Πώς να εγκαταστήσετε το Raspbian στο Raspberry Pi

Έχετε ένα Raspberry Pi και δεν είστε σίγουροι τι να το κάνετε; Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε το Raspbian: το λειτουργικό σύστημα Linux για συσκευές Pi, με βάση Debian. Είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για συσκευές Pi. Σε αυτό το σεμινάριο, θα σας διδάξουμε πώς να εγκαταστήσετε το Raspbian στο Raspberry Pi και θα σας δείξουμε πώς να θέσετε αυτήν τη συσκευή σε λειτουργία. Θα εξετάσουμε επίσης τους σωστούς τύπους καρτών SD για αγορά, τα καλύτερα εργαλεία για την εξαγωγή των αρχείων λήψης και πολλά άλλα!

Απαιτήσεις

Το Raspbian είναι το επίσημο λειτουργικό σύστημα για όλες τις συσκευές Raspberry Pi. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτετε το Pi 1,2,3 (και οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες συσκευές), αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι το καλύτερο για χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα λειτουργήσει οποιαδήποτε κάρτα SD/ή κάρτα Micro SD. Εάν είστε νέος σε αυτό, να είστε προσεκτικοί. Αγοράστε κάρτες υψηλής ποιότητας, υψηλής ταχύτητας. Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάτι παρόμοιο με το Samsung Evoή το PNY Turbo.

Ειδικές απαιτήσεις για λειτουργικό σύστημα:

Το Raspbian δεν είναι αρχείο ISO επειδή έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε αφαιρούμενη μνήμη flash. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί του λειτουργικού συστήματος πρέπει να διανέμουν αρχεία με δυνατότητα λήψης σε μορφή αρχειοθέτησης. Απαιτούνται ειδικά εργαλεία για την αποσυμπίεση του αρχείου.

  Χρησιμοποιήστε ένα σενάριο Google ως εναλλακτικό Unroll.me ανοιχτού κώδικα

Μακ

Δημιουργία της εικόνας Raspbian SD σε Mac OS; Χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο.

Windows

Οι χρήστες των Windows που χρησιμοποιούν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δωρεάν 7-φερμουάρ εργαλείο. Υποστηρίζει πολλαπλές μορφές αρχειοθέτησης.

Linux

Τα περισσότερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας (και διανομές Linux) διαθέτουν εξαιρετικά εργαλεία αρχειοθέτησης. Αυτά τα εργαλεία υποστηρίζουν πολλαπλές μορφές. Δεν έχετε εγκατεστημένο; Δοκιμάστε Κιβωτός ή Αρχείο-Κύλινδρος.

Δουλεύοντας το Raspbian

Το λειτουργικό σύστημα Raspbian διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Για να αποκτήσετε την πλήρη εμπειρία του Debian Stretch στο Pi, επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Θέλετε μια πιο ελαφριά, πιο συμπυκνωμένη έκδοση; Αποκτήστε το εδώ.

Εναλλακτικά, οι χρήστες μπορούν να υποδείξουν τον αγαπημένο τους πελάτη torrent στο Raspian, καθώς οι διανομείς του λειτουργικού συστήματος προσφέρουν συνδέσμους torrent για το τακτικός και lite εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο κοστίζει το εύρος ζώνης, εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης μέσω torrent (αν μπορείτε).

Εγκαθιστώ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναβοσβήσετε μια κάρτα SD. Ίσως ο καλύτερος τρόπος (και στα τρία λειτουργικά συστήματα) είναι να χρησιμοποιήσετε το Εργαλείο Etcher USB. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται κυρίως για USB, είναι ένα καλό εργαλείο εργαλείου SD που αναβοσβήνει. Κατεβάστε το και ανοίξτε το.

Εξαγάγετε τη λήψη του Raspbian στον υπολογιστή σας και συνδέστε την κάρτα SD στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο κουμπί “επιλογή εικόνας” και μεταβείτε στο αρχείο .IMG του Raspbian στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε την κάρτα SD που θα χρησιμοποιήσετε με το Etcher.

  Πώς να αποκτήσετε έναν σύνδεσμο RSS σε ένα Podcast στο iTunes

Τέλος, κάντε κλικ στο “φλας!” κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία. Λάβετε υπόψη ότι το Raspbian είναι μεγάλο, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Να είστε υπομονετικοί και μην απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας και μην τραβάτε την κάρτα SD.

Εγκατάσταση του Raspbian

Η πρώτη εκκίνηση με το Raspbian φορτώνει το εργαλείο εγκατάστασης. Είναι μια αριθμημένη λίστα, με πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν το κύριο λειτουργικό σύστημα με λίγα μόνο βήματα. Μην ακολουθείτε κάθε βήμα στη λίστα, εκτός εάν είστε προχωρημένος χρήστης και καταλαβαίνετε τι σημαίνουν τα πάντα.

Βήμα 1: Επιλέξτε την επιλογή “επέκταση” του συστήματος αρχείων. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στο λειτουργικό σύστημα να επεκταθεί στο πλήρες μέγεθος της κάρτας SD.

Βήμα 2: Επιλέξτε «ενεργοποίηση εκκίνησης στην επιφάνεια εργασίας». Αυτή η δυνατότητα είναι κρίσιμη, ειδικά για όσους είναι νέοι στο Debian και στο Linux.

Αν το ενεργοποιήσετε, αντί για εκκίνηση του Raspbian σε ένα κενό τερματικό, το λειτουργικό σύστημα ανοίγει απευθείας σε ένα χρησιμοποιήσιμο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Βήμα 3: Όλα τα σημαντικά βήματα έχουν ολοκληρωθεί και το Raspbian είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή. Μεταβείτε στο κάτω μέρος της λίστας του προγράμματος εγκατάστασης και επιλέξτε “finish”.

  Πώς να φορτίσετε το smartphone σας ενώ κάνετε κάμπινγκ

Το Pi θα επανεκκινήσει αυτόματα στη νέα εγκατάσταση.

Σημείωση: Το Raspbian εγκαθίσταται στο σύστημα σε κατάσταση εκτός σύνδεσης. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να εκκρεμούν ενημερώσεις. Εγκαταστήστε ενημερώσεις στο Pi σας μέσω του τερματικού με την εντολή ενημέρωσης.

sudo rpi-update

Λόγω της ταχύτητας της συσκευής, η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Αφήστε το παράθυρο του τερματικού να κάνει τη δουλειά του και μετά από λίγο όλα θα ενημερωθούν. Η διαδικασία ενημέρωσης ολοκληρώνεται όταν το τερματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Θυμηθείτε να ελέγχετε για ενημερώσεις κάθε εβδομάδα.

Συμβουλές χρήστη Raspbian

Το Raspbian είναι ένα λειτουργικό σύστημα που τρέχει σε μια πλακέτα χομπίστων. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι διανομή χομπίστων. Στην πραγματικότητα, είναι λίγο πολύ απλώς το Debian Linux σε μια κάρτα SD.

Πρώτον, ως χρήστης Raspbian δημιουργήστε έναν λογαριασμό στο φόρουμ, και να το επισκέπτεστε τακτικά. Αυτά τα φόρουμ παρέχουν υποστήριξη για νέους χρήστες. Επιπλέον, ελέγξτε τους Δωμάτιο IRC. Αυτή είναι μια άλλη λεωφόρος για να ζητήσετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε. Τέλος, διαβάστε το Raspbian blog. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός πόρος για χρήση για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα σχετικά με το λειτουργικό σύστημα, τις ανακοινώσεις λειτουργιών και πολλά άλλα.

συμπέρασμα

Το Debian είναι απίστευτα ευέλικτο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ταιριάζει τόσο καλά στην οικογένεια συσκευών Raspberry Pi. Εάν είστε νέοι στον κόσμο των υπολογιστών με χόμπι, αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα.