Πώς να εγκαταστήσετε το Scribus Publisher στο Linux

Το Linux δεν διαθέτει εργαλεία όπως το Microsoft Publisher ή κάτι παρόμοιο. Εάν πρέπει να εργαστείτε σε ένα έργο δημοσίευσης σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το εργαλείο εκδότη Scribus.

Το Scribus είναι μια εξαιρετική σουίτα εκδόσεων ανοιχτού κώδικα για Linux. Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και έχει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες όπως υποστήριξη για χρώματα CMYK, εργαλεία δημιουργίας PDF, υποστήριξη LaTeX και πολλά άλλα!

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τον τρόπο εγκατάστασης του Scribus στο Linux. Θα καλύψουμε οδηγίες για κάθε μεγάλη διανομή Linux (Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora και OpenSUSE). Επιπλέον, θα εξετάσουμε τις οδηγίες Flatpak για όσους χρειάζονται το Scribus αλλά δεν μπορούν να το εγκαταστήσουν μέσω του διαχειριστή πακέτων τους.

Σημείωση: δεν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε το Flatpak και δεν εκτελείτε μια μεγάλη διανομή Linux; Ρίξτε μια ματιά στο Scribus στο GitHub και μάθετε πώς να δημιουργείτε τον κώδικα από την αρχή στο λειτουργικό σας σύστημα!

Οδηγίες εγκατάστασης Ubuntu

Χάρη στο Scribus που είναι το τυπικό εργαλείο Desktop Publishing για πολλά λειτουργικά συστήματα Linux, οι άνθρωποι πίσω από το Ubuntu διαθέτουν μια αρκετά πρόσφατη έκδοση του προγράμματος (έκδοση 1.4) στις πηγές λογισμικού της διανομής.

  Πώς να ρυθμίσετε το Rclone για Linux

Για να εγκαταστήσετε το Scribus στο Ubuntu, ανοίξτε ένα τερματικό και εισαγάγετε την παρακάτω εντολή Apt.

sudo apt install scribus

Εναλλακτικά, εάν χρειάζεστε μια νεότερη έκδοση του Scribus για το Ubuntu, μπορείτε να κάνετε λήψη του πιο πρόσφατου κώδικα για το 1.5 και να τον μεταγλωττίσετε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οδηγίες εγκατάστασης του Debian

Το κύριο αποθετήριο λογισμικού του Debian Linux διαθέτει το Scribus για εγκατάσταση. Θα μπορείτε να το εγκαταστήσετε εύκολα χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Apt-get σε μια περίοδο λειτουργίας τερματικού.

sudo apt-get install scribus

Θέλετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Scribus για τον υπολογιστή σας Debian; Ξεχάστε να εγκαταστήσετε αυτό από τις πηγές λογισμικού του Debian. Αντι αυτου, κατευθυνθείτε στον ιστότοπο και μάθετε πώς μπορείτε να κατεβάσετε και να μεταγλωττίσετε τον πιο πρόσφατο κώδικα!

Οδηγίες εγκατάστασης του Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux δεν θα έχουν πρόσβαση στην έκδοση 1.4 του Scribus, παρόλο που οι προγραμματιστές προτιμούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν αυτήν την έκδοση. Αντίθετα, οι συντηρητές του Arch κάνουν την έκδοση 1.5 του Scribus (η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανάπτυξη) τη μόνη έκδοση που μπορούν να εγκαταστήσουν οι χρήστες, μέσω του αποθετηρίου λογισμικού «Community».

Σε πολλές διανομές Arch Linux, το αποθετήριο λογισμικού «Community» δεν έχει ρυθμιστεί από προεπιλογή. Έτσι, σε αυτές τις οδηγίες, θα δούμε πώς να ενεργοποιήσετε την “Κοινότητα” με μια εύκολη στην παρακολούθηση, βήμα προς βήμα διαδικασία.

  Πώς να κρυπτογραφήσετε τον φάκελο Home στο Linux

Βήμα 1: Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή sudo για να επεξεργαστείτε το /etc/pacman.conf.

sudo nano /etc/pacman.conf

Βήμα 2: Κάντε κύλιση στο αρχείο “με τα πλήκτρα επάνω/κάτω βέλους και βρείτε το αποθετήριο “Κοινότητα”.

Εάν δείτε # σύμβολα μπροστά από την “Κοινότητα”, αφαιρέστε τα. Φροντίστε επίσης να αφαιρέσετε αυτά που βρίσκονται στις γραμμές ακριβώς κάτω από την “Κοινότητα”.

Βήμα 3: Αποθηκεύστε τις επεξεργασίες στο Nano πατώντας Ctrl + O. Στη συνέχεια, βγείτε από το πρόγραμμα επεξεργασίας με Ctrl + X.

Βήμα 4: Συγχρονίστε ξανά τις πηγές του Pacman με το Arch Linux.

sudo pacman -Syy

Βήμα 5: Εγκαταστήστε το Scribus.

sudo pacman -S scribus

Δεν είστε ευχαριστημένοι με την έκδοση του Scribus που προέρχεται από το αποθετήριο “Community” του Arch Linux; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παραλείψετε τις οδηγίες Arch και να ακολουθήσετε τις οδηγίες Flatpak ή πηγαίου κώδικα!

Οδηγίες εγκατάστασης Fedora Linux

Η εφαρμογή επιτραπέζιων εκδόσεων Scribus είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux μέσω των κύριων πηγών λογισμικού. Εάν θέλετε να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων DNF για να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

sudo dnf install scribus

Η έκδοση του Scribus αυτή τη στιγμή στις κύριες πηγές λογισμικού Fedora Linux είναι η έκδοση 1.4.6. Το 1.4 είναι μια σταθερή έκδοση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε νέα χαρακτηριστικά. Αν συμβαίνει αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τις οδηγίες για να δημιουργήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Scribus από την πηγή. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε μια έκδοση Flatpak στο Fedora.

  Πώς να παίξετε τα κλασικά παιχνίδια Fallout στο Linux

Οδηγίες εγκατάστασης OpenSUSE

Το Scribus (έκδοση 1.4.7) είναι διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις του OpenSUSE Linux (15.0 Leap, 42.3 Leap και Tumbleweed). Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Zypper για να το θέσετε σε λειτουργία.

sudo zypper install scribus

Το OpenSUSE (συγκεκριμένα οι εκδόσεις Leap) τείνει να καθυστερεί να ενημερώσει το λογισμικό. Έτσι, εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε μια νεότερη έκδοση του Scribus από αυτή που παρέχεται, ίσως είναι καλύτερη ιδέα να μεταγλωττίσετε τον κώδικα από την πηγή ή να εγκαταστήσετε την έκδοση Flatpak του λογισμικού.

Οδηγίες εγκατάστασης Flatpak

Το Flatpak είναι οι βασικές λύσεις για προγραμματιστές που θέλουν να διανείμουν το λογισμικό τους σε Linux, χωρίς να ασχολούνται με τη συσκευασία των πάντων σε διάφορες μορφές (όπως DEB, RPM, κ.λπ.). Αυτή η μορφή είναι ιδανική για το Scribus, καθώς επιτρέπει σε όλους να εγκαταστήσουν εύκολα τα εργαλεία δημοσίευσης ανεξάρτητα από τη διανομή που χρησιμοποιούν.

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Scribus μέσω Flatpak, πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο και να εκτελείτε το χρόνο εκτέλεσης Flatpak. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να το ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του Flatpak. Όταν ο χρόνος εκτέλεσης λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux, ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε το Scribus.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub net.scribus.Scribus 

flatpak run net.scribus.Scribus