Πώς να εγκαταστήσετε το Linux από ένα τηλέφωνο Android με το DriveDroid

Το Linus είναι ανοιχτού κώδικα και το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά για να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε από τις διανομές του είναι μονάδα flash ή ένα CD. Δεδομένου ότι τα CD έχουν κάνει το δρόμο των δεινοσαύρων, χρησιμοποιείται συνήθως μια μονάδα flash. Εάν δεν διαθέτετε μονάδα flash, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux από ένα τηλέφωνο Android. Υπάρχει μια εφαρμογή για Android που μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά ολόκληρη τη συσκευή σας Android στο απόλυτο εργαλείο εγκατάστασης Linux.

Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το Linux από ένα τηλέφωνο Android, πρέπει να κάνετε root τη συσκευή σας Android. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή δεν είναι δυνατό να φιλοξενήσετε μια ζωντανή εικόνα Linux στο ίδιο το σύστημα αρχείων του Android. Εάν είναι ήδη ριζωμένη, απλώς εγκαταστήστε το DriveDroid (σύνδεσμος στο τέλος).

Root συσκευή Android

Υπάρχουν πολλές συσκευές Android διαθέσιμες στην αγορά και δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους για να τις κάνετε root. Εάν πρέπει να κάνετε root τη συσκευή σας Android, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε κατά νου τον αριθμό μοντέλου (καθώς και τον κατασκευαστή) και μεταβείτε στο XDA-Προγραμματιστές. Αυτός ο ιστότοπος είναι μια μεγάλη συλλογή από λάτρεις του Android, προγραμματιστές Android και modders. Χρησιμοποιήστε τον ιστότοπο και αναζητήστε το μεμονωμένο φόρουμ που είναι αφιερωμένο στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε μια ανάρτηση στο φόρουμ αφιερωμένη στο να σας διδάξει πώς να κάνετε root και να ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Hugo Static Site Generator στο Linux

Ένας άλλος καλός πόρος είναι το Reddit. Πολλές συσκευές Android έχουν subreddits αφιερωμένα σε αυτές. Αυτά τα subreddit έχουν συχνά συνδέσμους προς συγκεκριμένους οδηγούς. Είναι επίσης δυνατό να δημοσιεύσετε ένα νήμα σε κοινότητες όπως αυτή και να μάθετε εάν η συσκευή σας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει root.

Διαμόρφωση

Κατά την πρώτη εκκίνηση, το DriveDroid ζητά να περάσει ο χρήστης σε μια διαδικασία εγκατάστασης. Η εφαρμογή λέει κάτι που λέει ότι “ορισμένες συσκευές είναι γνωστό ότι λειτουργούν άσχημα”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι συσκευών Android, με πολλούς διαφορετικούς τύπους υλικού. Κάντε κλικ στο “setup” και στην επόμενη σελίδα, κάντε κλικ στο “Proceed”.

Μετά την “Συνέχεια”, το DriveDroid ζητά πρόσβαση root. Κάντε κλικ στο κουμπί “απόκτηση root” για να του δώσετε πρόσβαση root.

Με την παροχή του DriveDroid root εμφανίζεται μια σελίδα προτροπής που ζητά από τον χρήστη να “συνδέσει το καλώδιο USB”. Αυτό γίνεται για να μπορεί η εφαρμογή να αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή σας, ώστε να μπορεί να πει καλύτερα τι είδους πρόγραμμα οδήγησης USB χρειάζεται να χρησιμοποιήσει για την εκκίνηση του Linux. Συνδέστε το καλώδιο USB και πατήστε το κουμπί για να συνεχίσετε.

Περνώντας τη σελίδα “Βύσμα καλωδίου USB” είναι μια άλλη σελίδα που εξηγεί πώς είναι διαφορετικό κάθε Android, και γι’ αυτό, θα χρειαστεί να γίνει κάποιο πρόβλημα για να ξεκινήσει το DriveDroid. Κάντε κλικ στο κουμπί συνέχεια για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Day Planner σε Linux

Αυτό εμφανίζει μια σελίδα που λέει στον χρήστη να επιλέξει ένα σύστημα USB. Από προεπιλογή, ο τυπικός πυρήνας Android είναι διαθέσιμος. Εάν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς, επιλέξτε “standard android (legacy)”, “standard android” ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή εμφανίζεται στη λίστα και μπορείτε να κάνετε κλικ. Οι επιλογές σας μπορεί να διαφέρουν.

Το DriveDroid θα εμφανιστεί στον υπολογιστή σας εάν το σύστημα USB που επιλέξατε λειτουργεί. Από εδώ, επιλέξτε “Βλέπω μια μονάδα USB, προχωρήστε”. Εάν το DriveDroid εμφανίζεται ως μονάδα CD, επιλέξτε “Βλέπω μια μονάδα CD, προχωρήστε” για να συνεχίσετε. Εάν όχι, επιλέξτε το “Δεν βλέπω καμία μονάδα δίσκου, δοκιμάστε άλλο σύστημα USB”, για να επιστρέψετε και να επιλέξετε διαφορετικό πρόγραμμα οδήγησης.

Στην τελευταία σελίδα, εάν όλα είναι επιτυχή, επιλέξτε “close wizard” για να ολοκληρώσετε τη διαμόρφωση.

Εικόνα κεντρικού υπολογιστή

Η φιλοξενία μιας ζωντανής εικόνας με το DriveDroid είναι εύκολη. Στην εφαρμογή, κάντε κλικ στο σύμβολο + και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «λήψη εικόνας…» για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με πολλές διαφορετικές διανομές Linux που μπορούν να φορτωθούν απευθείας στο Android. Αυτό μετατρέπει αποτελεσματικά τη συσκευή σας σε ζωντανό δίσκο. Υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα για να διαλέξετε. Πιο συγκεκριμένα: Arch Linux, FreeBSD, Fedora, Debian, Ubuntu, OpenSUSE και άλλα.

Πατώντας στο λογότυπο της διανομής Linux, ο χρήστης οδηγεί σε μια λίστα αρχείων ISO. Πατήστε το καλύτερο για τον υπολογιστή σας, για να ξεκινήσει η λήψη και περιμένετε να ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, επιλέξτε την ειδοποίηση που εμφανίζεται λέγοντας “η λήψη ολοκληρώθηκε”. Αυτό επαναφέρει τον χρήστη στην αρχική σελίδα, εκτός από το ότι είναι λίγο διαφορετικό. Εμφανίζει την εικόνα που κατεβάσατε. Επιλέξτε το και το DriveDroid θα εγκαταστήσει έναν ζωντανό δίσκο.

  Πώς να επιλέξετε τη σωστή διανομή Linux

Εκκίνηση

Ο τρόπος με τον οποίο φορτώνει το DriveDroid για εγκατάσταση μοιάζει πολύ με κάθε παραδοσιακό δίσκο USB. Συνδέστε το τηλέφωνο (το DriveDroid πρέπει να φιλοξενεί ήδη την εικόνα) και, στη συνέχεια, φορτώστε τις ρυθμίσεις BIOS του υπολογιστή σας. Εφόσον το σύστημα USB έχει ρυθμιστεί νωρίς στη διαδικασία, θα φορτώσει μια χαρά. Από εδώ, απλώς διαμορφώστε το BIOS έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να βλέπει το DriveDroid και να εκκινεί από αυτό. Μετά από αυτό, εγκαταστήστε το Linux όπως θα κάνατε συνήθως.

Όταν τελειώσετε, είτε απεγκαταστήστε την εφαρμογή είτε πατήστε στην εικόνα για να σταματήσει να φιλοξενεί την εικόνα στη συσκευή σας.

συμπέρασμα

Οι μονάδες USB Flash είναι τρελά χρήσιμες, αλλά δεν έχουν όλοι μία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το DriveDroid είναι μια εξαιρετική αντικατάσταση, ειδικά αφού αυτές τις μέρες, οι συσκευές Android φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερο χώρο για να διαθέσουν. Με αυτήν την τεχνολογία, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε τη μονάδα flash αλλά χρειάζεται να εγκαταστήσετε το Linux, είναι ακόμα δυνατό.

Εγκαταστήστε το DriveDroid από το Google Play Store