Πώς να εγκαταστήσετε το Sublime Merge στο Linux

Το Sublime Merge είναι ένας πελάτης Git για πολλές πλατφόρμες που αναπτύχθηκε στην ίδια πλατφόρμα με το Sublime Text. Έρχεται με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όπως ένα εργαλείο συγχώνευσης τριών κατευθύνσεων, διαφοροποιήσεις δίπλα-δίπλα και μια ισχυρή λειτουργία αναζήτησης. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να ρυθμίσετε το λογισμικό στο Linux.

Sublime Merge σε Linux

Οδηγίες εγκατάστασης Ubuntu/Debian

Για να εγκαταστήσετε το Sublime Merge στο Ubuntu Linux, θα πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη του κλειδιού Sublime Merge GPG στο σύστημά σας. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε ένα παράθυρο τερματικού στο μενού της εφαρμογής.

Σημείωση: εάν χρησιμοποιείτε Debian Linux, αυτές οι οδηγίες θα λειτουργήσουν επίσης. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Ubuntu ή το Debian, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Sublime Merge και με αυτές τις οδηγίες.

Όταν το παράθυρο του τερματικού είναι ανοιχτό και έτοιμο για χρήση, εκτελέστε την παρακάτω εντολή wget για λήψη του πιο πρόσφατου κλειδιού GPG.

wget https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg

Αφού κάνετε λήψη του κλειδιού στο σύστημά σας Ubuntu, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας την εντολή προσθήκης κλειδιού apt. Αυτή η εντολή θα καταχωρήσει το κλειδί στο σύστημά σας.

sudo apt-key add sublimehq-pub.gpg

Τώρα που το κλειδί προστέθηκε στο σύστημά σας στο Ubuntu, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο «apt-transport-https». Αυτό το πακέτο επιτρέπει στο Ubuntu να εγκαταστήσει λογισμικό μέσω πηγών HTTPS, κάτι που συνήθως δεν μπορεί.

sudo apt install apt-transport-https

Με το νέο πακέτο που έχει διαμορφωθεί στο σύστημά σας, θα πρέπει να προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού στο Ubuntu. Μπορείτε να επιλέξετε είτε “Stable” ή “Dev”.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε και να εγκαταστήσετε πακέτα Snap σε Linux

Για να προσθέσετε το αποθετήριο “Stable”, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή echo.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Εναλλακτικά, προσθέστε το στο αποθετήριο λογισμικού “Dev” και προσθέστε αυτήν την εντολή echo παρακάτω.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/dev/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Όταν προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού σας, θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή apt update. Αυτή η εντολή θα ανανεώσει τις πηγές λογισμικού σας ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί το Sublime Merge.

sudo apt update

Με όλα ενημερωμένα, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Sublime Merge στο Ubuntu χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή apt install.

sudo apt install sublime-merge

Οδηγίες εγκατάστασης του Arch Linux

Το Sublime Merge μπορεί να εγκατασταθεί στο Arch Linux μέσω του AUR, καθώς και του επίσημου ιστότοπου της εφαρμογής. Τούτου λεχθέντος, η εγκατάσταση του AUR είναι πολύ πιο γρήγορη, επομένως θα το καλύψουμε σε αυτές τις οδηγίες.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα Evopop GTK σε Linux

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux. Όταν το παράθυρο του τερματικού είναι ανοιχτό, χρησιμοποιήστε την εντολή pacman για να εγκαταστήσετε και τα δύο πακέτα “Git” και “Base-devel”.

sudo pacman -S git base-devel

Όταν εγκατασταθούν τα δύο πακέτα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το βοηθητικό εργαλείο Trizen AUR. Για να το κάνετε αυτό, εισαγάγετε τις παρακάτω εντολές διαδοχικά. Το Trizen κάνει την εγκατάσταση του Sublime Helper πολύ πιο γρήγορη και ευκολότερη από ό,τι με το χέρι.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Όταν είναι εγκατεστημένο το Trizen, χρησιμοποιήστε την εντολή trizen -S για να ρυθμίσετε την εφαρμογή Sublime Merge στο σύστημά σας Arch.

trizen -S sublime-merge

Οδηγίες εγκατάστασης Fedora

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Sublime Merge στο Fedora Linux, πρέπει να ξεκινήσετε εισάγοντας το κλειδί GPG στο σύστημα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το ακόλουθο πλήκτρο rpm στο παράθυρο τερματικού.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

Μετά την εισαγωγή του κλειδιού GPG στο σύστημά σας Fedora, πρέπει να ρυθμίσετε το αποθετήριο λογισμικού Sublime Merge. Και πάλι, μπορείτε να επιλέξετε είτε από το αποθετήριο “Stable” ή το “Dev”.

Για να ενεργοποιήσετε το αποθετήριο λογισμικού “Stable” Sublime Merge στο Fedora, εισαγάγετε την παρακάτω εντολή dnf config-manager παρακάτω.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

Εναλλακτικά, εάν προτιμάτε να εγκαταστήσετε το αποθετήριο λογισμικού «Dev» στο Fedora, εισαγάγετε την παρακάτω εντολή dnf config-manager παρακάτω.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Τώρα που έχει ρυθμιστεί το αποθετήριο λογισμικού στον υπολογιστή σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Sublime Merge χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή εγκατάστασης dnf παρακάτω.

sudo dnf install sublime-merge

Οδηγίες εγκατάστασης OpenSUSE

Για να ενεργοποιήσετε και να εκτελείτε το Sublime Merge στο OpenSUSE Linux, πρέπει πρώτα να εισαγάγετε το αρχείο κλειδιού GPG στο σύστημά σας. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε την παρακάτω εντολή rpm παρακάτω.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

Αφού ρυθμίσετε το κλειδί GPG για το Sublime Merge, θα πρέπει να προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού στο OpenSUSE, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί το λογισμικό. Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε μία από τις παρακάτω εντολές.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος Linux σας

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την “Σταθερή” έκδοση του Sublime Merge, εισαγάγετε την εντολή “Stable” repo παρακάτω.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

Από την άλλη πλευρά, εάν προτιμάτε την έκδοση “Dev” του Sublime Merge, εισαγάγετε την παρακάτω εντολή repo “Dev”.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Τέλος, όταν ρυθμιστεί το αποθετήριο λογισμικού, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Sublime Merge με την παρακάτω εντολή εγκατάστασης zypper παρακάτω.

sudo zypper install sublime-merge