Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Otter σε Linux

Το πρόγραμμα περιήγησης Otter εστιάζει στη διατήρηση της παλιάς έκδοσης του προγράμματος περιήγησης Opera (πριν αλλάξει σε κάτι που βασίζεται σε Χρώμιο). Προσπαθεί πολύ σκληρά να εφαρμόσει την παλιά μηχανή απόδοσης Opera, καθώς και αμέτρητες δυνατότητες όπως «σημειώσεις», ένα σύστημα διαχείρισης κωδικού πρόσβασης και γρήγορη κλήση.

Το πρόγραμμα περιήγησης Otter είναι αρκετά δημοφιλές, αλλά σχεδόν καμία διανομή Linux δεν το έχει στα επίσημα αποθετήρια λογισμικού τους. Επίσης, ο επίσημος ιστότοπος δεν έχει εγγενή δυαδικά πακέτα για λήψη. Αντίθετα, όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ένα εκτελέσιμο πακέτο AppImage “run anywhere” λαμβάνουν οδηγίες να κατεβάσουν τον πηγαίο κώδικα για το Otter και να τον δημιουργήσουν με μη αυτόματο τρόπο.

Εξαρτήσεις για το πρόγραμμα περιήγησης Otter

Η επίσημη σελίδα Otter GitHub περιγράφει τις εξαρτήσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία του λογισμικού. Συγκεκριμένα, οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα QT 5.4+, Git, GStreamer 1.0, OpenSSL 1.0 (το 1.1 δεν θα λειτουργήσει) και Cmake 3.1.0.

Ανοίξτε το τερματικό και αναζητήστε αυτά τα κομμάτια λογισμικού στον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας. Μόλις εγκατασταθεί, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να δημιουργήσετε το λογισμικό.

Δημιουργία προγράμματος περιήγησης Otter

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία δόμησης, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Git για να πάρετε τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα.

git clone https://github.com/OtterBrowser/otter-browser.git

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινήσετε το τερματικό στον φάκελο πηγαίου κώδικα.

cd otter-browser

Χρησιμοποιώντας την εντολή mkdir, δημιουργήστε έναν φάκελο “build”. Σε αυτόν τον φάκελο, το cmake θα τοποθετήσει το ενσωματωμένο δυαδικό αρχείο του Otter.

mkdir build

cd build

Από εδώ, τρέξτε το cmake. Η εκτέλεση αυτής της εντολής είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας μεταγλώττισης και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Κάνε υπομονή.

cmake ../

Όταν τελειώσει το cmake, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε την εντολή make, μια άλλη εντολή build. Η εκτέλεση αυτής της εντολής θα ολοκληρώσει τη δημιουργία του λογισμικού προγράμματος περιήγησης Otter.

make

Τέλος, εγκαταστήστε το πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή σας Linux με την εντολή make install.

sudo make install

Οδηγίες Arch Linux

Το πρόγραμμα περιήγησης Otter μπορεί να εγκατασταθεί μέσω του Αποθετηρίου χρηστών του Arch Linux. Η λήψη του είναι εύκολη και ξεκινά με την εγκατάσταση του πακέτου Git. Για να λάβετε το πακέτο, χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων Pacman και εγκαταστήστε το.

sudo pacman -S git

Τώρα που το πακέτο Git είναι εγκατεστημένο στο Arch, χρησιμοποιήστε το για να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση των αρχείων PKGBUILD του προγράμματος περιήγησης Otter.

git clone https://aur.archlinux.org/otter-browser.git

Χρησιμοποιήστε την εντολή CD και μετακινήστε το τερματικό στα αρχεία έκδοσης AUR λήψης.

cd otter-browser

Μέσα σε αυτόν τον φάκελο, χρησιμοποιήστε την εντολή makepkg (μαζί με -si) για να δημιουργήσετε ένα πακέτο Arch με δυνατότητα εγκατάστασης. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση των σημαιών -si θα σβήσει και θα αρπάξει τυχόν απαιτούμενες εξαρτήσεις που χρειάζεται ο Otter. Τούτου λεχθέντος, ενδέχεται να μην τα εγκαταστήσει όλα και ίσως χρειαστεί να τα κατεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο.

makepkg -si

Οδηγίες AppImage

Εάν έχετε προσπαθήσει να μεταγλωττίσετε το Otter σε Linux χωρίς τύχη και δεν είστε στο Arch Linux, ένας πολύ καλός τρόπος για να λειτουργήσει το πρόγραμμα περιήγησης είναι να χρησιμοποιήσετε την καθολική έκδοση AppImage. Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στο επίσημο πρόγραμμα περιήγησης Otter σελίδα λήψηςκαι κάντε κύλιση μέχρι κάτω για να βρείτε το “AppImage για Linux”. Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο θα μεταφερθεί ο χρήστης σε μια σελίδα λήψης του SourceForge. Από τη σελίδα, αποκτήστε το νεότερο Otter AppImage.

  Πώς να εγκαταστήσετε το GitCola σε Linux

Αφού κατεβάσετε το πιο πρόσφατο AppImage, ανοίξτε το τερματικό και χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε έναν φάκελο AppImage.

mkdir ~/AppImages

Μετακινήστε το Otter AppImage από το ~/Downloads στον νέο φάκελο.

mv ~/Downloads/otter-browser-*-x86_64.AppImage ~/AppImages

Χρησιμοποιώντας την εντολή chmod, ενημερώστε τα δικαιώματα AppImage έτσι ώστε το Otter να εκτελείται σωστά.

sudo chmod +x ~/AppImages/otter-browser-*-x86_64.AppImage

Χρησιμοποιήστε το Wget για να λάβετε μια εικόνα εικονιδίου για χρήση του Otter. Φροντίστε να το κατεβάσετε στο φάκελο ~/AppImages.

cd ~/AppImages
wget https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Otter_Browser_Logo.svg/2000px-Otter_Browser_Logo.svg.png

mv 2000px-Otter_Browser_Logo.svg.png otter-icon.png

Ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano και δημιουργήστε ένα νέο εικονίδιο συντόμευσης για το Otter.

sudo nano /usr/share/applications/otter-browser.desktop

Επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα στο Nano (με Ctrl + Shift + V).

  Πώς να χρησιμοποιήσετε και να εγκαταστήσετε το Stremio σε Linux

Σημείωση: αλλάξτε το * στη γραμμή “Exec” στο ακριβές όνομα του Otter AppImage.

[Desktop Entry]
Όνομα=Πρόγραμμα περιήγησης Otter
Comment=Περιήγηση στον Ιστό
Icon=/home/username/AppImages/otter-icon.png
Τύπος=Εφαρμογή
Categories=Network;WebBrowser;
Exec=/home/username/AppImages/otter-browser-*-x86_64.AppImage
Terminal=false
StartupNotify=ψευδές

Αποθηκεύστε το Nano με Ctrl + O και κλείστε το εργαλείο με Ctrl + X. Μόλις κλείσετε, ενημερώστε τα δικαιώματα της νέας συντόμευσης επιφάνειας εργασίας Otter χρησιμοποιώντας το chmod.

sudo chmod +x /usr/share/applications/otter-browser.desktop

Με το εικονίδιο του Desktop στη θέση του και το AppImage έτοιμο για χρήση, το Otter είναι εκτελέσιμο. Για να ανοίξετε το πρόγραμμα περιήγησης, ανατρέξτε στο μενού της εφαρμογής σας στην ενότητα “Δίκτυο”. Λάβετε υπόψη ότι το AppImages δεν ενημερώνεται αυτόματα. Κάθε φορά που ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησης Otter, θα πρέπει να κάνετε λήψη μιας νέας έκδοσης του AppImage και να αντικαταστήσετε την παλιά. Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία για να ενημερώσετε το εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές.

  Πώς να ρυθμίσετε το Docker σε Linux

Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε την ανάπτυξη της Otter επισκεπτόμενοι τακτικά τον ιστότοπό τους. Είναι επίσης καλή ιδέα να στείλετε email στους δημιουργούς της διανομής σας Linux και να τους πείσετε να συσκευάσουν το Otter, για ευκολότερη εγκατάσταση.