Πώς να εγκαταστήσετε το GCC στο Ubuntu

Το GCC είναι ένα από τα αγαπημένα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές που εργάζονται στην πλατφόρμα Linux. Χρησιμεύει ως ενοποίηση πολλών μεταγλωττιστών για δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού όπως Java, C, C++, Fortran και πολλές άλλες. Εάν ξεκινάτε το ταξίδι σας με το Linux, ποια καλύτερη επιλογή υπάρχει από το Ubuntu. Το Ubuntu είναι η πιο διάσημη από όλες τις διανομές Linux που κυκλοφορούν. Είναι γνωστό ότι είναι εύκολο να το μάθεις, ενώ δεν συμβιβάζεσαι με τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου. Έτσι, εάν χρειάζεστε να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε το GCC στο σύστημά σας Ubuntu, αυτό το άρθρο είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε. Θα διερευνήσουμε τον τρόπο λήψης και εγκατάστασης του GCC στο Ubuntu στις παρακάτω ενότητες. Αλλά πριν από αυτό, ας μάθουμε περισσότερα για το GCC.

Πώς να εγκαταστήσετε το GCC στο Ubuntu

Το GCC (GNU Compiler Collection) είναι ένα σύνολο εργαλείων για τη μεταγλώττιση πηγαίου κώδικα από διάφορες γλώσσες προγραμματισμού σε δυαδικά, εκτελέσιμα ή βιβλιοθήκες. Το GCC είναι ένας μεταγλωττιστής γραμμής εντολών που μπορεί να εγκατασταθεί στο Ubuntu.

  • Ο μεταγλωττιστής GCC, καθώς και πολλές βιβλιοθήκες και άλλα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία εφαρμογών, περιλαμβάνεται στο προεπιλεγμένο αποθετήριο του Ubuntu ως απαραίτητο build.
  • C, C++, Java, Objective-C, Go, Fortran, Ada και άλλες γλώσσες προγραμματισμού υποστηρίζονται από το GCC.

  • Πολλά έργα ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών προγραμμάτων GNU και του πυρήνα Linux, απαιτούν από το GCC να δημιουργήσει τον κώδικά τους.

Αυτό το σεμινάριο θα σας δείξει πώς να ρυθμίσετε τον μεταγλωττιστή GCC στο Ubuntu 18.04. Θα σας μάθουμε πώς να εγκαταστήσετε τη σταθερή έκδοση της διανομής καθώς και την πιο πρόσφατη έκδοση του GCC. Τα βήματα είναι τα ίδια για το Ubuntu 16.04 και οποιαδήποτε διανομή που βασίζεται στο Ubuntu, όπως το Kubuntu, το Linux Mint και το Elementary OS.

Σημείωση: Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι ως root ή χρήστης με δικαιώματα sudo για να δημιουργήσετε νέα αποθετήρια και να εγκαταστήσετε πακέτα στο σύστημά σας Ubuntu.

Μέθοδος 1: Μέσω του Ubuntu Terminal

Για να ρυθμίσετε το GCC στο Ubuntu, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το πακέτο βασικής έκδοσης. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού για λήψη του gcc ubuntu. Ακολουθήστε τα βήματα που δίνονται για να εγκαταστήσετε το GCC στο Ubuntu μέσω του Τερματικού.

Επιλογή 1: Εγκαταστήστε μια συγκεκριμένη έκδοση GCC

1. Πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + Alt + T μαζί για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας.

Σημείωση: Εναλλακτικά, μεταβείτε στο μενού της εφαρμογής και αναζητήστε το Terminal.

2. Χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το πακέτο build-essential στο Ubuntu μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού.

sudo apt install build-essential

Σημείωση: Η εντολή Sudo σάς ζητά τον κωδικό πρόσβασής σας. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εντολή για να εκτελέσουν μια μεμονωμένη εργασία ως root.

3. Το Ubuntu θα σας ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης χρήστη για να συνεχίσετε.

4. Η προτροπή τερματικού θα συγκεντρώσει όλες τις εξαρτήσεις για το πακέτο βασικής έκδοσης, αφού δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Στη συνέχεια, το Ubuntu θα σας ρωτήσει εάν θέλετε ή όχι να εγκαταστήσετε το πακέτο. Για να προχωρήσετε, πατήστε το πλήκτρο Y. Όταν πατήσετε το πλήκτρο Y, το Ubuntu θα ξεκινήσει την εγκατάσταση του GCC στον υπολογιστή σας.

5. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά. Με την εντολή man gcc, μπορείτε να περιηγηθείτε στην τεκμηρίωση του GCC μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επιλογή 2: Εγκατάσταση πολλαπλών εκδόσεων GCC

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες του Ubuntu θα είναι ικανοποιημένοι με το πακέτο βασικής κατασκευής επειδή περιέχει το GCC 10, δεν είναι η μόνη διαθέσιμη έκδοση του GCC. Υποστήριξη για πρόσθετες γλώσσες, βελτιωμένη απόδοση και διευρυμένη λειτουργικότητα περιλαμβάνονται όλα σε νεότερες εκδόσεις του μεταγλωττιστή GCC. Έχετε την επιλογή να εγκαταστήσετε διάφορες εκδόσεις του GCC στο Ubuntu. Δείτε πώς να κατεβάσετε το gcc ubuntu.

1. Αρχικά, στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού.

2. Μόλις ανοίξει, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στα αποθετήρια λογισμικού Ubuntu για διαθέσιμα πακέτα GCC:

apt αναζήτηση gcc

3. Αναζητήστε μέσω της προτροπής την έκδοση GCC που θέλετε να εγκαταστήσετε στο Ubuntu. Τα GCC 7, GCC 8, 9 και 10 θα είναι διαθέσιμα για εγκατάσταση.

4. Εγκαταστήστε το GCC χρησιμοποιώντας τις παρακάτω οδηγίες εγκατάστασης apt μόλις βρείτε την έκδοση που θέλετε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας Ubuntu. Τα gcc-7, gcc-8, gcc-9 και gcc-10 είναι πακέτα GCC.

5. Για να εγκαταστήσετε την έκδοση 7 του GCC στο Ubuntu.

sudo apt εγκατάσταση gcc-7 g++-7

6. Για να εγκαταστήσετε την έκδοση 8 του GCC στο Ubuntu.

sudo apt εγκατάσταση gcc-8 g++-8

7. Για να εγκαταστήσετε την έκδοση 9 του GCC στο Ubuntu.

sudo apt εγκατάσταση gcc-9 g++-9

8. Ενώ η εγκατάσταση του πακέτου build-essential συνιστάται ανεπιφύλακτα για τη λειτουργία του GCC 10 στο Ubuntu, δεν είναι η μόνη επιλογή για να το κάνετε. Η εγκατάσταση των πακέτων gcc-10 και g++-10 θα εγκαταστήσει επίσης το GCC 10.

sudo apt εγκατάσταση gcc-10 g++-10

Μέθοδος 2: Μέσω του Synaptic Package Manager

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κονσόλα για να εγκαταστήσετε το GCC στο Ubuntu, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε Synaptic Package Manager αντί για λήψη του GCC στο ubuntu.

Επιλογή 1: Εγκαταστήστε μια συγκεκριμένη έκδοση GCC

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εγκαταστήσετε το GCC μέσω του Synaptic Package Manager.

1. Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το Synaptic είναι εγκατεστημένο. Για να αποκτήσετε το Synaptic, μεταβείτε στο πρόγραμμα Λογισμικό Ubuntu και αναζητήστε το Synaptic και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε το.

2. Ανοίξτε το Synaptic Package Manager αναζητώντας το στο μενού της εφαρμογής μόλις εγκατασταθεί.

3. Στη συνέχεια, στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, αναζητήστε το κουμπί αναζήτησης.

4. Για να εμφανίσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης, επιλέξτε το κουμπί αναζήτησης Synaptic και εισαγάγετε το build-essential ακολουθούμενο από το πλήκτρο Enter.

5. Ανατρέξτε στα αποτελέσματα αναζήτησης του Synaptic για build-essential.

6. Αφού το αναγνωρίσετε, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε την επιλογή Ορισμός για εγκατάσταση για να επισημάνετε το πακέτο βασικής κατασκευής για εγκατάσταση Synaptic.

7. Στο Synaptic, εντοπίστε το κουμπί Εφαρμογή και κάντε κλικ σε αυτό για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του GCC στο Ubuntu.

Επιλογή 2: Εγκατάσταση πολλαπλών εκδόσεων GCC

Για να εγκαταστήσετε μια έκδοση GCC διαφορετική από αυτήν που παρέχεται με το πακέτο build-essential στο Ubuntu, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Αρχικά, ανοίξτε το Synaptic Package Manager.

2. Μόλις ανοίξει το Synaptic, κάντε κλικ στο κουμπί αναζήτησης.

3. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα από τα προϊόντα από την παρακάτω λίστα και καταχωρίστε το στο πλαίσιο αναζήτησης.

  • GCC 7: gcc-7, g++-7
  • GCC 8: gcc-8, g++-8
  • GCC 9: gcc-9, g++-9
  • GCC 10: gcc-10, g++-10

4. Για να εγκαταστήσετε τα πακέτα GCC που έχετε βρει στο Synaptic, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε το κουμπί Εφαρμογή.

5. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία όσο χρειάζεται για να εγκαταστήσετε όσες εκδόσεις του GCC θέλετε στο Ubuntu.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Q1. Είναι ήδη εγκατεστημένο το GCC στο Ubuntu σας;

Απ. Σε όλες τις παραλλαγές επιφάνειας εργασίας του Ubuntu, το πακέτο GCC είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή.

Ε2. Ποια εντολή χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση του GCC;

Απ. Εγκαταστήστε το GNI C/C++ (GCC) και τις απαραίτητες lib χρησιμοποιώντας την εντολή up2date, την εντολή yum ή την εντολή apt-get, ανάλογα με τη διανομή Linux που διαθέτετε.

Ε3. Ποιος είναι ο σκοπός του Ubuntu;

Απ. Το Ubuntu έχει όλα όσα χρειάζεστε για να διαχειριστείτε την εταιρεία, το σχολείο, το σπίτι ή την επιχείρησή σας. Όλο το κύριο λογισμικό, όπως μια σουίτα γραφείου, προγράμματα περιήγησης, εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολυμέσων, είναι προεγκατεστημένο και το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu διαθέτει εκατοντάδες επιπλέον παιχνίδια και εφαρμογές.

***

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα αποδειχθεί χρήσιμο για να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε το gcc Ubuntu. Μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα άρθρα σχετικά με την τεχνολογία στον ιστότοπό μας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε προτάσεις ή σχόλια σχετικά με αυτό το άρθρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

  Πώς να παρακολουθείτε τη χρήση δεδομένων από το Netflix