Πώς να εγκαταστήσετε το JetBrains RubyMine στο Linux

Το JetBrains RubyMine είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης IDE) για τη γλώσσα προγραμματισμού Ruby. Είναι μια εφαρμογή πολλαπλών πλατφορμών που λειτουργεί σε Mac OS, Windows καθώς και Linux. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε το RubyMine σε Linux.

JetBrains RubyMine σε Linux

Σημείωση: Το JetBrains RubyMine δεν είναι μια δωρεάν εφαρμογή. Μόλις εγκατασταθεί το πρόγραμμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αντίγραφο αξιολόγησης. Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε το πρόγραμμα, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα Λογαριασμός JetBrains και αγοράστε άδεια.

Οδηγίες εγκατάστασης του Arch Linux

Η εφαρμογή JetBrains RubyMine είναι διαθέσιμη στους χρήστες του Arch Linux μέσω του AUR. Καθώς το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο ως πακέτο Arch Linux AUR, θα μπορεί να εγκατασταθεί ως εγγενές πακέτο Arch Linux, επιτρέποντας τακτικές ενημερώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το JetBrains δεν υποστηρίζει επίσημα το RubyMine μέσω του AUR. Ωστόσο, το πακέτο AUR τραβάει τα αρχεία του προγράμματος απευθείας από τον ιστότοπο JetBrains, έτσι ώστε τα πάντα να είναι ασφαλή στη χρήση.

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του JetBrains RubyMine στο σύστημα Arch Linux, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τα πακέτα “git” και “base-devel”. Αυτά τα πακέτα είναι κρίσιμα για την εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω του AUR.

sudo pacman -S git base-devel

Αφού ρυθμίσετε τα δύο πακέτα, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Trizen AUR. Αυτό το πρόγραμμα θα κάνει την εγκατάσταση της εφαρμογής RubyMine πιο απλή αντί για κουραστική.

  Πώς να κλωνοποιήσετε την εγκατάσταση Linux με το Clonezilla

Για να αποκτήσετε τον βοηθό Trizen AUR, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας την εντολή git clone για να κατεβάσετε το πακέτο.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

Μόλις γίνει λήψη του πακέτου στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στο φάκελο “Trizen”. Αυτός ο φάκελος έχει το Trizen PKGBUILD, ένα σύνολο οδηγιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταγλώττιση του προγράμματος.

cd trizen/

Εγκαταστήστε την βοηθητική εφαρμογή Trizen AUR χρησιμοποιώντας την εντολή makepkg.

makepkg -sri

Με το βοηθητικό πρόγραμμα Trizen AUR που έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας Linux, η εγκατάσταση μπορεί να ξεκινήσει. Χρησιμοποιώντας την εντολή trizen -S, ρυθμίστε το πιο πρόσφατο JetBrains RubyMine στο Arch Linux.

Οδηγίες εγκατάστασης πακέτου Snap

Η εφαρμογή RubyMine είναι διαθέσιμη ως πακέτο Snap για όσους χρησιμοποιούν Ubuntu και όλα τα λειτουργικά συστήματα Linux που υποστηρίζουν τη μορφή πακέτου Snap.

Η εγκατάσταση της έκδοσης Snap του RubyMine στο Linux είναι εύκολη. Ξεκινά με την ενεργοποίηση του χρόνου εκτέλεσης του πακέτου Snap (AKA Snapd). Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το πακέτο «snapd» στον υπολογιστή σας με τον διαχειριστή πακέτων.

  Πώς να επεξεργαστείτε PPA στο Linux Mint

Αφού ρυθμίσετε το πακέτο Snapd στο σύστημά σας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία “snapd.socket” χρησιμοποιώντας το Systemd. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε την εντολή sudo systemctl enable –now snapd.socket. Θα ενεργοποιήσει το χρόνο εκτέλεσης και θα τον προετοιμάσει για χρήση στο σύστημά σας.

sudo systemctl enable --now snapd.socket

Με τον χρόνο εκτέλεσης του Snapd που έχει ρυθμιστεί στον υπολογιστή σας Linux, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση του RubyMine. Χρησιμοποιώντας την εντολή snap install παρακάτω, εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του RubyMine.

Σημείωση: Το JetBrains RubyMine λειτουργεί μόνο σε λειτουργικά συστήματα Linux που υποστηρίζουν τη λειτουργία “Classic”. Αυτή η λειτουργία απαιτεί AppArmor. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα λειτουργήσει σε λειτουργικά συστήματα όπως το Fedora, καθώς δεν χρησιμοποιούν το AppArmor.

sudo snap install rubymine --classic

Γενικές οδηγίες εγκατάστασης Linux

Η εφαρμογή RubyMine υποστηρίζει όλες τις διανομές Linux μέσω ενός προγράμματος εγκατάστασης TarGZ με δυνατότητα λήψης. Αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης καλύπτει κάθε διανομή Linux που δεν υποστηρίζεται μέσω του Snaps ή του Arch Linux AUR.

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του RubyMine στο σύστημα Linux, θα χρειαστεί να κάνετε λήψη του λογισμικού στον υπολογιστή σας. Για να κατεβάσετε το λογισμικό, μεταβείτε στη σελίδα λήψης του RubyMine Linux και κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη».

  Πώς να εγκαταστήσετε νωρίς το Gnome 40 στο Linux

Η διαδικασία λήψης μπορεί να διαρκέσει ένα λεπτό, καθώς το μέγεθος του προγράμματος εγκατάστασης RubyMine είναι περίπου 500 MB. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού με Ctrl + Alt + T (ή αναζητήστε “Terminal” στο μενού της εφαρμογής) και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στις “Λήψεις”.

cd ~/Downloads

Μέσα στον κατάλογο “Λήψεις”, χρησιμοποιήστε την εντολή tar για να αποσυμπιέσετε το αρχείο εγκατάστασης TarGZ. Αυτό το αρχείο πρέπει να εξαχθεί, καθώς τα αρχεία εγκατάστασης βρίσκονται σε αυτό.

tar xvf RubyMine-*.tar.gz

Με την εξαγωγή όλων, εισαγάγετε το φάκελο RubyMine χρησιμοποιώντας την εντολή CD.

cd RubyMine-*/

Στο φάκελο RubyMine, αποκτήστε πρόσβαση στον κατάλογο “bin”. Αυτός ο φάκελος φιλοξενεί το εκτελέσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης.

cd bin

Για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης RubyMine, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή σε ένα παράθυρο τερματικού.

./rubymine.sh

Όταν ξεκινάτε το πρόγραμμα εγκατάστασης RubyMine, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο. Σε αυτό το παράθυρο, θα δείτε “Κατάλογος διαμόρφωσης ή εγκατάστασης. Αφήστε το κενό και επιλέξτε «Να μην εισάγετε ρυθμίσεις». Στη συνέχεια, επιλέξτε “OK”.

Αφού επιλέξετε “OK”, θα εμφανιστεί το παράθυρο Ενεργοποίηση. Χρησιμοποιήστε αυτό το παράθυρο για να συνδεθείτε στο όνομα χρήστη και τον λογαριασμό σας. Στη συνέχεια, πατήστε «Συνέχεια» για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή.