Πώς να εγκαταστήσετε το Ardor Audio Editor σε Linux

Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε ότι η πλατφόρμα Linux δεν έχει «τα καλύτερα εργαλεία» για επαγγελματίες. Όταν πρόκειται για επεξεργασία βίντεο, είναι κατανοητό, καθώς οι χρήστες δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν πράγματα όπως το Adobe After Effects, το Final Cut Pro X κ.λπ. Με την επεξεργασία ήχου, ωστόσο, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας απίστευτος, ανταγωνιστικός σταθμός εργασίας ήχου ανοιχτού κώδικα έτοιμος να εγκαταστήσει το Linux τώρα. το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Ardor. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ardor στις περισσότερες διανομές Linux μέσω του διαχειριστή πακέτων. Διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως επεξεργασία/ηχογράφηση πολλών κομματιών, υποστήριξη υλικού, εξαγωγή ήχου βίντεο και πολλά άλλα.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκαταστήστε το Ardor

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό, πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora, OpenSUSE. Εάν εκτελείτε διαφορετική διανομή, θα πρέπει να δημιουργήσετε το Ardor από την πηγή. Λάβετε υπόψη ότι εάν επιλέξετε να εγκαταστήσετε το Ardor από τις πηγές λογισμικού του λειτουργικού σας συστήματος, ενδέχεται να μην λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση.

Για να εγκαταστήσετε το Ardour, ανοίξτε ένα τερματικό και εισαγάγετε την εντολή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό σας σύστημα.

Ubuntu

sudo apt install ardour

Debian

sudo apt-get install ardour

Arch Linux

sudo pacman -S ardour

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install ardour

OpenSUSE

sudo zypper install ardour

Κτίριο από την πηγή

Αν και το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Ardor είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση σε πολλές πλατφόρμες, νεότερες εκδόσεις του λογισμικού διανέμονται στον ιστότοπο. Οι προγραμματιστές επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράσουν ένα δυαδικό αρχείο (όπως ένα αρχείο DEB ή RPM) για την υποστήριξη του έργου. Ο μόνος άλλος τρόπος για να το αποκτήσετε είναι η μεταγλώττιση από την πηγή.

  Οι 4 καλύτεροι πελάτες Github για Linux

Εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή Linux που δεν υποστηρίζει το Ardour, αυτή η διαδρομή είναι ένας καλός τρόπος να ακολουθήσετε. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δόμησης, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε τις πολλές εξαρτήσεις του προγράμματος. Το Ardor είναι μια μεγάλη σουίτα επεξεργασίας ήχου και χρησιμοποιεί πολλούς κωδικοποιητές και άλλα εργαλεία. Για να εγκαταστήσετε τις εξαρτήσεις, μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο, διαβάστε την τεκμηρίωση και μάθετε τι είναι.

Αφού καταλάβετε τα πάντα, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Git για να κλωνοποιήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του πηγαίου κώδικα από το δημόσιο αποθετήριο Ardor.

git clone git://git.ardour.org/ardour/ardour.git

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, αλλάξτε τον κατάλογο εργασίας του τερματικού από /home/, στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο Ardor git.

cd ardour

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να εκτελέσετε το σενάριο “waf”. Αυτό το σενάριο έχει πολλές λειτουργίες. Θα χρειαστεί πρώτα να το εκτελέσουμε για να σαρώσετε τον υπολογιστή σας Linux για να δημιουργήσετε νέα αρχεία διαμόρφωσης (makefiles κ.λπ.). Η εκτέλεση του σεναρίου waf θα σας βοηθήσει επίσης να προσδιορίσετε εάν έχετε εγκαταστήσει όλες τις σωστές εξαρτήσεις. Το σενάριο θα αρνηθεί να ρυθμίσει τις παραμέτρους χωρίς αυτά τα αρχεία, επομένως εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εύρεση τους, αυτός είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων.

./waf configure

Εάν η ρύθμιση παραμέτρων waf δει ότι όλες οι εξαρτήσεις ικανοποιούνται και όλα είναι έτοιμα, το Ardor θα δημιουργήσει. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δόμησης, εκτελέστε ξανά το εργαλείο waf, εκτός από αυτή τη φορά να αφήσετε έξω τη διαμόρφωση.

./waf

Η σουίτα επεξεργασίας ήχου Ardor είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την πλήρη μεταγλώττιση και τη σωστή κατασκευή. Αφήστε το τερματικό και αφήστε το εργαλείο μεταγλώττισης GCC να δημιουργήσει το λογισμικό. Με τον καιρό θα ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είναι δυνατή η εκτέλεση του λογισμικού από τον κατάλογο κατασκευής.

  Πώς να εκτελέσετε και να ελέγξετε τις διεργασίες παρασκηνίου στο Linux

Χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στο σημείο όπου βρίσκεται η έξοδος του build.

cd gtk2_ardour

Από εκεί, ξεκινήστε το Ardor με το “ardev”.

./ardev

Από αυτό το σημείο και μετά, το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Ardor είναι φορητό (υπό την προϋπόθεση ότι ο υπολογιστής στον οποίο μετακινείτε τις εκδόσεις έχει όλα τα απαιτούμενα αρχεία για την εκτέλεση του). Μη διστάσετε να πάρετε την πηγή και να την τοποθετήσετε σε μια μονάδα flash. Εναλλακτικά, εγκαταστήστε το λογισμικό στον υπολογιστή σας Linux εκτελώντας την ακόλουθη εντολή στο τερματικό.

Σημείωση: η εγκατάσταση του build του Ardor με χρήση waf ενδέχεται να απαιτεί προνόμια sudo. Αποκτήστε ένα ριζικό κέλυφος στον κατάλογο κατασκευής με το sudo -s πριν εκτελέσετε το εργαλείο εγκατάστασης.

cd ..

./waf install

Απεγκαταστήστε το Ardor

Η δημιουργία προγραμμάτων από την πηγή, αν και βολική, εάν το λειτουργικό σύστημα στο οποίο εγκαθιστάτε δεν υποστηρίζεται, μπορεί να είναι δυσάρεστη όταν πρόκειται για την απεγκατάσταση. Συχνά, οι προγραμματιστές δεν μπαίνουν στον κόπο να συμπεριλάβουν έναν τρόπο απεγκατάστασης μεταγλωττισμένων προγραμμάτων. Ευτυχώς, το Ardor δεν είναι ένα από αυτά τα προγράμματα και προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να το απεγκαταστήσουν εύκολα ανά πάσα στιγμή.

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Otter σε Linux

Για να απεγκαταστήσετε μια μεταγλωττισμένη έκδοση του Ardor από τον υπολογιστή σας Linux, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε στον κατάλογο προέλευσης.

cd ~/ardour

Η απεγκατάσταση είναι τόσο εύκολη όσο η χρήση του waf.

./waf uninstall

Το Waf θα πρέπει να διαγράψει όλα τα απαραίτητα αρχεία από τον υπολογιστή σας. Από εκεί, απλώς διαγράψτε τον φάκελο προέλευσης χρησιμοποιώντας το rm.

rm -rf ~/ardour

Ενημέρωση Ardor

Η δημιουργία Ardor από την πηγή σημαίνει ότι κάθε φορά που υπάρχει μια νέα έκδοση, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κατασκευής. Αυτό είναι κουραστικό αλλά μπορεί να ελεγχθεί με τον «καθαρισμό» των πηγών. Ο καθαρισμός διαγράφει τις διάφορες βιβλιοθήκες και άλλα αρχεία που εμφανίζονται μετά τη δημιουργία μιας νέας παρτίδας λογισμικού.

Καθαρίστε τις πηγές με βάφ.

cd ~/ardour

./waf clean