Πώς να εγκαταστήσετε το Google Drive σε Linux και 5 εργαλεία για να το κάνετε

Το γεγονός ότι το Linux είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να ασχοληθούν με το λειτουργικό σύστημα και να προσαρμόσουν τα πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, είναι επίσης ο λόγος που οι προγραμματιστές προτιμούν το λειτουργικό σύστημα.

Σύμφωνα με το State of Developer Ecosystem 2021, μια έρευνα που διεξήχθη από την JetBrains το 2021, διαπιστώθηκε ότι το 47% των προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Linux για ανάπτυξη. Αυτό καθιστά το Linux τη δεύτερη πιο δημοφιλή πλατφόρμα για προγραμματιστές μετά τα Windows.

Συμφωνώντας με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, η Statista διαπίστωσε ότι από το 2018 έως το 2021, το Linux OS ήταν σταθερά αγαπημένο μεταξύ των προγραμματιστών. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές που λειτουργεί μεταξύ προγραμματιστών παγκοσμίως από το 2021.

Σε μια πιο πρόσφατη έρευνα, το 2022 Developer Survey, που έγινε από το StackOverflow, διαπιστώθηκε ότι το Linux είναι και πάλι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα λειτουργικά συστήματα που έρχεται στη δεύτερη θέση με το 39,89% των προγραμματιστών να λένε ότι χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα για επαγγελματική χρήση και το 40,23 % λέγοντας ότι χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα και για προσωπική χρήση.

Εκτός από το να είναι απλώς αγαπημένοι μεταξύ των προγραμματιστών, οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ταλέντα ανοιχτού κώδικα τείνουν να ευνοούν τους προγραμματιστές με γνώση Linux. Στην 9η ετήσια αναφορά εργασίας ανοιχτού κώδικα, διαπιστώθηκε ότι οι δεξιότητες Linux ήταν οι δεύτερες δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά τις δεξιότητες στο cloud. Και στις υπόλοιπες 8 ετήσιες εκθέσεις, το Linux ηγείται ως η δεξιότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ ταλέντων ανοιχτού κώδικα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί το λειτουργικό σύστημα Linux είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των προγραμματιστών. Πρώτον, το Linux είναι ένα πολύ αξιόπιστο, ασφαλές και σταθερό λειτουργικό σύστημα που σπάνια κολλάει ή παθαίνει μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό. Για τους προγραμματιστές, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για την επιλογή ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης.

Επίσης, το Linux είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, επομένως οι προγραμματιστές δεν επιβαρύνονται με κανένα κόστος όταν χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα. Η φύση του ανοιχτού κώδικα σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικα και τις βελτιώσεις του Linux, και τυχόν προβλήματα στο λειτουργικό σύστημα αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Εάν οι προγραμματιστές δεν θέλουν να προσαρμόσουν οι ίδιοι το λειτουργικό σύστημα, το Linux έχει πολλές διαφορετικές διανομές από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι προγραμματιστές ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για να τα περιορίσουμε όλα, το Linux τροφοδοτεί το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το ZDNet, 500 από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στον κόσμο τρέχουν Linux, το 96,3% των κορυφαίων 1 εκατομμυρίων διακομιστών ιστού τρέχουν Linux και πάνω από το 85% των smartphone τρέχουν Linux. Επομένως, είναι πλεονεκτικό για τους προγραμματιστές να έχουν δεξιότητες στο Linux.

Google Drive

Το Google Drive είναι μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud που αναπτύχθηκε από την Google και ξεκίνησε το 2012. Το Google Drive επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στους διακομιστές της Google. Με τη δημιουργία ενός λογαριασμού Google, οι χρήστες αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στο google drive, με 15 GB χώρου για να αποθηκεύουν τα αρχεία τους στο cloud δωρεάν. Ωστόσο, οι επιλογές πληρωμής είναι διαθέσιμες εάν οι χρήστες θέλουν να αυξήσουν τον αποθηκευτικό τους χώρο στο Google Drive.

Εκτός από την αποθήκευση αρχείων στο cloud, το Google Drive επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται εύκολα αρχεία στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους από οπουδήποτε στον κόσμο σε πολλές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Επιτρέπει στους χρήστες να συγχρονίζουν δεδομένα σε όλες τις συσκευές με δυνατότητα Google. Αυτό καθιστά πολύ καλή τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων στο cloud

  Πώς να δημιουργήσετε στιγμιότυπα με το BtrFS σε Linux

Εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης, το Google Drive ενσωματώνει τη σουίτα Επεξεργαστών Εγγράφων Google. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Έγγραφα Google, τα Φύλλα Google, οι Παρουσιάσεις Google, τα Σχέδια Google, οι Φόρμες Google, οι Ιστότοποι Google και το Google Keep. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να συνεργάζονται εργασίες σε έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, σχέδια, φόρμες, τοποθεσίες και σημειώσεις, αντίστοιχα. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να μοιράζονται αυτά τα αρχεία με άλλους εύκολα.

Το Google Drive τροφοδοτεί αυτές τις εφαρμογές και τους παρέχει δυνατότητες εκτός σύνδεσης, παρόλο που η πρόσβαση σε αυτές γίνεται κυρίως ως εφαρμογές ιστού. Το Google Drive ενσωματώνεται εύκολα με άλλες εφαρμογές της Google, όπως οι φωτογραφίες Google που αποθηκεύουν τις φωτογραφίες των χρηστών στο Google Drive. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να αναζητούν τα αρχεία τους χρησιμοποιώντας την επεξεργασία φυσικής γλώσσας εύκολα.

Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του Google Drive που είναι άγνωστη σε πολλούς χρήστες είναι η Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR). Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν φωτογραφίες και να τις μετατρέπουν σε κείμενο χωρίς να χρειάζεται να μεταγράψουν το κείμενο στις ίδιες τις εικόνες.

Οφέλη από τη χρήση του Google Drive

Ως υπηρεσία αποθήκευσης cloud, το Google Drive έχει πολλά οφέλη για τους χρήστες του. Αυτό περιλαμβάνει:

Ασφάλεια

Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο όταν επιλέγετε μια πλατφόρμα αποθήκευσης δεδομένων. Από αυτή την άποψη, όλα τα αρχεία που μεταφορτώνονται στο Google Drive ή δημιουργούνται από εφαρμογές που είναι ενσωματωμένες στο Google Drive, όπως τα Έγγραφα Google, κρυπτογραφούνται κατά τη μεταφορά και την ηρεμία χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση AES256-bit.

Επιπλέον, η Google αξιολογεί τα αρχεία που μοιράζονται με έναν χρήστη του Google Drive για κακόβουλο λογισμικό και ηλεκτρονικό ψάρεμα και χρησιμοποιεί το reCAPTCHA για την προστασία των χρηστών από καταχρηστικές και δόλιες δραστηριότητες εντός του Google Drive.

Συμβατότητα με πολλές εφαρμογές και αρχεία

Το Google Drive ενσωματώνεται εύκολα με πολλές εφαρμογές επιτρέποντας στους χρήστες να το χρησιμοποιούν χωρίς δυσκολίες.

Ορισμένες εφαρμογές που μπορούν να ενσωματωθούν στο Google Drive περιλαμβάνουν τα Microsoft Office, Slack, Notion, SalesForce, Trello, Grammarly, TSheets και Hubspot. Επιπλέον, το Google Drive επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν πάνω από 50 τύπους αρχείων χωρίς την εγκατάσταση ειδικών εφαρμογών.

Εύκολη αποθήκευση και κοινή χρήση αρχείων

Για τους χρήστες, το Google Drive είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη και εύκολο στη χρήση, επιτρέποντάς τους να αποθηκεύουν, να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας και να μοιράζονται εύκολα τα αρχεία τους. Αυτό είναι σημαντικό για την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών χρηστών. Μέσω του Google Drive, πολλοί χρήστες μπορούν να εργαστούν στο ίδιο αρχείο μαζί.

Η διεπαφή του Drive είναι επίσης πολύ διαισθητική, ακόμη και για αρχάριους και το καλύτερο είναι ότι κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνει χωρίς προβλήματα.

Οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR)

Αυτή είναι μια δυνατότητα που παρέχεται από το Google Drive, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν χωρίς χαρτί σαρώνοντας φωτογραφίες και μετατρέποντας σε έγγραφα. Οι χρήστες πρέπει απλώς να ανεβάσουν μια φωτογραφία του εγγράφου στο Google Drive και μέσω της λειτουργίας OCR θα εξαγάγουν κείμενο από την εικόνα που ανεβάσατε χωρίς να χρειάζεται να το μεταγράψετε μόνοι σας.

Αναζήτηση τσιπ

Οι χρήστες του Google Drive μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σύνθετη λειτουργία αναζήτησης που ονομάζεται Search Chips. Τα τσιπ αναζήτησης επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν την αναζήτησή τους στο επόμενο και να δημιουργούν πιο σχετικά αποτελέσματα. Τα τσιπ αναζήτησης επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τύπους αρχείων, άτομα στο αρχείο, τοποθεσία, ημερομηνία τροποποιήσεων του αρχείου, ετικέτες στο αρχείο και εργασίες στο προβλεπόμενο αρχείο.

  Πώς να εγκαταστήσετε το JetBrains CLion σε Linux

Η αναγνώριση χαρακτήρων χρησιμοποιείται επίσης για τη σάρωση εγγράφων για την εύρεση του κειμένου που αναζητείται, ακόμη και σε εικόνες και αρχεία που έχουν αποθηκευτεί από άλλους συνεργάτες ή χρήστες. Αυτό κάνει την αναζήτηση στο Google Drive μια ανώδυνη διαδικασία.

Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το Google Drive ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που όλοι θα πρέπει να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Google Drive σε Linux

Ως λειτουργικό σύστημα με γνώμονα την ασφάλεια, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε επίσης μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά σας. Το Google Drive εγγυάται στους χρήστες την ασφάλεια των αρχείων τους.

Επιπλέον, καθώς πολλοί προγραμματιστές συνεργάζονται με άλλους, το Google Drive διαθέτει μια σειρά εφαρμογών όπως τα Έγγραφα Google, οι Παρουσιάσεις Google και τα Φύλλα Google που επιτρέπουν τη δημιουργία και την κοινή χρήση εγγράφων, παρουσιάσεων και υπολογιστικών φύλλων.

Ανοίγει επίσης έναν προγραμματιστή για να συνεργαστεί με άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν το Microsoft Suite, καθώς το Google Drive είναι συμβατό με αυτό και μπορεί να δημιουργήσει έγγραφα που λειτουργούν στο Microsoft Suite.

Το Google Drive επιτρέπει επίσης στους προγραμματιστές να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας και να συγχρονίζουν τα δεδομένα τους σε διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που διαθέτουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των δεδομένων τους σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Εφόσον η Google δεν έχει υπολογιστή-πελάτη για το Google Drive σε Linux, υπάρχουν πολύ καλές εναλλακτικές που επιτρέπουν στους χρήστες Linux να χρησιμοποιούν το Google Drive. Αυτό περιλαμβάνει:

Σε συγχρονισμό

Το Insync είναι ένα πρόγραμμα-πελάτης επιτραπέζιου υπολογιστή Linux που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τη μονάδα δίσκου Google απευθείας από τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux. Το Insync είναι γεμάτο με λειτουργίες που κάνουν τη χρήση του Google Drive σε Linux χωρίς άγχος.

Το Insync επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία τους στο Google Drive τοπικά στη διαχείριση αρχείων Linux. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς google drive και να συγχρονίζουν τα δεδομένα τους σε πολλές συσκευές από το Linux.

Υποστηρίζει επίσης πρόσβαση εκτός σύνδεσης σε αρχεία που μοιράζονται μέσω του Google Drive, καθιστώντας το εξαιρετικό εργαλείο για ομάδες που εργάζονται με αρχεία στο Google Drive.

Επιπλέον, το Insycn μετατρέπει αυτόματα αρχεία από το Google Drive σε εναλλακτικές λύσεις Linux, όπως η μετατροπή ενός αρχείου των Εγγράφων Google σε αρχείο που υποστηρίζεται από το LibreOffice. Το Insync επιτρέπει επίσης στους χρήστες Linux να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων τους στο cloud.

Το Insync είναι διαθέσιμο για όλες τις μεγάλες διανομές Linux και προσφέρει μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 15 ημερών, μετά την οποία οι χρήστες αναμένεται να πληρώσουν εφάπαξ τέλος αγοράς 29,99 $ για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Insynch υποστηρίζει και άλλες πλατφόρμες αποθήκευσης cloud όπως το OneDrive και το Dropbox.

OverGrive

Το overGrive είναι ένας πελάτης επιτραπέζιου υπολογιστή του Google Drive για Linux και μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική του Insync. Ωστόσο, το overGrive εξακολουθεί να είναι μια πληρωμένη εφαρμογή. Στους χρήστες παρέχεται δοκιμαστική περίοδος 14 ημερών αφού πληρώσουν μια εφάπαξ χρέωση αγοράς 9,99 $.

Ως πελάτης επιτραπέζιου υπολογιστή του Google Drive, το overGrive επιτρέπει στους χρήστες Linux να συγχρονίζουν αυτόματα το Google Drive στον υπολογιστή τους και επίσης να συγχρονίζουν αυτόματα ή να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας τοπικών αρχείων στο Google Drive. Υποστηρίζει επίσης τον συγχρονισμό κοινόχρηστων αρχείων και φακέλων, το συγχρονισμό πολλών λογαριασμών, την εξαίρεση αρχείων για συγχρονισμό ανάλογα με τον τύπο τους και τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο αφαιρούνται τα στοιχεία από το Google Drive.

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα Arc για Thunderbird σε Linux

Επιπλέον, υποστηρίζει τη μετατροπή των Εγγράφων Google σε μορφή αρχείου LibreOffice και τη μετατροπή εγγράφων LibreOffice σε Έγγραφα Google. Όλα αυτά γίνονται μέσω της γραφικής διεπαφής χρήστη. Το overGrive ενημερώνεται τακτικά και είναι μια καλή εναλλακτική του Insync.

Rclone

Το Rclone είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα αποθήκευσης cloud για υπολογιστή-πελάτη Linux που υποστηρίζει τη διαχείριση αρχείων σε πλατφόρμες αποθήκευσης cloud, όπως το Google Drive. Αν και διαθέτει μια πειραματική γραφική διεπαφή χρήστη που βασίζεται στον ιστό, το Rclone είναι ένα πρόγραμμα γραμμής εντολών και είναι ιδανικό για χρήστες Linux που εργάζονται άνετα από το τερματικό.

Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν έναν μονόδρομο συγχρονισμό για να κάνει έναν κατάλογο πανομοιότυπο με τον αντίστοιχο του Google Drive, μετεγκατάσταση αρχείων στο χώρο αποθήκευσης cloud και διαγραφή του τοπικού αντιγράφου στη συνέχεια, κρυπτογράφηση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων στο cloud και επαναφορά και αποκρυπτογράφηση αρχείων από το cloud.

Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να μεταφέρουν δεδομένα στο cloud και μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών αποθήκευσης cloud. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μεταφορά από την πλευρά του διακομιστή, η οποία ελαχιστοποιεί τη χρήση του τοπικού εύρους ζώνης. Επιπλέον, το Rclone υποστηρίζει την τοποθέτηση του χώρου αποθήκευσης cloud ως δίσκου δικτύου.

Εκτός από το Google Drive, το Rclone υποστηρίζει OneDrive, Dropbox, Mega και Amazon S3.

ΝΑΝΟΣ

Το GNOME συνοδεύεται από ενσωμάτωση Google Drive που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Google Drive σε Linux. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι χρήστες είναι να πλοηγηθούν στους διαδικτυακούς λογαριασμούς GNOME και να προσθέσουν τον λογαριασμό τους στο Google Drive.

Μέσω του Nautilus του διαχειριστή αρχείων του GNOME, οι χρήστες Linux μπορούν να συγχρονίσουν το Google Drive τους με το Linux και να μπορούν να αντιγράφουν και να διαγράφουν αρχεία από τον λογαριασμό τους στο Google Drive. Επιτρέπει επίσης τη μεταφόρτωση αρχείων στο Google Drive με μεταφορά και απόθεση, καθώς και το άνοιγμα αρχείων στο Google Drive απευθείας από τη διαχείριση αρχείων Nautilus.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το GNOME ενημερώνεται συνεχώς και είναι δωρεάν στη χρήση.

KIO GDrive

Το KIO GDrive είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη KIO, όπως Kate, Dolphin ή Gwenview, να χρησιμοποιούν το Google Drive από το σύστημα Linux και να έχουν πρόσβαση και να επεξεργάζονται αρχεία στο Google Drive από τα μηχανήματα τους.

Το KIO GDrive είναι κατασκευασμένο από την κοινότητα Kool Desktop Environment(KDE) που δημιουργεί το γραφικό περιβάλλον χρήστη για συστήματα Unix. Ορισμένες από τις εφαρμογές τους περιλαμβάνουν τις προαναφερθείσες εφαρμογές, δηλαδή, Dolphin, διαχειριστή αρχείων. Kate, μια επεξεργασία κειμένου? και η Gwenview, μια προβολή εικόνων.

Η βιβλιοθήκη KIO του KDE παρέχει στοιχεία για χειρισμό αρχείων, απομακρυσμένη πρόσβαση αρχείων, αντιγραφή και διαγραφή, μεταξύ άλλων στοιχείων διεπαφής χρήστη που σχετίζονται με αρχεία.

Χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές τους που χρησιμοποιούν τη Βιβλιοθήκη KIO, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Google Drive τους μέσω του φακέλου Network στο Dolphin, ο οποίος συνοδεύεται από μια ενότητα Google Drive. Το KIO GDrive είναι διαθέσιμο σε δημοφιλείς διανομές Linux όπως το Ubuntu, το Arch Linux, το Debian και το Fedora.

συμπέρασμα

Το Google Drive είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε χρήστη, ιδιαίτερα για προγραμματιστές. Ωστόσο, παρόλο που η Google δεν έχει ακόμη κάνει το πρόγραμμα-πελάτη επιτραπέζιου υπολογιστή της να επιτρέπει στους χρήστες Linux να χρησιμοποιούν απευθείας στα συστήματά τους, υπάρχουν καταπληκτικές εναλλακτικές που επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν το Google Drive απευθείας από τα συστήματα Linux τους.

Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε Linux, σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα από τα προτεινόμενα εργαλεία για χρήση του Google Drive απευθείας από το μηχάνημα Linux.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικές από τις καλύτερες αποθήκες cloud Linux για ισχυρούς χρήστες.