Πώς να εγκαταστήσετε την Java στο Linux

Οι εφαρμογές Java Runtime και Java δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο κάποτε. Πολλοί προγραμματιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφύγουν από αυτό ως πλατφόρμα. Παρά τη φήμη του χρόνου εκτέλεσης Java, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα. Είναι σε Android, οι δημοφιλείς εφαρμογές Ιστού τροφοδοτούνται από αυτό, τα βιντεοπαιχνίδια εξακολουθούν να τρέχουν σε αυτό και χρησιμοποιείται ακόμη και σε μεγάλης κλίμακας διακομιστές Linux. Εάν είστε χρήστης Linux που θέλει να εγκαταστήσει Java σε Linux, έχετε δύο επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Υπάρχει το έργο OpenJDK, μια υλοποίηση ανοιχτού κώδικα του περιβάλλοντος Java Runtime που λειτουργεί σχεδόν σε κάθε διανομή Linux εκεί έξω με ευκολία. Μαζί με αυτό, οι χρήστες Linux μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν το επίσημο κιτ Oracle Java, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκινήσει, αλλά προσφέρει πιο σύγχρονες δυνατότητες και καλύτερη λειτουργικότητα. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε πώς να ρυθμίσετε και να λειτουργήσετε και τα δύο.

Επιλογή 1 – Java OpenJDK

Δεδομένου ότι το περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης Java της Oracle είναι δύσκολο να ρυθμιστεί για τους μέσους χρήστες, το Java OpenJDK είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για το Linux.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις του OpenJDK. Από τώρα, υπάρχει η έκδοση 11 και έχει όλες τις νέες ενημερώσεις κώδικα. Ωστόσο, οι περισσότερες διανομές Linux φέρουν παλαιότερες εκδόσεις του OpenJDK στα αρχεία πακέτων τους και μπορούν επίσης να εγκατασταθούν.

  Γιατί το Desktop Linux εξακολουθεί να έχει σημασία

Η εγκατάσταση του Java OpenJDK σε Linux είναι εξαιρετικά εύκολη και δεν θα χρειαστεί να κάνετε πολλή σκληρή δουλειά. Για να το ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στη διανομή Linux που χρησιμοποιείτε.

Ubuntu

Το Ubuntu 18.10, καθώς και το Ubuntu 18.04 LTS, έχουν την πιο πρόσφατη έκδοση του OpenJDK (11). Μπορείτε εύκολα να το εγκαταστήσετε από το πρωτεύον αρχείο λογισμικού εκτελώντας την ακόλουθη εντολή Apt.

sudo apt install openjdk-11-jdk openjdk-11-jre

Εναλλακτικά, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το Ubuntu 16.04 LTS και χρειάζεστε Java, μπορείτε να λάβετε το OpenJDK 8. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι τόσο νέο ή τόσο γεμάτο με την έκδοση 11!

sudo apt install openjdk-8-jdk openjdk-8-jre

Debian

Το να δουλέψεις το OpenJDK στο Debian είναι αρκετά εύκολο. Λάβετε υπόψη ότι η τρέχουσα έκδοση του Debian Stable (9) φέρει μόνο το OpenJDK 8, μια ξεπερασμένη έκδοση.

sudo apt-get install  openjdk-8-jre openjdk-8-jdk

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Debian 9 Stable έχει ορισμένα πολύ ξεπερασμένα πακέτα OpenJDK. Εάν χρειάζεστε κάτι πολύ νεότερο, εξετάστε το ενδεχόμενο ενημέρωσης στο Debian 10. Εναλλακτικά, ελέγξτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα Backports για να αποκτήσετε νεότερο λογισμικό.

Arch Linux

Το Arch Linux διαθέτει τα πιο πρόσφατα πακέτα OpenJDK (έκδοση 11). Για να το εγκαταστήσετε, δεν θα χρειαστεί να καταφύγετε στο AUR. Αντίθετα, είναι πολύ εύκολο να το μεταφέρετε απευθείας από το repo “Extra”, μέσω του Pacman.

sudo pacman -S jre-openjdk jdk-openjdk

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora Linux φέρει πολλαπλές εκδόσεις OpenJDK στο αρχείο πακέτων λογισμικού του. Με αυτά τα λόγια, είναι καλύτερο να εκτελέσετε την πιο πρόσφατη έκδοση, καθώς έχει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες.

  Πώς να παίξετε το Project CARS 2 στο Linux

Για να αποκτήσετε το OpenJDK 11 στο Fedora Linux, εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή DNF σε ένα παράθυρο τερματικού.

sudo dnf install java-11-openjdk

OpenSUSE

Θέλετε να αποκτήσετε το περιβάλλον OpenJDK Runtime, καθώς και το κιτ ανάπτυξης για το σύστημα OpenSUSE Linux που διαθέτετε; Θα χαρείτε να μάθετε ότι είναι πολύ εύκολο να το ρυθμίσετε! Για να το ξεκινήσετε, εισαγάγετε την εντολή Zypper παρακάτω.

sudo zypper install java-11-openjdk

Γενικό Linux

Ο πηγαίος κώδικας για το OpenJDK είναι διαθέσιμος για εγκατάσταση σε όλο το Linux. Εάν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux που δεν παρέχει το OpenJDK out of the box, μεταβείτε στη σελίδα λήψης και πάρτε τον κωδικό μόνοι σας.

Επιλογή 2 – Περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης Java της Oracle

Το OpenJDK λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν λειτουργεί για το 100% των εφαρμογών Java στο Linux. Εάν αντιμετωπίσατε κάποια προβλήματα χρησιμοποιώντας το OpenJDK, είναι καλή ιδέα απλώς να εγκαταστήσετε την επίσημη έκδοση της Oracle.

Το Oracle Java για Linux λειτουργεί σε μια ποικιλία διανομών Linux. Σε αυτήν την ενότητα του οδηγού, θα καλύψουμε τον τρόπο λειτουργίας του περιβάλλοντος χρόνου εκτέλεσης σε όλες τις διανομές που έχουν διαθέσιμα πακέτα.

Ubuntu

Παρόλο που το Ubuntu Linux είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Linux που απευθύνεται σε καταναλωτές, η Oracle δεν διαθέτει πακέτο DEB με δυνατότητα λήψης για εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες έχουν δημιουργήσει ένα αρχείο PPA τρίτου μέρους που κάνει την εγκατάσταση αυτόματα.

Για να λειτουργήσει ο PPA, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή add-apt-repository.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java

Στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή ενημέρωσης.

sudo apt update

Χρησιμοποιώντας την εντολή Apt, εγκαταστήστε την Oracle Java 11.

sudo apt install oracle-java11-installer

Τέλος, ορίστε την Java 11 ως προεπιλογή.

sudo apt install oracle-java11-set-default

Debian

Χρειάζεστε Java στο Debian; Χάρη στην ομοιότητα του λειτουργικού συστήματος με το Ubuntu, είναι δυνατή η χρήση ενός PPA. Για να το εκτελέσετε, ξεκινήστε ένα τερματικό και αποκτήστε πρόσβαση root.

su

Τώρα που έχετε Root στο Debian, προσθέστε το Java PPA στο σύστημά σας.

echo "deb https://ppa.launchpad.net/linuxuprising/java/ubuntu bionic main" | tee /etc/apt/sources.list.d/linuxuprising-java.list

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το κλειδί GPG της πηγής λογισμικού με το κλειδί apt.

apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys 73C3DB2A

Εκτελέστε την εντολή ενημέρωσης.

apt-get update

Εγκαταστήστε την Java 11 από τις πηγές λογισμικού χρησιμοποιώντας το Apt-get.

apt-get install oracle-java11-installer

Τέλος, ορίστε την Java 11 ως προεπιλογή.

sudo apt-get install oracle-java11-set-default

Arch Linux

Δεν υπάρχει επίσημο πακέτο χρόνου εκτέλεσης της Oracle Java στο Arch AUR. Εάν χρειάζεστε οπωσδήποτε Java, ελέγξτε την επίσημη σελίδα λήψης Linux. Θα μπορείτε να κάνετε λήψη και εγκατάσταση μιας έκδοσης Java του TarGZ. Διαφορετικά, παραμείνετε με το OpenJDK.

  Τα 4 καλύτερα λειτουργικά συστήματα Linux για τη διάσωση σπασμένων υπολογιστών

Fedora και OpenSUSE

Η Oracle διανέμει ένα RPM Java, έτσι θα μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα την Java στο Fedora και στο OpenSUSE. Για να προχωρήσει, μεταβείτε στη σελίδα λήψης στο Oracle.com.

Στη σελίδα, πάρτε την έκδοση RPM της Java. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το εγκαταστήσετε στο σύστημά σας.

Μαλακό καπέλλο

cd ~/Downloads

sudo dnf install jre-8u191-linux-x64.rpm

OpenSUSE

cd ~/Downloads

sudo zypper install jre-8u191-linux-x64.rpm

Γενικό Linux

Η Oracle έχει μια έκδοση TarGZ του χρόνου εκτέλεσης Java. Εάν χρειάζεστε το επίσημο Java JRE, κατευθυνθείτε σε αυτό Σύνδεσμοςκατεβάστε το και ακολουθήστε τις οδηγίες στη σελίδα για να λειτουργήσει.