Πώς να εγκαταστήσετε το Krita σε Linux

Νέος στο Linux και χρειάζεστε ένα καλό εργαλείο ζωγραφικής; Δείτε την Krita! Είναι εντελώς δωρεάν, ανοιχτού κώδικα και έχει δεκάδες δυνατότητες για να ικανοποιήσει καλλιτέχνες όλων των τύπων.

Το Krita είναι μέρος του έργου KDE και έχει υποστήριξη για σχεδόν κάθε διανομή Linux εκεί έξω. Για να εγκαταστήσετε το Krita, ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στη διανομή Linux σας.

Ubuntu

Το Krita βρίσκεται στα επίσημα αποθετήρια λογισμικού στο Ubuntu και οι χρήστες μπορούν να το εγκαταστήσουν γρήγορα με την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό.

sudo apt install krita

Η έκδοση του Krita στις πηγές λογισμικού του Ubuntu είναι σχετικά πρόσφατη, αλλά δεν είναι η πιο πρόσφατη. Αν ψάχνετε για μια πιο πρόσφατη έκδοση, θα πρέπει να την ενημερώσετε με τον επίσημο ΟΛΠ Krita. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή.

sudo add-apt-repository ppa:kritalime/ppa

Αφού προσθέσετε το νέο λογισμικό Krita PPA, εκτελέστε την εντολή ενημέρωσης.

sudo apt update

Εκτελώντας την εντολή ενημέρωσης θα δείτε το νέο Krita PPA και θα εντοπίσει ότι είναι διαθέσιμη μια νεότερη έκδοση του λογισμικού. Για να μεταβείτε στην πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού στο Ubuntu, εκτελέστε την εντολή αναβάθμισης.

sudo apt upgrade -y

Debian

Το Debian διαθέτει το εργαλείο γραφικού σχεδιασμού Krita έτοιμο για εγκατάσταση σχεδόν σε κάθε έκδοση. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Apt-get για να λειτουργήσει.

sudo apt-get install krita

Η εγκατάσταση του εργαλείου Krita στο Debian θα σας βγάλει από το τσίμπημα. Ωστόσο, λόγω της φύσης του τρόπου λειτουργίας του Debian, πιθανότατα θα χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του λογισμικού. Για να το αντιμετωπίσετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο για να ενεργοποιήσετε τα Debian Backports. Η χρήση του Backports θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε μια νεότερη έκδοση του Krita στη ρύθμιση του Debian.

  Πώς να συμπιέσετε εικόνες στο Linux με το Curtail

Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον κόπο να ενεργοποιήσετε τα Debian Backports; Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε μέσω του σεμιναρίου και να ακολουθήσετε είτε τις οδηγίες Flatpak είτε AppImage για να αποκτήσετε μια πιο πρόσφατη έκδοση του Krita.

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν το Krita, αν και προτού το κάνετε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το αποθετήριο λογισμικού “Extra”. Για να το ενεργοποιήσετε, εκκινήστε ένα τερματικό και ανοίξτε το αρχείο διαμόρφωσης Pacman στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano.

sudo nano /etc/pacman.conf

Στο πρόγραμμα επεξεργασίας Pacman, κάντε κύλιση στο αρχείο μέχρι να δείτε “[Extra]και αφαιρέστε όλα τα σύμβολα “#” μπροστά του.

  Πώς να εγκαταστήσετε την PHP σε Linux

Αφού ενεργοποιήσετε το χώρο αποθήκευσης του Extra λογισμικού, συγχρονίστε ξανά το Pacman και εγκαταστήστε τυχόν ενημερώσεις.

sudo pacman -Syyu

Με τη ρύθμιση Extra, εγκαταστήστε το Krita στον υπολογιστή σας Arch Linux.

sudo pacman -S krita

Μαλακό καπέλλο

Η χρήση μιας αρκετά νέας έκδοσης του Krita στο Fedora Linux δεν απαιτεί επιπλέον εγκατάσταση. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου DNF.

sudo dnf install krita -y

OpenSUSE

Όπως το Fedora, οι χρήστες του OpenSUSE που θέλουν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα ζωγραφικής/σκίτσου Krita δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κανένα βήμα για να ενεργοποιήσουν τα repos λογισμικού τρίτων. Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο συσκευασίας Zypper για να λειτουργήσει η εφαρμογή.

sudo zypper install krita

Flatpak

Η εφαρμογή Krita είναι διαθέσιμη στο Flathub, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα με παραδοσιακούς τρόπους εξακολουθούν να μπορούν να το εγκαταστήσουν.

Η συνεργασία της Krita με την Flatpak είναι αρκετά απλή. Αρχικά, μάθετε πώς να ρυθμίζετε το Flatpak στον υπολογιστή σας Linux. Όταν γίνει αυτό, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε τη γραμμή εντολών για να εγκαταστήσετε το Krita.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.kde.krita

Γενικές οδηγίες Linux μέσω AppImage

Πολλές διανομές Linux προσφέρουν υποστήριξη για πακέτα Flatpak και Snap για να καλύψουν την έλλειψη λογισμικού στις επίσημες πηγές λογισμικού τους. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι διανομές υποστήριξη για αυτές τις μορφές συσκευασίας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα Wireshark στο Linux

Εάν η διανομή Linux σας δεν υποστηρίζει το Flatpak, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή AppImage.

Για να εγκαταστήσετε το Krita μέσω AppImage, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε το εργαλείο wget για να το κατεβάσετε.

mkdir -p ~/AppImages

cd ~/AppImages
wget https://download.kde.org/stable/krita/4.1.1/krita-4.1.1-x86_64.appimage

Τώρα που ολοκληρώθηκε η λήψη του Krita AppImage, ήρθε η ώρα να ενημερώσετε τα δικαιώματα του συστήματος. Η αλλαγή των δικαιωμάτων θα επιτρέψει στο AppImage να εκτελείται ως πρόγραμμα στον υπολογιστή σας Linux.

sudo chmod +x krita-4.1.1-x86_64.appimage

Εκτελέστε το Krita από το τερματικό με:

./krita-4.1.1-x86_64.appimage

Ενημέρωση Krita AppImage

Το Krita AppImage δεν ενημερώνεται αυτόματα. Αντίθετα, εάν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε μια νεότερη έκδοση του Krita, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1: Ανοίξτε ένα τερματικό και διαγράψτε την εικόνα της εφαρμογής Krita στον υπολογιστή σας Linux.

cd ~/AppImages

rm krita-4.1.1-x86_64.appimage

Βήμα 2: Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο, κάντε κλικ στο “AppImage” και κατεβάστε τη νέα έκδοση.

Βήμα 3: Μετακινήστε το τερματικό στο φάκελο ~/Downloads με CD.

cd ~/Downloads

Βήμα 4: Αλλάξτε τα δικαιώματα του νέου αρχείου, μετακινήστε το στο φάκελο ~/AppImages και εκκινήστε το.

sudo chmod +x krita-*-x86_64.appimage

mv krita-*-x86_64.appimage ~/AppImages

./krita-*-x86_64.appimage