Πώς να εγκαταστήσετε το Anaconda στο Ubuntu

Το Anaconda είναι μια πλατφόρμα επιστήμης δεδομένων που βασίζεται σε Python. Διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί να εγκατασταθεί στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα Linux. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να θέσετε σε λειτουργία το Anaconda στο Ubuntu.

Πριν ξεκινήσουμε

Σε αυτόν τον οδηγό, εστιάζουμε στον τρόπο κατασκευής και εγκατάστασης του Anaconda για το Ubuntu. Τούτου λεχθέντος, εάν χρησιμοποιείτε Elementary OS, Peppermint OS, Zorin OS, Linux Mint ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Ubuntu, οι οδηγίες θα λειτουργήσουν επίσης.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το παραδοσιακό Ubuntu, μην διστάσετε να ακολουθήσετε για να βάλετε την εφαρμογή Anaconda να λειτουργεί στο σύστημά σας Linux!

Εγκαταστήστε το Anaconda στο Ubuntu – προετοιμασία της εγκατάστασης

Το Anaconda λειτουργεί στο Ubuntu, αλλά δεν υπάρχουν προ-μεταγλωττισμένα πακέτα DEB και η εφαρμογή δεν έχει μπει στο κατάστημα Ubuntu Snap ή στο κατάστημα Flathub Flatpak. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εφαρμογή, πρέπει να την δημιουργήσετε μόνοι σας.

Η κατασκευή του λογισμικού Anaconda δεν είναι πολύ δύσκολη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αναλαμβάνεται από ένα σενάριο εγκατάστασης. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία δημιουργίας είναι να εγκαταστήσετε όλες τις εξαρτήσεις που χρειάζεται το σενάριο για τη δημιουργία του λογισμικού.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τους δίσκους Gnome για τη δημιουργία νέων κατατμήσεων

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση των εξαρτήσεων Anaconda στον υπολογιστή σας Ubuntu, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού, πατήστε Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητήστε “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

Μόλις ανοίξει το παράθυρο του τερματικού, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή apt install για να ρυθμίσετε όλες τις εξαρτήσεις στο σύστημά σας. Να θυμάστε ότι αυτά τα πακέτα μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να ρυθμιστούν, καθώς υπάρχουν πολλά για λήψη.

sudo apt install libgl1-mesa-glx libegl1-mesa libxrandr2 libxrandr2 libxss1 libxcursor1 libxcomposite1 libasound2 libxi6 libxtst6

Αφού ληφθεί μέριμνα για όλες τις εξαρτήσεις, ήρθε η ώρα να κάνετε λήψη του σεναρίου εγκατάστασης. Το σενάριο φιλοξενείται στο repo site της Anaconda. Χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή λήψης wget, πάρτε το σενάριο εγκατάστασης.

Σημείωση: εάν θέλετε να κατεβάσετε το πιο πρόσφατο σενάριο εγκατάστασης στον υπολογιστή σας Linux μέσω προγράμματος περιήγησης ιστού αντί για wget, μπορείτε! Κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο εδώ για να ξεκινήσει η λήψη.

wget https://repo.anaconda.com/archive/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh -O ~/Downloads/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης, θα χρειαστεί να εισαγάγετε τον κατάλογο «Λήψεις». Αυτός ο κατάλογος περιέχει το σενάριο εγκατάστασης. Για πρόσβαση στα «Λήψεις» μέσω τερματικού, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή CD.

cd ~/Downloads

Μέσα στον κατάλογο “Λήψεις”, χρησιμοποιήστε την εντολή chmod για να ενημερώσετε τα δικαιώματα του σεναρίου εγκατάστασης. Αυτό το σενάριο πρέπει να έχει αλλάξει δικαιώματα, ώστε να μπορεί να εκτελεστεί ως πρόγραμμα.

sudo chmod +x Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Με τα δικαιώματα του αρχείου ενημερωμένα, η προετοιμασία για την εγκατάσταση του Anaconda στον υπολογιστή σας Ubuntu είναι έτοιμη! Μεταβείτε στην επόμενη ενότητα του οδηγού για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή!

  Πώς να κατεβάσετε αρχεία χρησιμοποιώντας το Safari στο iPhone ή το iPad σας

Εγκαταστήστε το Anaconda στο Ubuntu – Εκτέλεση του σεναρίου εγκατάστασης

Η εγκατάσταση του Anaconda στο Ubuntu μπορεί να ξεκινήσει καθώς γίνεται λήψη του σεναρίου εγκατάστασης και ορίζονται τα δικαιώματα. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, εκτελέστε την παρακάτω εντολή ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh.

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Anaconda στο Ubuntu ως λογαριασμό χρήστη σας (χωρίς root), εκτελέστε την εγκατάσταση χωρίς την εντολή sudo. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση της εφαρμογής με αυτόν τον τρόπο.

./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Εάν προτιμάτε να εγκαταστήσετε το Anaconda ως root στον υπολογιστή σας Ubuntu, εκτελέστε το σενάριο ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh με την εντολή sudo και το Anaconda θα εγκατασταθεί στον /root/ αντί στον αρχικό σας φάκελο.

sudo ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Μόλις ξεκινήσει το σενάριο, θα δείτε ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα λέει: «Για να συνεχίσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, ελέγξτε την άδεια χρήσης
συμφωνία. Παρακαλώ, πατήστε ENTER για να συνεχίσετε». Πατήστε το πλήκτρο Enter για να συνεχίσετε στην EULA.

  Δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση εφαρμογών από το Microsoft Store στα Windows 10

Αφού πατήσετε το πλήκτρο Enter, θα σας ζητηθεί να προβάλετε την EULA. Για να το ξεπεράσετε, πατήστε το πλήκτρο Page Down στο πληκτρολόγιό σας. Αφού διαβάσετε τη συμφωνία, πληκτρολογήστε “ναι” στο μήνυμα.

Όταν πληκτρολογήσετε “ναι” στο μήνυμα προτροπής, το πρόγραμμα εγκατάστασης του Anaconda θα σας ρωτήσει πού θέλετε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Από προεπιλογή, θα επιλέξει τον αρχικό κατάλογο. Αφήστε το ως προεπιλογή και πατήστε το πλήκτρο Enter για να συνεχίσετε.

Μόλις πατήσετε το πλήκτρο Enter, το σενάριο εγκατάστασης Anaconda θα ξεκινήσει την εγκατάσταση της εφαρμογής στο σύστημά σας. Θα εγκαταστήσει τόσο την εφαρμογή τερματικού (conda) όσο και την εφαρμογή GUI (Anaconda Navigator).

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το πρόγραμμα εγκατάστασης του Anaconda θα ρωτήσει: «Θέλετε το πρόγραμμα εγκατάστασης να προετοιμάσει το Anaconda3 εκτελώντας το conda init; “. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε το Anaconda 3, πληκτρολογήστε “ναι”. Διαφορετικά, κλείστε το τερματικό.

Για να ξεκινήσετε το GUI Anaconda Navigator, πατήστε Alt + F2 στο πληκτρολόγιο για να ανοίξετε τη γρήγορη εκκίνηση της επιφάνειας εργασίας σας. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε “anaconda-navigator” για να ξεκινήσετε την εφαρμογή.