Πώς να εγκαταστήσετε το Day Planner σε Linux

Το Day Planner είναι ένα απλό εργαλείο διαχείρισης δρομολογίων για Linux. Είναι ανοιχτού κώδικα και μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές σχεδιασμού στο Linux.

Το λογισμικό, παρά την απλότητά του, έχει μερικά σοβαρά συναρπαστικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, έρχονται στο μυαλό λειτουργίες όπως η εξαγωγή/εισαγωγή δρομολογίων και η υποστήριξη πρόσθετων. Αν ψάχνετε για έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης του χρόνου σας από τον επιτραπέζιο υπολογιστή Linux, αυτή η εφαρμογή είναι μια από αυτές που πρέπει να ελέγξετε!

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σημείωση: για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό, θα χρειαστείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora, OpenSUSE ή τη δυνατότητα εκτέλεσης εκτελέσιμων αρχείων.

Ubuntu

Η εγκατάσταση του Day Planner στο Ubuntu σημαίνει λήψη ενός πακέτου, καθώς το Ubuntu, δυστυχώς, δεν έχει την εφαρμογή στις πηγές λογισμικού του. Για να ξεκινήσετε τη λήψη, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή wget για να πάρετε το πιο πρόσφατο πακέτο.

wget https://github.com/downloads/zerodogg/dayplanner/dayplanner_0.11-1_all.deb

Με το πακέτο στον υπολογιστή σας Ubuntu, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας την εντολή dpkg, εγκαταστήστε το Day Planner.

sudo dpkg -i dayplanner_0.11-1_all.deb

Κατά την εγκατάσταση του Day Planner, ορισμένες εξαρτήσεις ενδέχεται να μην εγκατασταθούν σωστά. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν μερικές φορές, αλλά ευτυχώς, μπορεί να διορθωθεί. Στο τερματικό, εκτελέστε το apt install -f για να αναγκάσετε το Ubuntu να διορθώσει το πρόβλημα.

sudo apt install -f

Για να εκτελέσετε το Day Planner, ανοίξτε την παύλα του Ubuntu και αναζητήστε “Day Planner”. Εναλλακτικά, ελέγξτε την ενότητα “Γραφείο” του μενού της εφαρμογής.

  4 Καλύτεροι Εξωτερικοί SSD για Επιλογή από χρήστες Linux το 2021

Debian

Το Day Planner έχει υποστήριξη πρώτης κατηγορίας για το Debian, καθώς υπάρχει ένα κουμπί λήψης “Debian” στον ιστότοπο. Για να λάβετε το πακέτο, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στον υπολογιστή σας Debian και χρησιμοποιήστε το εργαλείο λήψης wget για να το πάρετε.

wget https://github.com/downloads/zerodogg/dayplanner/dayplanner_0.11-1_all.deb

Το εργαλείο wget είναι πολύ γρήγορο, επομένως η λήψη του δεν διαρκεί πολύ. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, χρησιμοποιήστε την εντολή dpkg για να εγκαταστήσετε το πακέτο στο Debian.

sudo dpkg -i dayplanner_0.11-1_all.deb

Η εγκατάσταση πακέτων Debian από τη γραμμή εντολών σημαίνει μερικές φορές διακοπή των εξαρτήσεων. Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Δοκιμάστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό για να διορθώσετε το πρόβλημα.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

Το Arch Linux δεν υποστηρίζει επίσημα το Day Planner. Αντίθετα, οι λάτρεις του Arch που αναζητούν την εφαρμογή Day Planner πρέπει να την αποκτήσουν μέσω του AUR.

Η λήψη του Day Planner μέσω του Αποθετηρίου χρηστών του Arch Linux ξεκινά συγχρονίζοντας την τελευταία έκδοση του git με το Pacman στο σύστημα.

sudo pacman -S git

Με το εργαλείο git να λειτουργεί, είναι ασφαλές να συγχρονίσετε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο του Day Planner μέσω του AUR. Χρησιμοποιώντας την εντολή git, κλωνοποιήστε τον κώδικα.

git clone https://aur.archlinux.org/dayplanner.git

Χρησιμοποιήστε την εντολή CD και μετακινήστε το τερματικό στον νέο φάκελο κωδικών.

cd dayplanner

Τέλος, χρησιμοποιήστε την εντολή makepkg για να δημιουργήσετε ένα νέο πακέτο Arch. Λάβετε υπόψη ότι κατά τη δημιουργία αυτού του λογισμικού, μερικές φορές οι εξαρτήσεις αποτυγχάνουν να εγκατασταθούν. Αυτό συμβαίνει όταν τα πακέτα AUR βασίζονται σε βιβλιοθήκες που βρίσκονται εκτός του επίσημου αποθετηρίου του Arch Linux. Δείτε τη λίστα εξαρτήσεων εδώ, σε περίπτωση που παρουσιαστεί αυτό το σφάλμα.

  Πώς να παίξετε το God of War στο Linux

Ξεκινήστε τη διαδικασία κατασκευής με:

makepkg -si

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora Linux είναι μοναδικό με την υποστήριξή του για το Day Planner. Αντί να χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα πακέτο με δυνατότητα εγκατάστασης ή να κατεβάσετε οτιδήποτε. Οι θαυμαστές του Fedora μπορούν να εγκαταστήσουν το λογισμικό Day Planner με μία μόνο εντολή.

sudo dnf install dayplanner -y

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το Day Planner στο Fedora; Η αφαίρεσή του είναι τόσο εύκολη όσο και η εγκατάστασή του:

sudo dnf remove dayplanner -y

OpenSUSE

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρχείο RPM που θα εγκαταστήσει το Day Planner στο OpenSUSE. Ακόμη και τα αρχεία Fedora RPM δεν λειτουργούν. Αντίθετα, οι χρήστες στο OpenSUSE που επιθυμούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες για να ξεκινήσουν αυτή η εφαρμογή.

  Πώς να ρυθμίσετε ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi σε Linux

Γενικό Linux

Η εκτέλεση της εφαρμογής Day Planner σε σκοτεινές διανομές Linux είναι εκπληκτικά εύκολη, καθώς παρέχουν ένα εύκολο στην εγκατάσταση δυαδικό, αντί να ζητούν από τους χρήστες να δημιουργήσουν τα πάντα από την πηγή. Για να λάβετε το δυαδικό αρχείο, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εφαρμογή λήψης wget.

wget https://github.com/downloads/zerodogg/dayplanner/dayplanner-0.11.run

Όταν το wget ολοκληρώσει τη λήψη του δυαδικού αρχείου, χρησιμοποιήστε την εντολή chmod και ενημερώστε τα δικαιώματα του, ώστε να μπορεί να εκτελεστεί ως πρόγραμμα.

sudo chmod +x dayplanner-0.11.run

Τώρα που τα δικαιώματα έχουν οριστεί έτσι ώστε το δυαδικό αρχείο να είναι εκτελέσιμο, ξεκινήστε τη διαδικασία εγκατάστασης.

./dayplanner-0.11.run

Η εγκατάσταση θα αποσυμπιεστεί στο τερματικό και θα ανοίξει ένα εργαλείο γραφικής εγκατάστασης. Διαβάστε την προτροπή και κάντε κλικ στο κουμπί “OK” για να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

Απεγκαταστήστε το Day Planner

Η κατάργηση της εφαρμογής Day Planner, εάν την έχετε εγκαταστήσει με τον γενικό τρόπο, είναι λίγο διαφορετική από την απλή εγκατάσταση μέσω της διαχείρισης πακέτων. Για να το αφαιρέσετε, θα χρειαστεί να εκτελέσετε ένα σενάριο φλοιού. Αυτό το σενάριο φλοιού διαγράφει όλα τα ίχνη της εφαρμογής από το σύστημα.

Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να απεγκαταστήσετε πλήρως το Day Planner από τον υπολογιστή σας Linux.

sh /home/username/.local/share/dayplanner/uninstall.sh