Πώς να εγκαταστήσετε το Lightworks σε Linux

Οι χρήστες Linux μπορεί να μην μπορούν να λάβουν ένα εγγενές αντίγραφο των Adobe Premiere, Sony Vegas ή Final Cut Pro, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βιομηχανικά πρότυπα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο για Linux εκεί έξω. Παρουσιάζοντας το Lightworks, είναι ένα βιομηχανικό εργαλείο οπτικής επεξεργασίας που είναι στο χέρι.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Το Lightworks έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να περιμένουν οι χρήστες, όπως μια απλή, εύκολη στην πλοήγηση διεπαφή, ένα περιβάλλον επεξεργασίας σε πλήρη οθόνη για εργασία χωρίς περισπασμούς, εξαιρετικά οπτικά εφέ και μια τεράστια βιβλιοθήκη πολυμέσων χωρίς δικαιώματα. Δείτε πώς να το εγκαταστήσετε σε Linux.

Σημείωση: για να αποκτήσετε όλες τις δυνατότητες του Lightworks στο Linux, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια συνδρομή. Μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία, ετήσια ή ισόβια άδεια. Η διάρκεια ζωής της άδειας χρήσης κοστίζει 437 $, αλλά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό μακροπρόθεσμα, αυτή η άδεια είναι η καλύτερη συμφωνία.

Οδηγίες Ubuntu/Debian

Ο κύριος τρόπος εγκατάστασης του λογισμικού επεξεργασίας βίντεο Lightworks για Linux είναι στο Ubuntu, το Debian και τα παράγωγά τους. Δυστυχώς, καθώς το Lightworks είναι ένα ιδιόκτητο λογισμικό, οι χρήστες δεν θα επωφεληθούν από την εγκατάσταση του λογισμικού απευθείας από έναν PPA ή από ένα παραδοσιακό αποθετήριο λογισμικού Debian. Αντίθετα, οι χρήστες λαμβάνουν οδηγίες να βγουν έξω και να αρπάξουν ένα αρχείο πακέτου Debian και να το εγκαταστήσουν με μη αυτόματο τρόπο.

  5 καλύτερα παράγωγα Gentoo Linux για να δοκιμάσετε

Για να λάβετε το πιο πρόσφατο πακέτο Deb, κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη του πακέτου Debian, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων, κάντε διπλό κλικ στο DEB και ανοίξτε το στο πρόγραμμα εγκατάστασης λογισμικού. Κάντε κλικ στο κουμπί «Εγκατάσταση» και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στον κατάλογο ~/Downloads. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή dpkg για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

Σημείωση: Οι χρήστες του Debian μπορεί να χρειαστεί να ανταλλάξουν το apt με το apt-get.

cd ~/Downloads

sudo dpkg -i lwks-*-amd64.deb

Το Dpkg θα πρέπει να εγκαταστήσει σωστά το Lightworks, χωρίς σφάλματα. Εάν για κάποιο λόγο υπάρχει κάποιο σφάλμα (όπως λείπει ένα ή δύο αρχεία εξάρτησης), θα μπορείτε να διορθώσετε το λάθος γρήγορα χρησιμοποιώντας το apt install -f.

sudo apt install -f

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το εργαλείο επεξεργασίας βίντεο Lightworks; Ανοίξτε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu ή το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Debian Synaptic, αναζητήστε “lwks” ή “light works” και κάντε κλικ στο κουμπί απεγκατάστασης. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sudo apt remove lwks

Οδηγίες Arch Linux

Αν και το Arch Linux δεν βρίσκεται στην επίσημη λίστα των υποστηριζόμενων διανομών για το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Lightworks, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει. Εάν είστε χρήστης του Arch που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο επεξεργασίας βίντεο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες. Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσετε το εργαλείο Git. Το Git είναι απαραίτητο, καθώς θα επιτρέψει στους χρήστες να πάρουν γρήγορα τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα AUR και να ξεκινήσουν τη διαδικασία κατασκευής. Εγκαταστήστε το Git χρησιμοποιώντας το εργαλείο συσκευασίας Pacman.

sudo pacman -S git

Με εγκατεστημένο το git, πάρτε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο AUR της Lightworks:

git clone https://aur.archlinux.org/lwks.git

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, εισαγάγετε τον πρόσφατα ληφθέν φάκελο Lightworks AUR.

  Πώς να προγραμματίσετε εντολές συστήματος με το Cron στο Linux

cd lwks

Από εδώ, θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή makepkg. Αυτή η εντολή θα εκτελέσει ένα σενάριο που απο-μεταγλωττίζει αποτελεσματικά το πιο πρόσφατο αρχείο πακέτου Debian, εξάγει τον πηγαίο κώδικα και δημιουργεί ένα συμβατό πακέτο Arch Linux. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σημαία -si με αυτήν την εντολή, καθώς θα πει στο εργαλείο συσκευασίας Pacman να πραγματοποιήσει λήψη όλων των εξαρτήσεων που χρειάζεται ο επεξεργαστής Lightworks. Οι εξαρτήσεις είναι επίσης διαθέσιμες σε αυτήν τη διεύθυνση URL εδώ.

makepkg -si

Απεγκαταστήστε το εργαλείο επεξεργασίας βίντεο Lightworks από το Arch Linux περνώντας αυτήν την εντολή στον διαχειριστή πακέτων Pacman:

sudo pacman -R lwks

Οδηγίες Fedora

Ο άλλος επίσημος τρόπος εγκατάστασης του εργαλείου επεξεργασίας βίντεο Lightworks για Linux είναι με ένα αρχείο RPM. Το κύριο λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει η Lightworks μέσω RPM είναι το λειτουργικό σύστημα Fedora Linux. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα που εγκαθιστά αρχεία πακέτων μέσω RPM, το λογισμικό θα πρέπει να εγκατασταθεί.

  Πώς να παίξετε το Max Payne στο Linux

Για εγκατάσταση για το Fedora, πρώτα, πάρτε το πιο πρόσφατο αρχείο RPM από αυτόν τον σύνδεσμο εδώ. Μετά τη λήψη, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και κάντε διπλό κλικ στο RPM. Κάνοντας κλικ στο RPM θα ανοίξει το εργαλείο λογισμικού Gnome στο Fedora. Κάντε κλικ στην «Εγκατάσταση» και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινήσετε το τερματικό στο ~/Downloads. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το DNF για να εγκαταστήσετε το Lightworks.

cd ~/Downloads

sudo dnf install lwks-*-amd64.rpm

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το λογισμικό Lightworks από τον υπολογιστή σας Fedora; Αναζητήστε το “Lightworks” ή “lwks” στο λογισμικό Gnome και κάντε κλικ στο “uninstall” για να το αφαιρέσετε. Διαφορετικά, αφαιρέστε το χρησιμοποιώντας DNF:

sudo dnf remove lwks

Οδηγίες Suse

Όπως το Fedora, το OpenSUSE υποστηρίζει πακέτα RPM, επομένως θα πρέπει να είναι δυνατή η εύκολη εγκατάσταση του πακέτου Lightworks RPM. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο λήψης και πάρτε το πακέτο. Στη συνέχεια, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων σας, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο RPM και ανοίξτε το με το λογισμικό Gnome. Κάντε κλικ στο «εγκατάσταση» και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε zypper για να το εγκαταστήσετε.

cd ~/Downloads

sudo zypper install lwks-*-amd64.rpm

Απεγκαταστήστε το Lightworks από το Suse με αυτήν την εντολή:

sudo zypper uninstall lwks