δημιουργήστε και εγκαταστήστε το Terminus με:

makepkg -si

Fedora/OpenSUSE

Όπως το Debian και το Ubuntu, το Fedora και το OpenSUSE έχουν ένα εγγενές πακέτο που μπορεί να εγκατασταθεί έτοιμο για το Terminus. Για να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο, πρώτα μεταβείτε στο τη σελίδα λήψης του Terminus. Αναζητήστε “RPM” και κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση.

Μετά τη λήψη της τελευταίας έκδοσης, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων Linux, κάντε κλικ στο «Λήψεις» και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο Terminus RPM. Η επιλογή του RPM θα πρέπει να ανοίξει αυτόματα το λογισμικό Gnome, το KDE Discover ή άλλο πρόγραμμα εγκατάστασης RPM.

Κάντε κλικ στο “Εγκατάσταση”, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και ξεκινήστε τη διαδικασία εγκατάστασης. Εναλλακτικά, εγκαταστήστε το Terminus μέσω της γραμμής εντολών:

cd ~/Downloads

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install terminus-*-alpha.47.rpm

OpenSUSE

sudo zypper install terminus-*-alpha.47.rpm

Λάβετε υπόψη ότι επειδή το Terminus δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης λογισμικού, θα πρέπει να επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για να εγκαταστήσετε ενημερώσεις.

Οδηγίες πηγής

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Terminus αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα δυαδικό αρχείο Linux για το λειτουργικό τους σύστημα, υπάρχει ένας άλλος τρόπος: ο πηγαίος κώδικας. Για να εγκαταστήσετε, θα πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης για το Terminus. Μεταβείτε στη σελίδα έκδοσης, αναζητήστε “terminus-1.0.0-alpha.47.tar.gz” ή κάτι παρόμοιο.

  Πώς να παίξετε το Forest στο Linux

Για να γίνουμε σαφείς, δεν πρόκειται για ακατέργαστα αρχεία προγράμματος σε αχρησιμοποίητη κατάσταση. Έχουν μεταγλωττιστεί, αλλά θα το αναφέρουμε ως “πηγαίο κώδικα”, καθώς δεν έχει μετατραπεί σε εγγενές πακέτο για εγκατάσταση. Για να λάβετε τον πλήρη κώδικα για μεταγλώττιση, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Τώρα που έχει γίνει λήψη του πιο πρόσφατου Terminus tarball, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή Tar για να εξαγάγετε πλήρως τα περιεχόμενα.

cd ~/Downloads

tar -xvzf terminus-*-alpha.47.tar.gz

mv terminus-1.0.0-alpha.47 ~/terminus

cd ~/terminus

Η εφαρμογή Terminus εξάγεται πλήρως από το αρχείο Tar, μετονομάζεται και μετακινείται στο /home/username/. Σε αυτό το σημείο, θα μπορείτε να δημιουργήσετε μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας. Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο συντόμευσης με το άγγιγμα και, στη συνέχεια, ανοίξτε το αρχείο με το Nano.

touch ~/Desktop/terminus.desktop

sudo chmod +x ~/Desktop/terminus.desktop

sudo nano ~/Desktop/terminus.desktop

Επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα στο αρχείο συντόμευσης Terminus:

[Desktop Entry]
Όνομα=Τερματικό
Σχόλιο=Ένα τερματικό για μια σύγχρονη εποχή
Exec=”/home/username/terminus/terminus”
Terminal=false
Τύπος=Εφαρμογή
Icon=/home/username/terminus/terminus-icon.png
Categories=Βοηθητικά προγράμματα;

Αποθηκεύστε το αρχείο με Ctrl + O και βγείτε από το Nano χρησιμοποιώντας Ctrl + X.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο wget για να κάνετε λήψη ενός εικονιδίου για χρήση του Terminus:

cd ~/terminus

wget https://icons.iconarchive.com/icons/papirus-team/papirus-apps/512/terminus-icon.png

Για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα, μεταβείτε στην επιφάνεια εργασίας και κάντε κλικ στη συντόμευση Terminus.