Πώς να εγκαταστήσετε το Lakka στο Raspberry Pi

Το Lakka είναι ένα λειτουργικό σύστημα κονσόλας παιχνιδιών ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στον πυρήνα του Linux. Χρησιμοποιεί βιβλιοθήκες και εργαλεία ανοιχτού κώδικα για να προσφέρει στους χρήστες μια εύχρηστη, γρήγορη στη ρύθμιση πλατφόρμα παιχνιδιών εξομοίωσης. Το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει πολλές διαφορετικές πλατφόρμες κονσόλας παιχνιδιών (τόσο φορητή όσο και οικιακή κονσόλα) και θα μπορείτε να το παίξετε σε πολλές διαφορετικές συσκευές υλικού. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να εγκαταστήσετε το Lakka στο Raspberry Pi.

Σημείωση: οι συσκευές της οικογένειας Raspberry Pi που υποστηρίζουν το Lakka είναι τα Pi 0, Pi 1, Pi 2 και Pi 3.

Κατεβάστε την εικόνα Λάκκα

Ψάχνετε να πάρετε ένα αντίγραφο του Lakka; Είναι εύκολο, χάρη στον απλό σχεδιασμό του ιστότοπου των προγραμματιστών. Ωστόσο, κατανοήστε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας σύνδεσμος λήψης για όλες τις συσκευές Raspberry Pi. υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι.

Για να λάβετε ένα αντίγραφο για το Pi σας, μεταβείτε στο Lakka.tv, και κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Λάκκα». Από εκεί, θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα επιλογής με λογότυπα “Linux”, “Windows” και “Mac”. Αυτά τα λογότυπα είναι για να καθορίσουν με ποιο λειτουργικό σύστημα αναβοσβήνεις το Lakka.

  Τα πιο τρομακτικά παιχνίδια και οι καλύτερες προσφορές που μπορείτε να πάρετε

Υποθέτοντας ότι κάνετε αυτόν τον οδηγό στο Linux, επιλέξτε το κουμπί «GNU/Linux» και θα σας μεταφέρει σε μια σελίδα συσκευής, η οποία παραθέτει κάθε συσκευή που υποστηρίζει η Lakka, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των συσκευών Odroid, HummingBoard, Pi και άλλων.

Μεταβείτε στη λίστα και κάντε κλικ στη συσκευή Pi που σας ανήκει. Στη συνέχεια, στην επόμενη σελίδα κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Lakka» για να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης εικόνας του λειτουργικού συστήματος.

Εγγράψτε την εικόνα Lakka σε μια κάρτα SD

Στη σελίδα λήψης Lakka, θα δείτε οδηγίες που σας λένε να “Κατεβάστε και αποσυμπιέστε το Lakka” για να το ρυθμίσετε σε μια κάρτα SD για χρήση στο Pi. Στο σεμινάριο μας, η αποσυμπίεση δεν είναι απαραίτητη, καθώς το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε θα το κάνει αυτόματα.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την κάρτα SD Lakka είναι το Etcher. Είναι ένα πολύ απλό εργαλείο που μπορεί να κάψει οτιδήποτε, από εικόνες ISO έως εξειδικευμένες εικόνες λειτουργικού συστήματος κάρτας SD γρήγορα. Το καλύτερο από όλα, το Etcher λειτουργεί σε Mac, Linux και Windows, επομένως δεν χρειάζεται να διαβάσετε τρεις ξεχωριστές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του.

μεταβείτε στο Ιστότοπος Etcher και κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη». Υποθέτοντας ότι είστε σε Linux, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο Zip “balena-etcher-electron” και εξαγάγετε το.

  6 καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση ιστοσελίδων

Σημείωση: δεν χρησιμοποιείτε Linux; Ακολουθήστε τις οδηγίες για να εγκαταστήσετε το Etcher στο λειτουργικό σας σύστημα διαβάζοντας τον ιστότοπο.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγωγή του αρχείου, μεταβείτε στο φάκελο “balena-etcher-electron” και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο AppImage στο φάκελο για να ξεκινήσετε το Etcher.

Όταν η εφαρμογή Etcher είναι ενεργοποιημένη και εκτελείται, κάντε κλικ στο κουμπί “Επιλογή εικόνας” και αναζητήστε την εικόνα του Lakka OS στο φάκελο “Λήψεις”.

Στη συνέχεια, συνδέστε την κάρτα SD του Raspberry Pi στον υπολογιστή σας και αφήστε την να εντοπιστεί από το σύστημα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «επιλογή μονάδας» και πείτε στον Etcher να χρησιμοποιήσει την κάρτα.

Τέλος, όταν ολοκληρωθεί η φόρτωση της εικόνας του λειτουργικού συστήματος στο Etcher και η κάρτα SD του Pi οριστεί ως στόχος, επιλέξτε το κουμπί “Flash” για να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής.

Ρυθμίστε το Lakka OS

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Lakka στην κάρτα SD μέσω του Etcher, αφαιρέστε το από τον υπολογιστή σας και βάλτε το στο Raspberry Pi.

Με την κάρτα SD φορτωμένη στη συσκευή Raspberry Pi, συνδέστε την στον τοίχο με το καλώδιο τροφοδοσίας, συνδέστε το καλώδιο HDMI στην τηλεόραση και συνδέστε ένα gamepad USB (ή πληκτρολόγιο αν δεν έχετε).

Καθώς το Pi ενεργοποιείται, θα δείτε για λίγο το λογότυπο Lakka OS με απλό μαύρο φόντο. Αφήστε το να καθίσει εκεί ενώ διαμορφώνεται και επανεκκινείται.

  7 κοινοί μύθοι για τους ελέγχους ιστορικού

Τώρα που η Lakka έχει ολοκληρώσει την εκκίνηση, θα παρατηρήσετε ένα σύστημα μενού που μοιάζει με PS3. Συνδέστε ένα καλώδιο ethernet εάν προτιμάτε ενσύρματες συνδέσεις. Διαφορετικά, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” που βρίσκονται στη διεπαφή χρήστη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Wifi”.

Χρησιμοποιήστε το μενού για να συνδέσετε τη Λάκκα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην περιοχή “Ρυθμίσεις” και εντοπίστε την περιοχή “Υπηρεσίες”.

Στη σελίδα υπηρεσιών, βρείτε το ρυθμιστικό δίπλα στο SAMBA Enable» και κάντε κλικ σε αυτό για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη μεταφοράς αρχείων δικτύου για τη νέα σας κονσόλα παιχνιδιών Raspberry Pi.

Προσθήκη παιχνιδιών στη Λάκκα

Το Lakka OS διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα Samba που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν παιχνίδια στην κονσόλα εν κινήσει. Δείτε πώς να το κάνετε στο Linux.

Σημείωση: εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί Windows, θα μπορείτε να βρείτε το κοινόχρηστο στοιχείο δικτύου Lakka στην περιοχή «Δίκτυο και κοινή χρήση» του λειτουργικού σας συστήματος.

Αρχικά, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων Linux. Από εκεί, εντοπίστε την επιλογή “Δίκτυο” για να ξεκινήσετε την περιήγηση για κοινόχρηστα στοιχεία στο δίκτυο.

Στο κοινόχρηστο πρόγραμμα περιήγησης, κάντε κλικ σε αυτό που λέει “LAKKA” και προσθέστε τα αρχεία ROM σας σε αυτό. Όταν τελειώσετε, κλείστε τη διαχείριση αρχείων.

Η Lakka θα πρέπει να εντοπίσει άμεσα τα νέα παιχνίδια, να τα διαμορφώσει και να ρυθμίσει τις προεπιλογές του ελεγκτή και για τα παιχνίδια.