Πώς να εγκαταστήσετε τα εργαλεία ασφάλειας δικτύου και διείσδυσης στο Ubuntu

Το Kali Linux είναι μια πολύ γνωστή διανομή Linux για επαγγελματίες ασφαλείας. Έρχεται με δεκάδες εργαλεία ασφάλειας δικτύου, εργαλεία διείσδυσης και ηθικά εργαλεία «hacking». Για τις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται ιδιαίτερα η εγκατάσταση αυτού του λειτουργικού συστήματος σε ένα USB stick ή σε έναν αποκλειστικό σκληρό δίσκο.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Ωστόσο, εάν χρειάζεστε μερικά εξαιρετικά εντυπωσιακά εργαλεία δοκιμής διείσδυσης και χρησιμοποιείτε το Ubuntu, υπάρχει ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος: το Katoolin. Είναι ένα απλό σενάριο Python που μπορεί να εγκαταστήσει γρήγορα όλα τα εξαιρετικά εργαλεία από την Kali απευθείας στην εγκατάσταση του Ubuntu.

Εγκαταστήστε το Katoolin

Η εγκατάσταση εργαλείων διείσδυσης δικτύου στο Ubuntu δεν είναι εύκολη, καθώς το λογισμικό δεν περιλαμβάνεται στις κύριες πηγές λογισμικού. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να διορθωθεί με το σενάριο Katoolin Python. Επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ξεχωριστά κάθε σύνολο εργαλείων για εγκατάσταση. Τα χωρίζει επίσης σε κατηγορίες. Η μετάβαση σε αυτήν τη διαδρομή διευκολύνει τον χρήστη να αναγνωρίσει ποια είναι τα εργαλεία κ.λπ.

Η λήψη του ίδιου του σεναρίου είναι αρκετά εύκολη καθώς είναι στο Github. Για να πάρετε το σενάριο για το Ubuntu, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το πακέτο Git, καθώς είναι απαραίτητο για την αλληλεπίδραση με το Github. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε τα εξής:

sudo apt install git

Όταν εγκατασταθεί πλήρως το πακέτο Git, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα για να κλωνοποιήσετε τον πηγαίο κώδικα απευθείας στον υπολογιστή σας Ubuntu. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα μπορείτε να τροποποιήσετε αυτόν τον κωδικό, καθώς δεν είναι δικός σας. Η κλωνοποίηση σάς δίνει πρόσβαση μόνο για ανάγνωση στο αποθετήριο λογισμικού.

git clone https://github.com/LionSec/katoolin.git

Μετά τη λήψη του κώδικα, θα είναι έτοιμος για χρήση από εκεί που βρίσκεται. Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερα να προχωρήσετε στη διαδικασία εγκατάστασης αυτής της εφαρμογής, καθώς μπορεί να τη χρησιμοποιείτε πολύ και η εγκατάσταση της ως κανονικό πρόγραμμα μπορεί να είναι πιο βολική. Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Katoolin ως πρόγραμμα στον υπολογιστή σας Ubuntu, μετακινήστε την στο /user/bin/ στο σύστημα αρχείων Root.

sudo mv katoolin/katoolin.py /usr/bin/katoolin

Τώρα που μετακινήσατε την εφαρμογή, θα πρέπει να ενημερώσετε τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας την εντολή chmod.

sudo chmod +x /usr/bin/katoolin

Χρήση Katoolin

Το Katoolin είναι τελικά ένα εργαλείο που μπορεί να προσθέσει ένα PPA και να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα (ή να το απεγκαταστήσει) από μια λίστα. Για να ξεκινήσετε με αυτό, θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού και να εισαγάγετε:

katoolin

Η σύνταξη αυτής της εντολής θα σας δώσει αυτόματα πρόσβαση στην εφαρμογή και από εδώ μπορείτε να την εξερευνήσετε και να εγκαταστήσετε διαφορετικά εργαλεία ασφάλειας δικτύου και διείσδυσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι συνήθως προεγκατεστημένα στο λειτουργικό σύστημα Kali Linux.

  Πώς να φορτίσετε ένα διακόπτη Nintendo χωρίς το Dock

Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση εφαρμογών, πατήστε #1 στο μενού (Προσθήκη αποθετηρίων Kai & ενημέρωση), ακολουθούμενο από το πλήκτρο enter. Επιλέγοντας αυτήν την επιλογή προσθέτουμε την πηγή λογισμικού Kali στο λειτουργικό σας σύστημα, το κλειδί GPG κ.λπ. Αυτή η ενότητα δεν θα εγκαταστήσει κανένα λογισμικό στο σύστημά σας.

Η εφαρμογή Katoolin αναλύει όμορφα κάθε ένα από τα εργαλεία ασφαλείας σε διαφορετικές κατηγορίες. Εάν ενδιαφέρεστε να δείτε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, πατήστε το κουμπί #2 στο πληκτρολόγιό σας, ακολουθούμενο από το πλήκτρο enter. Οι κατηγορίες εφαρμογών είναι «Συλλογή Πληροφοριών», «Ανάλυση ευπάθειας», «Εφαρμογές Ιστού», «Αποκάλυψη και πλαστογράφηση», «Διατήρηση πρόσβασης», «Εργαλεία αναφοράς», «Εργαλεία εκμετάλλευσης», «Εργαλεία εγκληματολογίας», «Δοκιμή καταπόνησης», “Password Attacks”, “Reverse Engineering”, “Hardware Hacking” και “Extra”.

Για να εγκαταστήσετε συγκεκριμένες εφαρμογές, επιλέξτε πρώτα την κατηγορία στο μενού. Από εκεί, το Katoolin θα εγκαταστήσει όλες τις σχετικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, για να εγκαταστήσετε όλα τα εργαλεία “Συλλογή πληροφοριών” στο Ubuntu, θα πατούσατε το #2 στο μενού, ακολουθούμενο από το #1 στις κατηγορίες.

  Καλύτερες υπηρεσίες καταλόγου δικτύου και εργαλεία παρακολούθησης

Εναλλακτικά, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν τον τεράστιο αριθμό εφαρμογών που έχει να προσφέρει το σενάριο Katoolin με μία κίνηση, αγνοώντας εντελώς το σύστημα κατηγοριών. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε το σενάριο, επιλέξτε #2 (προβολή κατηγοριών) και μετά πατήστε 0 για να εγκαταστήσετε τα πάντα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η επιλογή θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την επιλογή ενός τύπου κάθε φορά.

Απεγκατάσταση εφαρμογών δικτύου

Η απεγκατάσταση εφαρμογών που έχουν εγκατασταθεί με το εργαλείο Katoolin είναι αρκετά απλή, χάρη στην ενσωματωμένη διαδικασία απεγκατάστασης που προσφέρει το σενάριο. Για να το χρησιμοποιήσετε, ξεκινήστε το σενάριο κανονικά:

katoolin

Μόλις ανοίξει, πατήστε #1 στο πληκτρολόγιο για να επιλέξετε “Προσθήκη αποθετηρίων Kai & ενημέρωση”. Μέσα στην περιοχή “Προσθήκη αποθετηρίων Kai & ενημέρωση”, κάντε κλικ στο #3 για να αφαιρέσετε όλα τα αποθετήρια Kali στον υπολογιστή σας. Η κατάργηση της πηγής λογισμικού εφαρμογής από τον υπολογιστή σας Ubuntu δεν απεγκαθιστά αμέσως το λογισμικό. Αντίθετα, θα χρειαστεί να διαγράψετε τα πάντα με μη αυτόματο τρόπο και υπάρχουν πολλά προγράμματα για κατάργηση.

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνετε τα πράγματα, αντιγράψτε την παρακάτω εντολή απεγκατάστασης και περάστε την σε ένα τερματικό για να καταργήσετε όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα από το Katoolin στον υπολογιστή σας Linux.

sudo apt remove --purge acccheck ace-voip amap automater braa casefile cdpsnarf cisco-torch cookie-cadger copy-router-config dmitry dnmap dnsenum dnsmap dnsrecon dnstracer dnswalk dotdotpwn enum4linux enumiax exploitdb fierce firewalk fragroute fragrouter ghost-phisher golismero goofile lbd maltego-teeth masscan metagoofil miranda nmap p0f parsero recon-ng set smtp-user-enum snmpcheck sslcaudit sslsplit sslstrip sslyze thc-ipv6 theharvester tlssled twofi urlcrazy wireshark wol-e xplico ismtp intrace hping3 bbqsql bed cisco-auditing-tool cisco-global-exploiter cisco-ocs cisco-torch copy-router-config doona dotdotpwn greenbone-security-assistant hexorbase jsql lynis nmap ohrwurm openvas-cli openvas-manager openvas-scanner oscanner powerfuzzer sfuzz sidguesser siparmyknife sqlmap sqlninja sqlsus thc-ipv6 tnscmd10g unix-privesc-check yersinia aircrack-ng asleap bluelog blueranger bluesnarfer bully cowpatty crackle eapmd5pass fern-wifi-cracker ghost-phisher giskismet gqrx kalibrate-rtl killerbee kismet mdk3 mfcuk mfoc mfterm multimon-ng pixiewps reaver redfang spooftooph wifi-honey wifitap wifite apache-users arachni bbqsql blindelephant burpsuite cutycapt davtest deblaze dirb dirbuster fimap funkload grabber jboss-autopwn joomscan jsql maltego-teeth padbuster paros parsero plecost powerfuzzer proxystrike recon-ng skipfish sqlmap sqlninja sqlsus ua-tester uniscan vega w3af webscarab websploit wfuzz wpscan xsser zaproxy burpsuite dnschef fiked hamster-sidejack hexinject iaxflood inviteflood ismtp mitmproxy ohrwurm protos-sip rebind responder rtpbreak rtpinsertsound rtpmixsound sctpscan siparmyknife sipp sipvicious sniffjoke sslsplit sslstrip thc-ipv6 voiphopper webscarab wifi-honey wireshark xspy yersinia zaproxy cryptcat cymothoa dbd dns2tcp http-tunnel httptunnel intersect nishang polenum powersploit pwnat ridenum sbd u3-pwn webshells weevely casefile cutycapt dos2unix dradis keepnote magictree metagoofil nipper-ng pipal armitage backdoor-factory cisco-auditing-tool cisco-global-exploiter cisco-ocs cisco-torch crackle jboss-autopwn linux-exploit-suggester maltego-teeth set shellnoob sqlmap thc-ipv6 yersinia beef-xss binwalk bulk-extractor chntpw cuckoo dc3dd ddrescue dumpzilla extundelete foremost galleta guymager iphone-backup-analyzer p0f pdf-parser pdfid pdgmail peepdf volatility xplico dhcpig funkload iaxflood inviteflood ipv6-toolkit mdk3 reaver rtpflood slowhttptest t50 termineter thc-ipv6 thc-ssl-dos acccheck burpsuite cewl chntpw cisco-auditing-tool cmospwd creddump crunch findmyhash gpp-decrypt hash-identifier hexorbase john johnny keimpx maltego-teeth maskprocessor multiforcer ncrack oclgausscrack pack patator polenum rainbowcrack rcracki-mt rsmangler statsprocessor thc-pptp-bruter truecrack webscarab wordlists zaproxy apktool dex2jar python-distorm3 edb-debugger jad javasnoop jd ollydbg smali valgrind yara android-sdk apktool arduino dex2jar sakis3g smali

Όταν ολοκληρωθεί η εκτέλεση της εντολής απεγκατάστασης, θα χρειαστεί επίσης να απεγκαταστήσετε τυχόν εξαρτήσεις που εγκαθίστανται μαζί της. Αυτό γίνεται με την εντολή autoremove.

sudo apt autoremove

Τέλος, διαγράψτε το σενάριο και τον κώδικα Katoolin από τον υπολογιστή σας.

rm -rf ~/katoolin

sudo rm /usr/bin/katoolin

Αφού απεγκαταστήσετε τα πάντα, ο υπολογιστής σας θα επανέλθει στην κανονική λειτουργία.

  Πώς να μοιραστείτε την πρόοδο του ταξιδιού στους Χάρτες Google