Πώς να εγκαταστήσετε την Python στο Ubuntu Linux (4 Μέθοδοι)

Γενικά, η Python είναι προεγκατεστημένη στο Ubuntu, αλλά αν δεν είναι διαθέσιμη στη διανομή Linux για κάποιο λόγο, μπορείτε να εγκαταστήσετε την Python στο Ubuntu σε λίγα βήματα. Εάν είστε προγραμματιστής, η Python είναι απαραίτητη για την κατασκευή διαφόρων λογισμικών και ιστοσελίδων. Εκτός από αυτό, μεγάλο μέρος του λογισμικού του Ubuntu βασίζεται στην Python, επομένως πρέπει να το έχετε για την ομαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Σε αυτήν τη σημείωση, ας προχωρήσουμε και ας μάθουμε πώς να εγκαταστήσουμε την Python στο Ubuntu.

Εγκαταστήστε την Python στο Ubuntu (2022)

Σε αυτό το σεμινάριο, έχουμε συμπεριλάβει τρεις τρόπους για να αποκτήσετε την Python στο Ubuntu. Αλλά πριν από αυτό, ας ελέγξουμε αν η Python είναι ήδη εγκατεστημένη στο σύστημά σας και ας την ενημερώσουμε ανάλογα.

Σημείωση: Δοκιμάσαμε τις εντολές και τις μεθόδους που αναφέρονται παρακάτω στην πιο πρόσφατη έκδοση, π.χ. Ubuntu 22.04 LTS και Ubuntu 20.04.

Ελέγξτε εάν η Python είναι ήδη εγκατεστημένη στο Ubuntu

Πριν εγκαταστήσετε την Python στο Ubuntu, θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι ήδη εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Αυτό σας επιτρέπει να ενημερώσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση Python χωρίς να χρειάζεται να την εγκαταστήσετε ξανά από την αρχή. Θα πρέπει επίσης να σας φανεί χρήσιμο εάν θέλετε να κάνετε υποβάθμιση σε διαφορετική έκδοση Python. Με αυτά τα λόγια, εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

  Πώς να εκτελέσετε το Gmail στην επιφάνεια εργασίας Linux με το Wavebox

1. Αρχικά, ανοίξτε το Terminal χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου “Alt + Ctrl + T” και εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Εάν η εντολή δίνει μια έξοδο με τον αριθμό έκδοσης, σημαίνει ότι έχετε ήδη εγκαταστήσει την Python στο Ubuntu. Για έξοδο από το περιβάλλον της Python, πατήστε “Ctrl + D”. Σε περίπτωση που λάβετε ένα μήνυμα σφάλματος όπως «Η εντολή δεν βρέθηκε», δεν έχετε εγκαταστήσει την Python. Μεταβείτε λοιπόν στην επόμενη μέθοδο για να το εγκαταστήσετε.

python3

2. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε την έκδοση Python στην εγκατάσταση του Ubuntu.

python3 --version

3. Εάν είναι εγκατεστημένη μια παλαιότερη έκδοση της Python, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ενημερώσετε την Python στην πιο πρόσφατη έκδοση στη διανομή Linux.

sudo apt --only-upgrade install python3

Εγκαταστήστε την Python στο Ubuntu από το Επίσημο Αποθετήριο

Η Python είναι διαθέσιμη στο επίσημο αποθετήριο του Ubuntu, επομένως δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά άλλα από το να εκτελέσετε μια απλή εντολή για να την εγκαταστήσετε απρόσκοπτα στο σύστημά σας. Εδώ είναι πώς να το κάνετε.

1. Ανοίξτε το Terminal στο Ubuntu και εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ενημερώσετε όλα τα πακέτα και τα αποθετήρια.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

2. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε την Python στο Ubuntu εκτελώντας την παρακάτω εντολή. Αυτό θα εγκαταστήσει αυτόματα την Python στον υπολογιστή σας.

sudo apt install python3

Εγκαταστήστε την Python στο Ubuntu από το Deadsnakes PPA

Εκτός από το επίσημο αποθετήριο, μπορείτε επίσης να αντλήσετε νεότερες εκδόσεις της Python από Deadsnakes ΟΛΠ, το οποίο είναι δημοφιλές για τη φιλοξενία νέων και παλαιών εκδόσεων της Python. Εάν το επίσημο αποθετήριο του Ubuntu (APT) δεν μπόρεσε να εγκαταστήσει την Python στο σύστημά σας, αυτό σίγουρα θα λειτουργούσε. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή chroot στο Linux

1. Ενεργοποιήστε το Terminal χρησιμοποιώντας τη συντόμευση “Alt + Ctrl + T” και εκτελέστε την παρακάτω εντολή. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της διανομής σας και των πηγών λογισμικού από ανεξάρτητους προμηθευτές.

sudo apt install software-properties-common

2. Στη συνέχεια, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να προσθέσετε το Deadsnakes PPA στο αποθετήριο του Ubuntu. Όταν σας ζητηθεί, πατήστε Enter για να συνεχίσετε.

sudo add-apt-repository ppa:deadsnakes/ppa

3. Τώρα, ενημερώστε τη λίστα πακέτων και εκτελέστε την επόμενη εντολή για να εγκαταστήσετε την Python.

sudo apt update
sudo apt install python3

4. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εγκαταστήσετε μια συγκεκριμένη έκδοση (παλιά ή νέα) της Python από το Deadsnakes PPA. Φιλοξενεί επίσης νυχτερινές κατασκευές Python (πειραματικές), ώστε να μπορείτε να τις εγκαταστήσετε επίσης. Εκτελέστε τις εντολές με τον ακόλουθο τρόπο:

sudo apt install python3.12

ή

sudo apt install python3.11

Δημιουργήστε Python στο Ubuntu από τον πηγαίο κώδικα

Εάν θέλετε να κάνετε το επιπλέον μίλι και να δημιουργήσετε την Python απευθείας στο Ubuntu από τον πηγαίο κώδικα, μπορείτε να το κάνετε. Αλλά να θυμάστε ότι είναι μια ελαφρώς πιο χρονοβόρα διαδικασία και μπορεί να απαιτήσει περισσότερα από 15 λεπτά για τη μεταγλώττιση της Python, ανάλογα με τις προδιαγραφές του υλικού σας. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

1. Αρχικά, ανοίξτε το Terminal και εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ενημερώσετε τα πακέτα.

sudo apt update

2. Μετά από αυτό, εκτελέστε την επόμενη εντολή για να εγκαταστήσετε τις απαιτούμενες εξαρτήσεις για τη δημιουργία της Python στο Ubuntu.

sudo apt install build-essential zlib1g-dev libncurses5-dev libgdbm-dev libnss3-dev libssl-dev libreadline-dev libffi-dev wget

3. Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν φάκελο «python» και μετακινηθείτε στον εν λόγω φάκελο. Εάν εμφανιστεί ένα σφάλμα “Απόρριψη άδειας”, εκτελέστε την εντολή με το sudo.

sudo mkdir /python && cd /python

4. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το wget για να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοση της Python από το επίσημη ιστοσελίδα. Εδώ, κατεβάζω την Python 3.12.0a1.

sudo wget https://www.python.org/ftp/python/3.12.0/Python-3.12.0a1.tgz

5. Τώρα, εξαγάγετε το ληφθέν αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή tar και μετακινηθείτε στον φάκελο που έχει εξαχθεί.

sudo tar -xvf Python-3.12.0a1.tgz
cd Python-3.12.0a1

6. Μετά από αυτό, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να ενεργοποιήσετε τις βελτιστοποιήσεις πριν δημιουργήσετε την Python στο Ubuntu. Αυτό θα μειώσει τον χρόνο για τη μεταγλώττιση Python.

./configure --enable-optimizations

7. Τέλος, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να δημιουργήσετε την Python στο Ubuntu. Θα χρειαστούν περίπου 10 έως 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

sudo make install

8. Μόλις τελειώσετε, εκτελέστε την εντολή python3 –version για να ελέγξετε τον αριθμό έκδοσης Python. Και τελειώσατε.

  Πώς να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές Adobe Creative Cloud σε Linux

Εγκαταστήστε ή ενημερώστε την Python στο Ubuntu με 4 εύκολους τρόπους

Έτσι μπορείτε να εγκαταστήσετε την Python στο Ubuntu Linux. Εάν δεν επιλέξατε μια ελάχιστη ρύθμιση κατά την εγκατάσταση, τότε πιθανότατα έχετε εγκαταστήσει την Python στο σύστημά σας. Στη συνέχεια, χρειάζεται μόνο να ελέγξετε την έκδοση και να ενημερώσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση Python. Ωστόσο, εάν δεν έχετε εγκαταστήσει την Python, μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις τρεις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω για να την εγκαταστήσετε αμέσως. Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι από εμάς. Αν θέλεις εκτελέστε εφαρμογές Android σε Linux χωρίς εξομοιωτή, ακολουθήστε τον οδηγό μας για λεπτομερείς οδηγίες. Τέλος, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.